Bramborová polévka se sýrem

Vývar přivedeme k varu. Přidáme oloupané, na kostky nakrájené brambory, na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu a cibuli a prolisovaný česnek. Vaříme půl hodiny. Pak rozmixujeme. Ohřejeme mléko se smetanou , vmícháme strouhaný sýr a necháme ho rozpustit. Přidáme do polévky. Okořeníme. Polévku zjemníme žloutkem, který jsme rozmíchali v troše polévky. Prohřejeme,nevaříme. Sypeme zelenými natěmi.

Bramborová polévka s kysanou smetanou

Oloupané brambory uvaříme se solí a kmínem doměkka. Vývar zalijeme smetanou, ve které jsme rozkvedlali mouku. Polévku povaříme, přidáme nasekaná natvrdo uvařená vajíčka a petrželku nebo kopr.

Studená bramborová polévka

Oloupané brambory nakrájíme na plátky a uvaříme spolu s hrubě nasekaným celerem a pórkem. Pak prolisujeme. Přidáme mléko, ve kterém jsme rozmíchali smetanu, sůl a pepř a ještě jednou přivedeme k varu. Postavíme do chladna. Před podáním vmícháme jogurt. Posypeme jemně sekanou pažitkou.

Pochoutkové brambory

Brambory uvaříme, oloupeme a lehce osolíme. Přelijeme kysanou smetanou a vmícháme rozpuštěné máslo. Podáváme sypané sekaným koprem nebo petrželkou.

Brambory s mletým masem

Brambory oloupeme a nakrájíme na plátky. Na rozpáleném tuku osmahneme drobně nakrájenou cibuli a mleté maso. Přidáme brambory a vývar. Dusíme 25 minut. Ochutíme a podáváme sypané sekanými bylinkami.

Bramborový guláš

Cibuli nakrájenou na polátky osmažíme na tuku. Přidáme na kostky nakrájené loupané brambory, proužky papriky, koření a 1/2 l vařící vody. Dusíme 10 minut. Vmícháme na kostky nakrájená rajčata a utřený česnek a přikryté dusíme dál. Ochutíme smetanou a sekanou petrželkou.

Selská pánev

Vařené brambory oloupeme, nakrájíme na plátky a na rozpuštěné slanině dobře opečeme. Vejce rozmícháme s mlékem, jemně nakrájenou uzeninou, pažitkou a kořením; přelijeme přes horké brambory, několikrát promícháme. Jakmile vejce ztuhnou, podáváme. Obložíme plátky okurky a rajčete.

PYTT I PANNA

Brambory, cibuli a maso (uzeninu) nakrájíme na stejnoměrné kostky a každé zvlášť osmažíme. Dáme vše do velké pánve, opatrně promícháme a okořeníme solí a pepřem. Posypeme sekanou petrželkou. Na osobu dáváme k tomu vždy syrový žloutek v polovině skořápky.
Příloha: červená řepa.

Bramborové smaženky

Brambory uvaříme, oloupeme a necháme vychladnout. Pak je jemně nastrouháme. Přidáme k nim máslo, žloutky a koření. Přidáme mouku a uhněteme těsto, ze kterého tvarujeme podlouhlé smaženky, které obalíme v mouce, bílcích a strouhance. Smažíme po obou stranách na tuku.

Bramborové krokety s rybou

Brambory uvaříme, oloupeme,  vychladlé ustrouháme a prohněteme s s drobně nakrájeným rybím masem, vejcem, rozpuštěným tukem a kořením. Z hmoty tvoříme knedlíčky, které obalíme v mouce, vejci a strouhance a smažíme ve vysoké vrstvě tuku (fritovací hrnec) do zlatohněda.

Bramborové krokety s uzenou rybou

Vařené brambory oloupeme, nastrouháme a promícháme s drobně nakrájenou uzenou rybou, kterou jsme zabili kůže a kostí. Přidáme mouku, vejce, strouhanou cibuli a sůl. Z těsta tvoříme knedlíčky, které smažíme ve vysoké vrstvě tuku do zlatožluta.

Zapékané brambory

Dobře omyté brambory pečeme neoloupané v horké troubě asi 1 hodinu, až se dají vidličkou lehce propíchnut. Pak je vyjmeme z trouby, odřízneme z ploché víčko. Vnitřek vydlabeme, až asi na 1 1/2 cm pod slupku.  Získanou bramborovou hmotu rozmačkáme nahrubo vidličkou, promícháme s tukem, smetanou a pažitkou. Ochutíme solí, pepřem a muškátem. Touto hmotou pak brambory opět naplníme. Posypeme strouhaným sýrem. každý brambor zabalíme zvlášť do alobalu. Pečeme v horké troubě 8 - 10 minut do zlatohněda.

Zapečené brambory po myslivecku

Brambory oloupeme, nakrájíme na plátky. Polovinu z nich vložíme do dobře vymaštěné formy. Výrazně okořeníme, přidáme houby promíchané se sekanou petrželkou a na plátky nakrájenými párky. Zakryjeme zbylými plátky brambor a potřeme tukem. Pečeme ve vyhřáté troubě asi 30 minut.

Bramborový nákyp s tvarohem

Brambory uvaříme, oloupeme a nakrájíme na plátky. Umícháme do hladka tvaroh s mlékem, vejci, pažitkou nebo petrželkou, trochou jemně pokrájené slaniny a solí. Přidáme brambory. Ve vymazané formě pečeme asi 1 hodinu.
Příloha. zeleninový salát.

Česnekové brambory

Brambory oloupeme, rozkrájíme na plátky nebo na měsíčky, rozložíme na  pomaštěném plechu plechu, nebo lépe na plech vyložený pečícím papírem  a v předehřáté troubě upečeme dozlatova. Česnek utřeme se solí, v míse promícháme se sádlem nebo máslem, přidáme pečené brambory a protřeseme v míse.
Příloha: zeleninový salát.

Pečené brambory

Brambor položíme vždy na lžíci a ostrým nožem nakrájíme na tenké plátky, které zůstanou na spodní straně spojeny. Plátky trošku rozevřeme a okořeníme solí a paprikou. Položíme je do  tukem vymazaného pekáče spojenou stranou dolů.  Přelijeme máslem. Pečeme při 200°C asi 3/4 hodiny. Občas potřeme máslem.
Podáváme jako přílohu.

Brambory po selsku

Malé brambory uvaříme, oloupeme. Rozehřejeme tuk a slaninu, přidáme sekanou petrželku. Promícháme s brambory a posypeme petrželku nebo jinými bylinkami.

Rösti

Dobře omyté brambory vložíme do vařící osolené vody a vaříme 10 minut. Pak slijeme, brambory oloupeme a necháme přes noc vychladnout.
Na hrubém struhadle nastrouháme na proužky.  Polovinu másla a oleje rozehřejeme na větší silné pánvi, přidáme brambory, osolíme, pomocí obracečky stejnoměrně rozdělíme a stlačíme. Při střední teplotě smažíme 15 - 20 minut do zlatohněda. Když je spodní straně hotova, brambory sesuneme na poklici, rozehřejeme na pánvi zbývající máslo a olej a opékáme brambory po druhé straně.
Podáváme jako přílohu.

Brambory s pórkem

Brambory oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Střídavě s drobně pokrájeným pórkem a kořením vrstvíme do dobře tukem vymazané formy. Přelijeme trochou oleje a v předehřáté troubě pečeme asi 45 minut.

Bramborové krokety

Tuk ušleháme do pěny, postupně přidáme brambory, žloutek, škrob a koření. Z hmoty tvoříme kuličky, obalíme je ve strouhance a smažíme ve fritovacím hrnci do zlatohněda.

Kořeněné brambory

Oloupané brambory nakrájíme na kostky nebo na plátky a vaříme ve vodě spolu s kořením. Slijeme, přidáme na kostičky nakrájenou, rozpuštěnou slaninu a brambory v přikryté hrnci protřeseme. Posypeme sekanými bylinkami.

Bramborový salát

Brambory uvaříme, oloupeme, nakrájíme na plátky. Vývar ochutíme octem, trochou cukru, pepře a solí. Marinádu přelijeme přes brambory. Přidáme jemně nakrájenou cibuli a olej.

Salát z nových brambor

Vařené brambory nakrájíme na kolečka. Přidáme rozsekaný kopr a smetanu rozmíchanou s utřeným česnekem solí a sekanými jádry ořechů.

Švédský bramborový salát

Brambory uvaříme, oloupeme a nakrájíme na kostky. Vmícháme nahrubo ustrouhaný celer a drobně pokrájené maso. Přidáme majonézu a víno a dochutíme.

Bramborové lívance

Vejce, mouku, nastrouhané brambory,mléko a koření umícháme a po částech smažíme v horkém tuku po obou stranách. Omastíme máslem, pocukrujeme, zavineme a podáváme s kompotem.

Bramborové noky

Oloupané brambory pokrájíme a uvěříme v mléce. Trochu osolíme. rozmačkáme a umícháme s moukou. Lžící vykrajujeme noky, které smažíme ve vysoké vrstvě tuku (nejlépe ve fritovacím hrnci). Smažíme je do zlatohněda. Podáváme sypané skořicovým cukrem a s kompotem.

Bramborové kobližky

Tuk se šálkem vody a solí přivedeme k varu. Přidáme mouku (rozkvedlanou s troškou vody) a mícháme ještě chvíli na malém plameni. Sejmeme s ohně a necháme vychladnout. Propracujeme se strouhanými brambory a vejcem na pružné těsto. Vypichujeme kobližky lžící a vkládáme do vysokéí vratvy oleje. Smažíme do zlatohněda. Sypeme skořicovým cukrem nebo mákem s cukrem a pokapeme máslem.

Sladký bramborový nákyp

Strouhané brambory promícháme s rozpuštěným tukem, cukrem, kořením, vejci a rumem. Těstem naplníme dobře tukem vymazanou formu a pečeme do zlatohněda.
Podáváme s kompotem nebo sladkou omáčkou.

Švestkové knedlíky

Strouhané brambory propracujeme s vejcem, tukem a solí. Vpracujeme tolik mouky, až vznikne těsto, které se dá vyválet. Těsto vyválíme nepříliš tence. Rozkrájíme je na čtverce a do těch pak zabalíme švestky, do kterých místo pecky vložíme kostku cukru. Těsto pěkně stlačíme a knedlíky vložíme do vařící osolené vody. Vyjmeme, necháme okapat a podáváme sypané skořicovým cukrem a přelité rozpuštěným máslem.