Maso potřeme olejem promíchaným s kořením a bylinkami a grilujeme po všech stranách. Houby nakrájíme na plátky a s mandlemi nakrájenými na nudličky orestujeme na margarinu. Promícháme se smetanou a petrželkou a podáváme k masu nakrájenému na plátky.
Do masa vetřeme sůl a pepř, potřeme je olejem a narazíme na otočný rožeň. Grilujeme 30 až 40 minut. Často potíráme olejem a pokapeme pivem. Vypečenou šťávu rozředíme pivem, zahustíme v troše studené vody rozmíchanou moukou a ochutíme.
Kotlety lehce naklepeme nebo roztlačíme dlaní. Pak okořeníme česnekem a rozmarýnem. potřeme olejem a grilujeme po obou stranách. Osolíme a opepříme.
Porcované kotlety krátce opláchneme ve studené vodě a dobře osušíme. Olej
smísíme se sušenou majoránkou a bazalkou. Maso důkladně potřeme ze všech stran
okořeněným
olejem. Grilujeme 4 - 5 minut za dalšího potírání olejem a občasného otočení
jednotlivých porcí. Hotové kotlety posolíme a okořeníme pokud možno čerstvě
umletým pepřem.
Příloha: tmavý chléb, míchaný salát.
Porce masa naklepeme, potřeme olejem, výrazně osolíme, opepříme a položíme na gril nad dřevěné uhlí. 2 až 3 x postříkáme pivem. Když je spodní strana hotova, porce masa obrátíme a znovu stříkneme pivem. Mezitím položíme na gril také cibuli a restujeme. Maso pokryjeme cibulí a ihned podáváme.
Na naložení:
Žebírka nakrájíme tak, že zůstane vždy pohromadě 3 - 5 žebírek. Přísady na mořidlo dáme do hrnce a krátce zahřejeme. Do vychladlého vložíme žebírka alespoň an dvě hodiny. Pak vyjmeme, necháme okapat, položíme na rošt a grilujeme asi 15 minut. Během grilování potíráme mořidlem a několikrát obrátíme.
Žebírka okořeníme solí, pepřem a trochou papriky. Pak do nich vetřeme
prolisovaný čes-nek. Žebírka přelijeme trochou oleje as ne-cháme proležet 12
hodin. Pak grilujeme.
Příloha: chléb, salát.
Připravené řízky posypeme majoránkou, potřeme olejem a na každé straně grilujeme 4 minuty. Pak osolíme. Oloupaná, jádřinců zbavená jablka nakrájíme na plátky a rovněž krátce grilujeme a upravíme na řízky.
Do každého řízku nařízneme kapsu. Sýr a 2 rajčata nakrájíme na kostky, okořeníme solí, pepřem, kayenským pepřem, bazalkou, sladkou paprikou, tymiánem. naplníme tím řízky. Spíchneme jehlami na závitky. Vně opepříme. Zbylá rajčata na vrchní straně nařízneme křížem. Okořeníme solí, pepřem a paprikou. Řízky i rajčata potřeme olejem. Plněné řízky za častějšího otáčení grilujeme. Před podáním osolíme. Rajčata grilujeme 6 až 8 minut společně.
Marináda:
Přísady promícháme na marinádu. Jablka oloupeme a vykrajovačem z nich
vykrájíme kuličky. Vložíme do marinády. Maso zbavíme blan a nakrájíme z něj na
prst silné plátky. Spolu s hrozny a višněmi vložíme do marinády. Zakryjeme a na
2 hodiny dáme do chladna. Maso a ovoce pak vyjmeme a necháme okapat.
Maso osušíme. Ovoce napícháme střídavě na kovové jehly, nebo hodně těsně na
dřevěné jehly. Maso a špízy vložíme pod gril a opečeme po obou stranách. Během
grilování obojí potíráme slabě marinádou a jehly často otáčíme. Připravujeme-li
pokrm na otevřeném ohni, ovocnou jehlu po krátkém grilování podložíme alobalem a
dohotovíme. Teprve nyní ochutíme solí a pepřem. Ovoce ještě okořeníme troškou
muškátu a podáváme pokapané citrónovou šťávou.
Řízky potřeme hořčicí, posypeme solí a pepřem. Vždy 1 párek zavineme do 1 řízku
a spíchneme jehlami na závitky. Potřeme olejem a grilujeme.
Podáváme s kečupem nebo některou studenou omáčkou.
Očištěnou kořenovou zeleninu a oloupanou cibuli nakrájíme na kostičky. Rozehřejeme 2 lžíce oleje, postupně přidáme kořenovou zeleninu a pak cibuli a orestujeme. Zalijeme vývarem. Okořeníme rozmarýnem, solí, pepřem a bobkovým listem. Do horkého vývaru vložíme bůček, vaříme 15 minut na malém plameni. Maso pak necháme v polévce vychladnout. Vyjmeme a necháme okapat. Krátce před grilováním opepříme a potřeme olejem. Grilujeme asi 15 minut, pak osolíme.
Maso, slaninu a sýr nakrájíme na kostky, cibuli na čtvrtky, okurku na silné plátky a papriku na kusy. Vše střídavě napichujeme na jehly, potřeme olejem a okořeníme solí a pepřem. Grilujeme a nakonec poprášíme paprikou.
Maso nakrájíme na kostky a střídavě napichujeme na 4 jehly s plátky klobásy,
dílky jablek a čtvrtkami cibule. Vše osolíme a opepříme, potřeme olejem a
grilujeme.
Podáváme s rajským protlakem nebo některou studenou omáčkou.
(10 porcí)
Do svíčkové vetřeme olej a hrubě mletý pepř a na špízu nebo roštu za častého
otáčení grilujeme 30 – 40 minut.
Grilujeme nejdříve zprudka, vzdálenost trochu zvětšíme. Vnitřek může být krvavý
až růžový. Solíme teprve nakonec.
Před nakrájením necháme 5 minut odpočinout. Na nakrájené porce můžeme dát
bylinkové máslo.
Svíčkovou nakrájíme na 4 plátky, lehce naklepeme, osolíme a opepříme, omočíme v oleji. Pak složíme do porcelánové mísy na sebe a dáme do chladničky. Pak grilujeme, aby uvnitř zůstaly růžové. Kroužky cibule poprášené moukou osmažíme, necháme okapat, aby zůstaly křupavé a upravíme na řezy.
Plátky hovězího marinujeme ve směsi rozdrcených jalovcových bobulek s octem a lihovinou asi 30 minut. Plátky potřeme olejem, grilujeme po každé straně asi 4 minuty. Nakonec osolíme.
Roštěnky na okraji nařízneme, okořeníme solí a pepřem. Potřeme olejem a
přikryté necháme chvíli odležet. pak grilujeme po obou stranách.
Červené víno smícháme s cibulí, solí a pepřem. Svaříme na třetinu. S trochu
prochladlým vínem pak utřeme máslo, citrónovou šťávu a petrželku. Máslovou směs
dáme na talíře a na ně položíme vždy roštěnku.
Připravené maso nakrájíme na 10 stejných kusů, dlaní lehce stlačíme, opepříme. Slaninu nakrájíme rovněž na 10 stejně velkých plátků nebo kostek. Chléb nakrájíme na 12 krajíčků a vše střídavě napichujeme na velký rožeň (1 krajíček chleba, plátek masa, plátek slaniny atd.). Na obou koncích nastrčíme ještě po krajíčku chleba a potřeme olejem. Na grilu rožeň otáčíme tak dlouho, až je maso stejnoměrně červenohnědé. Mezitím potíráme olejem. Nakonec osolíme. Před podáním stáhneme z rožně a upravíme na podnos.
Svíčkovou nakrájíme na kostky. Olej pro-mícháme s paprikou a naložíme do něj na 1 hodinu kostky masa. Cibuli oloupeme a nakrájíme na velké kostky. Žampióny očistíme,omyjeme a střídavě s kostkami masa a kousky cibule napichujeme na 4 jehly. Po-třeme olejem a grilujeme. Pak okořeníme.
Skopovou kýtu nakrájíme na tenké plátky. Plátky naklepeme a střídavě s uzenou slaninou napichujeme na jehly. Potřeme olejem, grilujeme a osolíme.
Vepřové maso opláchneme a nakrájíme na kostky. Na plátky nakrájenou žemli namočíme ve vodě, vymačkáme a umeleme s masem. Přidáme sůl, mletý pepř a papriku a dobře zamícháme. Z masa uděláme kuličky a utvoříme z nich na prkénku posypaném moukou tenké placky. Připravené vepřenky srovnáme na grilovací rošt a po každé straně grilujeme 4 minuty. Během grilování potíráme vepřenky olejem. Hotové pokládáme na krajíčky chleba, potřeme je hořčicí a posypeme nadrobno posekanou cibulkou.
Mleté maso prohněteme s mlékem, okořeníme solí a pepřem a tvoříme ploché steaky. Pokapeme je olejem a grilujeme po obou stranách do křupava.
Cibuli oloupeme a rozsekáme ji nadrobno. Máslo rozpustíme v malém kastrůlku. Do
masa přidáváme postupně 1 polévkovou lžíci rozehřátého másla, 1 lžíci cibule,
sůl, pepř, muškátový oříšek a vejce. Vše zpracujeme do vláčného těsta. Zbývající
cibuli přidáme ke zbytku másla a usmažíme dozlatova.
Z masového těsta vyformujeme navlhčenými dlaněmi malé oválné karbanátky, které
grilujeme z obou stran dohromady asi 10 minut. Do kyselé smetany zamícháme cibuli
s máslem, vychladíme a podáváme jako pikantní doplněk k hotovému masu.
Mleté maso prohněteme se solí, pepřem a muškátem. Jemně sekaný česnek odusíme na
oleji a vmícháme k mletému masu. Vše výrazně ochutíme. Tvoříme asi 5 cm dlouhé
válečky,potřeme olejem a grilujeme.
Podáváme s kroužky cibule, marinovanou paprikou, hořčicí a chlebem.
Mletá masa prohněteme se sekanou cibulí, vejcem, protlakem a strouhankou a výrazně okořeníme solí a pepřem a tvoříme malé knedlíčky. Tyto střídavě napichujeme s kousky papriky a 4 jehly. Potřeme olejem a grilujeme.
Plátky jater poprášíme moukou, pokapeme máslem a grilujeme. Pak osolíme a
opepříme.
Dle obliby můžeme současně grilovat a podávat plátky jablek a kroužky cibule.
Játra nakrájíme na 4 plátky, osolíme a opepříme a obalíme v mouce. Přelijeme 40 g rozpuštěného másla. Krátce po obou stranách grilujeme. Játra musí zůstat uvnitř růžová. Plátky slaniny lehce poprášíme paprikou a rovněž grilujeme. Upravíme střídavě vždy plátek jater a plátek slaniny a přelijeme trochou citrónové šťávy umíchané se zbylým rozpuštěným máslem.
Plátky jater potřeme po obou stranách olejem a necháme několik minut odležet.
Mezitím oloupeme jablka, odstraníme jádřince a nakrájíme na středně silná
kolečka.
Játra grilujeme po obou stranách 3 až 4 minuty. Jablka položíme na olejem
potřený alobal a grilujeme 2 až 3 minuty z každé strany.
Grilovaná játra osolíme, opepříme a obložíme kolečky jablek.
Příloha: bageta nebo brambory v alobalu.
Játra nakrájíme na 4 silné plátky. Každý plátek nařízneme, takže vznikne kapsa. Na margarinu krátce osmahneme kousky jablek a plátky cibule, okořeníme majoránkou a naplníme do kapes. Uzavřeme jehlami. Játra poprášíme moukou a omočíme v oleji a grilujeme po obou stranách. před podá-ním osolíme a opepříme.
Játra nakrájíme na kousky a okořeníme šal-vějí. Každý kousek zavineme do plátku slaniny a napichujeme střídavě s kousky cibule a osminkami rajčat na jehly, posypeme pepřem,potřeme olejem a za obracení grilujeme. Pak osolíme.
Kostky jater napichujeme střídavě na jehly s kousky jablek, potřeme olejem a grilujeme. Nakonec osolíme.
Ledvinky nařízneme po celé ploše podélným řezem, odstraníme močovody, kalichy a
tuk. Jednotlivé poloviny ledvinek velmi důkladně omyjeme studenou tekoucí vodou
a důkladně osušíme. Půlky ledvinek nakrájíme na velikost jednotlivých soust,
přelijeme je podmáslím a necháme asi 1 1/2 ho-diny v tomto nálevu marinovat.
Ledvinkové kostky vyjmeme z podmáslí, opláchneme a osušíme. Olej smísíme s
kečupem, solí, pepřem a rozdrcenou rozmarýnou. Ledvinky navlékneme na 4 grilovací jehly a potřeme připraveným okořeněným olejem. Jehly s ledvinkami
položíme na rošt a grilujeme asi 8 minut za občasné-ho otáčení a potírání
zbytkem oleje. .
Příloha: čerstvý selský chléb, hořčicová (smetanová) omáčka.
Ledvinky nakrájíme a vyčistíme. Bylinkový ocet promícháme se 1/4 l vody a vložíme do něj na 1 hodinu ledvinky. Vymáčené ledvinky nakrájíme a osušíme. Jablka oloupeme a zbavíme jádřinců. Nakrájíme je na dílky. Kousky ledvinek vždy zavineme do proužku slaniny. Střídavě napichujeme na jehly kousky ledvinek a jablek. Mezi ledvinku a jablko vždy strčíme větvičku rozmarýnu. Špízy opepříme, potřeme olejem.8 až 10 minut grilujeme za obracení.
Kachnu vně i uvnitř osolíme a opepříme. Grilujeme na otočném rožni 1 hodinu.
Cukr necháme lehce zhnědnout, přidáme pomerančovou šťávu, na proužky nakrájenou
pomerančovou kůru, vinný ocet a víno, vše povaříme 5 minut a pak zahustíme
škrobem. Ochutíme curacaem, dle obliby přidáme sůl a pepř. Do omáčky přidáme z
kachny okapanou šťávu. Kachnu ozdobíme plátky pomeranče a podáváme se
zeleninou a bramborovými hranolky nebo toasty.
Připravené kuře rozdělíme na porce, 3 až 4 hodiny vložíme do marinády z oleje, petrželky, soli, pepře, jemně sekaného česneku, cibule a citrónové šťávy. Několikrát obrátíme. Kuře necháme okapat a grilujeme. Během grilování častěji pokapeme kořeněnou směsí.
Kuře připravíme, rozčtvrtíme a vykostíme. Čtvrtka kuřete stlačíme, potřeme oleje a necháme 1/2 hodiny v chladnu. Z medu, kari, hořčice umícháme krém, ochutíme solí a maso tím potřeme. Po každé straně grilujeme 10 až 15 minut. Mezitím potíráme krémem. Jablka oloupeme, grilujeme současně, pokapeme citrónovou šťávou a podáváme ke kuřeti.
Filety opláchneme, osušíme a každý diagonálně 3 – 4 x hluboko nařízneme. Jarní cibule nakrájíme na 2 cm kousky. Ty vtlačíme do zářezů v mase. Umícháme sójovou omáčku, sherry, cukr, zázvor a olej. Filety potřeme touto marinádou a necháme při pokojové teplotě odležet asi 2 hodiny. Pak maso necháme dobře okapat. Marinádu přitom zachytíme. Kuřecí prsa grilujeme po každé straně 8 – 10 minut. Potíráme často marinádou.
Jablka nebo hrušky oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na dílky. Drůbeží maso nakrájíme na tenké plátky. Plátky rozpůlíme, pokapeme sójovou omáčkou, okořeníme zázvorem. Do masa zavineme po jádru vlašského ořechu. Kousky masa pak napichujeme střídavě s dílky jablek či hru-šek na jehly. Potřeme olejem a grilujeme za obracení 8 až 10 minut.
Marináda:
Papriku, cuketu a cibuli nakrájíme na kousky. Drůbeží maso a zeleninu s
petrželkou napichujeme střídavě na jehly.
Přísady na marinádu promícháme a špízy tím potřeme. necháme asi 2 hodiny
odpočinout. Grilujeme po každé straně asi 6 – 6 minut.
Příloha: čerstvý salát a bílé pečivo.
Kotlety mírně naklepeme, osušíme a vložíme do nálevu, který jsme připravili smíchá-ním výše uvedených součástí. Necháme několik hodin odležet za častého otáčení jednotlivých porcí. Před vlastním grilováním kotlety důkladně osušíme papírovým ubrouskem a suché maso potřeme olejem. Grilujeme na velmi horkém naolejovaném roštu z každé strany asi 6 - 8 minut, a to podle stáří zvířete. osolíme až těsně před podáváním.
Steaky naložíme na 2 až 3 hodiny do marinády z oleje, brandy, trochy citrónové šťávy, soli a pepře. Pak necháme okapat a po obou stranách grilujeme.
Zdobíme plátky banánu, které jsme prohřáli na másle, případně i brusinkovým
kompotem.
Jablka s ostružinami:
Jablka se slaninou:
Na jablka s ostružinami oloupeme jablka, vyhloubíme je a vně pokapeme
citrónovou šťávou. Do každého jablka vložíme 1 rozmačkanou jalovčinku (zbytek
použijeme na steaky). Přidáme ostružiny, poprášíme skořicí, přidáme smetanu a
navrch položíme vločku másla. Zabalíme volně, ale pečlivě do alobalu a grilujeme
zvolna asi 20 minut.
Na jablka se slaninou jablka rovněž oloupeme a vyhloubíme. Zevnitř
pokapeme citrónovou šťávou, lehce posypeme tymiánem, pepřem a rozmarýnem.
Dovnitř každého jablka vložíme sušenou meruňku. Plátky slaniny svineme a
položíme na jablka. Rovněž zabalíme do alobalu a stejně i grilujeme.
Do steaků vetřeme drcené jalovčinky, nové koření a pepř. Na konec zabalíme do
plátků slaniny. Grilujeme po obou stranách. Ke konci odstraníme slaninu.Steaky
podáváme s jablky ve fólii.
Zaječí hřbet nakrájíme na kostky, osolíme a potřeme olejem. ovoce necháme dobře okapat, rovněž nakrájíme na kostky zavineme do tenkých plátků slaniny. Střídavě na jehly napichujeme maso a ovocné závitky a grilujeme.
Připraveného králíka omyjeme,osušíme a prošpikujeme uzenou slaninou. Vně i uvnitř vetřeme sůl, glutasol a papriku a nasadíme na otočný rožeň grilu,potřeme olejem. Grilujeme 60 minut. Králíka přitom potíráme střídavě horkou vodou a olejem promíchaným s paprikou.
Připravené pstruhy pokapeme citrónovou šťávou. Vně i uvnitř osolíme, opepříme a potřeme měkkým máslem. Pstruhy zabalíme jednotlivě do alobalu a grilujeme po každé straně 10 minut.
(2 porce)
Pstruhy opláchneme, osušíme a okořeníme solí a pepřem. Jarní cibuli jemně
nakrájíme a promícháme s máslem a sekanými bylinkami. Tuto směs vložíme do
břišní dutiny pstruhů, příp.. spíchneme párátkem. Potřeme je olejem a položíme
na rošt tak, aby nevyteklo máslo. Grilujeme je do zlatožluta po obou stranách.
Příloha: brambory ve fólii a zeleninový salát.
Štiku vykucháme, očistíme a prošpikujeme nudličkami slaniny. Vně i uvnitř osolíme a okyselíme. 50 g másla promícháme s bylinkami a dobře vychlazené vložíme do břišní dutiny štiky a spíchneme. Štiku upevníme na rožeň pokapeme máslem a grilujeme.
Párky nakrájíme na kusy 3 až 4 cm dlouhé a vložíme je na hodinu do marinády z papriky, cibule, utřeného česneku, tymiánu,octa a oleje. Plátky slaniny nakrájíme na kousky a napichujeme střídavě kousky párku na jehly. Grilujeme. Zbylou marinádu promícháme s kečupem a podáváme k párkům.
Párky, slaniny, cibuli, papriky a brambory nakrájíme na stejnoměrné kousky a střídavě napícháme na jehly. Vše potřeme olejem a grilujeme. Okořeníme solí, pepřem, paprikou a kečupem.
Klobásy po jedné straně nařízneme a po-třeme uvnitř česnekem. Plátky slaniny příčně nařízneme až do dvou třetin, celou stranou zasuneme do klobás, pokud je nutno upevníme jehlou. Slaninu poprášíme paprikou. Klobásy potřeme olejem a grilujeme.
Jemně usekanou cibuli podusíme na oleji. Přidáme sekané bylinky a krátce prohřejeme. Pak sejmeme s ohně a vmícháme hořčici. Klobásy nakrojíme po délce a naplníme cibulí s bylinkami. Zavineme je do fólie a 15 minut grilujeme.
Maso nakrájíme na kostky a 4 x umeleme na strojku na maso, destička s malými
otvory. Přidáme koření a za přidávání mléka uhněteme. Mezitím dochutíme.
(Nejlépe je zkusit malou porci opéci na pánvi.) Přidáme sýr nakrájený na
kostičky. Lehce plníme do střev, necháme táhnout 5 minut ve vroucí vodě a pak
grilujeme.
(30 – 35 klobásek.
Vuřty po délce nařízneme. Rajčata nakrájíme na plátky. Do 4 vuřtů vtlačíme plátky rajčat a malé kousky tvrdého sýra. Potřeme olejem a grilujeme. Na na zbývající vuřty rozmačkáme tavený sýr vidličkou a vmícháme tuhý sníh z bílku. Opepříme. Hmotou plníme zbývající vuřty, potřeme olejem a rovněž grilujeme.
Plátky játrového sýra krátce po obou stranách grilujeme, silně obložíme plátky rajčat, posypeme solí a pepřem a obložíme vždy plátkem sýra. Ještě jednou grilujeme, až se sýr rozpustí.
Maso nakrájíme na malé kostky. Střídavě napichujeme na dřevěné jehly s kostkami černého chleba, plátky okurky, kousky rajčat či paprik a plátky slaniny. Poprášíme paprikou, potřeme olejem a 6 až 8 minut grilujeme. Špízy potřeme hořčicí a upravíme na černý chléb. Podáváme s rozpůlenými pepřem posypanými a na roštu společně grilovanými polovinami sladkokyselých okurek.
Z ledvinek odstraníme tuk,máčíme je rozkrojené půl hodiny ve vodě. Panenskou a svíčkovou nakrájíme na kostky, ledvinky na plátky. Citrónovou šťávu umícháme s 2 lžícemi oleje, solí, pepřem, paprikou a koprem a vložíme kostky vepřového masa. Rozmícháme 3 lžíce červeného vína, 3 lžíce oleje, sůl, pepř, několik kapek polévkového koření a rozemnutý rozmarýn, vložíme kostky hovězího masa. Zbylé víno umícháme s 2 lžícemi oleje, bazalkou a pepřem a vše nalijeme na ledvinky. Maso a ledvinky necháme hodinu proležet. Uzenou slaninu nakrájíme na plátky, cibuli oloupeme a nakrájíme na čtvrtky. Na 4 dlouhé jehly napichujeme střídavě kostky masa, ledvinky, plátky slaniny a čtvrtky cibulí. Vše potřeme olejem a položíme na tukem potřený rošt. Grilujeme po každé straně 3 minuty.
Vuřty třikrát až čtyřikrát šikmo nařízneme, do každého zářezu zasuneme
trojúhelníček sýra a potřeme olejem. Grilujeme na roštu, až se sýr rozpustí.
Rajčata vyhloubíme, vnitřek rozkvedláme s lehce osolenými vejci, promícháme se
sekanou pažitkou a touto směsí rajčata na-plníme. Rovněž grilujeme a dáme na
teplo.
Připravené plátky masa poprášíme solí,pepřem a paprikou, potřeme olejem a na
každé straně grilujeme asi 4 minuty. Steaky ozdobíme plátky citrónu. Podáváme s
toasty.
Oloupané cibule položíme jednotlivě na vhodně přistřihnutý alobal. Posypeme
solí, posázíme vločkami másla a a fólie uzavřeme. Grilujeme 10 až 15 minut. Po
otevření fólie bohatě opepříme.
Podáváme ke grilovanému masu.
Sýr hrubě nastrouháme, promícháme s vejci, kmínem, pepřem a solí. Hmotou
naplníme vyhloubená jablka. Ta zavineme do fólie a grilujeme asi 20 minut.
Podáváme k masu.
Okurky oloupeme, rozpůlíme a vyhloubíme. Plníme mletým masem, poloviny znovu sesadíme a zabalíme do olejem potřené fólie. Grilujeme asi 25 minut.
Květák a mrkev očistíme, krátce omyjeme a vaříme v osolené vodě. Na jehly střídavě napichujeme růžičky květáku, mrkev, papriku, osminky rajčata a oloupanou cibuli, grilujeme, osolíme a opepříme.
Třeně hub odstraníme, kloboučky omyjeme, prohlubeň posypeme pepřem a naplníme sekaným koprem. Pak do každé houby vložíme vločku másla. Kloboučky položíme vedle sebe otvorem nahoru na gril a pečeme.
Na oleji osmahneme na kostičky nakrájenou cibuli, třeně žampiónů a papriku.
Při-dáme na kostičky nakrájená rajčata, sekanou petrželku a na kostičky
nakrájený sýr. Promícháme a ochutíme solí a pepřem.
Na plníme do kloboučků žampiónů a posypeme parmezánem. Zabalíme jednotlivě do
alobalu a grilujeme 10 minut.
Středně velké brambory omyjeme, osušíme a potřeme olejem. Okořeníme kolem dokola sušenými nebo čerstvými bylinkami (např. kmín, hrubě mletý pepř, estragon, tymián, rozmarýn). Brambory jednotlivě zabalíme do tukem potřeného alobalu a vložíme do žhavého popela nebo na rošt na 45 minut. Podáváme s čerstvým máslem.
Chléb krájíme jako na plátky, ale ty nedořízneme. Měkké máslo promícháme s
utřeným česnekem, solí a pepře a tuto směs natřeme mezi krajíčky. Grilujeme v
alobalu 20 minut.
Všechny přísady smícháme.
Všechny přísady promícháme. Porce masa necháme v této marinádě přes noc v
chladničce.
Všechny přísady promícháme.
Všechny přísady smícháme.
Všechny přísady smícháme a vaříme zvolna 1/2 hodiny.
Hořčičná semínka rozdrtíme. Všechny pří-sady promícháme.
(na telecí maso a drůbež)
Všechny přísady spolu promícháme. Kousky drůbeže nebo telecího naložíme do
mořidla přes noc a při grilování mořidlem také potíráme.
Utřeme do hladka majonézu, tvaroh a smetanu. Promícháme s bylinkami a ochutíme. Vhodná především k vepřovému masu.
Všechny přísady promícháme.
Oloupaná jablka a cibuli nastrouháme. Promícháme s kečupem, hořčicí a sekanými bylinkami a výrazně ochutíme solí, pepřem a paprikou.
Bílý chléb pokapeme mlékem a necháme změknout. Pak utřeme s hrubě sekaným
česnekem a solí. Přišleháme žloutky a 2 lžíce oleje, až se přísady spojí.
Ostatní olej pak po kapkách a pak tenkým pramínkem vešleháme. Ochutíme solí a
pepřem. (Rychleji to zvládneme, když koupíme hotovou ochucenou majonézu, přidáme
v mléce namočenou střídku a česnek).
Podáváme k rybím pokrmům, grilovaným masům a bramborám pečeným ve fólii.
Pažitku promícháme s drobně pokrájenými vejci a smetanou, ochutíme solí, cukrem a citrónovou šťávou a podáváme dobře vychlazené.
Smetanový sýr s Nivou rozmačkáme a postupně vmícháme smetanu. pak přidáme hořčici, mletou papriku a pažitku.
Broskve zabalíme jednotlivě do alobalu a 10 minut grilujeme. Alobal nahoře otevřeme, broskve pokapeme likérem.
Jablka oloupeme, jádřince vypíchneme, jablka pokapeme rumem. Dutinu naplníme
směsí namočených rozinek, sekaných mandlí a zavařeniny. Jablka zabalíme volněji
do alobalu a grilujeme asi 20 minut.
Podáváme s vanilkovou omáčkou.