Oloupané syrové brambory nastrouháme, přelijeme troškou vřelého mléka, přidáme mouku, vejce, sůl, kmín, majoránku, utřený česnek a promícháme. Pánvičku nejprve dobře nahřejeme, potom omastíme, vložíme lžíci připravené hmoty, rozetřeme a pečeme tenký bramborák po obou stranách. Podáváme teplý. Obměny:
Brambory okrájíme a opláchneme. Osušíme, na jemném struhadle nastrouháme. Rovněž
nastrouháme oloupanou cibuli. Přidáme vejce, sůl a dobře
promícháme.Na pánvi nahřejeme část oleje. Pak lžící přidáme
těsto a rozetřeme je na tenké menší placičky. Smažíme po
každé straně 3 minuty do křupava. Vyjmeme. necháme okapat a
hned podáváme.
Přílohy se liší podle jednotlivých krajů. V Berlíně je to jablečné pyré a
(nebo) brusinkový kompot. V Porýní je podávají rovněž s jablečným
pyré, kromě toho černý chléb, máslo a silnou černou kávu.
V Porúří s čerstvými matjesy, zelenými fazolkami a kroužky
cibule.
Připravujeme podle předešlého předpisu, ale přidáme ještě do těsta 100 g
namočeného a dobře vymačkaného bílého chleba a 2 lžíce
oleje.
Podáváme s hlávkovým salátem.
Zelí, uzeninu a cibuli promícháme a dáme na teplo, než než usmažíme bramboráky. Tuto směs dáváme vždy mezí dva bramboráky. Vrchní bramborák pokapeme trochou kysané smetany.
Brambory okrájíme,opláchneme, osušíme a nastrouháme na hrubším struhadle.
Z nastrouhaných brambor slijeme přebytečnou vodu. Přidáme
rozšlehaná vejce a strouhanou cibuli. Vymícháme těsto. Osolíme
a opepříme. Postupně smažíme na oleji placky do křupava
(asi 3 minuty po každé straně). Necháme okapat olej.
Skládáme je vedle sebe na předehřátý podnos, až jsou
všechny usmaženy. Neskládáme na sebe, jinak změknou. Podáváme
horké.
Příloha: jablečné pyré nebo na másle opečené plátky jablek. Nebo se podávají jen
s jemně usekanou petrželkou.
Brambory nakrájíme a syrové nastrouháme do mísy. Přidáme sůl, vejce, mouku a
kyselou smetanu a promícháme. Tuk nebo olej rozehřejeme na pánvi.
Naběračkou přidáme těsto. Po každé straně smažíme 3
minuty. Postupně usmažíme 12 placek. Podáváme potřené
máslem.
Podáváme k obědu se šálkem kávy. Placky můžeme potřít malinovým rosolem.
Brambory oloupeme, ustrouháme a vymačkáme z nich vodu. Přidáme podmáslí,
jemně strouhanou cibulí, mouku, sůl, pepř, cukr a vše dobře
promícháme. Smažíme na tuku malé placky do zlatožluta.
Příloha: jablečné pyré nebo borůvky.
Oloupané syrové brambory ustrouháme a vařené brambory prolisujeme. Promícháme s vejci, kořením a kysanou smetanou. Postupně smažíme na rozehřátém tuku po obou stranách do zlatohněda. Při podání pocukrujeme.
Syrové brambory jemně ustrouháme, vzniklou vodu trochu slijeme (nevymačkáváme
zcela). Škrob zachytíme a vrátíme zpět. Vařené brambor
rovněž jemně ustrouháme, promícháme se syrovými brambory,
přilijeme podmáslí, lehce osolíme,promícháme. (Množství
podmáslí a vařených brambor závisí na obsahu škrobu v bramborách.
Má vzniknou hustá, ale ještě tekutá hmota.)
V hranaté ocelové pánvi (Getzenpfanne) nebo pekáči rozpustíme na hrubší kostky
nakrájenou slaninu, na to dáme připravené bramborové těsto
asi na 1 1/2 cm silně a pečeme v pokud možno horké troubě,
až je bramborák křupavý (neobracíme).
Podáváme v pánvi
na stůl a rozdělujeme z pánve.
V některých oblastech přidávají
do těsta uzenou klobásu nakrájenou na 1 cm plátky, jednu až
dvě syrové jemně strouhané cibule nebo jeden až dva jemně
strouhané stroužky česneku či koření trochou sekaného
kmínu.
Nastrouhané syrové a vařené brambory promícháme s vejci, smetano, solí a špenátem. Po částech smažíme na rozpáleném tuku po obou stranách do křupava. Dle obliby sypeme strouhanou cibulí a kostičkami masa.
Brambory nastrouháme, necháme okapat a hned promícháme s ostatními přísadami. Na pánvi smažíme bramboráky po obou stranách do zlatožluta. Podáváme pocukrované s brusinkovým kompotem.
Brambory oloupeme, jemně ustrouháme, přebytečnou tekutinu slijeme. Do strouhaných brambor vmícháme ostatní přísady. Na pánvi na rozpáleném tuku smažíme malé bramboráčky po obou stranách. Podáváme s jablečným pyré nebo jiným kompotem.
Syrové brambory oloupeme a jemně nastrouháme. Pak promícháme se solí, moukou a vejcem. Sýr a slaninu nakrájíme na kostičky. Sýr vmícháme do těsta. Na pánev dáme na máslo zesklovatět vždy několik kostiček slaniny, na to dáme hromádku bramborové hmoty, roztlačíme a smažíme po obou stranách do zlatohněda. Ihned podáváme.
Brambory oloupeme, mrkev očistíme, cibuli oloupeme a všechny přísady ustrouháme. Vmícháme
vejcem, mouku a sůl. Na pánvi smažíme bramboráky.
Příloha: fazolkový salát.
Brambory oloupeme, cukety mrkev očistí-me. Vše opláchneme a jemně nastrouhá-me.
Vmícháme vejce a mouku. Ochutíme solí a pepřem. Postupně smažíme placky na
oleji.
podáváme s ochuceným tvarohem, který připravíme promícháním tvarohu, šlehač-ky,
lisovaného česneku, sekané petrželky a pažitky. Ochutíme solí a pepřem a oz-dobíme
řeřichou.
Brambory oloupeme, nastrouháme, necháme okapat. Promícháme s tvarohem, vejci a solí. Smažíme na sádle.
Sítem protlačený tvaroh promícháme se syrovými strouhanými brambory, vejci, solí a
jemně nakrájenou šunkou. Z těsta pečeme na oleji křupavé
bramboráky.
Příloha: zelený salát.
Oloupané brambory a celer rozstrouháme, přidáme vejce rozšlehané v mléce, sůl a mouku. Okořeníme prolisovaným česnekem, dobře rozmícháme a pečeme ve vymazané pánvi. Upečené omelety potřeme kečupem nebo hořčicí. Doplníme zeleninovým salátem.
Těsto připravíme dle návodu. Promícháme se zeleninou nakrájenou na jemné proužky
(mrkev, celer, cibule) a ochutíme solí, česnekem, kmínem a
sekanou petrželkou. Vuřty nakrájíme na plátky. Na každý
bramborák počítáme 3 až 4 plátky. Opečeme je lehce na
oleji po obou stranách, přidáme odpovídající množství těsta
a pečeme obvyklým způsobem do křupava.
Příloha. čerstvý zeleninový salát.
Brambory jemně nastrouháme,slijeme z nich trochu vody. Vmícháme vejce, lehce osolíme, přidáme
na kostičky nakrájenou klobásu a pokrájené kysané zelí a
dobře promícháme. Na pánvi rozehřejeme tuk, lžící přidáme
těsto (bramboráky mají být velikosti dlaně a ne příliš
silné). V pokud možno horkém tuku smažíme po obou stranách
do zlatožluta a křupava.
Příloha: hlávkový nebo polníčkový salát.