Vafle

Vafle 1

Máslo ušleháme do pěny s cukrem, žloutky a vanilínovým cukrem nebo citrónovou kůrou. Pak vmícháme do tuha ušlehanou smetanu, mouku a nakonec tuhý sníh z bílků. Pečeme.

Vafle 2

Podle váhy vajec navážíme máslo, cukr a mouku. Změklé máslo utřeme do pěny, přidáme cukr. Postupně lehce nahřátá vejce, pak mouku, prášek a kardamom. Pečeme.

Pocukrujeme a podáváme s rosolem. Nejlepší jsou horké.

Vafle 3

Máslo utřeme s cukrem a vanilínovým cukrem do pěny. Přidáme vejce a dobře ušleháme. Přidáme mouku prosátou s práškem do pečiva. Přilijeme mléko a vypracujeme těsto. Pečeme zlatohnědé křupavé vafle. Sypeme cukrem a skořicí.

Neutrální vafle

Žloutky, mléko nebo smetanu, sůl a prosátou mouku dáme do mísy. Metlou dobře rozkvedláme. Těsto necháme chvíli stát. Krátce před pečením přidáme rozehřáté máslo a nakonec tuhý sníh z bílků.
Podáváme k sladkému či pikantnímu. Jsou vhodné k snídani, přesnídávce, kávě, čaji nebo večeři.

Křupavé vafle

Změklé máslo nebo margarín utřeme do pěny s cukrem vanilínovým cukrem a vejci. Pak přidáme střídavě vlažné mléko, vodu a mouku, sůl. Do posledních 50 g mouky vmícháme pečivový prášek. Ochutíme strouhanou citrónovou kůrou.

Dlouho křupavé vafle

Do pěny našleháme margarín, vmícháme postupně ostatní přísady. Těsto necháme asi 15 minut odpočinout a pak pečeme vafle.

Jemné vafle 1

Margarín a cukr utřeme do pěny. Přidáme vejce a ostatní přísady. Pečeme křupavé vafle, které pocukrujeme.

Jemné vafle 2

Máslo, cukr a vanilínový cukr utřeme, postupně přidáme vejce. Střídavě mouku prosátou s práškem do pečiva, smíchanou s mandlemi a tekutinu. Nakonec rum.

Vafle s ovocem

Tuk utřeme do pěny, přidáme citrónovou šťávu a kůry, pak střídavě cukr, vejce, směs mouky, škrobu a prášku. Upečené vafle podáváme s čerstvým ovocem.

Vafle s práškem

Umícháme dobře mléko, žloutky, cukr a koření, přidáme moukou prosátou s práškem a vmícháme tuhý sníh z bílků.

Vafle s podmáslím 1

Máslo, cukr, vejce, sůl a vanilínový cukr utřeme do pěny. Po lžičce přidáme prosátou mouku s kypřícím práškem a tolik podmáslí, abychom dostali řídké, tekuté těsto.

Vafle s podmáslím 2

Do mísy prosijeme mouk, uprostřed utvoříme důlek, do kterého rozdrobíme droždí. Přidáme šálek podmáslí (o teplotě místnosti), promícháme s droždím. Přikryté necháme 15 minut kynout. Přidáme další šálek podmáslí, špetku soli, tekuté máslo a 3 vejce. Pečeme vafle. Podáváme sypané cukrem a skořicí.

Kynuté vafle

Do pěny ušleháme margarín, cukr, koření, vejce, přidáme ve vlažném mléce rozmíchané droždí a prosátou mouku. Necháme v teple kynout asi 60 minut. Ještě jednou důkladně promícháme a pečeme.

Jemné kynuté vafle

Mouku prosijeme do mísy. Uprostřed vyhloubíme důlek a rozdrobíme do něj droždí. Z droždí, vody, cukru a mouky zaděláme kvásek. Necháme 15 minut kynout. Tento kvásek umícháme s ostatní moukou, cukrem a dalšími přísadami na hladké těsto. Necháme kynout 30 minut. Pečeme zlatožluté vafle.

Štýrské vafle

Rozkvedláme dobře vejce, cukr, koření a ve vlažném mléce utřené droždí. přidáme prosátou mouku a strouhané brambory. Necháme v teple 60 minut kynout. pak vmícháme rozpuštěný a prochladlý margarín, a pečeme.

Gaufres a la Flamande (flámské vafle)

  • 10 g droždí
  • 2 lžičky cukru
  • 3 lžíce vlažné vody
  • 250 g mouky
  • 1 špetka soli
  • 4 vejce
  • 30 g másla
  • 1 lžíce brandy
  • 1/8 l smetany
  • trochu oleje
  • cukr na posypání
  • Droždí utřeme se lžičkou cukru, přidáme vlažnou vodu a trochu mouky. Na teplém místě necháme vzejít. Prosijeme mouku se solí a cukrem. Vmícháme vejce. Přidáme kvásek, rozpuštěné máslo, brandy a smetanu. Vypracujeme dobře hladké těsto. Přikryté necháme při pokojové teplotě asi 1 1/2 hodiny kynout. Vaflovač potřeme olejem a řádně předhřejeme. Těsto vkládáme po lžících. Podáváme horké, bohatě pocukrované.

    Tvarohové vafle 1

    Margarín ušleháme do pěny s cukrem a žloutky, vpracujeme prosátou mouku, kondenzované mléko, koření a dohladka utřený tvaroh. Vmícháme lehce oso­lený sníh z bílků a pečeme.

    Tvarohové vafle 2

    Změklé máslo nebo margarín, cukr, vanilínvový cukr a žloutky utřeme do pěny. Pak střídavě vmícháme tvaroh, mouku s práškem, mléko, špetku soli a strouhanou citrónovou kůru. nakonec přidáme tuhý sníh z bílků.
    Ještě horké potřeme zavařeninou a zavineme.

    Piškotové vafle 1

    Vejce s cukrem šleháme nad párou do husté pěny. přidáme smetanu a rum, postupně prosátou mouku s práškem a citrónovou kůru. Pečeme.

    Piškotové vafle 2

    Z bílků ušleháme tuhý sníh. Žloutky, horkou vodu a cukr šleháme do zhoustnutí. Na žloutkovou hmotu prosijeme mouku a škrobovou moučku. Promícháme. Postupně přidáme mléko a vmícháme sníh. Pečeme. Pocukrujeme a podáváme se zavařeninou. Nejlepší jsou horké.

    Vafle z máslového piškotu

    Ušleháme vejce do pěny. Přidáme cukr, našleháme. Přidáme citrónovou kůru a šťávu, sůl. Šleháme dále, až je hmota hustě napěněná. Vešleháme rozpuštěné prochladlé máslo. Prosijeme mouku, škrobovou moučku a prášek. Promícháme. Těsto musí se lžíce padat jako široká stuha. Pečeme. Pocukrujeme a podáváme pokud možno horké.

    Pískové vafle 1

    Vejce ušleháme s cukrem do pěny. Prosijeme na ně mouku, přidáme sůl, brandy a rozpuštěný a prochladlý margarín. Propracujeme a pečeme.

    Pískové vafle 2

    Kokosový tuk na malém plameni rozpustíme a necháme zase prochladnout, utřeme do pěny s cukrem a vejci. přidáme vanilínový cukr, sůl, rum a kyselou smetanu. Vmícháme mouku prosátou s práškem do pečiva.

    Pískové vafle 3

    Změklé máslo ve vločkách, prosátý moučkový cukr, strouhanou citrónovou kůru, citrónovou šťávu, žloutky a mouku dáme do mísy a dobře utřeme metlou. Vmícháme tuhý sníh z bílků a přidáme bramborovou moučku s práškem. Pečeme.

    Citrónové vafle

    Máslo nebo margarín, cukr a žloutky utřeme do pěny. Vmícháme smetanu a citrónovou šťávu. Prosátou mouku, pečivový prášek, citrónovou kůru a sůl rovněž vmícháme. Přidáme tuhý sníh z bílků. Smažíme po lžících do zlatožluta a ihned pocukrované podáváme.

    Sváteční vafle

    Margarín, cukr a koření ušleháme do pěny. Přidáme žloutky, s práškem prosátou mouku a smetanu. nakonec vmícháme tuhý sníh z bílků. Pečeme do křupava.

    Mandlové vafle

    Měkké máslo utřeme metlou do pěny. Postupně přidáváme cukr. Pak postupné vejce. Vmícháme jemně strouhané mandle, mouku a bramborovou moučku. Těsně před pečením přidáme prášek. Pečeme. Necháme prochladnout a pocukrujeme. Tyto vafle se dají uchovat, ale jsou nejlepší horké.

    Oříškové vafle

    Máslo s cukrem ušleháme do pěny. Postupně přidáme vejce a nakonec mouku. Pak přidáme mléko, sůl a oříšky. Pečeme vafle.

    Skořicové vafle

    Máslo utřeme do pěny, přidáme cukr, žloutky a skořici. Vmícháme mouku a nakonec tuhý sníh z bílků.

    Skořicové oříškové vafle

    Máslo, cukr a vejce utřeme do pěny. Vpracujeme skořici, mouku a oříšky. Z těsta tvoříme kuličky velikosti vlašského ořechu a dáme na 1 hodinu do chladničky. Pečeme v olejem potřeném přístroji.

    Rýnské skořicové vafle

    Máslo, cukr a vejce utřeme do pěny. Přidáme mouku a koření. Přidáme tolik smetany nebo vody, aby s těsto dobře plnilo do formy.

    Čokoládové vafle

    Tuk utřeme do pěny s vanilínový cukrem. Střídavě přidáme cukr, vejce a směs škrobu, mouky, prášku a kakaa. Nakonec vmícháme mandle a čokoládu. Pečeme. Necháme je vychladnout, případně rozdělíme a potáhneme polevou.Na polevu utřeme práškový cukr s rumem.

    Hamburské vafle

    Všechny přísady dobře promícháme, necháme asi 10 minut stát a pak pečeme.

    Staroněmecké vafle

    V misce utřeme droždí, lžičku cukru a 4 lžíce mléka. Necháme vzejít. V míse utřeme máslo do pěny, postupně přidáme během tření vejce, muškát a sůl. Střídavě pak mléko, mouku a kvásek. Těžké těsto necháme 3 - 4 hodiny kynout. Pak vmícháme rum. Pečeme. Podáváme podáváme cukrované, podávaly se také se sirupem nebo medem, nejlépe horké.

    Kalifornské vafle

    Mouku prosijeme s práškem do pečiva. Umícháme sůl, mléko, žloutky, rozpuštěné a prochladlé sádlo, vanilínový cukr, trochu pomerančové kůry a postupně mouku. Nakonec vmícháme tuhý sníh z bílků. Pečeme vafle. Hotové pokapeme rozpuštěným máslem a pocukrujeme.

    Jemné omeletové vafle

    Cukr ušleháme s žloutky do pěny. Střídavě vmícháme smetanu a prosátou mouku. Vmícháme sůl, citrónovou kůru a rum. nakonec tuhý sníh z bílků. Pečeme.Podáváme sypané skořicovým cukrem.

    Smetanové vafle 1

    Máslo rozpustíme a necháme trochu prochladnout. Vejce ušleháme do pěny a postupně přidáme cukr, mouku, rozpuštěné málo, smetanu a citrónovou kůru. Postavíme na 15 minut do chladna a pak pečeme vafle.

    Smetanové vafle 2

    Máslo utřeme do pěny s cukre a žloutky. Přidáme, mouku, sůl a smetanu a krátce prošleháme metlou. Nakonec přidáme tuhý sníh z bílků. Pečeme.

    Smetanové vafle s brusinkami

    Vejce ušleháme s cukrem a vanilínovým cukrem do pěny, až se cukr rozpustí. Pak přidáme střídavě mouku, smetanu a jemně usekaný zázvor a špetku soli. Pečeme. Podáváme s brusinkovou zavařeninou.

    Švédské vafle

    Máslo rozpustíme a necháme prochladnout. Z vody a mouky připravíme hladké těsto. Přidáme do tuha ušlehanou smetanu a máslo. Pečeme. Vafle podáváme teplé s marmeládou a šlehačkou.

    Finské vafle

    Smetanu dobře umícháme s cukrem. Přidáme mouku, máslo, sůl a tolik vody, aby vzniklo husté tekuté těsto. Dobře umícháme metlou. Pečeme. Podáváme nejlépe s pocukrovanými brůvkami.

    Vanilkové vafle 1

    V mléce dobře rozkvedláme práškový cukr, rozpuštěné máslo, mléko, vejce a vanilínový cukr.

    Vanilkové vafle2

    Vejce s cukrem našleháme do husté pěny. Přidáme velmi jemně usekaný vanilkový lusk (dřeň) nebo vanilínový cukr. Vmícháme mouku a trochu mléka. Těsto necháme chvíli stát. Před pečením vmícháme rozpuštěné máslo a mléko. Přidáme prášek a promícháme. Pečeme. Pocukrujeme a podáváme s brusinkovou zavařeninou.

    Rolované vafle

    Do mléka přidáme cukr, vejce, olej, mouku a vymícháme těsto, které necháme odpočinout asi 2 hodiny. Pečeme. Horké rolujeme na hrubší ručičce měchačky.

    Vafle s pivem

    Změklé máslo utřeme do pěny. Postupně přidáme cukr, sůl, žloutky. Vmícháme střídavě mouku a pivo. Bezprostředně před pečením přidáme tuhý sníh z bílůků a kypřící prášek s troškou mouky. Pečeme. Podáváme se skořicovým nebo hnědým cukrem nebo rosolem. Nejlepší jsou horké.

    Plněné vafle

    Vločky přelijeme mlékem, promícháme a necháme 2 - 3 hodiny stát. Pak přidáme rozpuštěné a opět prochladlé máslo. Přidáme vejce, cukr a koření. Propracujeme ručním hnětačem, přidáme necelý 1/4 l mléka, aby těsto bylo hustě tekuté. Pečeme. Pak postupně spojujeme vždy 2 vafle zavařeninou a podáváme čerstvé.

    Jablečné vafle z celozrnné mouky

    Tuk ušleháme s medem do pěny, postupně vešleháme žloutky. Vmícháme mouku s práškem a vlažné mléko. Opatrně vmícháme kostičky jablek, oříšky nebo mandle a citrónovou kůru. Nakonec přidáme tuhý sníh z bílků. Pečeme vafle, které sypeme cukrem a skořicí.

    Jablečné vafle s oříškovou smetanou

    Těsto:

    Oříšková smetana:

    Utřeme do pěny máslo s cukrem, vanilkovým cukrem, postupně přidáme vejce. Vmícháme mouku a vlažnou vodu. Jablka oloupeme, odstraníme jádřince a jablka nakrájíme na malé kostičky, které pokapeme citrónovou šťávou a vmícháme do těsta. Pečeme vafle.
    Smetanu ušleháme do tuha s vanilinovým cukrem a lehce vmícháme oříšky. Podáváme k vaflím.

    Bramborové vafle

    Rozdrobené droždí v menším dílu vlažného mléka rozpustíme, pak promícháme postupně s ostatními přísadami. Hustě tekuté těsto dáme na teplo kynout. Pečeme vafle. Vedle sebe rozložené necháme vychladnout. Dle obliby pocukrujeme a pdáváme ke kávě či kompotu.

    Sýrové vafle 1

    Margarín a žloutky ušleháme do pěny, přidáme kondenzované mléko a mléko. Okořeníme solí, pepřem a cukru a vmícháme strouhaný sýr. Nakonec vmícháme strouhanou cibuli a mouku. Těsto necháme stát 30 minut. Pak pečeme. Nejlepší jsou čerstvé přímo z formy.

    Sýrové vafle 2

    Změklé máslo ve vločkách, strouhaný sýr, koření a žloutky dáme do mísy a metlou utřeme dohladka. Vmícháme mléko a polovinu mouky. Krátce před pečením vmícháme druhou polovinu mouky s práškem. Pečeme. Přísady nemusíme přesně odvažovat.

    Mrkvové vafle se šunkou

    Ušleháme máslo, vejce a sůl do pěny. Postupně přidáme mouku a mléko. Přikryté těsto necháme 30 minut stát. Mrkev očistíme a ustrouháme. Pokapeme ji trochou citrónové šťávy. Šunku nakrájíme na malé kostičky. Mrkev a šunku přidáme k těstu. Ochutíme výrazně solí a pepřem. Pečeme vafle.

    Kmínové vafle

    Do mléka vmícháme metlou tolik mouky, aby vzniklo dosti husté těsto, do kterého vešleháme žloutky, máslo a sůl. Nakonec přidáme sníh z bílků.  

    Slaninové vafle 1

    Mouku prosijeme do mísy. Do mouky uděláme důlek. Rozdrobíme do něj droždí a promícháme s cukrem a 5 - 6 lžícemi mléka. Kvásek zakryjeme moukou a necháme 10 minut kynout. Ve zbylém mléce rozkvedláme vejce a sůl. Nakrájenou slaninu rozpustíme na pánvi a osmažíme na ní na kostičky nakrájenou cibuli do zlatožluta. Necháme vychladnout nebo přidáme přímo do mléka. Přidáme k mouce a propracujeme těsto. Necháme půl hodiny kynout. Pečeme. Podáváme nejlépe horké k masitým pokrmům, pokrmům z hub, pikantním omáčkám, kořeněnému tvarohu nebo samotné k snídani.

    Slaninové vafle 2

    Slaninu nakrájíme nadrobno a rozškvaříme. V míse rozšleháme mléko, vejce, hladkou mouku s kypřícím práškem a sůl. Nakonec zamícháme trochu prochladlou slaninu. Těsto necháme asi 15 minut odpočinout, pak rozléváme do zahřátého vaflovače a opékáme asi 3 minuty.

    Kari vafle

    Tuk a vejce našleháme. Přidáme mouku s kypřícím práškem, kořením a solí a postupně zalijeme a dobře promícháme s mlékem. Těsto necháme asi 15 minut odpočinout, pak roztíráme po částech do zahřátého  vaflovače a zlehka sypeme sezamem. Opékáme asi 3 minuty.
    Podáváme k hovězímu nebo drůbežímu vývaru nebo se sýrovými pomazánkami.