NÁKYP Z OVESNÝCH VLOČEK

Z mléka, ovesných vloček, soli a citrónové kůry uvaříme hustou kaši, kterou necháme vychladnout. Máslo s cukrem a žloutky ušleháme do pěny, postupně přidáme vločkovou kaši, nakonec sultánky a opatrně vmícháme tuhý sníh z bílků. Naplníme do tukem vymazané nákypové formy, obložíme vločkami másla a pečeme do zlatožluta.

KAKAOVÝ NÁKYP S OVOCEM

Máslo, žloutky a cukr utřeme do pěny, pak přidáme kakao rozmíchané důkladně s mlékem na kašičku. Nakonec vmícháme sníh z bílků a mouku. Těsto nalijeme do vymazané a moukou vysypané formy a pečeme asi 30 minut. Nákyp je dost upečený tehdy, když se do něj boří prst. nakrájíme na porce a na talířích je obložíme čerstvým nebo kompotovaným ovocem.

JABLEČNÝ NÁKYP

Jablka oloupeme, jádřince vykrojíme, jablka hrubě nastrouháme. Promícháme s citrónovou šťávou a strouhanou citrónovou kůrou, rumem, omytými korintkami, oloupanými a na nudličky nakrájenými mandlemi a polovinou cukru. Vše necháme přikryté krátce proležet. Mléko rozkvedláme s vejci, krátce v nich namočíme suchary. Zbytek cukru a strouhanku vmícháme do jablečné hmoty. Vymaštěnou nákypovou formu vyložíme suchary, na to dáme jablečnou hmotu a zakryjeme zbylými suchary.. Zbylé vaječné mléko promícháme s tekutým margarinem a přelijeme přes nákyp. Pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 45 minut.

ŠVESTKOVÝ NÁKYP 1

Ohnivzdornou formu vymažeme margarinem. Střídavě do ní vrstvíme suchary a švestky bez pecek. 150 g cukru promícháme se skořicí a posypeme tou směsí každou vrstvu švestek. Žloutky ušleháme se zbylým cukrem, vmícháme mléko a škrob. Nakonec přidáme tuhý sníh z bílků. Touto žloutkovou hmotou přelijeme nákyp a posypeme strouhankou a mandlemi. Pečeme v předehřáté troubě při střední teplotě asi 40 minut.

 ŠVESTKOVÝ NÁKYP 2

Omyté švestky rozpůlíme a zbavíme pecek. Zasypeme 100 g cukru. Tuk utřeme se špetkou soli, 200 g cukru a žloutky do pěny. Přidáme citrónovou šťávu, brandy a citrónovou kůru. Vmícháme směs mouky, kypřícího prášku a mandlí. Opatrně přidáme tuhý sníh z bílků. Formy vytřeme olejem, dáme do ní polovinu těsta, na ně rozdělíme švestky, zakryjeme zbytkem těsta. Pečeme v předehřáté troubě při střední teplotě asi hodinu. Při podání pocukrujeme.

Karlovarský nákyp

Na ozdobení:

Pistácie spaříme horkou vodou, oloupeme a nasekáme. Žloutky, cukr a špetku soli utřeme do pěny. Přidáme škrob a strouhanou citrónovou kůru. Okapané ovoce (1 lžíci necháme na ozdobu) nakrájíme na kostky. Vmícháme do těsta i s pistáciemi a rozinkami. Vmícháme opatrně tuhý sníh z bílků. Ohnivzdornou formu vymastíme. Naplníme těstem a posypeme cukrem. Pečeme v troubě předehřáté na 200°C asi 30 minut.
Rozinky spaříme horkou vodou a osušíme. Spolu s pistáciemi a zbytkem ovoce dáme na nákyp.
Můžeme podávat horký i studený.
 

KRUPICOVÝ NÁKYP

Přivedeme k varu mléko s cukrem, solí, citrónovou kůrou a polovinou tuku. Vsypeme krupici mícháme, až se těsto nelepí na stěny. Přidáme rozinky, oloupané sekané mandle a prášek do pečiva. Hmotu vložíme do vymaštěné nákypové formy. navrch dáme vločky másla.. Při střední teplotě pečeme asi 30 minut. Podáváme s kompotem nebo čokoládovou omáčkou.

KRUPICOVÝ NÁKYP S JABLKY

Menší jablka oloupeme a opatrně z nich vyjmeme jádřince. Svaříme vodu s cukrem a jablka v ní chvíli podusíme po pokličkou. Jablka necháme vychladnout a pak je naplníme brusinkovým kompotem nebo rybízovou zavařeninou. Zapékací formu vytřeme kouskem tuku, vložíme do ní jablka a přelijeme je těstem, které jsme připravili z krupice. Formu vložíme do vyhřáté trouby a při střední teplotě pečeme asi 50 minut. Těsto připravíme tak, že do vařícího mléka zamícháme krupici a uvaříme na kaši. Při-dáme máslo, promícháme a necháme kaši vychladnout. Do vychladlé kaše vmícháme žloutky, cukr a jemně strouhanou citrónovou kůru a tuhý sníh z bílků. Nákyp po upečení nakrájíme a rozdělíme na talíře. Můžeme jej troch přelít šťávou z kompotu.

RÝŽOVÝ NÁKYP S OVOCNÝM SIRUPEM

Mléko přivedeme k varu, přisypeme rýži a za občasného zamíchání při malém plameni uvaříme ne příliš doměkka. Máslu utřeme do pěny, postupně přidáme cukr a žloutky. Pak rum a citrónovou kůru. Do vaječné hmoty přidáme vychladlou ráži, nakonec tuhý sníh z bílků. Naplníme do-robte vmrštěné formy a pečeme v předehřáté troubě asi 40 minut., až má zlatohnědou kůrku. Nákyp podáváme horký nebo studený s malinovou nebo jinou ovocnou šťávou. Můžeme připravit s ovocem čerstvým nebo kompotovaným, či mraženým. Do formy dáme polovinu rýžové hmoty, pak ovoce a přikryjeme zbytkem rýže.

TVAROHOVÝ NUDLOVÝ NÁKYP

K mléku přidáme 1/4 l vody, špetku soli a přivedeme k varu. Přidáme těstoviny a při malém plameni uvaříme těstoviny. Odstavíme a necháme vychladnout. Tuk, cukr a žloutky ušleháme do pěny. Vmícháme tvaroh a po lžících přidáme uvařené těstoviny. Z bílků ušleháme tuhý sníh, přišleháme vanilínový cukr. Opatrně přidáme k těstovinám s tvarohem. Hmotu dáme do dobře tukem vymazané formy a pečeme v předehřáté troubě při střední teplotě asi 40 minut.

TVAROHOVÝ NÁKYP S JABLKY

1 jablko nakrájíme na plátky, 3 jablka na dílky, jádřince odstraníme. Jablka pokapeme citrónovou šťávou. Utřeme do pěny 75 g másla s hnědým cukrem, vanilkovým cukrem a 3 žloutky. Vmícháme tvaroh, krupici, tuhý sníh z bílků a dílky jablek. Naplníme do tukem vymazané nákypové formy a ob-ložíme plátky jablek, do středu jablek položíme brusinky. Posázíme vločkami zbylého másla. Pečeme v předehřáté troubě při 200°C asi 40 minut.

HRUŠKOVÝ TVAROHOVÝ NÁKYP

Hrušky oloupeme a opatrně vypíchneme jádřince. Nákypovou formu vymastíme a vysypeme strouhankou. Hrušky postavíme kolmo do formy a pokapeme citrónovou šťávou. Vejce ušleháme s cukrem do pěny, přidáme tuk, krupici, kypřící prášek, tvaroh, citrónovou šťávu a strouhanou citrónovou kůru. Vše krátce silně promícháme. Těsto dáme po lžících kolem hrušek do formy, hrušky musí stát. Posypeme sekanými mandlemi a v předehřáté troubě pečeme 1 ho-dinu při 180°C.

REVEŇOVÝ TVAROHOVÝ NÁKYP

Tvaroh umícháme se žloutky, cukrem, vanilinovým cukrem, citrónovou šťávou a kůrou, krupicí a práškem. Vmícháme očištěnou a na kousky nakrájenou reveň. Nakonec tuhý sníh z bílků. Naplníme do vymaštěné formy a pečeme při střední teplotě asi 1 hodinu.

TVAROHOVÝ NÁKYP S TŘEŠNĚMI

Cukr, žloutky a tuk ušleháme do pěny. Při-dáme krupici, prolisovaný tvaroh a ostatní přísady kromě třešní, moučkového cukru. Nakonec vmícháme tuhý sníh z bílků. Nákypovou formu střídavě naplníme tvarohem a třešněmi bez pecek. Pečeme při střední teplotě 30 až 35 minut. Pocukrujeme moučkovým cukrem.

Kaiserkoch (Rakousko)

Na nákyp:

Na meruňkovou pěnu:

Ze žemlí odstraníme kůrku. Dáme je do mísy, přelijeme mlékem a necháme změknout. Máslo, cukr a sůl utřeme v míse do pěny. Postupně vešleháme žloutky. Vmícháme citrónovou kůru. Přidáme mleté mandle a vymačkané, sítem protřené žemle.
Nakonec vmícháme tuhý sníh z bílků.
Nákypovou formu vymastíme máslem, vy-sypeme strouhankou a vložíme polovinu těsta. Na to rozdělíme okapané višně (šťávu zachytíme). Doplníme zbytkem těsta. Postavíme do trouby předehřáté na 220°C a pečeme 30 minut.
Mezitím protřeme sítem meruňky. Jeden bílek promícháme s cukrem. Přidáme k meruňkám a šleháme, až hmota je hmota tuhá. Ušleháme zbylý bílek do tuha a přidáme do krému.
Formu vyjmeme z trouby, potřeme pěnou a ještě jednou zapékáme (5 minut při 240°C).
Vyjmeme z trouby. Podáváme horký. Zachycenou višňovou šťávu dáme do karafy a podáváme k nákypu.
 

NUDLOVÝ NÁKYP S MÁKEM

Mléko přivedeme k varu, přidáme špetku soli, strouhanou citrónovou kůru a těstoviny. Uvaříme při mírné teplotě. 50 g másla ušleháme se žloutky a 100 g cukru, promícháme s vychladlými těstovinami, přidáme tuhý sníh z bílků. Mletý mák svaříme s rozinkami, trochou cukru a mlékem na kaši. Vmícháme do něj syrové, na kostky nakrájené hrušky. Do vymaštěné formy vložíme polovinu těsto-vin, pak makovou náplň a navrch dáme zbylé těstoviny. Pokapeme máslem a pečeme v předehřáté troubě asi 40 minut při střední teplotě.

BRAMBOROVÝ NÁKYP

Brambory nastrouháme, promícháme s rozpuštěný a prochladlým tukem, cukrem, rozinkami, vanilinovým cukrem, solí a rumem. Vložíme do dobře vymaštěné formy a v mírněji vyhřáté troubě pečeme asi 50 minut. Podáváme s některou sladkou omáčkou.