Jihočeské listy

pátek 23. listopadu 2001

Příloha Pelhřimovsko

Radka Dvořáková s klisnou Vadamou právě překonává jeden z nezajímavějších a nejobtížnějších skoků na mistrovství světa ve Francii.

Foto archiv Radky Dvořákové

Z Rynárce do světové špičky

Ne každá obec pelhřimovského okresu má to štěstí, že se může pyšnit úspěšnou reprezentantkou v tak atraktivním sportovním odvětví, jakým  v dnešní době jezdectví bezesporu je. Rynárec však to štěstí potkalo.

Prvního koně osedlala v jedenácti letech

Sympatická Radka Dvořáková toho přes své mládí dokázala se svými koníčky již nemálo.  Studentka obchodní akademie Pelhřimov absolvovala první jízdy v Proseči pod Křemešníkem, když jí bylo 11 roků. Rodiče Radce koupili prvního koníka v roce 1994. O dva roky později byla Radka také hlavní iniciátorkou vzniku jezdeckého oddílu v Rynárci. Tehdy měl oddíl tři koně, počet aktivních členů oddílu vzrostl v letošním roce na 15. Jestliže píšeme o členech aktivních, máme na mysli ty, kteří nejen jezdí, ale o své čtyřnoho svěřence se také dokážou postarat, což je někdy nemalý problém. K hlavním protagonistům oddílu patří například Martina Mudrová, mistryně republiky ve všestrannosti v roce 2000.

Zaujetí a poctivost se vyplácí

Radka Dvořáková nejen koníčky jezdila a vzorně se o ně starala a stará, ale pustila se také také do závodění. První závod absolvovala ve 13 letech a po pětileté pauze se od 18 let zúčastnuje závodů pravidelně.  Když se dělá jakákoli činnost se zaujetím a láskou (o Radce to platí dvojnásob), úspěchy se dříve či později dostaví. A tak Radka Dvořáková nejprve úspěšně startovala na závodech v oblasti Vysočina - závodech ve skocích, odtud si každoročně odvážela palmu vítězství. Z oblasti pak byl jenom k mistrovství republiky, kde Radka se svými dvěma koníky obsadila mezi 40 účastníky skvělé čtvrté a šesté místo.

Úspěch v mezinárodní konkurenci

Vrcholem dosavadní jezdecké kariéry se pak stalo letošní Mistrovství světa, které se konalo již tradičně ve Francii ve městě Le Liond´ Angers. Společně s Radkou na něm startovala také Ivana konečná z Olomouce, která po absolvování tří mistrovských disciplín - drezuře, terénní části a parkuru - obsadila mezi 73 účastníky absolutní světové špičky náramné 39. místo...  Pokud si avšak čtenáři kladou otázku, jak dopadla Radka s koněm Vadamou v konkurenci závodníků Austrálie, Ameriky, Brazílie, Francie, Itálie, Japonska, Madˇarska, Rakouska, Rumunska, Rˇecka, Nového Zélandu a Velké Británie, musíme prozradit, že obsadila v konečné bilanci skvělé 28. místo! Dodejme, že převážnou část reprezentace zmíněných zemí tvořili olympionici.

Tento mezinárodní úspěch je první pomyslnou třešničkou na dortu dosavadní jezdecké kariéry Radky Dvořákové. Upřímně gratulujeme a přejeme mnoho dalších úspěchů.

PHDR. Miloslav Pejša