Anýz naložíme do žitné, necháme 8 dní stát. Potom smícháme se sirupem uvařeným z cukru a vody.
Vejce ušleháme do pěny. Přidáme cukr a šleháme tak dlouho, až se cukr rozpustí. Lihovinu, whisky a kávu smícháme, necháme rozpustit, příp. trochu nahřejeme. Smetanu lehce našleháme a vše smícháme.
Na vodní lázni nahřejeme smetanu. Nevařit! Odstavíme a vmícháme kávu v prášku a cukr.Po lžící přidáme Nutellu. Pokud se špatně rozpouští, nahřejeme nebo rozmixujeme. Nakonec vmícháme bílý rum.
Do hrnce dáme bezinky, zalijeme vodou, přidáme cukr, vanilinový cukr a citrónovou kůru. Vaříme 10 minut,. Procedíme. necháme prochladnout. Přidáme rum.
Borůvky dobře rozmačkáme a necháme 3 dny v chladnu. Pak se z nich vymačká šťáva a tu dáme ještě na 1 den do chladna. Takto připravenou šťávu smícháme s cukre, hřebíčkem a skořicí a vše povaříme. Do vychladlé vmícháme lihovinu.
Borůvky obereme, vložíme do láhve o obsahu 1,5 l. Vanilkový lusk rozkrojíme,
dužinu vyjmeme, obojí se skořicí, pomerančovou kůrou, hřebíčkem a cukrem dáme do
láhve. Zalijeme režnou. Uzavřené dáme na 3 týdny na tmavé místo.
Likér procedíme přes šátek, uzavřeme a necháme 2 týdny stát.
Macerujeme 6 neděl a zfiltrujeme.
Citróny v horké vodě řádně okartáčujeme. Pak je velice tence oloupeme (na kůře nesmí být bílá vrstva). Citrónovou kůru dáme do velké láhve se širokým hrdlem. Zalijeme alkoholem. Láhev uzavřeme a necháme týden stát. Občas zatřeseme. Po týdnu povaříme cukr s vodou a necháme vychladnout. Vychladlou cukrovou vodu přidáme do láhve. Necháme ještě týden stát. Likér procedíme a dáme do lahví. Pije se ledové. To znamená, že likér uchováváme v mrazícím boxu chladničky. Rovněž sklenice mají být vychlazené.
5 minut vaříme vodu s cukrem na sirup. Necháme prochladnout. Citróny okartáčujeme a otřeme. Nakrájíme na na osminky a pak příčně ještě na plátky. Dáme je do velké lahve, přidáme skořici, koriandr, cukrový sirup a brandy. Protřeseme, uzavřeme. Necháme stát 30 dní na teplém místě. Scedíme do lahví. Necháme odležet.
Pomerančovou kůru, skořici, oříšek, alkohol smícháme a necháme 2 týdny stát. Pak přidáme sirup s vody a cukru. Přibarvíme karamelem.
(předpis z r. 1900)
Do 1/2 l lihu dáme pomerančovou kůru, mandle, ořechy a koření. Vše hrubě
utlučené. Necháme 14 dní stát. Každý den protřeseme.
Pak svaříme 1,5 l vody s cukrem. Když sirup vychladne, přidáme do něj 1 l lihu.
Líh z koření scedíme přes filtrační papír a přidáme k lihu se sirupem. Na zbylé
koření nalijeme 250 ml vroucí vody a necháme hodinu stát. Přelijeme přes
filtrační papír také k likéru. Necháme 2 hodiny stát a pak plníme do lahví.
Byliny a koření naložíme do lihu, necháme týden macerovat.Přefiltrujeme a smícháme se sirupem z cukru a vody. Obarvíme na zeleno nebo na žluto.
Smetanu s cukrem přivedeme k varu a při mírné teplotě vaříme 5 minut.
Mezitím opatrně opláchneme jahody, osušíme, odstraníme stopky. Jahody rozmělníme
spolu s vanilinovým cukrem a vmícháme do smetany. Vaříme dalších 5 minut. Hrnec
sejmeme s ohně a jahodovou smetanu necháme vychladnout. Alkohol vmícháme do
smetany. Naplníme do láhve, dobře uzavřeme, uchováváme v chladnu. Necháme
několik dní odležet.
V chladničce trochu zhoustne. Proto před servírováním postavíme láhev do vlažné
vody a zatřeseme.
Dobře vyzrálé jalovčinky se rozmačkají, přelijí lihovinou a postaví na slunce. Necháme stát 6 týdnů. Procedíme, přidáme sirup uvařená z vody a cukr. Necháme ustát. Scedíme do lahví.
Jeřabiny dáme do velké láhve, přelijeme lihovinou a dobře uzavřeme. Necháme stát tak dlouho, až jeřabiny zcela zblednou. Procedíme. Na litr roztoku přidáme 0,5 kg cukru. Necháme ustát. Pak stáčíme do lahví.
Kakaový prášek a koření smícháme s lihovinou a macerujeme 1 týden. Scedíme. Přidáme tolik sirupu, aby celkový objem byl 1 litr.
Macerujeme, vylisujeme a zfiltrujeme.
Kávu a vanilku přelijeme alkoholem a necháme stát na teple 1 týden. Potom připravíme sirup z cukru a vody. Do horkéhosirupu přidáme lih. Zfiltrujeme a necháme ustát.
Vše dáme do velké láhve. Necháme stát 3 týdny na slunci. Scedíme do lahví.
Meruňky omyjeme, rozpůlíme, zbavíme pecek a dáme do velké láhve nebo kameninového hrnce. Přidáme jádra ze 4 pecek. Zasypeme cukrem. Přelijeme brandy a uzavřeme fólií. Necháme 4 týdny macerovat.
Do lahve se širokým hrdlem dáme kandys. Na něj položíme opláchnuté listy máty peprné a koriandr. Láhev uzavřeme a necháme stát při pokojové teplotě 6 týdnů, až se cukr rozpustí. Protřeseme, zfiltrujeme a plníme do lahviček.
Mléko, cukr a skořici přivedeme k varu a pak v něm rozpustíme drobně nakrájený nugát a čokoládu. Žloutky utřeme se dvěma lžícemi cukru,promícháme s trochou nugátového mléka a vmícháme do zbylého mléka. Necháme trochu prochladnout, vmícháme smetanu a do zcela prochladlého pak lihovinu. Scedíme a plníme do lahví. Nedáváme do chladničky!
Nugát drobně pokrájíme, přidáme žloutky a cukr a rozmixujeme na krém. Pomalu vmícháme smetanu. Nakonec přidáme rum. Vložíme polovinu rozříznutého vanilkového lusku a necháme 2 táhnout. Uchováváme v chladničce. Před podáním vždy protřepat.
Do lihoviny nakrájíme na tenké plátky zelené nevyzrálé ořechy a necháme stát 14 dní na slunci. Procedíme. Přidáme 20 g cukru, hřebíček a nalámanou skořici a necháme na slunci opět 8 dnů. 420 g cukru svaříme s 0,5 l vody na sirup a přilijeme do lihoviny. necháme opět několik dní stát. Procedíme. Usazeninu prolisujeme přes pláténko, nalijeme do lahví.
Ořechy rozkrájíme na kousky a dáme do 1 l lihu. Přidáme všechno koření a necháme 14 dní stát na slunci. Svaříme pak 2 l vody s cukrem a do studeného sirupu se přidá 0,5 l lihu. Líh z ořechů přecedíme přes filtrační papír a přidáme do svařené cukru. Na ořechy nalijeme pak ještě 0,5 l horké vody,necháme hodinu stát, scedíme a přidáme k likéru. Necháme ustát a stočíme do lahví.
Zelené ořechy omyjeme a rozmačkáme. Pomeranč omyjeme a nakrájíme na tenké plátky. Semena odstraníme. Všechny přísady dáme do velké sklenice. Uzavřeme. Občas promícháme. Necháme 6 týdnů odležet. Přefiltrujeme. Plníme do lahví.
Ostružiny opláchneme, necháme dobře okapat, s kandysem a rozlámanou skořicí dáme do láhve. Zalijeme lihovinou a necháme nejméně 6 - 8 týdnů stát. Zfiltrujeme a necháme ještě uležet.
Drobně nakrájený puškvorec a ostatní koření naložíme do lihu a necháme 3 týdny stát na slunci. Scedíme přes filtrační papír a smícháme se sirupem svařeným z cukru a vody.
Rybíz opláchneme, otrháme a dáme do velké láhve. Přelijeme alkoholem. Dobře uzavřeme. Necháme stát 6 týdnů. Můžeme občas promíchat. Pak alkohol slijeme. Bobule rybízu zalijeme vodou, povaříme, scedíme a vaříme s cukrem, až se 1/3 odpaří. Přidáme alkohol, promícháme plníme do lahví.
Rybíz rozmačkáme, smícháme se skořicí, cukrem a lihovinou. Necháme 4 týdny stát. Scedíme, stočíme do lahví.
Vše smícháme, necháme stát 4 týdny a scedíme do lahví.
Vše smícháme a necháme stát 4 týdny dobře uzavřené. Občas zatřepeme.
Pak scedíme přes husté pláténko. Nemačkáme! Stáčíme do lahví. Necháme uležet.
Třešně a višně zbavíme stopek a pecek. Pecky rozdrtíme a dáme s ovocem do velké láhve. Přidáme koření. Přilijeme brandy a necháme stát 3 - 4 týdny na teple. Slijeme šťávu a procedíme ji přes pláténko. Přidáme cukr.
Utřeme do pěny žloutky s vanilkovým cukrem. Po troškách přiléváme kondenzované mléko a šleháme. Do ušlehané směsi vmícháme rum nebo slivovici. Nalijeme do sklenice a necháme zhoustnout.
Žloutky šleháme 10 minut s cukrem a dření z vanilkových lusků, až vznikne hustá pěna. Postupně vmícháme brandy.
Žloutky utřeme s prosátým cukrem do pěny, postupně přidáme kondenzované mléko, nakonec po kapkách alkohol.
Vodu, cukr a vanilku svaříme na nit. Necháme vychladnout. Přidáme lihovinu. Můžeme obarvit troškou karamelu.
Do hrnce dáme cukr, vodu, rozříznutý vanilkový lusk. Povaříme 10 minut. Odstraníme vaniilku. Cukrovou vodu necháme prochladnout. Přidáme líh a rum. Necháme uležet.
Do lihu přidáme víno, koření a necháme 8 dní stát. Protlačíme a přidáme sirup z 840 g cukru.
Smícháme višňovou šťávu, sirup svařený z vody a cukru a líh. Vložíme na plátky nakrájený citrón. Necháme stát 4 týdny, zfiltrujeme.
Do vody dáme drobně nakrájený zázvor a citrónovou kůru. vaříme 10 minut. Přidáme cukr a citrónovou šťávu a zahříváme dále, až se cukr rozpustí. Procedíme, necháme vychladnout a přidáme lihovinu.
Rybíz vaříme s s vodou, pak scedíme přes pláténko. Přidáme do šťávy přidáme cukr, zahřejeme, sebereme pěnu a necháme vychladnout. Do velké láhve dáme prochladlou šťávu s cukrem, přidáme zázvor a lihovinu. Necháme stát 14 dní na teple. Zfiltrujeme.
Macerujeme a zfiltrujeme.