České bramboráky - cmunda

Oloupané syrové brambory nastrouháme, přelijeme troškou vřelého mléka, přidáme mouku, vejce, sůl, kmín, majoránku, utřený česnek a promícháme. Pánvičku nejprve dobře nahřejeme, potom omastíme, vložíme lžíci připravené hmoty, rozetřeme a pečeme tenký bramborák po obou stranách. Podáváme teplý. Obměny:

Bramborák po německu (Kartottelpuffer)

Brambory okrájíme a opláchneme. Osušíme, na jemném struhadle nastrouháme. Rovněž nastrouháme oloupanou cibuli. Přidáme vejce, sůl a dobře promícháme.Na pánvi nahřejeme část oleje. Pak lžící přidáme těsto a rozetřeme je na tenké menší placičky. Smažíme po každé straně 3 minuty do křupava. Vyjmeme. necháme okapat a hned podáváme.
Přílohy se liší podle jednotlivých krajů. V Berlíně je to jablečné pyré a (nebo) brusinkový kompot. V Porýní je podávají rovněž s jablečným pyré, kromě toho černý chléb, máslo a silnou černou kávu. V Porúří s čerstvými matjesy, zelenými fazolkami a kroužky cibule.

Brandenburský bramborák

Připravujeme podle předešlého předpisu, ale přidáme ještě do těsta 100 g namočeného a dobře vymačkaného bílého chleba a 2 lžíce oleje.
Podáváme s hlávkovým salátem.

Plněné bramboráky

Zelí, uzeninu a cibuli promícháme a dáme na teplo, než než usmažíme bramboráky. Tuto směs dáváme vždy mezí dva bramboráky. Vrchní bramborák pokapeme trochou kysané smetany.

Holandské bramboráky

Brambory okrájíme,opláchneme, osušíme a nastrouháme na hrubším struhadle. Z nastrouhaných brambor slijeme přebytečnou vodu. Přidáme rozšlehaná vejce a strouhanou cibuli. Vymícháme těsto. Osolíme a opepříme. Postupně smažíme na oleji placky do křupava (asi 3 minuty po každé straně). Necháme okapat olej. Skládáme je vedle sebe na předehřátý podnos, až jsou všechny usmaženy. Neskládáme na sebe, jinak změknou. Podáváme horké.
Příloha: jablečné pyré nebo na másle opečené plátky jablek. Nebo se podávají jen s jemně usekanou petrželkou.

Bramboráky po vestfálsku (Pfannenpickert nebo též Lappenpickert)

Brambory nakrájíme a syrové nastrouháme do mísy. Přidáme sůl, vejce, mouku a kyselou smetanu a promícháme.  Tuk nebo olej rozehřejeme na pánvi. Naběračkou přidáme těsto. Po každé straně smažíme 3 minuty. Postupně usmažíme 12 placek. Podáváme potřené máslem.
Podáváme k obědu se šálkem kávy. Placky můžeme potřít malinovým rosolem.

Vogtlandský bramborák (Vogtländische Kartoffelpuffer)

Brambory oloupeme, ustrouháme a vymačkáme z nich vodu. Přidáme podmáslí, jemně strouhanou cibulí, mouku, sůl, pepř, cukr a vše dobře promícháme. Smažíme na tuku malé placky do zlatožluta.
Příloha: jablečné pyré nebo borůvky.

Duryňský bramborák (Thüringer Kartoffelpuffer)

Oloupané syrové brambory ustrouháme a vařené brambory prolisujeme. Promícháme s vejci, kořením a kysanou smetanou. Postupně smažíme na rozehřátém tuku po obou stranách do zlatohněda. Při podání pocukrujeme.

Krušnohorský bramborák (Erzgebirgische Buttermilchgetzen - Tootsch)

Syrové brambory jemně ustrouháme, vzniklou vodu trochu slijeme (nevymačkáváme zcela). Škrob zachytíme a vrátíme zpět. Vařené brambor rovněž jemně ustrouháme, promícháme se syrovými brambory, přilijeme podmáslí, lehce osolíme,promícháme. (Množství podmáslí a vařených brambor závisí na obsahu škrobu v bramborách. Má vzniknou hustá, ale ještě tekutá hmota.)
V hranaté ocelové pánvi (Getzenpfanne) nebo pekáči rozpustíme na hrubší kostky nakrájenou slaninu, na to dáme připravené bramborové těsto asi na 1 1/2 cm silně a pečeme v pokud možno horké troubě, až je bramborák křupavý (neobracíme).
Podáváme v pánvi na stůl a rozdělujeme z pánve.
V některých oblastech přidávají do těsta uzenou klobásu nakrájenou na 1 cm plátky, jednu až dvě syrové jemně strouhané cibule nebo jeden až dva jemně strouhané stroužky česneku či koření trochou sekaného kmínu.

Bramboráky z Altenburku

Nastrouhané syrové a vařené brambory promícháme s vejci, smetano, solí a špenátem. Po částech smažíme na rozpáleném tuku po obou stranách do křupava. Dle obliby sypeme strouhanou cibulí a kostičkami masa.

Bramborák s brusinkami (Reibekuchen mit Zucker und Preißelbeeren)

Brambory nastrouháme, necháme okapat a hned promícháme s ostatními přísadami. Na pánvi smažíme bramboráky po obou stranách do zlatožluta. Podáváme pocukrované s brusinkovým kompotem.

Bramborák s tvarohem

Brambory oloupeme, jemně ustrouháme, přebytečnou tekutinu slijeme. Do strouhaných brambor vmícháme ostatní přísady. Na pánvi na rozpáleném tuku smažíme malé bramboráčky po obou stranách. Podáváme s jablečným pyré nebo jiným kompotem.

Bramborák se sýrem

Syrové brambory oloupeme a jemně nastrouháme. Pak promícháme se solí, moukou a vejcem. Sýr a slaninu nakrájíme na kostičky. Sýr vmícháme do těsta. Na pánev dáme na máslo zesklovatět vždy několik kostiček slaniny, na to dáme hromádku bramborové hmoty, roztlačíme a smažíme po obou stranách do zlatohněda. Ihned podáváme.

Bramborák „Speciál“

Brambory oloupeme, mrkev očistíme, cibuli oloupeme a všechny přísady ustrouháme. Vmícháme vejcem, mouku a sůl. Na pánvi smažíme bramboráky.
Příloha: fazolkový salát.

Bramborák se zeleninou

Brambory oloupeme, cukety mrkev očistí-me. Vše opláchneme a jemně nastrouhá-me. Vmícháme vejce a mouku. Ochutíme solí a pepřem. Postupně smažíme placky na oleji.
podáváme s ochuceným tvarohem, který připravíme promícháním tvarohu, šlehač-ky, lisovaného česneku, sekané petrželky a pažitky. Ochutíme solí a pepřem a oz-dobíme řeřichou.
 

Dotsch

Brambory oloupeme, nastrouháme, necháme okapat. Promícháme s tvarohem, vejci a solí. Smažíme na sádle.

Bramboráky s tvarohem a šunkou

Sítem protlačený tvaroh promícháme se syrovými strouhanými brambory, vejci, solí a jemně nakrájenou šunkou. Z těsta pečeme na oleji křupavé bramboráky.
Příloha: zelený salát.

Bramboráky s celerem

Oloupané brambory a celer rozstrouháme, přidáme vejce rozšlehané v mléce, sůl a mouku. Okořeníme prolisovaným česnekem, dobře rozmícháme a pečeme ve vymazané pánvi. Upečené omelety potřeme kečupem nebo hořčicí. Doplníme zeleninovým salátem.

Bramborák se zeleninou a vuřty

Těsto připravíme dle návodu. Promícháme se zeleninou nakrájenou na jemné proužky (mrkev, celer, cibule) a ochutíme solí, česnekem, kmínem a sekanou petrželkou. Vuřty nakrájíme na plátky. Na každý bramborák počítáme 3 až 4 plátky. Opečeme je lehce na oleji po obou stranách, přidáme odpovídající množství těsta a pečeme obvyklým způsobem do křupava.
Příloha. čerstvý zeleninový salát.

Bramborák s klobásou a kysaným zelím

Brambory jemně nastrouháme,slijeme z nich trochu vody. Vmícháme vejce, lehce osolíme, přidáme na kostičky nakrájenou klobásu a pokrájené kysané zelí a dobře promícháme. Na pánvi rozehřejeme tuk, lžící přidáme těsto (bramboráky mají být velikosti dlaně a ne příliš silné). V pokud možno horkém tuku smažíme po obou stranách do zlatožluta a křupava.
Příloha: hlávkový nebo polníčkový salát.