Toasty s kuřetem

4 až 6 krajíčků bílého chleba, kuře vařené v polévce, 1/2 balíčku mražených broskví nebo kompot, 3 vejce, 1 citrón, 2 lžíce rajčatového protlaku, 30 g másla, sůl, paprika, sekané bylinky

Kuře uvaříme s kořenovou zeleninou, necháme okapat a bez kůže pokrájíme na kousky. Krajíčky chleba opečeme, potřeme tence rajčatovým protlakem, obložíme kuřecím masem a lehce osolíme. Máslo utřeme s vejci, přidáme zelené bylinky a touto směsí zakryjeme maso. nahoru pak položíme oloupanou broskev (řeznou stranou dospod). Pokapeme citrónem a posypeme trochou papriky.

Toasty s houbami

500 g hub (žampióny, hříbky), 50 g prorostlé slaniny, 2 cibule, 1 lžíce mouky, 1/8 l kyselé smetany, sůl, bílý pepř, 1 svazek petrželky, 4 krajíčky toastového chleba, 4 plátky sýra chester

Slaninu a cibuli nakrájíme na kostičky a necháme zesklovatět. Přidáme houby pokrájené na plátky a přikryté dusíme 15 minut. Přidáme mouku rozkvedlanou ve smetaně. Krátce povaříme. Ochutíme solí a pepřem. Vmícháme jemně sekanou petrželku. Krajíčky chleba pod grilem orestujeme po jedné straně. na nerestovanou stranu dáme plátky sýra a dáme znovu na 3 minuty pod gril. Toasty dáme na předehřátý podnos a rozdělíme na ně houby.

Labužnické toasty

250 g hovězí svíčkové, sůl, pepř, olej, 4 krajíčky bílého chleba, 1 střik bílého vína, 4 lžíce kečupu, 4 plátky vína

Svíčkovou nakrájíme na 4 plátky, osolíme, opepříme a na oleji opečeme po obou stranách. Chléb opečeme po jedné straně, neopečenou stranu pokapeme vínem a obložíme opečeným masem. Na to dáme kečup a plátek sýra. Zapečeme v horké troubě, až se sýr roztaví. podáváme ihned.

Toast »Lola«

4 telecí řízky po 125 g, šťáva z 1 a 1/2 citrónu, 1 rovná lžička soli, 1 rovná lžička bílého pepře, 4 lžíce oleje, 4 krajíčky bílého chleba, 4 lžíce mango-chutney, 2 velká rajčata, 4 lžíce sekané petrželky, 4 plátky sýra, 2 rovné lžičky mleté papriky

Řízky jemně naklepeme, po obou stranách pokapeme citrónovou šťávou a okořeníme solí a pepřem. Na pánvi rozehřejeme olej a řízky na něm smažíme po každé straně 4 minuty. Troubu předehřejeme zatím na 220°C.Krajíčky bílého chleba orestujeme, položíme na ohnivzdorný talíř nebo podnos, upravíme na ně řízky a jejich vrchní stranu potřeme mango-chutney. Pokryjeme plátky rajčat, posypeme bohatě petrželkou. Plátky sýra diagonálně rozřízneme a upravíme na toasty. Zapékáme v troubě tak dlouho, až se začne sýr tavit, pak je poprášíme paprikou a ihned podáváme.
Příloha: salát z polníčku a k tomu červené burgundské.

Zahradnické toasty

1 balíček mraženého hrášku s mrkví, 2 lžíce majonézy, 2 lžíce jogurtu, sůl, pepř, špetka cukru, 1 lžička citrónové šťávy, 1 natvrdo vařené vejce, řeřicha, 4 telecí řízky po 100 g, 40 g margarinu nebo 4 lžíce oleje, 4 krajíčky toastového chleba, 1 svazek ředkviček

Hrášek s mrkví uvaříme podle návodu, necháme okapat na sítu a vychladnout. Majonézu promícháme s jogurtem. Pikantně ochutíme solí, pepřem, cukrem a citrónovou šťávou. Natvrdo vařená vejce oloupeme a jemně posekáme. Řeřichu opláchneme a necháme okapat. Polovinu jemně usekáme. Spolu s vajíčkem vmícháme do majonézy. Přelijeme přes hrášek s mrkví a opatrně promícháme. Dáme na 15 minut do chladničky.Telecí řízky naklepeme. Osolíme, opepříme. Na rozpáleném tuku smažíme po každé straně 3 až 4 minuty. Mezitím orestujeme chléb. Položíme na řízky. na ně pak rozdělíme připravený salát.  Ozdobíme ředkvičkami a zbytkem řeřichy.

Ostře kořeněné toasty

250 g sekaného vepřového masa, 1 lžíce strouhaného křenu, 1 trubička kapar, 1 cibule, 1 vejce, 4 až 6 rajčat, 4 až 6 krajíčků tmavého chleba, 3 lžíce oleje, sůl, pepř, petrželka

Mleté vepřové maso ochutíme křenem, strouhanou cibulí, kapary, solí silně pepřem. Za stálého míchání vidličkou opečeme na oleji. Rozdělíme na orestovaný chléb. každý pak ještě ozdobíme na plátky krájenými rajčaty a okořeníme paprikou. Můžeme ještě ozdobit kolečky cibule.

Mládenecký toast

500 g mletého hovězího masa zadního, 2 žloutky, 1 lžička oleje (5 g), 3 cibule (120 g), 1 trubička kapar (25 g), sůl, bílý pepř, 1 lžička mleté pálivé papriky, 4 krajíce toastového chleba (80 g), 40 g másla, 6 lžic oleje (60 g), 4 plátky ementálu (200 g), 4 rajčata (200 g).Na ozdobu: 1/2 svazku petrželky a 6 sardelových filetů (80 g)

Mleté maso promícháme v míse se žloutky a olejem, přidáme jemně sekanou cibuli, sekané kapary a koření. Chléb potřeme máslem a na ně navršíme maso. Ve velké pánvi rozpálíme oleje a chleby v něm smažíme nejprve stranou, na které je maso 5 minut. Krajíčky pak opatrně obrátíme. Maso obložíme sýrem. Do pánve přidáme omytá a na vrchní straně křížem naříznutá rajčata. Přikryjeme poklicí a smažíme ještě 10 minut, až se sýr rozpustí. Na talířek dáme vždy 1 toast a 1 rajče. Na každý toast položíme křížem dvě sardelky a ozdobíme petrželkou.
Podáváme s hlávkovým nebo míchaným salátem s ostrou olejovou zálivkou jako lehkou večeři, k tomu pivo.

Toasty s mletým masem a ovocem

380 g mletého masa (hovězí a vepřové), 1 vejce, 1 cibule, 1 vejce, sladká paprika, sůl, pepř, olej, ,4 krajíčky bílého chleba, 4 plátky ananasu (nebo hrušky či broskve), 2 plátky sýra, 4 koktejlové třešně

Maso promícháme s vajíčkem, strouhanou cibulí, solí, pepřem a paprikou. Utvoříme 4 steaky. Osmažíme je po obou stranách v horkém oleji. Orestované chleby potřeme máslem a obložíme vždy 1 plátkem ovoce, jedním steakem. navrch položíme půl plátku sýra a zapečeme v troubě nebo grilu, až se sýr rozpustí.

Rozmařilé toasty

40 g másla, 2 sladkokyselé okurky (120 g), 300 g sekané svíčkové (tatar), 1 malá cibule (20 g), 1 lžíce kaparů, 1 žloutek, sůl, pálivá paprika mletá
Kromě toho: 2 natvrdo vařená vejce, 4 lžíce majonézy (40 g), 2 plátky uzeného lososa, 1/2 svazku petrželky

Chléb orestujeme do zlatožluta. Necháme vychladnout. Potřeme máslem. Obložíme tenkými plátky okurky. Sekané maso dáme do mísy, přidáme strouhanou cibuli, jemně sekané kapary a žloutek. Promícháme, pikantně ochutíme solí a paprikou. Tlustě naneseme na chleby. Vejce nakrájíme na pátky. Každý chléb ozdobíme polovinou vejce (plátky složíme do tvaru rosety). Doprostřed dáme po lžíci majonézy. Lososové plátky po délce rozpůlíme. Utvoříme 4 rolky, které posadíme na majonézu. ozdobíme petrželkou.
Podáváme jako večeři, zákusek nebo jako součást bufetu. Vhodným nápojem je pivo.

Toasty Havaj

8 plátků toastového chleba, 8 plátků šunky, 8 plátků ananasu, 6 plátků eidamu, 4 lžíce másla nebo rostlinného tuku, mletá sladká nebo pálivá paprika

Plátky toastového chleba potřeme tukem a postupně klademe plátky šunky, ananasu a sýra. Zapečeme je pod grilem nebo ve vyhřáté troubě, až se sýr začne tavit. Nakonec mírně posypeme mletou paprikou a ihned podáváme.

Labužnický toast

2 krajíčky toastového chleba, 30 g másla, 60 g šunky, 4 poloviny velkých broskví, 4 plátky sýra, 4 cl rumu

Chléb na pánvi na másle orestujeme, necháme vychladnout a krajíčky rozpůlíme. Obložíme šunkou, polovinou broskve a sýrem. V grilu nebo troubě zapečeme a na talířku flambujeme rumem.

Chceme-li toasty pikantnější, dáme pod broskve trochu zeleného pepře.

Broskvový toast »Havana«

4 - 6 krajíčků bílého chleba, 250 g šunky, 250 g tvrdého sýra, 50 g másla, broskve (čerstvé, mražené nebo kompotované), kari, třešně (višně), rum

Krajíčky osmažíme, tence potřeme máslem, obložíme pokrájenou šunkou. Broskve a sýr nakrájíme na kostky a promícháme, ochutíme kari a stejnoměrně rozdělíme na toasty. Několik rozpůlených třešní marinujeme v rumu a na ozdobu.

Hruškový toast

4 krajíčky chleba, máslo, 370 g drůbežích jater, mouka, sůl, pepř, 4 šťavnaté hrušky, 4 plátky sýra

Krajíčky chleba potřeme máslem. Připravená játra obalíme v mouce a opečeme v troše másla. Osolíme, opepříme a rozdělíme na chleby. Oloupané hrušky rozpůlíme, zbavíme jádřinců a položíme na játra. Obložíme plátky sýra. Zapečeme.

Toast »Florida«

4 krajíčky toastového chleba, 20 g másla, 4 silnější plátky šunky, 4 pomeranče, 8 proužků červené naložené kapie, 4 lžíce strouhaného sýra

Topinky potřeme máslem. každý krajíc obložíme šunkou. pomeranče oloupeme a nakrájíme na 5 koleček. Na šunku položíme vždy 5 koleček. Na to po dvou proužcích kapie. posypeme strouhaným sýrem. položíme na plech. pečeme v předehřáté troubě na horní drážce 10 minut při 200°C.

Toasty s kraby

4 krajíčky bílého chleba, máslo, 200 g masa z krabů, sůl, pepř, citrónová šťáva, 4 natvrdo vařená vejce, 4 plátky sýra, sladká paprika, řeřicha

Chleby orestujeme, potřeme máslem a obložíme masem z krabů. pak osolíme, opepříme, pokapeme citrónem. Oloupaná vejce rozpůlíme a na každý toast položíme 2 poloviny. Přikryjeme plátkem sýra, poprášíme paprikou. V troubě nebo grilu zapečeme, až se sýr rozpustí.
Podáváme ozdobené řeřichou nebo jinými bylinkami.

Česnekový chléb v alobalu (Francie)

1 veka bílého francouzského chleba, 2 stroužky česneku, 1/4 lžičky soli, 4 lžíce směsi bylinek nakrájených nadrobno, 250 g másla

Veka se nakrájí na plátky o tloušťce asi 3 cm, avšak plátky se nedoříznou úplně, nýbrž jen tak, aby spodní třetina veky ještě držela pohromadě. Stroužky česneku oloupeme a utřeme. Sůl, česnek a bylinky utřeme s máslem a okořeněným máslem namažeme jednotlivé plátky. Veku volně zabalíme do alobalu, kraje dobře složíme a zapékáme 15 minut, pak alobal otevřeme a zapékáme znovu 10 minut.

Flute Bernado (Francie)

1 francouzský bílý chléb (50 cm dlouhý), 100 g másla, 300 g jemné goudy nebo ementálu v plátcích, 150 g česnekového salámu v plátcích

Chléb nařízneme na krajíčky (se shora), ale nedořízneme. každý krajíček na jedné straně potřeme máslem a obložíme jedním plátkem sára a jedním plátkem salámu. Horní plochu chleba potřeme máslem. Celý chléb zabalíme do alobalu. V předehřáté troubě na střední drážce pečeme 20 minut při 220°C. Po 15 minutách vyjmeme z trouby. Fólii na horní straně odklopíme a ještě zapékáme 5 minut.
Podáváme jako večeři se salátem nebo jako jednoduché pohoštění s pivem.

Vídeňské sýrové toasty

8 plátků veky, 150 g šunky, 100 g sýra ementál, 1 vejce, 50 g másla, 1 dl bílého vína, 1/2 lžičky papriky, špetka soli, 40 g kečupu

Šunku a sýr nakrájíme na nudličky, přidáme vejce, papriku, víno a rozmixujeme. Plátky veky potřeme máslem a navrch dáme rozmixovanou směs. Toasty zapečeme ve vyhřáté troubě nebo na grilu, zakapeme kečupem a hned podáváme.

Sýrové toasty s cibulí

8 plátků toastového chleba, 60 g másla nebo rostlinného tuku, 3 středně velké cibule, 1 lžičky mleté sladké papriky, 150 g uzeného sýra, sůl, olej na pokapání

Plátky toastového chleba potřeme máslem nebo rostlinným tukem, posypeme nadrobno nakrájenou cibulí, mletou paprikou a mírně osolíme. Poklademe na nudličky nakrájeným sýrem, zakapeme olejem a na grilu zapečeme, až se sýr začne tavit. Ihnde podáváme.

Sýrové toasty s jablky

8 krajíčků tmavého chleba, 80 g másla, 6 středně velkých kyselejších jablek, paprika, 8 plátků eidamského sýra, 50 g jader vlašských ořechů (nebo mandlí)

Krajíčky chleba rovnoměrně potřeme máslem. Oloupaná jablka nakrájíme na plátky a obložíme jimi chleby s máslem. Posypeme je paprikou a obložíme plátky sýra. Vložíme do mírně vyhřáté troubě. Až se sýr začne tavit, posypeme toasty sekanými jádry vlašských ořechů a ihned podáváme.

Sýrové toasty »Apeldoorn«

8 krajíčků toastového chleba, 25 g másla, 2 kyselejší jablka (300 g), 1 lžička koření kari, 8 plátků goudy, sladká paprika, 4 rajčata,. 1 svazek petrželky

Krajíčky chleba potřeme po jedné straně máslem. Jablka omyjeme, osušíme. Jádřince vykrojíme. Jablka nakrájíme vždy na 8 plátků, které rozdělíme na chleby. posypeme kari. Zakryjeme plátkem sýra a poprášíme paprikou. Pečeme na plechu v předehřáté troubě na střední drážce 10 minut při 200°C.Vyjmeme, upravíme na předehřátý podnos a ozdobíme osminkami rajčat a petrželkou.
Podáváme jako rychlý oběd či večeři. K tomu pivo nebo rosé.

Sýrové toasty s mozzarellou

1 veka, máslo, 200 g mozzarelly, 200 g šunky, rajčata, sůl, pepř, bazalka

Veku nakrájíme na plátky, potřeme máslem, na každý plátek položíme plátek šunky a mozzarelly a zapečeme v troubě nebo pod grilem, až se sýr roztaví. Můžeme přisolit, přidáme kolečko rajčete, opepříme je čerstvě mletým pepřem a ozdobíme lístkem bazalky.

Welsh-Rarebits 1

160 g bílé veky, 150 g ementálu nebo čedaru, 1 dl piva, pepř, muškátový oříšek, sůl

Krajíčky potřeme strouhaným sýrem smíchaným s pivem a s kořením. Složíme na nahřátý plech a rychle zapečeme. K přípravě těchto chlebíčků nepoužíváme plzeňské pivo, které přípravou hořkne.

Welsh-Rarebits 2

4 krajíčky toastového chleba, 125 g sýra (Chester), 20 g másla, 4 lžíce piva, 1 lžička hořčice, worcesterská omáčka, pepř

Krajíce chleba zakrojíme do kulata a lehce je orestujeme. Na kostičky nakrájený sýr roztavíme v rozpuštěném másle. Za stálého míchání přidáme pivo. Ochutíme hořčicí, worcesterem a pepřem. Hmotu rozdělíme na toasty a zapečeme pod grilem 3 až 4 minuty.

Bernské toasty

120 g strouhaného ementálu, 1 žloutek, 3 lžíce mléka, 2 lžičky třešňovice, špetka soli, na hrot nože strouhaného muškátového oříšku, 2 bílky, 4 krajíčky toastového chleba, 75 g másla

Nastrouhaný sýr dáme do mísy a promícháme dobře se žloutkem, mlékem a třešňovicí. Výrazně ochutíme solí, muškátem a pepřem. Přidáme tuhý sníh z bílků. Sýrovou hmotu naneseme na krajíčky chleba.Máslo rozpálíme na velké pánvi. Vložíme chleby potřenou stranou dolů. Smažíme 3 minuty do hněda. Pak obrátíme a smažíme ještě 2 minuty na druhé straně. Vyjmeme, necháme okapat.
Příloha: hlávkový salát.

Toast »Spree-Athen«

4 až 6 krajíčků bílého chleba, 100 g tuku, 100 g trvanlivého salámu, 200 g sýra nakrájení, 4 lžíce strouhanky, 2 rajčata, hořčice, paprika

Krajíčky chleba opečeme. Sýr nakrájíme na plátky podle velikosti chleba, potřeme po obou stranách hořčicí, obalíme ve strouhance a smažíme na tuku (ale jen tak, aby se neroztavil). Horké sýrové řízky položíme na opečený chléb a poklademe na proužky nakrájený a spolu s rajčaty a paprikou opečeným salámem.

Šunkový toast 1

4 plátky vařené šunky, máslo podle obliby, 4 krajíčky bílého chleba, několik žampiónů, sůl, pepř, 4 plátky sýra, 1 rajče, petrželka

Orestované chleby potřeme podle chuti máslem, obložíme šunkou, osolíme, opepříme a obložíme plátkem sýra. Zapečeme.Ozdobíme žampióny, plátky rajčete a petrželkou.

Šunkový toast 2

30 g margarinu, 4 plátky rolované šunky (120 g), 4 krajíčky toastového chleba, 1 velké kyselejší jablko (200 g), 2 natvrdo vařená vejce, 4 lžíce kondenzovaného mléka (40 g), 3 trojúhelníčky taveného sýra (185 g), 1 lžička kari, řeřicha

Margarin rozpálíme na pánvi. Opečeme na něm plátky šunky po každé straně 1 minutu. Chléb orestujeme. Obložíme vždy plátkem šunky a dáme na předehřátý podnos. Jablko oloupeme, jádřinec vykrojíme. Na pánvi ve vypečené šťávě po každé straně 2 minuty opečeme do světlehněda. Položíme na šunku. Vajíčka oloupeme, rozpůlíme a poloviny položíme řeznou stranou na kolečka jablek. Dáme znovu na teplo. Mléko se sýrem dáme do hrnce. necháme při mírné teplotě 5 minut roztavit. ochutíme kari. Omáčkou přelijeme vejce.Ozdobíme řeřichou.
Podáváme s čerstvými saláty jako večeři či malý zákusek, k tomu rosé nebo lehké červené víno.

Regina

4 krajíčky kmínového chleba, 100 g trvanlivého salámu, 40 g másla, 2 sladkokyselé okurky, 1/2 banánu, 4 plátky ementálu, 1 lžička sekané pažitky, kečup

Krajíčky chleba krátce nasucho orestujeme. na ně dáme nejdříve najemno krájený salám, potom tenké plátky okurky, které proklademe kolečky banánu. přikryjeme ementálem a zapékáme pod grilem nebo v troubě 4 - 5 minut. Horké zdobíme kečupem a sekanou pažitkou.

Toasty »Flamendr«

1 veka, 500 g měkkého salámu (pařížský, gothajský, český), 100 g cibule, 100 g sterilovaných feferonek, 1 sterilovaná okurka, 100 g kapie, 100 g žampiónů, mletý pepř, 250 g kečupu, 1 dl červeného vína, olej na osmažení toastů

Oloupaný salám nakrájíme na jemné nudličky a bez tuku opečeme na pánvi. Když se z uzeniny uvolní tuk, přidáme jemně nakrájenou cibuli, osmahneme ji, přidáme na nudličky nakrájenou okurku, kapii, rozsekané feferonky a plátky očištěných žampiónů. Vše dohromady osmahneme, okořeníme pepřem a přimícháme kečup. Nakonec přilijeme víno a směs dusíme, za občasného zamíchání, až zhoustne. odstavíme ji, ale udržujeme teplou. Krajíčky veky osmažíme dozlatova na oleji a na horké nanášíme teplou pikantní směs.
Podáváme k vínu.

Toasty s vejci

2 cibule, 2 papriky, 4 vejce, sůl, pepř, 4 krajíčky chleba, 4 plátky sýra

Na kolečka krájenou cibuli a na proužky nakrájené paprikové lusky podusíme, přidáme vejce, promícháme, necháme srazit, osolíme a opepříme. Hmotu rozdělíme na orestované chleby, přikryjeme sýrem a zapečeme.

Milánské crustini

4 krajíčky bílého chleba, 500 g rajčat, 125 g strouhaného sýra, 30 g rostlinného tuku, sardelová očka, řezy nebo pasta

Krajíčky chleba osmažíme, tence potřeme margarínem, obložíme na plátky krájenými rajčaty, silně posypeme strouhaným sýrem a v troubě nebo pod grilem zapečeme, až se sýr začne tavit. Ozdobíme sardelkami a zeleným salátem.

Toasty »Marika«

4 až 6 krajíčků chleba, 350 g kyselého zelí, 1 cibule, 4 naložené červené kapie, 150 g slaniny (debrecínské), 3 lžíce oleje, sůl, cukr, paprika, petrželka

Chléb lehce osmažíme a obložíme zelným salátem podle tohoto předpisu:Kyselé zelí krátce pokrájíme, přidáme strouhanou cibuli a na proužky krájenou kapii s olejem, cukrem, petrželkou a trochou soli.Slaninu nakrájíme na tenké plátky, které osmažíme, srolujeme a každý toast ozdobíme dvěma takovými závitky.

Toasty se zeleninovým salátem

8 krajíčků žemlovky, zelená petrželka, kečup, olej na smažení
Salát: 80 g očištěné mrkve, 80 g hrášku, 80 g celeru, 1 natvrdo vařené vejce, půl sterilované kapie, 3 lžíce majonézy, hořčice, cukr, ocet, vorčestr, pepř, sůl

Plátky žemlovky osmažíme po obou stranách v rozehřátém oleji. Na mírně prochladlé plátky urovnáme zeleninový salát a ozdobíme kečupem a petrželkou.
Salát: Mrkev a hrášek uvaříme doměkka v osolené mírně přislazené vodě, celer v osolené, mírně okyselené vodě. Měkkou zeleninu odcedíme a necháme okapat. Kapii, vejce, mrkev a celer nakrájíme na kostičky, vmícháme hrášek a majonézu, osolíme, osladíme, okyselíme a okořeníme.