Fondue

Posezení při fondue je příjemné v malé společnosti. Při více osobách musíme mít připraveno několik nádob na fondue.

Připravujeme-li fondue z jemných druhů krájeného sýra použijeme ostrou papriku nebo kayenský pepř.

K namáčení se hodí především kousky bílého chleba s dostatkem křupavé kůrky.

Pro masitou fondue Je teplota oleje (asi 170°C) správná, když při namočení kostky masa slyšíme syčení.

Maso nebo rybu z vidličky na fondue nejprve stáhneme, abychom si nepopálili ústa.

Na sýrovou fondue použijeme hrubě strouhaný sýr. Jemně strouhaný tvoří snadno hrudky, kostky se pak často těžko taví.

Na čokoládovou fondue používáme malé šálky. Protože teplota nesmí být vysoká, přihříváme opatrně.

Švýcarské fondue 1

Kameninovou pánev na fondy „Caclon“ vymažeme česnekem, vlijeme asi 2/3 vína, přidáme pepř, muškátový oříšek, sůl, kostečky ementálu, zahříváme a šleháme asi 10 minut. Bramborový škrob rozmícháme ve zbytku vína a vlijeme k sýru do pánve. Stále šleháme, a ž sýrový krém zhoustne, přilijeme pálenku a znovu mícháme. Hotové fondy má vzhled jemného krému s vůní sýra, koření a pálenky. Pánev s fondy postavíme na stůl na lihový vařič, protože fondy musí být stále teplé. Stolující si ve fondy namáčí malé kostky chleba napíchnuté na speciální vidličce.Podáváme s bílým vínem.

Švýcarské fondue 2 (s ementálem  a taveným sýrem)

Pánvičku vytřeme česnekem, rozpálíme na ní máslo, přidáme na kostičky nakrájený sýr a zalijeme bílým vínem. Na mírném ohni ušleháme hladký krém, který zahustíme škrobem rozmíchaným ve vodě. Směs okořeníme, znovu dobře prohřejeme a podáváme.

Švýcarské fondue 3

Sýr hrubě nastrouháme. Máslo v nádobě na fondue necháme na malém plameni rozpustit, přidáme sýr a roztavíme jej za stálého míchání. Žloutky rozkvedláme s trochou vody a kondenzovaným mlékem a vmícháme do sýrové hmoty. Ochutíme muškátem a pepřem. Podáváme s kostičkami bílého nebo černého chleba jakož i ve slupce na plechu pečenými bramborami.

Kmínové fondue

Sýr nakrájíme na drobné kostičky nebo nastrouháme na hrubo. Kotlík na fondue postavíme na plotýnku, nalijeme do něj víno a přivedeme k varu. Pak postupně přidáváme sýr a za stálého míchání na mírném ohni rozpustíme na hladkou krémovou omáčku. Nevaříme. Škrobovou moučku rozmícháme se smetanou, vmícháme do omáčky, okořeníme mletým kmínem a tabascem a přeneseme na ohřívač. Do horkého fondue namáčíme kousky chleba nebo kostky brambor.

Vhodnou přílohou je například salát z  červené řepy.

Fondue s nivou

Mléko a smetanový sýr dáme do nádoby na fondue a rozšleháme na hladkou hmotu. Postavíme na plotýnku a postupně vmícháme strouhanou nivu. zahříváme, až se sýr roztaví. přidáme česnek utřený s trochou soli a škrob rozmíchaný se smetanou. Prohřejeme 2 - 3 minuty, až má fondue smetanovou konzistenci.
Podáváme s kostičkami šunky a bílého chleba.

Holandská fondue

Ohnivzdornou mísu vymastíme máslem naplníme sýrem a pivem a velmi pomalu zahříváme, a ž se sýr roztaví. Přidáme utřený česnek, sůl, pepř, mouku rozmíchanou ve l žíci piva a mícháme do zhoustnutí. Fondue udržujeme teplé na lihovém vařici uprostřed stolu tak, aby si mohl každý ve fondue namáčet kousky francouzského chleba na dlouhé vidličce.

Pivní fondue

Pivo Pivo promícháme se sýrem a za stálého míchání ohřejeme. Okořeníme worcesterem, tabascem a česnekem. Zahustíme škrobem rozmíchaným v troše studené vody. Necháme přejít var. Vmícháme žloutky, a již nevařím. Na stole přihříváme velice slabým plamenem.

Fondue s červeným vínem

Sýry nastrouháme a promícháme. V nádob ě na fondue prohřejeme červené víno, rozemneme do něj celerové lístky a vmícháme sýr, rovněž tak česnek utřený se solí. Vše za míchání prohřejeme. Nakonec přidáme nahřátý vinný ocet a okořeníme solí, pepřem a paprikou.

Příloha: na vidličce švestka nebo broskve se závitky šunky a kostičkami bílého chleba. Čerstvý salát s citrónem a olejem. Nápoj: červené víno.

Tvarohové-sýrové fondue

Nádobu na fondue vytřeme rozpůleným stroužkem česneku. Promícháme strouhaný sýr s tvarohem a moukou. Přidáme víno a citrónovou šťávu. Za stálého míchání prohřejeme. Jakmile se hmota začne vařit, přidáme kirš a trochu pepře a muškátu. Musíme velmi dobře míchat!

Rajčatové sýrové fondue 1

Promícháme strouhaný sýr, kečup a ve smetaně rozmíchanou mouku. Přivedeme za stálého míchání na větším plameni k varu. Přidáme bílé víno, česnek utřený se solí a ochutíme pepřem a worcesterem.
Nápoj: červené víno.

Rajčatové sýrové fondue 2

Rajčata omyjeme, nakrájíme na kousky a s utřeným česnekem dáme dusit do hrnce. Vše protřeme sítem. Rajčatový protlak odměříme a případně doplníme vodou na 3/4 l. Dáme do nádoby na fondue. přidáme strouhaný sýr a škrob. Za stálého míchání povaříme na plotně. Okořeníme pepřem a majoránkou.

Fondue od Středozemního moře

Krevetky necháme při pokojové teplot ě rozmrazit, pokapeme je citrónovou šťávou a na chvíli odložíme. Do nádoby na fondue vlijeme víno, přidáme nahrubo nastrouhaný sýr a na mírném ohni za stálého míchání pomalu rozpustíme na hladkou krémovou omáčku. Přimícháme drobně nakrájenou cibuli, kopr, hořčici, trochu cukru a okořeníme chilli kořením. Připravené krevetky napichujeme na vidličku a máčíme ve fondue.

Podáváme s bílým chlebem a ananasovým kompotem.

Fondue s ananasem

Ananas necháme dobře okapat a získanou šťávu doplníme vínem na 300 ml. Oba druhy sýra nakrájíme na kostičky, nebo hrubě nastrouháme, škrob rozkvedláme s tekutinou, přivedeme na  plotně k varu v nádobě na fondue. Povaříme, až vznikne hladká hmota. Ochutíme kari kořením a bílým pepřem. Pak dáme na rechaud.
Podáváme s ananasem nakrájeným na kousky (ale i plátky banánu či kousky hrušky).

Selské fondue

Z pecnu chleba odřízneme vršek, chléb vydlabeme. Pokrájíme slaninu na proužky a osmažíme na oleji. Smícháme smetanu a sýr, přidáme pokrájenou papriku, pažitku, vychlazenou slaninu a Vegetu. Vše důkladně promícháme. Tukem ze slaniny vytřeme chleba zevnitř i zvenčí, naplníme směsí a položíme na pomaštěný plech, navrch přiložíme od říznutý vršek chleba. Vedle položíme ještě „vydlabance“, které jsme předtím pokapali tukem ze slaniny. Pečeme asi 15 minut ve vyhřáté troubě.

Jí se bez příborů a bez přílohy, láme se rukama a zapíjí suchým bílým vínem.

Hermelínové fondue

Sýr nakrájíme na kousky, obalíme v trojbalu a dáme do chladničky odležet. Olej rozehřejeme na plotýnce a přesuneme na ohřívač. Kousky sýra napichujeme na vidličku, smažíme v horkém oleji a máčíme v některé z omáček.

Podáváme s brusinkovým kompotem nebo zeleninovým salátem.

Fonduta (Itálie)

Odebereme několik lžic mléka, zbytek mléka dáme do ohnivzdorné mísy, na vodní lázni ohřejeme. Přidáme plátky sýra a sůl a mícháme, až vznikne krémovitá omáčka. V mléce, které jsme dali stranou, rozkvedláme žloutky a přidáme do omáčky. Postupně přidáme máslo a mícháme, až je omáčka hladká. Nalijeme ji do misek a posypeme tenoučkými plátky lanýže nebo žampiónů. Podáváme s toasty.

Zeleninové fondue

Na omáčku:

Na těsto:

Brokolici očistíme, omyjeme a rozdělíme na růžičky. Karotku očistíme a nakrájíme na plátky. Žampióny očistíme a odstraníme třeně. Hlívu nakrájíme na kousky. Houby pokapeme citrónovou šťávou. Vše upravíme na podnos.
Na omáčku umícháme kečup, worcester,olej, ocet a cukr. Omáčku rozdělíme do 4 misek.
Na těsto umícháme žloutek s moukou a vínem, ochutíme solí, pepřem a paprikou. Přidáme tuhý sníh z bílku. Těsto rozdělíme rovněž do 4 misek.
Jednotlivě napichujeme kousky zeleniny nebo hub, namáčíme do těsta a pak ponoříme na 2 - 3 minuty do horkého oleje. Podáváme s připravenou omáčkou.
 

Masité fondue

Na masitou fondue se hodí hovězí svíčková, vepřová panenská, vepřový hřbet, vepřová kýta ale také klobásy a vuřty. Může být současně použito více druhů.  Maso nakrájíme na 3 cm velké kostky a rozdělíme je buď do jednotlivých misek, dřevěnou desku nebo velký talíř. Mezitím v kuchyni rozehřátý olej musí být hodně horký, ale nesmí se tvořit kouř. Pak jej v nádob>ě na fondue postavíme nad zapálený lihový vařič. Nádoba může být naplněna jen do poloviny olejem. Plamen nesmí být příliš velký, ale tak, aby olej zůstal natolik horký, aby se maso smažilo.

Každý si napichuje na vidličku po kousku masa, které ponoří do oleje na tak dlouho, až je pěkně křupavě hnědé. To trvá podle teploty oleje 1 a ž 2 minuty. Pak maso stáhne na talíř, zatímco je posypáno různým kořením, pokapáno různými omáčkami a obloženo různými přílohami, můžeme smažit již další kousek masa.

Rustikální fondue

Maso nakrájíme na kousky. Jogurt promícháme s bylinkami, p řelijeme přes maso, přidáme s ůl a pepř a necháme proležet.

Rybí fondue

Omyté rybí filety nakrájíme na asi 3 cm velké kostky a pokapeme citrónovou šťávou a vínem. Necháme proležet a rozdělíme do jednotlivých misek nebo na talíř. Maso napichujeme na vidličky a smažíme v oleji 1 1/2 a>ž 2 minuty

Dle obliby můžeme kostky rybího masa před smažením namáčet ještě v těstíčku.

Těstíčko na smažení:

Mléko rozkvedláme s moukou. Přidáme žloutek, sůl a cukr. Nakonec opatrně vmícháme tuhý sníh z bílku.

Játrová fondue

Na těstíčko:

Játra nakrájíme na kostky. Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců, nakrájíme na kroužky a pokapeme citrónovou šťávou. Cibuli nakrájíme na kroužky. nakonec kousky jater lehce obalíme v mouce a vše upravíme na dřevěný talíř nebo desku. Kousky jater napichujeme a smažíme v oleji. Kroužky jablek a cibule namáčíme nejprve v těstíčku a pak teprve smažíme. K tomu podáváme studené omáčky.

Čokoládové fondue

Rozlámanou čokoládu rozpustíme v kondenzovaném mléce při malém plameni. Vmícháme pomerančovou šťávu, likér a sekané ořechy. U stolu držíme teplé při zcela malém plameni.

K namáčení se hodí kostky bílého chleba, vafle, sušenky nebo ovoce.