Trombocyty - krevní destičky

Krevní destičky jsou nejmenší typ buněk v krevním plazmu. Trombocyty hrají hlavní roli v procesu krevní srážlivosti. Nedostatek destiček v krvi (tzv. trombocytopenie) může vyvolat určité typy krvácivých poruch.

Trombocytopenie

Je snížení počtu trombocytů (krevních destiček) v krvi. Krevní destičky hrají hlavní roli při zástavě krvácení tím, že ucpávají jakékoliv sebemenší poranění v cévní stěně, zejména pak z nejmenších krevních cév. Trombocytopenie má tendenci ke krvácení. Výsledkem může být (trombocytopenická purpura), až abnormální krvácení do kůže.

Trombocytopenická purpura postihuje zejména děti a mladé dospělé osoby. K příznakům patří nachově zbarvené podlitiny, nebo krvácející body na kůži, krvácení z nosu, v ústech, obsah krve v moči, nebo silnější menstruační krvácení, aj.

Příčina nedostatku krevních destiček
Nedostatek trombocytů v krvi způsobuje nízký obsah imunoglobulinu a vitamín B12. Vitamín B12 je nejvíce obsažen ve vejcích, v tresčích játrech, rybím tuku. Imunoglobulin nejvíce obsahují játra, vejce, pšeničná a žitná mouka.

Vyvážená strava je základ lidského zdraví. Tak jako nedostatek prvků a vitamínů je ke škodě zdraví, tak nám může způsobit i předávkování léky, bylinami ale i potravinami.

Vejce by se měly často zařazovat do jídelníčku pro svůj vysoký, vyvážený a rozmanitý obsah nepostradatelných prvků a vitamínů.

Játra ve větším množství mohou být pro zdraví škodlivá. Proto je v jídelníčku omezujeme. Obsahují velké množství vitamínu A a také mnoho imunoglobulinu, které se mohou předávkovat.

Předávkování imunoglobulinem znamená vytvoření vysokého množství krevních destiček. Tělo si toto vysoké množství, v krevním řečišti, zredukuje tím, že přebytečné destičky vytlačí do některého kloubu a při velké bolesti jej může zcela znehybnit. Tento stav za několik týdnů, i bez léčby, zcela odezní. Je nutné držet dietu. Z jídelníčku se musí vyloučit potraviny obsahující imunoglobulin. To znamená (asi 2 měsíce) nekonzumovat játra, omezit vaječný žloutek (asi 1 týden), mouku, rybí tuk - tučné ryby.

NAHORU