RYBÍZOVÉ ŘEZY (S ČERNÝM RYBÍZEM)

Na těsto:

Na obložení:

Do husté pěny ušleháme žloutky s cukrem, citrónovou kůrou a solí. Na to dáme tuhý sníh z bílků, mouku, škrob, kakao a prášek, vše lehce zamícháme. Plech vyložíme pomaštěným máslovým papírem či fólií,potřeme těstem a při střední teplotě upečeme. Necháme vychladnout a opatrně zbavíme papíru. Rybíz bez stopek dáme do hrnce, osladíme, prohřejeme (nerozvaříme!) a zahustíme škrobem rozmíchaným v troše studené vody.. Tuto hmotu naneseme v alespoň 1 cm vysoké vrstvě na korpus. Na zcela vychladlé naneseme silnou vrstvu smetany ušlehané s cukrem. Dobře vychladíme. Krájíme na menší řezy a před podáním poprášíme kakaem. (Do šlehačky můžeme přidat tužidlo.)

HRUŠKOVÝ KOLÁČ

Na těsto:

Na obložení:

Vejce ušleháme s vodou na tuhý krém. Přišleháme cukr, vanilínový cukr. Na vaječnou hmotu prosijeme mouku se škrobem a práškem a promícháme. Těsto naplníme do koláčové jen na dně vymaštěné formy. Pečeme při 180 - 200°C asi 15 minut. Korpus vyklopíme. Hrušky oloupeme a povaříme ve 1/4 l vody s 75 g cukru, vanilkovým luskem a trochou citrónové šťávy 1 minutu. Pak hrušky necháme vychladnout. Žloutky utřeme s cukrem na krém. Mléko přivedeme k varu, a vmícháme s želatinou, kakaem a kávou do vaječného krému. Necháme vychladnout. Když hmota začne tuhnout, vmícháme sníh z bílků a do tuha ušlehanou smetanu. Krém naneseme na moučník a obložíme hruškami.

ŘEZY "MOZART"

Krém:

Poleva:

Na ozdobu:

Z piškotového těsta upečeme na tukem potřeném plechu plát. Po upečení piškot překlopíme na utěrku a papír stáhneme. Vychladlý piškot rozkrojíme na poloviny. 3/4 krému natřeme jednu polovinu a druhou polovinou piškotu přikryjeme. Koláč polijeme polevou a nakrájíme na řezy, které ozdobíme zbylým krémem a oříšky. Na krém rozmícháme škrobovou moučku v troše mléka. Zbylé mléko cukr a vanilkový lusk přivedeme k varu. Přilijeme za stálého míchání mléko se škrobem a krátce povaříme. Lusk vyjmeme, flameri necháme vychladnout. Přidáme změklé máslo a vyšleháme. Na polevu utřeme dohladka cukr, kakao, horkou vodu a rozpuštěný, trochu prochladlý tuk.

TŘEŠŇOVÁ BUBLANINA

(dortová forma)

Cukr se žloutky ušleháme do pěny. Promícháme se strouhanými mandlemi, moukou a skořicí. Opatrně vmícháme sníh z bílků a nakonec odpeckované třešně. Naplníme do máslem vymazané formy a pečeme při střední teplotě.

TVAROHOVÉ ŘEZY S VIŠNĚMI

Na obložení:

Krém:

Na posypání:

Piškotový plát po vychladnutí rozdělíme na poloviny. Jednu polovinu obložíme višněmi, na to naneseme tvarohový krém a navrch přiložíme druhou polovinu piškotu. pocukrujeme a krájíme na řezy. Krém: utřeme tvaroh s cukrem,přidáme citrónovou kůru a šťávu.pak vmícháme rozpuštěnou želatinu a nakonec šlehačku.

JAHODOVÁ SMETANOVÁ ROLÁDA

(plech)

Těsto:

Náplň:

Těsto upečeme na plechu. Plát svineme pomocí utěrky a necháme vychladnout. Mezitím opereme jahody, rozpůlíme. Necháme dobře okapat. Posypeme cukrem a necháme 15 minut stát. Želatinu necháme nabobtnat ve studené vodě. Šlehačku ušleháme do tuha. Osladíme cukrem. Želatinu vymačkáme. Dáme do hrnku a zalijeme trochou teplé vody. Při dostatečné teplotě rozpustíme. Necháme částečně vychladnout a pak opatrně vmícháme šlehačku. Piškot rozvineme, potřeme jej 2/3 šlehačky. Posázíme okapanými polovinami jahod. Několik jich ponecháme na ozdobu. Znovu srolujeme. Povrch potřeme šlehačkou. Zbytek dáme do sáčku s hvězdičkou a v jedné řadě nastříkáme větší hvězdičky jednu těsně za druhou. Ozdobíme jahodami, řeznou stranou nahoru a pistáciemi. Krájíme na 18 dílků.

OŘECHOVÉ DORTÍČKY

Těsto:

Náplň:

Upečeme piškotový plát, ze kterého po vychladnutí vykrajujeme kolečka o průměru 6 cm. Polovinu koleček potřeme smetanou ušlehanou s vanilkovým cukrem, do které jsme vmíchali sekané ořechy. Zakryjeme zbylými kolečky. Přísady na polevu utřeme s rozehřátým kokosovým tukem. Do ne zcela thé polevy vtlačíme poloviny jader ořechů.

VÍDEŇSKÉ OVOCNÉ ŘEZY

(plech)

Na těsto:

Na nádivku:

Z přísad na těsto uhněteme křehké těsto, dáme je na 1/2 hodiny do chladna odpočinout. Potom je vyválíme na 1 cm silně, přeneseme na pomaštěný plech a v mírně vyhřáté troubě upečeme do růžova. Pečené, vychladlé těsto potřeme nádivkou: tuhý sníh ušleháme s cukrem a přimícháme ovoce. Vsuneme na několik minut do trouby, aby sníh oschl. Po vychladnutí krájíme na libovolné řezy.

OVOCNÝ KOLÁČ Z TVAROHOVÉHO TĚSTA

(plech)

Na těsto:

Na obložení:

Na posypání:

Mouku prosijeme do mísy s práškem, přidáme měkké máslo ve vločkách, měkký tvaroh, cukr a vejce. Vypracujeme hladké těsto. Necháme je krátce odpočinout v chladnu. Z těsta vyválíme váleček, který na plechu potřeném tukem vyválíme. Ovoce rozdělíme na těsto. Ponecháme 2 cm okraj. Před pečením necukrujeme. (Koláč s tvrdě mraženým ovocem dáme do studené trouby). Pečeme 35 - 40 minut s časem na prohřátí na horní drážce při 190°C. Teplý pocukrujeme nebo studený potáhneme želatinovou polevou.

DROBENKOVÝ KOLÁČ S OVOCEM NEBO POVIDLY

Na těsto:

Na náplň:

Tuk ušleháme v míse do pěny. Po malých dávkách přidáme cukr a vanilkový cukr. Přidáme citrónovou kůru a vejce. Mouku promícháme s práškem a oříšky. 2/3 vmícháme do těsta. Pak přidáme zbytek směsi mouky s oříšky. Lehce promícháme. Rukama propracujeme na drobenku. 2/3 drobenky dáme do formy na dně vymaštěné. Povidla utřeme se slivovicí a pomocí lžíce naneseme na drobenku. Zakryjeme zbytkem drobenky. Pečeme v troubě na spodní drážce 50 minut při teplotě 200°C. Můžeme připravit i s čerstvým ovocem místo povidel. Okapané ovoce položíme na první vrstvu drobenky.

BORŮVKOVÝ KOLÁČ

(dortová forma)

Na těsto:

Pod ovoce:

Na podání:

Ovoce:

Z přísad vypracujeme křehké těsto. Těstem vyložíme dno vymazané formy a vytvoříme přitom zvýšený okraj. Na těsto nasypeme vrstvu strouhaných oříšků nebo sucharové strouhanky. Přebrané borůvky promícháme s cukrem a asi v půl centimetrové vrstvě  nasypeme na těsto. Pečeme až borůvky pukají. Podáváme se šlehačkou.

BROSKVOVÝ KOLÁČ S OSTRUŽINAMI

(dortová forma)

Na těsto:

Na obložení:

Připravíme křehké těsto a vyložíme jím formu. Na broskvích nařízneme křížem pokožku, ponoříme je na chvíli do vařící vody a pak je oloupeme. Broskve rozpůlíme a zbavíme pecek. Obložíme jimi korpus. Mezery mezi broskvemi vyplníme ostružinami. Polevu připravíme podle návodu se šťávou a cukrem, necháme trochu prochladnout a přelijeme přes dort.

JABLEČNÝ KOLÁČ

(dortová forma)

Na těsto:

Na obložení:

Margarin,cukr, sůl a vejce utřeme v míse do pěny. Prosijeme mouku a uhněteme těsto, které dáme přikryté na 30 minut do chladničky. Pak na pomoučeném vále vyválíme do kulata. Těstem vyložíme dno i boky formy. Těsto na dně posypeme strouhankou. Jablka opláchneme, oloupeme, rozčtvrtíme a zbavíme jádřinců. Nakrájíme na řezy. Šupinovitě je rozložíme na těsto. Pečeme v předehřáté troubě na střední drážce 40 minut při 220°C. Mezitím v míse ušleháme žloutky s cukrem a smetanou do pěny. Po 25 minutách nalijeme na moučník a dopečeme.

CURYŠSKÝ FARSKÝ KOLÁČ (ŠVÝCARSKO)

(dortová forma)

Na těsto:

Na obložení:

Z přísad vypracujeme křehké těsto a necháme je 30 minut v chladničce odpočinout. Těsto pak vyválíme. Vyložíme jím formu a vytlačíme přitom 3 cm vysoký okraj. Na obložení ušleháme do pěny vejce, cukr a skořici. Přidáme mleté mandle. Omytá jablka oloupeme, rozpůlíme, zbavíme jádřinců. Jedno jablko ustrouháme a vmícháme do vaječné hmoty. Hmotu naneseme na těsto. Zbylé poloviny jablek na oblé straně několikrát rovnoběžně nařízneme a rovnou řeznou plochou položíme na náplň. Jablka potřeme polovinou zavařeniny. Dáme do předehřáté trouby na střední drážku a pečeme 60 minut při 200°C. Po 20 minutách potřeme zbytkem zavařeniny.

RÝŽOVÝ KOLÁČ

(dortová forma)

Na náplň:

Na náplň:

Na posypání:

Vypracovaným, odpočinutým křehkým těstem vyložíme dno vymaštěné formy. Na náplň přivedeme k varu mléko se solí. Přidáme rýži a vaříme 15 minut. Nemícháme. Necháme vychladnout. Měkké máslo ušleháme do pěny. Přišleháme trochu cukru, žloutky a aroma. Z bílků ušleháme tuhý sníh a přidáme k němu zbylý cukr a vanilkový cukr. Ještě chvíli šleháme.  Do vaječné hmoty vmícháme prochladlou, zrnitě vařenou rýži. Vmícháme sníh z bílků. Náplň výrazně ochutíme a vložíme do těstem vyložené formy. Posypeme mandlemi a obložíme vločkami másla. Ihned pečeme 60 minut při 180°C na střední až dolní drážce. Podáváme teplý nebo studený.

ŠVESTKOVÝ KOLÁČ

(koláčová nebo dortová forma)

Na těsto:

Na náplň:

Z mouky, másla, vejce, cukru a soli pečlivě vypracujeme tuhé křehké těsto. Je-li třeba, přidáme něco vlažné vody. Utvoříme kouli a necháme ji půl hodiny uležet v chladničce. Mezitím vypeckujeme švestky. Těsto vložíme do vymaštěné formy a utvoříme zvýšený okraj. Na těsto položíme švestky, ty do těsta částečně vtlačíme. Pečeme ve vyhřáté troubě  asi 20 minut. V míse našleháme žloutky, smetanu a cukr a směsí zalijeme švestky na koláči. Dopékáme ještě asi 1/2 hodiny.

VIŠŇOVÝ KOLÁČ SMETANOVÝ

(dortová forma)

Na křehké těsto:

Na obložení:

Odpočinuté těsto vyválíme a dáme na dno formy. Pečeme 12 až 20 minut při 210 - 220°C. Višně zbavíme pecek, povaříme s cukrem v 1/8 l vody. Necháme okapat. Smetanu ušleháme do tuha.Přidáme ve 2 lžících vody změklou a ve vodní lázni rozpuštěnou želatinu. Podle chuti osladíme. Šlehačku dáme na vychladlý korpus. Trochu jí ponecháme na ozdobu. Na smetanu rozdělíme višně. Potáhneme polevou. Ozdobíme zbytkem šlehačky.

TVAROHOVÝ KOLÁČ A LA RÁKÓCZY

Na těsto:

Na náplň:

Na mřížku:

Z uvedených přísad uhněteme těsto, vyválíme na placku, trochu vytáhneme, položíme na plech a napolo upečeme. Na tuto placku pak rozetřeme tvarohovou náplň a znovu dáme do trouby péci. Nyní ušleháme z bílků tuhý sníh, k němuž přimícháme vanilkový cukr, naplníme do sáčku s trubičkou a povrch upečeného koláče ozdobíme mřížkovitě nastříkaným sněhem. Vložíme znovu do trouby, a když sníh do zlatova zhnědl, koláč vyndáme a nakrájíme nožem ve vodě namočeným na řezy, které posypeme vanilkovým cukrem.

BERLÍNSKÉ OŘECHOVÉ ŘEZY

(plech)

Na těsto:

Na náplň:

Vypracujeme křehké těsto. Vyválíme plát a přeneseme na plech. Zapečeme v předehřáté troubě do růžova. Upečený plát potřeme zavařeninou a pak ještě potřeme připravenou sněhovou hmotou. Dopečeme do zlatova a krájíme za tepla.
Bílková ořechová hmota: Bílky ušleháme na sníh, až se utvoří na metle špička. Vmícháme cukr a nastrouhané oříšky a nádobu vložíme do vodní lázně a zvolna za stálého šlehání zahříváme. Šleháme tak, aby hmota nepřilehla ke stěnám.  Doplníme citrónovou šťávou. Správně ušlehaná hmota se leskne.

ČOKOLÁDOVÉ ŘEZY "OTHELLO"

Na těsto:

Na náplň:

Margarin utřeme se 100 g cukru, solí, skořicí a citrónovou kůrou do pěny. Postupně vešleháme žloutky. Čokoládu rozpustíme na vodní lázni, necháme trochu prochladnout a vmícháme do pěnové hmoty. Z bílků ušleháme tuhý sníh a přišleháme zbylý cukr, vmícháme do těsta. Přidáme rovněž prosátou mouku.  Plech vyložíme tukem potřeným pergamenovým papírem, na ten natřeme těsto a pečeme v předehřáté troubě při 180°C asi 20 minut. Hned překlopíme na pocukrovanou utěrku. Papír potřeme studenou vodou a stáhneme. Plát rozkrojíme podélně na poloviny a necháme vychladnout. Do mísy nastrouháme čokoládu, vmícháme vejce a moučkový cukr. Rozehřátý kokosový tuk necháme prochladnout, vmícháme do čokoládové hmoty a zjemníme brandy. Polovinu korpusu potřeme krémem, přiložíme druhou polovinu, rovněž potřeme, ozdobíme pomocí lžíce a krájíme řezy. Před podáním necháme 1 až 2 hodiny v chladničce.

ŘEZY "RIGÓ JANCSI"

(plech)

Těsto:

Náplň:

Plech vyložíme pomaštěným pergamenovým papírem. Na těsto rozlámeme čokoládu, ve vodní lázni ji necháme roztavit a prochladnout. Máslo utřeme v míse s 2/3 cukru do pěny. Střídavě přidáme roztavenou čokoládu a žloutky. Ve druhé míse ušleháme z bílků a zbylého cukru tuhý sníh. Jednu lžíci sněhu vmícháme do čokoládového krému. Pak zbytek sněhu dáme na těsto. na sníh prosijeme mouku, nasypeme mandle. Přidáme rum a velice opatrně promísíme. Toto velice lehké těsto natřeme na plech a pečeme v předehřáté troubě na střední drážce 20 minut při 180C. Hotový moučník vyklopíme opatrně na čistou utěrku. Papír stáhneme. Papír stáhneme. Plát těsta rozřízneme opatrně podélně na poloviny. Necháme dobře vychladnout. Na krém rozlámeme čokoládu. Ve vodní lázni ji rozpustíme. Necháme trochu prochladnout. Vmícháme rozkvedlaná vejce. Ušleháme do pěny. Přidáme ušlehanou smetanu, pak namočenou a rozpuštěnou želatinu. Vmícháme opatrně metlou. Polovinu těsta položíme na rošt. Potřeme stejnoměrně náplní. Přiložíme druhý plát těsta. Potřeme polevou. Práškový cukr na ni prosijeme s kakaem do mísy. Třeme do pěny s horkou vodou. Vmícháme rozpuštěný kokosový tuk. Z moučníku řežeme nožem namočeným v horké vodě řezy velké asi 5 cm.