Alžírská káva

Kávu svaříme v konvici z varného skla s vodou, necháme ustát a pak scedíme do šálků z varného skla. Do každého šálku dáme porci šlehané smetany a zalijeme vaječným koňakem.

Káva Amaretto

1/4 Amaretta a 3/4 kávy. Zdobíme šlehačkou

Káva Amaretto - ledová

Do sklenice dáme Amaretto a zmrzlinu, přelijeme studenou kávou, ozdobíme šlehačkou a kokosem.

Ananasová káva

Termosku vypláchneme vařící vodou. Dáme do ní mletou kávu, přelijeme vařící vodou a termosku zavřeme na 10 minut. Pak kávu scedíme.
Žloutky utřeme s cukrem do pěny, zvolna přidáme kávu, přitom dobře mícháme metlou na sníh. Pak necháme vychladnout.
Smícháme s ananasovou šťávou, naplníme do sklenic, ozdobíme šlehačkou a dáme do chladna. Před podáním ozdobíme kostičkami ananasu.

Belgická káva

Z bílku ušleháme tuhý sníh. Smetanu ušleháme s vanilkovým cukrem do tuha. Sníh smícháme se šlehačkou. 4 kávové šálky naplníme do 1/3, pak doplníme horkou kávou a hned podáváme. Cukr dle chuti.

Black Jack

Přísady promícháme s ledem a podáváme ve vychlazené sklenici.

Káva "Bonanza"

Kávu rozkvedláme se smetanou, brandy, mokka likérem, maraskinem a žloutky a nalijeme do sklenic. Podáváme posypané kávou.

Café Caen

1 porce

Připravujeme v ohnivzdorné sklenici. Lihoviny smícháme, nahřejeme, přidáme horkou kávu a navrch dáme lehce ušlehanou smetanu.

Káva Capriccio

1 porce

Na kávu nalijeme Cointreau, navrch nastříkáme šlehačku ušlehanou s vanilinovým cukrem.

Císařská káva

1 porce

Cukr pokapeme vodou a připravíme světlý karamel, který nalijeme do šálku z varného skla. V naběračce nahřejeme whisky, zapálíme ji a hořící nalijeme do šálku na karamel. Pak hořící lihovinu zalijeme připravenou cezenou kávou a doplníme smetanou.

Fernet káva

Do sklenic z jedné třetiny naplněných ledem rozlijeme Fernet a vaječný likér,přidáme lžíci vanilkové zmrzliny a vše zalijeme vychlazenou kávou. Ozdobíme ušlehanou smetanou a posypeme nastrouhanou čokoládou.

Káva Flamendr

Do horké kávy přidáme citrónovou šťávu a špetku pepře.

Holandská káva 1

1 porce

Kávu dáme do šálku, přilijeme vaječný likér. Navrch posadíme šlehačku a poprášíme kakaem.

Holandská káva 2

V konvici z varného skla připravíme silnou kávu, podle chuti ji osladíme a scedíme do zahřátých šálků z varného skla. Přilijeme gin a navrch dáme kopeček šlehačky.

Káva s vaječným likérem

1 porce

Polovinu likéru nalijeme do ohnivzdorné sklenice, přilijeme kávu, posadíme na to čepičku šlehačky,přelijeme zbytkem likéru a ozdobíme krokantem.

Irská káva

Do sklenice dáme nejprve whisky a na ni pak cukr. Promícháme a dolijeme kávou. Zcela lehce ušlehanou smetanu necháme opatrně stéci přes vyklenutou stranu lžíce na kávu. Smetana se nesmí smíchat s kávou. Kávu pijeme přes ni.

Káva Jamaika

6 porcí

Smetanu ušleháme do tuha. Kávu okořeníme v konvi hřebíčkem. Přidáme dle obliby cukr. Do každého šálku dáme 2 cl rumu. Na každý šálek posadíme kopičku šlehačky. Podáváme s celou skořicí na promíchání.

Kaiser-Melange

1 porce

Až na smetanu, všechny přísady promícháme, nalijeme do sklenice a ozdobíme kopičkou šlehačky.

Kořeněná káva

1 porce

Do šálku dáme kostku cukru, pokropíme rumem, přidáme koření, zalijeme horkou kávou, zamícháme a ozdobíme šlehačkou.

Kubánská káva

1 porce

Rum a likér smícháme nahřejeme a přidáme horkou kávu. Dle chuti můžeme i osladit.

Ledová káva

Kávu rozdělíme do 4 sklenic, přidáme po půl porci zmrzliny a navrch posadíme šlehačku. Podáváme se slámkou.

Lutyšská káva

Extrakt zalijeme 4 - 6 dl vařící vody a necháme vychladit. (Pokud máme rádi kávu sladkou, můžeme přidat cukr.) Rozdělíme do vyšších sklenic, přidáme zmrzlinu a ozdobíme šlehačkou, posypeme čokoládovými kávovými zrny.

Káva Martinique

4 porce

Část pomerančové kůry, citrónovou kůru, cukr a hřebíček prohřejeme s rumem, ale nevaříme. Koření vyjmeme. Rum dolijeme kávou. Nápoj rozdělíme do 4 sklenic, ozdobíme zbylou pomerančovou kůrou a podáváme vždy s 1 skořicovou kůrou k míchání.

Káva Mazagran

Do sklenice dáme kostky ledu, přelijeme studenou kávou a osladíme cukrovým sirupem.Vmícháme brandy, maraskino angosturu. Poprášíme špetkou hřebíčku.

Medová káva

O něco více než 1/2 l vody povaříme 2 minuty se zázvorem. Do konvice dáme med, na ni posadíme filtr s mletou kávou a přelijeme vřící zázvorovou vodou. Kávu promícháme a necháme dobře vychladit. Podáváme se smetanou.

Mexická káva

1 porce

Připravujeme v žárovzdorné sklenici. Lihoviny promícháme, nahřejeme, nevaříme. Navrch dáme lehce našlehanou smetanu. Vmícháme cukr, promícháme dobře s kávou,

Mokka-Look

Zmrzlinu mícháme s likérem až je hmota poloměkká. Horkou kávu nalijeme do sklenic. Na ni rozdělíme zmrzlinový krém, ozdobíme kávovými zrny.

Mokka-Mix

1 porce

Likér, rum, instantní kávu a mléko umícháme, nalijeme do sklenice, přidáme zmrzlinu a posypeme lískovými oříšky.

Mocca & Chocolat

Na dno silnostěnné sklenice na nožce dáme 2 lžičky krystalového cukru, žloutek a promícháme. Postupně přilijeme 5 cl horkého plnotučného mléka. Promíchaný nápoj doplníme 3 cl koňaku a nahoru nasypeme strouhanou hořkou čokoládu.
Nepodáváme těsně před a po jídle, spíše jako součást dezertu.
 

Pařížská káva

Smetanu ušleháme do tuna. Horkou kávu nalijeme do šálků, přidáme rum. Na každý šálek dáme čepičku šlehačky.

Café Royal

1 porce

Do zahřátého šálku dáme kostkový cukr, zalijeme zahřátým brandy, zapálíme a necháme krátce hořet. Pak zalijeme horkou kávou a ozdobíme šlehačkou.

Ruská káva

1 porce

Do sklenice na kávu nalijeme silnou horkou kávu, osladíme ji. Přidáme vodku a mléko.

Švarcvaldská káva

1 porce

Šálek na kávu naplníme čerstvě spařenou kávou, přidáme 1 sklenku kirše. Osladíme dle obliby.
Na hotový nápoj můžeme ještě posadit čepičku šlehačky.

Vatikánská káva

Mléko a cukr přivedeme k varu, přidáme kávu a opět necháme přejít varem. Přecedíme a podáváme.