asi 12 ks
V míse promícháme mouku, cukr, prášek a sůl. Vejce rozšleháme s mlékem a olejem a najednou přidáme do moučné směsi. Jen krátce promícháme. Plníme do formiček a pečeme asi 20 - 25 minut při 180°C.
Varianty:
Jablečné
Přidáme 1/2 lžičky skořice a 1 drobně pokrájené jablko.
Broskvové s pekanovými ořechy
1/2 šálku sušených broskví a 1/2 šálku sekaných pekanových ořechů
Datlové s vlašskými ořechy
1/2 šálku sekaných datlí a 1/2 šálku sekaných jader vlašských ořechů
Citrónové s mákem
1 1/2 lžičky sušené citrónové kůry 1/2 šálku máku
Čokoládové
1/4 šálku kakaa a 1 šálek hrubě nastrouhané čokolády
Pomerančové
Přísady, jak je popsáno, ale vezmeme 1/4 šálku cukru, zredukujeme mléko na
3/4 šálku + 1/4 šálku pomerančové šťávy a 1 lžíce pomerančové kůry.
Borůvkové
Příprava jak popsáno, avšak vmícháme 1/2 šálku cukru a 3/4 šálku mražených
neslazených borůvek.
Surprise
Formičky naplníme těstem jen do poloviny, pak dáme lžičku marmelády dle
obliby a doplníme těstem.
Našleháme vejce s cukrem a olejem, přidáme podmáslí a nakonec mouku, kterou jsme promíchali s pečivovým práškem, sodou a kakaem. Plníme do formiček. Pečeme 20 - 25 minut při teplotě 180°C.
Máslo, cukr a vejce ušleháme do pěny. Vmícháme mouku s práškem a skořici. Jablka oloupeme, nakrájíme na kostičky a přidáme do těsta. Plníme do vymaštěných formiček a pečeme 20 minut. Po vychladnutí potřeme citrónovou cukrovou polevou.
12 ks
Čokoládu jemně usekáme. Při mírné teplotě ji rozpustíme s máslem. 3 vejce
ušleháme s 75 g cukru a 1 vanilinovým cukrem. Mouku prosijeme a střídavě s
rozpuštěnou čokoládou vmícháme.
Žervé utřeme do hladka s 50 g cukru, 1 vanilinovým cukre, pomerančovou kůrou a
šťávou. Pak vmícháme 1 vejce a 10 g mouky.
Každou formičku plníme tmavým
těstem, pak přijde 1 lžíce žervé a navrch zase tmavé těsto. Posypeme borůvkami.
Formičky dáme na plech a pečeme v troubě při 200°C asi 30 minut. Necháme
vychladnou a pocukrujeme.
Jahody očistíme a rozčtvrtíme. Do mísy dáme mouku, kypřící prášek a cukr.
Přidáme vejce a olej a utřeme husté těsto.
Vmícháme jahody. Těstem naplníme formičky do 2/3.
Pečeme v troubě předehřáté na 180°C asi 25 až 30 minut. Necháme trochu
prochladnout. Na Na vrchu potřeme nahřátou marmeládou.
Pocukrujeme.
Těsto:
Poleva:
Ananas necháme na sítu okapat. Šťávu zachytíme. Měkké máslo ušleháme s 2/3 cukru a žloutky do pěny. Přisijeme mouku s práškem a vmícháme kokos. Bílky ušleháme se zbylým cukrem. Sníh vmícháme do těsta. Ananas nakrájíme na malé kostičky a vmícháme do těsta. Formičky plníme do 3/4 těstem. Pečeme při 175°C asi 30 minut. Na polevu metlou ušleháme ananasovou šťávu s cukrem. Na každý vlažný kus pečiva dáme 1 lžíci polevy a posypeme kokosem.
Těsto:
Na ozdobu:
Máslo utřeme s nugátovým krémem a cukrem do pěny, postupně přidáme vejce a
pak střídavě mouku prosátou s práškem do pečiva a mléko.plníme do
vymaštěných formiček a pečeme asi 20 minut při 200°C.
Necháme prochladnout, vyklopíme. Cukr utřeme s vodou na cukrovou polevu, kterou
pokapeme vrchní stranu a posypeme strouhanou čokoládou.
Těsto:
Drobenka:
Čerstvé meruňky oloupeme, rozpůlíme a zbavíme pecek; kompotované meruňky necháme okapat. 6 meruněk velmi drobně nakrájíme. Vejce utřeme s máslem,cukrem, vanilinovým cukrem, mlékem a vmícháme kousky meruněk. Přidáme mouku s práškem a solí. Těsto naplníme do formiček a vždy navrch dáme po polovině meruňky. Na drobenku uhněteme přísady a koláčky tím posypeme. Pečeme 20 - 25 minut při 180°C.
Máslo ušleháme s cukrem do pěny. Postupně přidáme vejce, vanilinový cukr, sůl. Mouku prosijeme s práškem a střídavě vmícháme s podmáslím. Nakonec přidáme rybíz. Těstem naplníme formičky. Pečeme na dolní drážce v troubě asi 30 minut při 200°C. Pocukrujeme.
12 ks
Na polevu:
Na ozdobu:
Mrkev oškrábeme a jemně nastrouháme. Oříšky na suché pánvi orestujeme. Do mísy dáme měkké máslo, ušleháme s cukrem, vejci, přidáme mouku s práškem a škrob. Vmícháme mrkev a oříšky. Plníme do formiček a pečeme při 200°C asi 40 minut. Na polevu utřeme cukr s pomerančovou šťávou. Přetáhneme tím muffins. Ozdobíme marcipánovými mrkvičkami.
Suché přísad v míse dobře promícháme. V jiné
nádobě ušleháme vejce, mléko a olej. Přidáme k suchým přísadám a krátce
promícháme. Těsto musí být hrudkovité! Vymaštěné formičky plníme do 2/3 a pečeme
asi 30 minut do hněda při 200°C.
- Místo oleje můžeme použít máslo.
- Místo rozinek můžeme použít sekané datle nebo meruňky nebo směs.
Máslo s cukrem utřeme do pěny, přidáme postupně vejce a řádně našleháme. Vmícháme čokoládu, mléko a mandle a nakonec mouku s práškem. Plníme do formiček a pečeme asi 25 minut při 190°C.
10 ks
Podmáslí rozšlehané s vejcem přidáme ke směsi z
mouky, solí a prášku. Promícháme jen krátce. Přidáme sýr a bylinky. Pečeme ve
formičkách asi 20 minut při 200°C. Necháme na roštu vychladnout.
Při podávání odřízneme z nich víčka. Naplníme žervé a rosetou uzeného
lososa a znovu přiložíme víčko. Ozdobíme koprem.
12 ks
Šunku nakrájíme na velmi malé kostičky. Pažitku opláchneme, osušíme,
nakrájíme na jemné roličky. Máslo rozpustíme. Mouku s práškem prosijeme do mísy.
Vejce rozšleháme s mlékem i podmáslím a s máslem vmícháme do mouky. Přidáme
šunku, pažitku a zelený pepř. Formičky vymastíme. Naplníme těstem. Pečeme v
troubě předehřáté na 180°C asi 25 - 30 minut.
- Do těsta můžeme ještě přidat 100 g strouhané goudy.
Slaninu osmahneme a necháme na utěrce okapat. Cibuli na rozpuštěném tuku osmahneme, nenecháme však zhnědnout. Do mísy prosijeme mouku s práškem, sodu. Rozšleháme vejce, mléko a kysanou smetanu. Přidáme k suchým přísadám a krátce promícháme. Vmícháme slaninu a cibuli. Plníme do formiček a posypeme sezamem. Pečeme při 190°C 18-20 minut do hněda.