GRILOVANÁ VEPŘOVÁ PANENSKÁ

Maso potřeme olejem promíchaným s kořením a bylinkami a grilujeme po všech stranách. Houby nakrájíme na plátky a s mandlemi nakrájenými na nudličky orestujeme na margarinu. Promícháme se smetanou a petrželkou a podáváme k masu nakrájenému na plátky.

VEPŘOVÁ PEČENĚ NA ROŽNI

Do masa vetřeme sůl a pepř, potřeme je olejem a narazíme na otočný rožeň. Grilujeme 30 až 40 minut. Často potíráme olejem a pokapeme pivem. Vypečenou šťávu rozředíme pivem, zahustíme v troše studené vody rozmíchanou moukou a ochutíme.

GRILOVANÉ KOTLETY

Kotlety lehce naklepeme nebo roztlačíme dlaní. Pak okořeníme česnekem a rozmarýnem. potřeme olejem a grilujeme po obou stranách. Osolíme a opepříme.

VEPŘOVÉ KOTLETY „RUSTIKA“

Porcované kotlety krátce opláchneme ve studené vodě a dobře osušíme. Olej smísíme se sušenou majoránkou a bazalkou. Maso důkladně potřeme ze všech stran okořeněným olejem. Grilujeme 4 - 5 minut za dalšího potírání olejem a občasného otočení jednotlivých porcí. Hotové kotlety posolíme a okořeníme pokud možno čerstvě umletým pepřem.
Příloha: tmavý chléb, míchaný salát.

DURYŇSKÁ PEČENĚ

Porce masa naklepeme, potřeme olejem, výrazně osolíme, opepříme a položíme na gril nad dřevěné uhlí. 2 až 3 x postříkáme pivem. Když je spodní strana hotova, porce masa obrátíme a znovu stříkneme pivem. Mezitím položíme na gril také cibuli a restujeme. Maso pokryjeme cibulí a ihned podáváme.

Vepřová žebírka

Na  naložení:

Žebírka nakrájíme tak, že zůstane vždy pohromadě 3 - 5 žebírek. Přísady na mořidlo dáme do hrnce a krátce zahřejeme. Do vychladlého vložíme žebírka alespoň an dvě hodiny. Pak vyjmeme, necháme okapat, položíme na rošt a grilujeme asi 15 minut. Během grilování potíráme mořidlem a několikrát obrátíme.

Vepřová žebírka s česnekem

Žebírka okořeníme solí, pepřem a trochou papriky. Pak do nich vetřeme prolisovaný čes-nek. Žebírka přelijeme trochou oleje as ne-cháme proležet 12 hodin. Pak grilujeme.
Příloha: chléb, salát.

MAJORÁNKOVÉ ŘÍZKY

Připravené řízky posypeme majoránkou, potřeme olejem a na každé straně grilujeme 4 minuty. Pak osolíme. Oloupaná, jádřinců zbavená jablka nakrájíme na plátky a rovněž krátce grilujeme a upravíme na řízky.

PLNĚNÉ ŘÍZKY

Do každého řízku nařízneme kapsu. Sýr a 2 rajčata nakrájíme na kostky, okořeníme solí, pepřem, kayenským pepřem, bazalkou, sladkou paprikou, tymiánem. naplníme tím řízky. Spíchneme jehlami na závitky. Vně opepříme. Zbylá rajčata na vrchní straně nařízneme křížem. Okořeníme solí, pepřem a paprikou. Řízky i rajčata potřeme olejem. Plněné řízky za častějšího otáčení grilujeme. Před podáním osolíme. Rajčata grilujeme 6 až 8 minut společně.

Vepřové filety s ovocným špízem

Marináda:

Přísady promícháme na marinádu. Jablka oloupeme a vykrajovačem z nich vykrájíme kuličky. Vložíme do marinády. Maso zbavíme blan a nakrájíme z něj na prst silné plátky. Spolu s hrozny a višněmi vložíme do marinády. Zakryjeme a na 2 hodiny dáme do chladna.  Maso  a ovoce pak vyjmeme a necháme okapat.
Maso osušíme. Ovoce napícháme střídavě na kovové jehly, nebo hodně těsně na dřevěné jehly. Maso a špízy vložíme pod gril a opečeme po obou stranách. Během grilování obojí potíráme slabě marinádou a jehly často otáčíme. Připravujeme-li pokrm na otevřeném ohni, ovocnou jehlu po krátkém grilování podložíme alobalem a dohotovíme. Teprve nyní ochutíme solí a pepřem. Ovoce ještě okořeníme troškou muškátu a podáváme pokapané citrónovou šťávou.

UKRYTÝ PÁREK

Řízky potřeme hořčicí, posypeme solí a pepřem. Vždy 1 párek zavineme do 1 řízku a spíchneme jehlami na závitky. Potřeme olejem a grilujeme.
Podáváme s kečupem nebo některou studenou omáčkou.

GRILOVANÝ VEPŘOVÝ BŮČEK

Očištěnou kořenovou zeleninu a oloupanou cibuli nakrájíme na kostičky. Rozehřejeme 2 lžíce oleje, postupně přidáme kořenovou zeleninu a pak cibuli a orestujeme. Zalijeme vývarem. Okořeníme rozmarýnem, solí, pepřem a bobkovým listem. Do horkého vývaru vložíme bůček, vaříme 15 minut na malém plameni. Maso pak necháme v polévce vychladnout. Vyjmeme a necháme okapat. Krátce před grilováním opepříme a potřeme olejem. Grilujeme asi 15 minut, pak osolíme.

PESTRÉ ŠPÍZY

Maso, slaninu a sýr nakrájíme na kostky, cibuli na čtvrtky, okurku na silné plátky a papriku na kusy. Vše střídavě napichujeme na jehly, potřeme olejem a okořeníme solí a pepřem. Grilujeme a nakonec poprášíme paprikou.

GRILOVANÉ JEHLY

Maso nakrájíme na kostky a střídavě napichujeme na 4 jehly s plátky klobásy, dílky jablek a čtvrtkami cibule. Vše osolíme a opepříme, potřeme olejem a grilujeme.
Podáváme s rajským protlakem nebo některou studenou omáčkou.

GRILOVANÁ HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ

(10 porcí)

Do svíčkové vetřeme olej a hrubě mletý pepř a na špízu nebo roštu za častého otáčení grilujeme 30 – 40 minut.
Grilujeme nejdříve zprudka, vzdálenost trochu zvětšíme. Vnitřek může být krvavý až růžový. Solíme teprve nakonec.
Před nakrájením necháme 5 minut odpočinout. Na nakrájené porce můžeme dát bylinkové máslo.

ŘEZY ZE SVÍČKOVÉ S CIBULÍ

Svíčkovou nakrájíme na 4 plátky, lehce naklepeme, osolíme a opepříme, omočíme v oleji. Pak složíme do porcelánové mísy na sebe a dáme do chladničky. Pak grilujeme, aby uvnitř zůstaly růžové. Kroužky cibule poprášené moukou osmažíme, necháme okapat, aby zůstaly křupavé a upravíme na řezy.

HOVĚZÍ PLÁTKY S JALOVCEM

Plátky hovězího marinujeme ve směsi rozdrcených jalovcových bobulek s octem a lihovinou asi 30 minut. Plátky potřeme olejem, grilujeme po každé straně asi 4 minuty. Nakonec osolíme.

ROŠTĚNKY NA MÁSLE S ČERVENÝM VÍNEM

Roštěnky na okraji nařízneme, okořeníme solí a pepřem. Potřeme olejem a přikryté necháme chvíli odležet. pak grilujeme po obou stranách.
Červené víno smícháme s cibulí, solí a pepřem. Svaříme na třetinu. S trochu prochladlým vínem pak utřeme máslo, citrónovou šťávu a petrželku. Máslovou směs dáme na talíře a na ně položíme vždy roštěnku.

MAĎARSKÁ ZBOJNICKÁ PEČENĚ

Připravené maso nakrájíme na 10 stejných kusů, dlaní lehce stlačíme, opepříme. Slaninu nakrájíme rovněž na 10 stejně velkých plátků nebo kostek. Chléb nakrájíme na 12 krajíčků a vše střídavě napichujeme na velký rožeň (1 krajíček chleba, plátek masa, plátek slaniny atd.). Na obou koncích nastrčíme ještě po krajíčku chleba a potřeme olejem. Na grilu rožeň otáčíme tak dlouho, až je maso stejnoměrně červenohnědé. Mezitím potíráme olejem. Nakonec osolíme. Před podáním stáhneme z rožně a upravíme na podnos.

BALKÁNSKÉ ŠPÍZY

Svíčkovou nakrájíme na kostky. Olej pro-mícháme s paprikou a naložíme do něj na 1 hodinu kostky masa. Cibuli oloupeme a nakrájíme na velké kostky. Žampióny očistíme,omyjeme a střídavě s kostkami masa a kousky cibule napichujeme na 4 jehly. Po-třeme olejem a grilujeme. Pak okořeníme.

SKOPOVÉ MEDAILÓNKY NA ŠPÍZU

Skopovou kýtu nakrájíme na tenké plátky. Plátky naklepeme a střídavě s uzenou slaninou napichujeme na jehly. Potřeme olejem, grilujeme a osolíme.

VEPŘENKY

Vepřové maso opláchneme a nakrájíme na kostky. Na plátky nakrájenou žemli namočíme ve vodě, vymačkáme a umeleme s masem. Přidáme sůl, mletý pepř a papriku a dobře zamícháme. Z masa uděláme kuličky a utvoříme z nich na prkénku posypaném moukou tenké placky. Připravené vepřenky srovnáme na grilovací rošt a po každé straně grilujeme 4 minuty. Během grilování potíráme vepřenky olejem. Hotové pokládáme na krajíčky chleba, potřeme je hořčicí a posypeme nadrobno posekanou cibulkou.

SEKANÉ BIFTEKY

Mleté maso prohněteme s mlékem, okořeníme solí a pepřem a tvoříme ploché steaky. Pokapeme je olejem a grilujeme po obou stranách do křupava.

RUSKÉ KARBANÁTKY

Cibuli oloupeme a rozsekáme ji nadrobno. Máslo rozpustíme v malém kastrůlku. Do masa přidáváme postupně 1 polévkovou lžíci rozehřátého másla, 1 lžíci cibule, sůl, pepř, muškátový oříšek a vejce. Vše zpracujeme do vláčného těsta. Zbývající cibuli přidáme ke zbytku másla a usmažíme dozlatova.
Z masového těsta vyformujeme navlhčenými dlaněmi malé oválné karbanátky, které grilujeme z obou stran dohromady asi 10 minut. Do kyselé smetany zamícháme cibuli s máslem, vychladíme a podáváme jako pikantní doplněk k hotovému masu.

ČEVAPČIČI

Mleté maso prohněteme se solí, pepřem a muškátem. Jemně sekaný česnek odusíme na oleji a vmícháme k mletému masu. Vše výrazně ochutíme. Tvoříme asi 5 cm dlouhé válečky,potřeme olejem a grilujeme.
Podáváme s kroužky cibule, marinovanou paprikou, hořčicí a chlebem.

KNEDLÍČKY NA JEHLE

Mletá masa prohněteme se sekanou cibulí, vejcem, protlakem a strouhankou a výrazně okořeníme solí a pepřem a tvoříme malé knedlíčky. Tyto střídavě napichujeme s kousky papriky a 4 jehly. Potřeme olejem a grilujeme.

GRILOVANÁ JÁTRA

Plátky jater poprášíme moukou, pokapeme máslem a grilujeme. Pak osolíme a opepříme.
Dle obliby můžeme současně grilovat a podávat plátky jablek a kroužky cibule.

JÁTRA SE SLANINOU

Játra nakrájíme na 4 plátky, osolíme a opepříme a obalíme v mouce. Přelijeme 40 g rozpuštěného másla. Krátce po obou stranách grilujeme. Játra musí zůstat uvnitř růžová. Plátky slaniny lehce poprášíme paprikou a rovněž grilujeme. Upravíme střídavě vždy plátek jater a plátek slaniny a přelijeme trochou citrónové šťávy umíchané se zbylým rozpuštěným máslem.

JÁTRA S JABLKY

Plátky jater potřeme po obou stranách olejem a necháme několik minut odležet. Mezitím oloupeme jablka, odstraníme jádřince a nakrájíme na středně silná kolečka. Játra grilujeme po obou stranách 3 až 4 minuty. Jablka položíme na olejem potřený alobal a grilujeme 2 až 3 minuty z každé strany. Grilovaná játra osolíme, opepříme a obložíme kolečky jablek.
Příloha: bageta nebo brambory v alobalu.

JÁTROVÉ KAPSY

Játra nakrájíme na 4 silné plátky. Každý plátek nařízneme, takže vznikne kapsa. Na margarinu krátce osmahneme kousky jablek a plátky cibule, okořeníme majoránkou a naplníme do kapes. Uzavřeme jehlami. Játra poprášíme moukou a omočíme v oleji a grilujeme po obou stranách. před podá-ním osolíme a opepříme.

JÁTROVÉ ŠPÍZY 1

Játra nakrájíme na kousky a okořeníme šal-vějí. Každý kousek zavineme do plátku slaniny a napichujeme střídavě s kousky cibule a osminkami rajčat na jehly, posypeme pepřem,potřeme olejem a za obracení grilujeme. Pak osolíme.

JÁTROVÉ ŠPÍZY 2

Kostky jater napichujeme střídavě na jehly s kousky jablek, potřeme olejem a grilujeme. Nakonec osolíme.

LEDVINKY NA ROŽNI

Ledvinky nařízneme po celé ploše podélným řezem, odstraníme močovody, kalichy a tuk. Jednotlivé poloviny ledvinek velmi důkladně omyjeme studenou tekoucí vodou a důkladně osušíme. Půlky ledvinek nakrájíme na velikost jednotlivých soust, přelijeme je podmáslím a necháme asi 1 1/2 ho-diny v tomto nálevu marinovat.
Ledvinkové kostky vyjmeme z podmáslí, opláchneme a osušíme. Olej smísíme s kečupem, solí, pepřem a rozdrcenou rozmarýnou. Ledvinky navlékneme na 4 grilovací jehly a potřeme připraveným okořeněným olejem. Jehly s ledvinkami položíme na rošt a grilujeme asi 8 minut za občasné-ho otáčení a potírání zbytkem oleje. .
Příloha: čerstvý selský chléb, hořčicová (smetanová) omáčka.

LEDVINKOVÉ ŠPÍZY SE SLANINOU A JABLKY

Ledvinky nakrájíme a vyčistíme. Bylinkový ocet promícháme se 1/4 l vody a vložíme do něj na 1 hodinu ledvinky. Vymáčené ledvinky nakrájíme a osušíme. Jablka oloupeme a zbavíme jádřinců. Nakrájíme je na dílky. Kousky ledvinek vždy zavineme do proužku slaniny. Střídavě napichujeme na jehly kousky ledvinek a jablek. Mezi ledvinku a jablko vždy strčíme větvičku rozmarýnu. Špízy opepříme, potřeme olejem.8 až 10 minut grilujeme za obracení.

GRILOVANÁ KACHNA S POMERANČOVOU OMÁČKOU

Kachnu vně i uvnitř osolíme a opepříme. Grilujeme na otočném rožni 1 hodinu.
Cukr necháme lehce zhnědnout, přidáme pomerančovou šťávu, na proužky nakrájenou pomerančovou kůru, vinný ocet a víno, vše povaříme 5 minut a pak zahustíme škrobem. Ochutíme curacaem, dle obliby přidáme sůl a pepř. Do omáčky přidáme z kachny okapanou šťávu. Kachnu ozdobíme plátky pomeranče a podáváme se zeleninou a bramborovými hranolky nebo toasty.

GRILOVANÉ KUŘE S ČESNEKEM

Připravené kuře rozdělíme na porce, 3 až 4 hodiny vložíme do marinády z oleje, petrželky, soli, pepře, jemně sekaného česneku, cibule a citrónové šťávy. Několikrát obrátíme. Kuře necháme okapat a grilujeme. Během grilování častěji pokapeme kořeněnou směsí.

KARI KUŘE

Kuře připravíme, rozčtvrtíme a vykostíme. Čtvrtka kuřete stlačíme, potřeme oleje a necháme 1/2 hodiny v chladnu. Z medu, kari, hořčice umícháme krém, ochutíme solí a maso tím potřeme. Po každé straně grilujeme 10 až 15 minut. Mezitím potíráme krémem. Jablka oloupeme, grilujeme současně, pokapeme citrónovou šťávou a podáváme ke kuřeti.

TORI TERIYAKI

Filety opláchneme, osušíme a každý diagonálně 3 – 4 x hluboko nařízneme. Jarní cibule nakrájíme na 2 cm kousky. Ty vtlačíme do zářezů v mase. Umícháme sójovou omáčku, sherry, cukr, zázvor a olej. Filety potřeme touto marinádou a necháme při pokojové teplotě odležet asi 2 hodiny. Pak maso necháme dobře okapat. Marinádu přitom zachytíme. Kuřecí prsa grilujeme po každé straně 8 – 10 minut. Potíráme často marinádou.

KUŘECÍ ŠPÍZY S OVOCEM

Jablka nebo hrušky oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na dílky. Drůbeží maso nakrájíme na tenké plátky. Plátky rozpůlíme, pokapeme sójovou omáčkou, okořeníme zázvorem. Do masa zavineme po jádru vlašského ořechu. Kousky masa pak napichujeme střídavě s dílky jablek či hru-šek na jehly. Potřeme olejem a grilujeme za obracení 8 až 10 minut.

PROVENSÁLSKÝ DRŮBEŽÍ ŠPÍZ

Marináda:

Papriku, cuketu a cibuli nakrájíme na kousky. Drůbeží maso a zeleninu s petrželkou napichujeme střídavě na jehly.
Přísady na marinádu promícháme a špízy tím potřeme. necháme asi 2 hodiny odpočinout. Grilujeme po každé straně asi 6 – 6 minut.
Příloha: čerstvý salát a bílé pečivo.

KOTLETY Z DIVOČÁKA

Kotlety mírně naklepeme, osušíme a vložíme do nálevu, který jsme připravili smíchá-ním výše uvedených součástí. Necháme několik hodin odležet za častého otáčení jednotlivých porcí. Před vlastním grilováním kotlety důkladně osušíme papírovým ubrouskem a suché maso potřeme olejem. Grilujeme na velmi horkém naolejovaném roštu z každé strany asi 6 - 8 minut, a to podle stáří zvířete. osolíme až těsně před podáváním.

SRNČÍ STEAKY

Steaky naložíme na 2 až 3 hodiny do marinády z oleje, brandy, trochy citrónové šťávy, soli a pepře. Pak necháme okapat a po obou stranách grilujeme.
Zdobíme plátky banánu, které jsme prohřáli na másle, případně i brusinkovým kompotem.

SRNČÍ (JELENÍ) STEAKY S JABLKY

Jablka s ostružinami:

Jablka se slaninou:

Na jablka s ostružinami  oloupeme jablka, vyhloubíme je a vně pokapeme citrónovou šťávou. Do každého jablka vložíme 1 rozmačkanou jalovčinku (zbytek použijeme na steaky). Přidáme ostružiny, poprášíme skořicí, přidáme smetanu a navrch položíme vločku másla. Zabalíme volně, ale pečlivě do alobalu a grilujeme  zvolna asi 20 minut.
Na jablka se slaninou jablka rovněž oloupeme a vyhloubíme.  Zevnitř pokapeme citrónovou šťávou, lehce posypeme tymiánem, pepřem a rozmarýnem. Dovnitř každého jablka vložíme sušenou meruňku. Plátky slaniny svineme a položíme na jablka. Rovněž zabalíme do alobalu a stejně i grilujeme.
Do steaků vetřeme drcené jalovčinky, nové koření a pepř. Na konec zabalíme do plátků slaniny. Grilujeme po obou stranách. Ke konci odstraníme slaninu.Steaky podáváme s jablky ve fólii.

HUBERTOVY ŠPÍZY

Zaječí hřbet nakrájíme na kostky, osolíme a potřeme olejem. ovoce necháme dobře okapat, rovněž nakrájíme na kostky zavineme do tenkých plátků slaniny. Střídavě na jehly napichujeme maso a ovocné závitky a grilujeme.

KRÁLÍK NA ROŽNI

Připraveného králíka omyjeme,osušíme a prošpikujeme uzenou slaninou. Vně i uvnitř vetřeme sůl, glutasol a papriku a nasadíme na otočný rožeň grilu,potřeme olejem. Grilujeme 60 minut. Králíka přitom potíráme střídavě horkou vodou a olejem promíchaným s paprikou.

pstruh VE Fólii

Připravené pstruhy pokapeme citrónovou šťávou. Vně i uvnitř osolíme, opepříme a potřeme měkkým máslem. Pstruhy zabalíme jednotlivě do alobalu a grilujeme po každé straně 10 minut.

PSTRUH NA ROŠTU

(2 porce)

Pstruhy opláchneme, osušíme a okořeníme solí a pepřem. Jarní cibuli jemně nakrájíme a promícháme s máslem a sekanými bylinkami. Tuto směs vložíme do břišní dutiny pstruhů, příp.. spíchneme párátkem. Potřeme je olejem a položíme na rošt tak, aby nevyteklo máslo. Grilujeme je do zlatožluta po obou stranách.
Příloha: brambory ve fólii a zeleninový salát.
 

ŠTIKA NA ŠPÍZU

Štiku vykucháme, očistíme a prošpikujeme nudličkami slaniny. Vně i uvnitř osolíme a okyselíme. 50 g másla promícháme s bylinkami a dobře vychlazené vložíme do břišní dutiny štiky a spíchneme. Štiku upevníme na rožeň pokapeme máslem a grilujeme.

VÍDEŇSKÉ ŠPÍZY

Párky nakrájíme na kusy 3 až 4 cm dlouhé a vložíme je na hodinu do marinády z papriky, cibule, utřeného česneku, tymiánu,octa a oleje. Plátky slaniny nakrájíme na kousky a napichujeme střídavě kousky párku na jehly. Grilujeme. Zbylou marinádu promícháme s kečupem a podáváme k párkům.

PÁRKOVÉ ŠPÍZY S BRAMBORAMI

Párky, slaniny, cibuli, papriky a brambory nakrájíme na stejnoměrné kousky a střídavě napícháme na jehly. Vše potřeme olejem a grilujeme. Okořeníme solí, pepřem, paprikou a kečupem.

SLANINOVÉ KLOBÁSY

Klobásy po jedné straně nařízneme a po-třeme uvnitř česnekem. Plátky slaniny příčně nařízneme až do dvou třetin, celou stranou zasuneme do klobás, pokud je nutno upevníme jehlou. Slaninu poprášíme paprikou. Klobásy potřeme olejem a grilujeme.

Bylinkové klobásy

Jemně usekanou cibuli podusíme na oleji. Přidáme sekané bylinky a krátce prohřejeme. Pak sejmeme s ohně a vmícháme hořčici. Klobásy nakrojíme po délce a naplníme cibulí s bylinkami. Zavineme je do fólie a 15 minut grilujeme.

SÝROVÁ KLOBÁSA

Maso nakrájíme na kostky a 4 x umeleme na strojku na maso, destička s malými otvory. Přidáme koření a za přidávání mléka uhněteme. Mezitím dochutíme. (Nejlépe je zkusit malou porci opéci na pánvi.) Přidáme sýr nakrájený na kostičky. Lehce plníme do střev, necháme táhnout 5 minut ve vroucí vodě a pak grilujeme.
(30 – 35 klobásek.

PLNĚNÉ VUŘTY

Vuřty po délce nařízneme. Rajčata nakrájíme na plátky. Do 4 vuřtů vtlačíme plátky rajčat a malé kousky tvrdého sýra. Potřeme olejem a grilujeme. Na na zbývající vuřty rozmačkáme tavený sýr vidličkou a vmícháme tuhý sníh z bílku. Opepříme. Hmotou plníme zbývající vuřty, potřeme olejem a rovněž grilujeme.

GRILOVANÝ JÁTROVÝ SÝR

Plátky játrového sýra krátce po obou stranách grilujeme, silně obložíme plátky rajčat, posypeme solí a pepřem a obložíme vždy plátkem sýra. Ještě jednou grilujeme, až se sýr rozpustí.

GRILOVANÉ ŠPÍZY

Maso nakrájíme na malé kostky. Střídavě napichujeme na dřevěné jehly s kostkami černého chleba, plátky okurky, kousky rajčat či paprik a plátky slaniny. Poprášíme paprikou, potřeme olejem a 6 až 8 minut grilujeme. Špízy potřeme hořčicí a upravíme na černý chléb. Podáváme s rozpůlenými pepřem posypanými a na roštu společně grilovanými polovinami sladkokyselých okurek.

ŠAŠLIK

Z ledvinek odstraníme tuk,máčíme je rozkrojené půl hodiny ve vodě. Panenskou a svíčkovou nakrájíme na kostky, ledvinky na plátky. Citrónovou šťávu umícháme s 2 lžícemi oleje, solí, pepřem, paprikou a koprem a vložíme kostky vepřového masa. Rozmícháme 3 lžíce červeného vína, 3 lžíce oleje, sůl, pepř, několik kapek polévkového koření a rozemnutý rozmarýn, vložíme kostky hovězího masa. Zbylé víno umícháme s 2 lžícemi oleje, bazalkou a pepřem a vše nalijeme na ledvinky. Maso a ledvinky necháme hodinu proležet. Uzenou slaninu nakrájíme na plátky, cibuli oloupeme a nakrájíme na čtvrtky. Na 4 dlouhé jehly napichujeme střídavě kostky masa, ledvinky, plátky slaniny a čtvrtky cibulí. Vše potřeme olejem a položíme na tukem potřený rošt. Grilujeme po každé straně 3 minuty.

GRILL MIX

Vuřty třikrát až čtyřikrát šikmo nařízneme, do každého zářezu zasuneme trojúhelníček sýra a potřeme olejem. Grilujeme na roštu, až se sýr rozpustí.
Rajčata vyhloubíme, vnitřek rozkvedláme s lehce osolenými vejci, promícháme se sekanou pažitkou a touto směsí rajčata na-plníme. Rovněž grilujeme a dáme na teplo.
Připravené plátky masa poprášíme solí,pepřem a paprikou, potřeme olejem a na každé straně grilujeme asi 4 minuty. Steaky ozdobíme plátky citrónu. Podáváme s toasty.

GRILOVANÉ CIBULE

Oloupané cibule položíme jednotlivě na vhodně přistřihnutý alobal. Posypeme solí, posázíme vločkami másla a a fólie uzavřeme. Grilujeme 10 až 15 minut. Po otevření fólie bohatě opepříme.
Podáváme ke grilovanému masu.

SÝROVÁ JABLKA

Sýr hrubě nastrouháme, promícháme s vejci, kmínem, pepřem a solí. Hmotou naplníme vyhloubená jablka. Ta zavineme do fólie a grilujeme asi 20 minut.
Podáváme k masu.

OKURKY V ALOBALU

Okurky oloupeme, rozpůlíme a vyhloubíme. Plníme mletým masem, poloviny znovu sesadíme a zabalíme do olejem potřené fólie. Grilujeme asi 25 minut.

ZELENINOVÉ ŠPÍZY

Květák a mrkev očistíme, krátce omyjeme a vaříme v osolené vodě. Na jehly střídavě napichujeme růžičky květáku, mrkev, papriku, osminky rajčata a oloupanou cibuli, grilujeme, osolíme a opepříme.

HOUBY S KOPREM

Třeně hub odstraníme, kloboučky omyjeme, prohlubeň posypeme pepřem a naplníme sekaným koprem. Pak do každé houby vložíme vločku másla. Kloboučky položíme vedle sebe otvorem nahoru na gril a pečeme.

PLNĚNÉ ŽAMPIÓNY

Na oleji osmahneme na kostičky nakrájenou cibuli, třeně žampiónů a papriku. Při-dáme na kostičky nakrájená rajčata, sekanou petrželku a na kostičky nakrájený sýr. Promícháme a ochutíme solí a pepřem.
Na plníme do kloboučků žampiónů a posypeme parmezánem. Zabalíme jednotlivě do alobalu a grilujeme 10 minut.
 

GRILOVANÉ KOŘENĚNÉ BRAMBORY

Středně velké brambory omyjeme, osušíme a potřeme olejem. Okořeníme kolem dokola sušenými nebo čerstvými bylinkami (např. kmín, hrubě mletý pepř, estragon, tymián, rozmarýn). Brambory jednotlivě zabalíme do tukem potřeného alobalu a vložíme do žhavého popela nebo na rošt na 45 minut. Podáváme s čerstvým máslem.

ČESNEKOVÝ CHLÉB

Chléb krájíme jako na plátky, ale ty nedořízneme. Měkké máslo promícháme s utřeným česnekem, solí a pepře a tuto směs natřeme mezi krajíčky. Grilujeme v alobalu 20 minut.
 

BYLINKOVÁ MARINÁDA

Všechny přísady smícháme.

FRANCOUZSKÁ MARINÁDA

Všechny přísady promícháme. Porce masa necháme v této marinádě přes noc v chladničce.
 

HOŘČICOVÁ MARINÁDA

Všechny přísady promícháme.
 

MEDOVÁ MARINÁDA

Všechny přísady smícháme.

MARINÁDA NA SKOPOVÉ A JEHNĚČÍ MASO

Všechny přísady smícháme a vaříme zvolna 1/2 hodiny.

MARINÁDA Z PIVA

Hořčičná semínka rozdrtíme. Všechny pří-sady promícháme.
 

MARINÁDA S KYSANOU SMETANOU

(na telecí maso a drůbež)

Všechny přísady spolu promícháme. Kousky drůbeže nebo telecího naložíme do mořidla přes noc a při grilování mořidlem také potíráme.
 

Bylinková omáčka

Utřeme do hladka majonézu, tvaroh a smetanu. Promícháme s bylinkami a ochutíme. Vhodná především k vepřovému masu.

RAJČATOVÁ OMÁČKA

Všechny přísady promícháme.

CIKÁNSKÁ OMÁČKA

Oloupaná jablka a cibuli nastrouháme. Promícháme s kečupem, hořčicí a sekanými bylinkami a výrazně ochutíme solí, pepřem a paprikou.

AILLOLI

Bílý chléb pokapeme mlékem a necháme změknout. Pak utřeme s hrubě sekaným česnekem a solí. Přišleháme žloutky a 2 lžíce oleje, až se přísady spojí. Ostatní olej pak po kapkách a pak tenkým pramínkem vešleháme. Ochutíme solí a pepřem. (Rychleji to zvládneme, když koupíme hotovou ochucenou majonézu, přidáme v mléce namočenou střídku a česnek).
Podáváme k rybím pokrmům, grilovaným masům a bramborám pečeným ve fólii.

SMETANOVÁ OMÁČKA S PAŽITKOU

Pažitku promícháme s drobně pokrájenými vejci a smetanou, ochutíme solí, cukrem a citrónovou šťávou a podáváme dobře vychlazené.

SÝROVÁ OMÁČKA

Smetanový sýr s Nivou rozmačkáme a postupně vmícháme smetanu. pak přidáme hořčici, mletou papriku a pažitku.

GRILOVANÉ BROSKVE

Broskve zabalíme jednotlivě do alobalu a 10 minut grilujeme. Alobal nahoře otevřeme, broskve pokapeme likérem.

STŘÍBRNÁ JABLKA

Jablka oloupeme, jádřince vypíchneme, jablka pokapeme rumem. Dutinu naplníme směsí namočených rozinek, sekaných mandlí a zavařeniny. Jablka zabalíme volněji do alobalu a grilujeme asi 20 minut.
Podáváme s vanilkovou omáčkou.