Anýzový likér

Anýz naložíme do žitné, necháme 8 dní stát. Potom smícháme se sirupem uvařeným z cukru a vody.

 

Baileys 1

Vejce ušleháme do pěny. Přidáme cukr a šleháme tak dlouho, až se cukr rozpustí. Lihovinu, whisky a kávu smícháme, necháme rozpustit, příp. trochu nahřejeme. Smetanu lehce našleháme a vše smícháme.

 

Baileys 2

Na vodní lázni nahřejeme smetanu. Nevařit! Odstavíme a vmícháme kávu v prášku a cukr.Po lžící přidáme Nutellu. Pokud se špatně rozpouští, nahřejeme nebo rozmixujeme. Nakonec vmícháme bílý rum.

 

Bezinkový likér

Do hrnce dáme bezinky, zalijeme vodou, přidáme cukr, vanilinový cukr a citrónovou kůru. Vaříme 10 minut,. Procedíme. necháme prochladnout. Přidáme rum.

 

Borůvkový likér 1

Borůvky dobře rozmačkáme a necháme 3 dny v chladnu. Pak se z nich vymačká šťáva a tu dáme ještě na 1 den do chladna. Takto připravenou šťávu smícháme s cukre, hřebíčkem a skořicí a vše povaříme. Do vychladlé vmícháme lihovinu.

 

Borůvkový likér 2

Borůvky obereme, vložíme do láhve o obsahu 1,5 l. Vanilkový lusk rozkrojíme, dužinu vyjmeme, obojí se skořicí, pomerančovou kůrou, hřebíčkem a cukrem dáme do láhve. Zalijeme režnou. Uzavřené dáme na 3 týdny na tmavé místo.
Likér procedíme přes šátek, uzavřeme a necháme 2 týdny stát.

 

Borůvkový likér 3

Macerujeme 6 neděl a zfiltrujeme.

 

Citrónový likér  1– Limoncello (Itálie)

Citróny v horké vodě řádně okartáčujeme. Pak je velice tence oloupeme (na kůře nesmí být bílá vrstva). Citrónovou kůru dáme do velké láhve se širokým hrdlem. Zalijeme alkoholem. Láhev uzavřeme a necháme týden stát. Občas zatřeseme. Po týdnu povaříme cukr s vodou a necháme vychladnout. Vychladlou cukrovou vodu přidáme do láhve. Necháme ještě týden stát. Likér procedíme a dáme do lahví. Pije se ledové. To znamená, že likér uchováváme v mrazícím boxu chladničky. Rovněž sklenice mají být vychlazené.

 

Citrónový likér 2

5 minut vaříme vodu s cukrem na sirup. Necháme prochladnout. Citróny okartáčujeme a otřeme. Nakrájíme na na osminky a pak příčně ještě na plátky. Dáme je do velké lahve, přidáme skořici, koriandr, cukrový sirup a brandy. Protřeseme, uzavřeme. Necháme stát 30 dní na teplém místě. Scedíme do lahví. Necháme odležet.

 

Curacao

Pomerančovou kůru, skořici, oříšek, alkohol smícháme a necháme 2 týdny stát. Pak přidáme sirup s vody a cukru. Přibarvíme karamelem.

 

Likér "Excelsior"

(předpis z r. 1900)

Do 1/2 l lihu dáme pomerančovou kůru, mandle, ořechy a koření. Vše hrubě utlučené. Necháme 14 dní stát. Každý den protřeseme.
Pak svaříme 1,5 l vody s cukrem. Když sirup vychladne, přidáme do něj 1 l lihu. Líh z koření scedíme přes filtrační papír a přidáme k lihu se sirupem. Na zbylé koření nalijeme 250 ml vroucí vody a necháme hodinu stát. Přelijeme přes filtrační papír také k likéru. Necháme 2 hodiny stát a pak plníme do lahví.

 

Chartreuse

Byliny a koření naložíme do lihu, necháme týden macerovat.Přefiltrujeme a smícháme se sirupem z cukru a vody. Obarvíme na zeleno nebo na žluto.

 

Jahodový likér

Smetanu s cukrem přivedeme k varu a při mírné teplotě vaříme 5 minut.
Mezitím opatrně opláchneme jahody, osušíme, odstraníme stopky. Jahody rozmělníme spolu s vanilinovým cukrem a vmícháme do smetany. Vaříme dalších 5 minut. Hrnec sejmeme s ohně a jahodovou smetanu necháme vychladnout. Alkohol vmícháme do smetany. Naplníme do láhve, dobře uzavřeme, uchováváme v chladnu. Necháme několik dní odležet.
V chladničce trochu zhoustne. Proto před servírováním postavíme láhev do vlažné vody a zatřeseme.

 

Jalovcový likér

Dobře vyzrálé jalovčinky se rozmačkají, přelijí lihovinou a postaví na slunce. Necháme stát 6 týdnů. Procedíme, přidáme sirup uvařená z vody a cukr. Necháme ustát. Scedíme do lahví.

 

Jeřabinový likér 1

Jeřabiny dáme do velké láhve, přelijeme lihovinou a dobře uzavřeme. Necháme stát tak dlouho, až jeřabiny zcela zblednou. Procedíme. Na litr roztoku přidáme 0,5 kg cukru. Necháme ustát. Pak stáčíme do lahví.

 

Jeřabinový likér 2

Macerujeme 6 neděl a zfiltrujeme.

 

Kakaový likér

Kakaový prášek a koření smícháme s lihovinou a macerujeme 1 týden. Scedíme. Přidáme tolik sirupu, aby celkový objem byl 1 litr.

 

Karlovarská hořká

Macerujeme, vylisujeme a zfiltrujeme.

 

Kávový likér

Kávu a vanilku přelijeme alkoholem a necháme stát na teple 1 týden. Potom připravíme sirup z cukru a vody. Do horkéhosirupu přidáme lih. Zfiltrujeme a necháme ustát.

Kdoulový likér

Vše dáme do velké láhve. Necháme stát 3 týdny na slunci. Scedíme do lahví.

 

Malinový likér

Meruňky omyjeme, rozpůlíme, zbavíme pecek a dáme do velké láhve nebo kameninového hrnce. Přidáme jádra ze 4 pecek. Zasypeme cukrem. Přelijeme brandy a uzavřeme fólií. Necháme 4 týdny macerovat.

 

Mátový likér

Do lahve se širokým hrdlem dáme kandys. Na něj položíme opláchnuté listy máty peprné a koriandr. Láhev uzavřeme a necháme stát při pokojové teplotě 6 týdnů, až se cukr rozpustí. Protřeseme, zfiltrujeme a plníme do lahviček.

 

Nugátový likér 1

Mléko, cukr a skořici přivedeme k varu a pak v něm rozpustíme drobně nakrájený nugát a čokoládu. Žloutky utřeme se dvěma lžícemi cukru,promícháme s trochou nugátového mléka a vmícháme do zbylého mléka. Necháme trochu prochladnout, vmícháme smetanu a do zcela prochladlého pak lihovinu. Scedíme a plníme do lahví. Nedáváme do chladničky!

 

Nugátový likér 2

Nugát drobně pokrájíme, přidáme žloutky a cukr a rozmixujeme na krém. Pomalu vmícháme smetanu. Nakonec přidáme rum. Vložíme polovinu rozříznutého vanilkového lusku a necháme 2 táhnout. Uchováváme v chladničce. Před podáním vždy protřepat.

 

Ořechový likér 1

Do lihoviny nakrájíme na tenké plátky zelené nevyzrálé ořechy a necháme stát 14 dní na slunci. Procedíme. Přidáme 20 g cukru, hřebíček a nalámanou skořici a necháme na slunci opět 8 dnů. 420 g cukru svaříme s 0,5 l vody na sirup a přilijeme do lihoviny. necháme opět několik dní stát. Procedíme. Usazeninu prolisujeme přes pláténko, nalijeme do lahví.

 

Ořechový likér 2

Ořechy rozkrájíme na kousky a dáme do 1 l lihu. Přidáme všechno koření a necháme 14 dní stát na slunci. Svaříme pak 2 l vody s cukrem  a do studeného sirupu se přidá 0,5 l lihu. Líh z ořechů přecedíme přes filtrační papír a přidáme do svařené cukru. Na ořechy nalijeme pak ještě 0,5 l horké vody,necháme hodinu stát, scedíme a přidáme k likéru. Necháme ustát a stočíme do lahví.

 

Ořechový aperitiv

Zelené ořechy omyjeme  a rozmačkáme. Pomeranč omyjeme a nakrájíme na tenké plátky. Semena odstraníme. Všechny přísady dáme do velké sklenice. Uzavřeme. Občas promícháme. Necháme 6 týdnů odležet. Přefiltrujeme. Plníme do lahví.

 

Ostružinový likér

Ostružiny opláchneme, necháme dobře okapat, s kandysem a rozlámanou skořicí dáme do láhve. Zalijeme lihovinou a necháme nejméně 6 - 8 týdnů stát. Zfiltrujeme a necháme ještě uležet.

 

Puškvorcový likér

Drobně nakrájený puškvorec a ostatní koření naložíme do lihu a necháme 3 týdny stát na slunci. Scedíme přes filtrační papír a smícháme se sirupem svařeným z cukru a vody.

 

Rybízový likér

Rybíz opláchneme, otrháme a dáme do velké láhve. Přelijeme alkoholem. Dobře uzavřeme. Necháme stát 6 týdnů. Můžeme občas promíchat. Pak alkohol slijeme. Bobule rybízu zalijeme vodou, povaříme, scedíme a vaříme s cukrem, až se 1/3 odpaří. Přidáme alkohol, promícháme plníme do lahví.

 

Likér z černého rybízu 1

Rybíz rozmačkáme, smícháme se skořicí, cukrem a lihovinou. Necháme 4 týdny stát. Scedíme, stočíme do lahví.

 

Likér z černého rybízu 2

Vše smícháme, necháme stát 4 týdny a scedíme do lahví.

 

Likér z černého rybízu 3

Vše smícháme a necháme stát 4 týdny dobře uzavřené. Občas zatřepeme.
Pak scedíme přes husté pláténko. Nemačkáme! Stáčíme do lahví. Necháme uležet.

 

Třešňový likér

Třešně a višně zbavíme stopek a pecek. Pecky rozdrtíme a dáme s ovocem do velké láhve. Přidáme koření. Přilijeme brandy a necháme stát 3 - 4 týdny na teple. Slijeme šťávu a procedíme ji přes pláténko. Přidáme cukr.

 

Vaječný koňak 1

Utřeme do pěny žloutky s vanilkovým cukrem. Po troškách přiléváme kondenzované mléko a šleháme. Do ušlehané směsi vmícháme rum nebo slivovici. Nalijeme do sklenice a necháme zhoustnout.

 

Vaječný koňak 2

Žloutky šleháme 10 minut s cukrem a dření z vanilkových lusků, až vznikne hustá pěna. Postupně vmícháme brandy.

 

Vaječný likér

Žloutky utřeme s prosátým cukrem do pěny, postupně přidáme kondenzované mléko, nakonec po kapkách alkohol.

 

Vanilkový likér 1

Vodu, cukr a vanilku svaříme na nit. Necháme vychladnout. Přidáme lihovinu. Můžeme obarvit troškou karamelu.

 

Vanilkový likér 2

Do hrnce dáme cukr, vodu, rozříznutý vanilkový lusk. Povaříme 10 minut. Odstraníme vaniilku. Cukrovou vodu necháme prochladnout. Přidáme líh a rum. Necháme uležet.

Višňový likér 1

Do lihu přidáme víno, koření a necháme 8 dní stát. Protlačíme a přidáme sirup z 840 g cukru.

 

Višňový likér 2

Smícháme višňovou šťávu, sirup svařený z vody a cukru a líh. Vložíme na plátky nakrájený citrón. Necháme stát 4 týdny, zfiltrujeme.

 

Zázvorový likér 1

Do vody dáme drobně nakrájený zázvor a citrónovou kůru. vaříme 10 minut. Přidáme cukr a citrónovou šťávu a zahříváme dále, až se cukr rozpustí. Procedíme, necháme vychladnout a přidáme lihovinu.

 

Zázvorový likér 2

Rybíz vaříme s s vodou, pak scedíme přes pláténko. Přidáme do šťávy přidáme cukr, zahřejeme, sebereme pěnu a necháme vychladnout. Do velké láhve dáme prochladlou šťávu s cukrem, přidáme zázvor a lihovinu. Necháme stát 14 dní na teple. Zfiltrujeme.

 

Žaludeční likér

Macerujeme a zfiltrujeme.