REVEŇOVÁ POLÉVKA

Očištěnou reveň a bílý chléb nakrájíme na kostky, vložíme s kořením do 1 ¼ l vroucí vody a uvaříme. Přidáme cukr a necháme ještě jednou přejít varem. Žloutek rozmícháme v kysaném mléce a vmícháme do odstavené polévky.  Bílek ušleháme s vanilínovým cukrem na tuhý sníh a lžičkou sázíme na horkou polévku malé nočky.

STUDENÁ POLÉVKA Z REVENĚ S KRUPICOVÝMI KNEDLÍČKY

Na knedlíčky:

Oloupanou reveň nakrájíme na 2 cm velké kousky. S vínem, šťávou, vodou, sirupem, cukrem, skořicí a vanilkou přivedeme k varu a necháme 20 minut spíše táhnout než vařit. Zahustíme škrobem rozmíchaným v troše studené vody. Za míchání necháme jednou přejít var, pak sejmeme s plotny. Vanilku a skořici vyjmeme. V troše tekutiny z kompotu rozmícháme žloutek a vmícháme do polévky. Necháme vychladnout a postavíme na několik hodin do chladničky. Na knedlíčky přivedeme mléko k varu, přisypeme za míchání krupici, vanilkový cukr a sůl. Prohřejeme 10 minut. Natřena prst silně na studenou vodou vypláchnutý plech a necháme vychladnout. Lžící vykrajujeme malé knedlíčky, které osmažíme na másle kolem dokola. Dáme na polévku a ihned podáváme.

Hovězí ragú s revení

V hrnci rozehřejeme olej nebo máslo, přidáme cibuli a necháme ji zesklovatět. Vložíme maso a opečeme pěkně po všech stranách. Přidáme skořici, zalijeme vodou. Ochutíme solí a pepřem. Přikryté dusíme do měkka (asi 1 1/2 hodiny).
Nakrájenou reveň podusíme na másle, přidáme citrónovou šťávu a prohřejeme ještě asi 2 až 3 minuty. Přidáme k masu, krátce podusíme.
Příloha: rýže.

REVEŇ JAKO PŘÍLOHA

Oloupanou reveň rozpůlíme nebo rozdělíme na třetiny. Osolenou vodu přivedeme s 10 g másla a cukrem k varu. Reveň v ní zakrytou chvíli podusíme. Necháme pak velmi dobře okapat a upravíme na předehřátý podnos. Strouhanku osmahneme na zbytku másla a dáme na reveň.
Podáváme k minutkám z hovězího masa nebo k telecím či vepřovým řízkům.

Smažená reveň

Na těstíčko umícháme víno, s olejem, žloutky, moukou a solí. Necháme 1/2 hodiny odpočinout. Před smažením vmícháme tuhý sníh z bílků. Oloupanou reveň nakrájíme na 5 cm kousky. Kousky reveně namáčíme v těstíčku a smažíme ve vysoké vrstvě oleje, nejlépe ve fritovacím hrnci. Necháme okapat, pocukrujeme a hned podáváme.

TĚSTOVINY S REVENÍ

Oloupanou a omytou rebarboru nakrájíme na centimetrové špalíčky. Těstoviny uvaříme v osolené vodě. Cukr se skořicí svaříme s 5 dl vody. Do vroucí ochucené vody nasypeme rebarboru a velmi krátce ji necháme přejít varem. Získaný kompot necháme 5 minut odstát. Ještě teplou rebarboru vyjmeme a smícháme s uvařenými těstovinami. Před podáváním těstoviny zalijeme rozšlehaným bílým jogurtem, který podle chuti přisladíme, a ozdobíme třešněmi nebo višněmi.

REVEŇOVÝ NÁKYP 1

Reveň omyjeme, očistíme a nakrájíme na kousky. Zasypeme 200 g cukru a necháme stát. Šťávu slijeme a reveň vložíme do vymaštěné nákypové formy.  Posypeme skořicí.
Tuk utřeme do pěny, přidáme žloutky, 50 g cukru, vanilínový cukr a sůl. Společně utřeme a navrch dáme tuhý sníh z bílků. Na sníh prosijeme mouku s práškem a vše opatrně promícháme. Těsto dáme do formy na reveň. Pečeme asi 40 minut při 200°C. Před podáním pocukrujeme.

REVEŇOVÝ NÁKYP 2

Z krupice, mléka a soli uvaříme kaši.
Mezitím oloupeme reveň, nakrájíme na kousky, přidáme cukr a skořici a dáme stranou.
Máslo, cukr, vanilínový cukr a žlutky ušleháme do pěny. Z bílků ušleháme tuhý sníh. Utřené žloutkovou směs, reveň a krupičnou kaši dobře promícháme a opatrně vmícháme sníh z bílků. Hmotu dáme do tukem vymazané nákypové formy a pečeme v troubě předehřáté na 180°C asi 45 minut.

TVAROHOVÝ NÁKYP S REVENÍ

Tvaroh utřeme se žloutky, cukrem, vanilínovým cukrem, citrónovou šťávou, strouhanou citrónovou kůrou, krupicí a kypřícím práškem. Do hmoty vmícháme očištěnou a na kousky nakrájenou reveň. Nakonec přidáme tuhý sníh z bílků. Naplníme do vymaštěné nákypové formy a pečeme při střední teplotě asi 1 hodinu.

REVEŇOVÉ KNEDLÍKY Z TVAROHOVÉHO TĚSTA

Na těsto:

Na náplň:

Nejprve si připravíme reveňovou náplň. Řapíky oloupeme, nakrájíme a spaříme.  Dáme oschnout. Těsto si připravíme z másla utřeného s vejcem, solí, tvarohem, krupicí a moukou. Těsto zformujeme do válečku a krájíme kolečka. Kolečka rozválíme na placičky, naplníme revení s troškou pískového cukru, uzavřeme, zakulatíme knedlíky a zavařujeme do vroucí osolené vody. Podáváme je polité máslem a sypané strouhaným tvarohem, sekanými ořechy nebo mletým mákem s cukrem.

REVEŇOVÝ SALÁT

Očištěnou a oloupanou reveň nakrájíme na kousky dlouhé asi jako prst a zasypanou cukrem necháme asi 30 minut uležet. Pak ji ve vlastní šťávě 5 minut podusíme, ocedíme, necháme okapat a vychladnout. Hořčici smícháme s citrónovou šťávou, přidáme víno a po kapkách zašleháme olej. Zálivka tím lehce zpění. osolíme, promícháme s petrželkou. Uvařená vejce oloupeme, oddělíme žloutky od bílků, bílky drobně usekáme a spolu se zálivkou přidáme do salátu. Žloutky přes sítko prolisujeme do salátu a navrch nasypeme mandle nakrájené na plátky nebo nahrubo usekané ořechy.

REVEŇOVÝ DEZERT

Reveň nakrájíme na 2 cm kousky, povaříme ve vodě s trochou citrónové kůry, protlačíme sítem, povaříme znovu s cukrem, zahustíme pudinkovým práškem rozmíchaným v bílém víně.
Posypeme sucharovou strouhankou nebo orestovaným ovesnými vločkami  a ozdobíme do tuha ušlehaným sněhem z bílků, který jsme osladili vanilínovým cukrem.

REVEŇOVÝ KRÉM

Jablečnou šťávu povaříme s citrónovým aroma, vanilínovým cukrem a cukrem, vložíme omytou, oloupanou a na 2 cm kousky nakrájenou reveň a podusíme 3 minuty. Do reveně přidáme nabobtnalou želatinu a rozpustíme. Postavíme do chladna. Když reveň začíná želírovat, vmícháme do tuha ušlehanou smetanu, rozdělíme do pohárů a dáme do chladna.
Podáváme ozdobené šlehačkou s piškoty.

REVEŇOVÝ KOMPOT

Vodu svaříme s cukrem a kořením. Vložíme oloupanou a na kousky nakrájenou reveň. Chvíli povaříme. Podáváme dobře vychlazený.

REVEŇOVÝ ROSOL

Reveň omyjeme, očistíme a nakrájíme na kousky. Necháme na plotýnce chvíli táhnout v bílém víně. Sejmeme s ohně, přidáme cukr a citrónovou kůru. Přidáme rovněž nabobtnalou a vymačkanou želatinu, kterou necháme rozpustit. Naplníme do pohárů a necháme ztuhnout.  Ozdobíme šlehačkou, jahodami a makrónkami.

Omelety s revení

Z mléka, mouky, vajec a trošky soli připravíme těsto na omelety. Na tuku usmažíme 8 omelet.  Reveň nakrájenou na kousky a plátky banánů povaříme s trochou vody. Ochutíme cukrem, zahustíme rozmíchaným škrobem. Podáváme teplé s omeletami.

RYCHLÝ REVEŇOVÝ KOLÁČ "10, 20, 30"

(plech)

V misce smícháme tuk, cukr, mouku, prášek do pečiva, 2 celá vejce a mléko. Těsto nalijeme na vymaštěný a hrubou moukou posypaný plech. Na těsto navršíme dušenou rebarboru. Pečeme v mírné troubě 30 minut.
Příprava rebarbory: oloupanou a na kostičky nakrájenou rebarboru (čerstvou nebo mraženou) dáme do kastrolu s máslem, cukrem, skořicí, podlijeme mírně vodou a 5 minut povaříme.
- Koláče můžeme ještě vylepšit nasekanými ořechy.
- Koláč se sněhem připravujeme stejně, s tím rozdílem, že jej před pečením potřeme sněhem ze 4 bílků.
- Slazenou dušenou rebarboru můžeme posypat také žmolenkou.

REVEŇOVÝ KOLÁČ S DROBENKOU 1

Do rozmíchaných žloutků s cukrem přilijeme mléko, olej a vmícháme střídavě polohrubou mouku, pečivový prášek a sníh. Těsto nalijeme do  vymaštěné moukou vysypané formy nebo pekáče, posypeme hustě revení a drobenkou. Pečeme v mírně vyhřáté troubě do růžova.

REVEŇOVÝ  KOLÁČ S DROBENKOU 2

(dortová forma)

Mouku, krupici a prášek dáme do mísy. Máslo rozpustíme a rozmícháme s cukrem, vanilkovým cukrem a vejcem.  Vše promícháme na drobenku. 2/3 drobenky dáme do formy. Okraj vytlačíme poněkud do výšky. Reveň oloupeme a pokrájíme na kousky, které rozložíme na těsto. Zbývající drobenkou reveň přikryjeme. Pečeme 60 - 80 minut při 180°C do zlatohněda. Po upečení pocukrujeme.

REVEŇOVÝ KOLÁČ (RHABARBERTORTE)

Na těsto:

Na obložení:

Prosejeme mouku, škrob a prášek. Změklý margarin utřeme s cukrem a vanilínovým cukrem. Vmícháme postupně vejce a žloutek a po lžících přidáme moučnou směs. Naplníme do otevírací formy,. Oloupanou reveň nakrájíme na 3 cm kousky a rozdělíme na těsto. Pečeme při 180°C 25 minut. Bílky ušleháme se solí do tuha, nakonec vešleháme 175 g cukru a citrónovou šťávu. Koláč vyjmeme z trouby, nastříkáme na něj sníh a pečeme ještě 20 minut.

REVEŇOVÝ KRUPICOVÝ KOLÁČ (NĚMECKO)

(dortová forma o průměru 26 cm)

Těsto:

Na obložení:

Na posypání:

Měkké máslo ve vločkách, cukr, vanilínový cukr, strouhanou citrónovou kůru, šťávu a vejce dáme do mísy. Na to prosijeme mouku s práškem, přidáme krupici. Metlou umícháme hladké těsto. Pozvolna přidáme mléko. Těsto naplníme do vymaštěné a moukou vysypané formy. Necháme chvíli stát. Tence obložíme jemně nakrájenou revení. Pečeme 45 minut při 190°C na dolní drážce.

REVEŇOVÝ KOLÁČ 1

(dortová forma)

Na obložení:

Na těsto:

Na přeliv:

Reveň oloupeme, opláchneme studenou vodou, necháme okapat a nakrájíme na 3 cm dlouhé kousky. Dáme je do mísy. Posypeme cukrem a necháme přikryté stát 60 minut. Mezitím na těsto utřeme margarin a cukr míse do pěny. Vmícháme vejce a víno. Pak přidáme mouku s práškem a vypracujeme pružné těsto. Přikryté je dáme na 30 minut do chladničky. Těstem pak vyložíme vymazanou formu. Přitom utvoříme 3 cm vysoký okraj. Reveň necháme na sítu okapat. Šťávu zachytíme a můžeme použít jako nápoj. Reveň rozdělíme na těsto a pečeme v předehřáté troubě na střední drážce 40 minut při 180°C. Na přeliv rozkvedláme v míse smetanu s vejci. Vmícháme cukr, skořici a mleté mandle. Moučník vyjmeme z trouby. Rozdělíme na něj přeliv. Dáme znovu do trouby a pečeme dalších 25 minut. Dáme na rošt a necháme vychladnout.
- Můžeme podávat ještě s vanilkovou šlehačkou.

REVEŇOVÝ KOLÁČ 2

(plech)

Těsto na plechu pomastíme, posypeme oloupanou a na kousky nakrájenou revení promíchanou s cukrem, strouhankou, skořicí, moukou a olejem. Pečeme.

REVEŇOVÝ KOLÁČ 3

Na těsto:

Na obložení:

Připravíme kynuté těsto, které vyválíme na pomaštěný plech a vytlačíme přitom zvýšený okraj. Oloupanou, na kousky nakrájenou reveň zasypem,e cukrem a necháme proležet, až se utvoří dostatek šťávy. Je-li třeba, doplníme šťávu na 3/8 l a zahustíme kysanou smetanou ve které jsme rozmíchali pudinkový prášek. Do horkého pudinku vmícháme margarin a vejce. Touto hmotou potřeme těsto a obložíme okapanou revení. Pečeme při střední teplotě asi 40 minut. Ihned po upečení pokapeme horkým máslem a pocukrujeme.

BASILEJSKÝ REVEŇOVÝ KOLÁČ

(speciální či dortová forma)

Na těsto:

Na přeliv:

Z mouky, másla, cukru, vody, octa a soli vypracujeme hladké křehké těsto. Dáme je na 30 minut do chladničky. Pak vtlačíme do formy, utvoříme 2 cm okraj. Posypeme oříšky a strouhankou. Oloupanou reveň nakrájíme na 3 cm kousky, dáme do formy, posypeme polovinou cukru. Pečeme v předehřáté troubě při 180°C asi 20 minut. Pak posypeme zbytkem cukru. Na polevu rozšleháme vejce, smetanu, cukr, vanilku a citrónovou kůru, natřeme na reveň a pečeme dalších 20 minut. Sesuneme na rošt, necháme vychladnout nebo podáváme vlažný ve formě. 

REVEŇOVÝ KOLÁČ S TVAROHEM (NĚMECKO)

(dortová forma)

Na těsto:

Pod náplň:

Na náplň:

Na tvarohovou hmotu:

Vypracujeme hladké těsto, necháme je 30 minut odpočinout v chladnu. Těsto vyválíme a vyložíme jím vymaštěnou formu. Předpečeme asi 10 minut při 200°C a vyjmeme z trouby. Těsto posypeme strouhankou a strouhanými mandlemi. Reveň nakrájíme nadrobno a s trochou vody a cukrem ji podusíme a necháme okapat. Na tvarohovou hmotu ušleháme bílky s polovinou cukru, přidáme vanilkový cukr. Žloutky třeme se zbytkem cukru do pěny. Vmícháme do tvarohu. Přidáme strouhané mandle a ušlehaný sníh. Dáme na reveň a dopečeme 55 - 60 minut při 175°C.

REVEŇOVÝ KOLÁČ S MANDLOVÝM BEZÉ

(plech)

Na obložení:

Na těsto:

Na bezé:

Reveň oloupeme, opláchneme, necháme okapat a nakrájíme na 3 cm kousky. Dáme je do mísy. Promícháme s cukrem a necháme 60 minut stát. Mezitím připravíme z uvedených přísad hladké křehké těsto. Přikryté je dáme na 30 minut do chladničky. Vyválíme pak na pomaštěný plech. Těsto posypeme směsí strouhaného nebo rozdrceného sucharu a strouhaných mandlí. Reveň necháme okapat na sítu. Šťávu zachytíme. Reveň rozdělíme na těsto a posypeme skořicovým cukrem. Pečeme v předehřáté troubě na střední drážce 25 minut při 180°C. Mezitím ušleháme z bílků, soli a citrónové šťávy tuhý sníh. Vešleháme postupně cukr, nakonec vmícháme opatrně mandle. Moučník vyjmeme z trouby, rozdělíme na něj připravený sníh (trubičkou z něj můžeme nastříkat ozdobně mřížku). Znovu dáme do trouby na střední drážku a pečeme dalších 25 minut při 160°C.

REVEŇOVÉ ŘEZY

Na těsto:

Na nádivku:

Těsto zpracujeme na vále na tužší těsto. Vyválíme je tence a vyložíme jím koláčovou formu (nebo dortovou), vytřenou máslem včetně okrajů. Potřeme rozšlehaným bílkem a necháme chvíli zaschnout. Pak naplníme nádivkou, umíchanou z tvarohu, cukru, citrónové kůry, skořice a okapané reveně. Svrchu pokryjeme plackou těsta, potřeme bílkem a propíchneme vidličkou. Pečeme pomalu dozlatova.

REVEŇOVÉ ŘEZY Z DVOJÍHO TĚSTA

(plech)

Na linecké těsto:

Na piškotové těsto:

Z lineckého těsta vyválíme plát a přeneseme jej na pomaštěný plech. Dáme chvíli zapéci. Pak posypeme oloupanou nakrájenou revení obalenou v cukru. Zalijeme piškotovým těstem a dopečeme.

JAHODOVÝ KOLÁČ S REVENÍ

(forma na koláč o průměru 24 cm)

Těsto:

Těsto zpracujeme na vále nebo v hnětači. Mezitím smícháme cukr s kukuřičnou moukou a dále s rebarborou, skořicí a jahodami. Necháme marinovat 15 - 20 minut. Na lehce pomoučeném vále rozdělíme těsto napůl a jednu půlku rozválíme, aby pokrylo dno a stěny formy. Odstraníme skořici a ovocnou směs dáme do těsta ve formě. Druhou polovinu těsta rozválíme na stejnou velikost jako první. Okolo okraje odřízneme 1 cm široký pruh. Zbytek těsta rozkrájíme na pruhy o šířce 1 cm a na povrchu koláče z nich vytvoříme mřížku. Konce navlhčíme vodou a přilepíme na ně dlouhý pruh těsta kolem okraje. Posypeme 1 - 2 lžícemi sypkého cukru. Pečeme 10 minut v troubě předehřáté na 220°C. Pak snížíme teplotu na 180°C a pečeme ještě 30 - 30 minut do růžova a do změknutí ovoce. Podáváme teplé i studené.

JAHODOVÉ ŘEZY S REVENÍ

Na těsto:

Na obložení:

Mouku promícháme s vločkami a jemně sekanými ořechy a dáme do mísy. Uprostřed uděláme důlek a dáme do něj cukr, máslo nebo margarin, citrónovou kůru, dřeň z vanilky, sůl a vejce a všechny přísady uhněteme na hladké těsto. Z těsta vytvoříme kouli, a dáme na 2 hodiny do chladna. Svaříme víno, 1/8 l vody a cukr a reveň v něm po částech krátce podusíme, dáme na síto a necháme okapat. Šťávu zachytíme. Želatinu namočíme ve studené vodě. Těsto rozdělíme na dva stejné díly a vyválíme úzké obdélníky. Položíme je na plech, na podélných stranách vytlačíme okraj a pečeme do zlatohněda. Oba obdélníky potřeme vždy lžící rybízového rosolu. Obložíme polovinami jahod a kousky reveně. Zbylý rosol a šťávu z reveně  smícháme, přivedeme k varu a svaříme na 400 ml tekutiny. Přidáme nabotnalou želatinu. Směs dáme do chladničky, až začne tuhnout. Dobře vyhlazené ovoce tím několikrát potřeme. Krájíme na řezy a zdobíme šlehačkou.

REVEŇOVÁ BOWLE

Oloupanou reveň nakrájíme na asi 3 cm kousky. Promícháme s cukrem a sirupem a necháme asi 30 minut táhnout. K varu přivedeme asi 1/2 l vína, vložíme reveň a necháme 3 minuty blanšírovat Necháme dobře vychladnout a promícháme se zachycenou šťávou a vínem. Postavíme na 2 hodiny do chladničky. Těsně před podáním přilijeme sekt.

MARMELÁDA Z REVENĚ S OŘECHY

Oloupanou na 2 cm velké kousky nakrájenou reveň promícháme s cukrem a za častého míchání přivedeme k varu. Pomeranče po tekoucí vodou okartáčujeme. Kůru ostrouháme. Bílou vrstvu zcela odstraníme. Pomeranče rozdělíme na dílky a ty pak rozpůlíme. Jádra vlašských ořechů rovněž rozpůlíme. Reveň povaříme 5 minut. Uděláme zkoušku na želírování. Když marmeláda želíruje, přidáme do ní kousky pomeranče, ořechy a bílý rum. Již ale nevaříme. Pak plníme rychle do osmi vařící vodou vypláchnutých sklenic. Hnědý rum nahřejeme po lžích, zapálíme a hoříc nalijeme na marmeládu. Necháme dohořet a sklenice rychle uzavřeme.

REVEŇOVÝ „MED“

Oloupanou reveň nakrájíme na 1 cm velké kousky. Promícháme s cukrem a necháme ve širokém hrnci proležet. Pak za stálého míchání přivedeme k varu. Hmota nejprve zřídne, pak zežloutne a nakonec dostane zlatavou barvu. Jakmile má hustotu polotuhého medu, sejmeme s ohně a plníme do sklenic.

REVEŇOVÉ RELISH

Oloupanou reveň nakrájíme na tenké plátky. Šalotku a česnek drobně usekáme. Opláchnuté lístky bazalky otrháme. Vše promícháme s cukrem a ostatními přísadami a za stálého míchání 30 minut povaříme. Přidáme ocet a vaříme dalších 5 minut. Plníme do horkou vodou vypláchnutých skleniček nebo lahviček a pečlivě uzavřeme.