Zavraždění vévody de Guise




Režie
Charles Le Bargy, André Calmette 
Původní název
L'Assassinat du duc de Guise
Rok výroby
1908
Námět, scénář
Henri Lavedan 
Kamera

Hudba
původní hudba na deskách Camille Saint-Saëns
Délka filmu
15 minut, 300 m 
Hrají
Charles Le Bargy (Jindřich III.), Albert Lambert (vévoda de Guise), Gabrielle Robinnová (markýza de Noirmoutier), Berthe Bovy (páže markýzy), Jean Angelo 


Občanská válka ve Francii: vojáci katolické strany vraždí v Sens v dubnu 1562 hugenotské občany (mědirytina)



O filmu
První představení společnosti Film d'Art. Premiéra 17. 11. 1908 v novém sále Charras v blízkosti Champ Elysées.

Zobrazení historické události z roku 1588, kdy král Jindřich III. davá zavraždit na zámku Blois vévodu z Guise.
Vévoda de Guise se loučí s Margaretou de Noirmoutier a na pozvání krále odchází na zámek Blois. Francouzský král Jindřich III. rozdává dvořanům zbraně a připravuje je k vraždě. Jakmile vévoda de Guise vstoupí do královy komnaty, osm rukou, ozbrojených dýkami a kordy, mu zasahuje rány. Vévoda se brání, ale záhy podlehne přesile a padá mrtev k zemi. Král se přesvědčuje, že vévoda již nežije, a potom rozkáže mrtvolu odnést a spálit. Film končí pohledem na planoucí ostatky vévody de Guise. (podle Jerzyho Toeplitze)
 
 
 

Francie 1.3.1562 - Boj hugenotů o moc ve Francii

Ve městě Vassy (oblast Champagne) přepadl průvod vévody Františka de Guise, vůdce katolické strany ve Francii, hugenotskou náboženskou obec. Masakr přerostl do občanské války mezi hugenoty a katolíky ( 23.-24.8.1572). Hugenoti, kteří hlásali Kalvínovo učení, v padesátých letech 16. století získali hodně přívrženců. Příčinou byla všeobecná nespokojenost s enormně stoupajícími daněmi a jejich kritika katolické církve. Na stranu hugenotů přešli i mnozí šlechtici. Náboženské rozpory přerostly do boje katolické a hugenotské šlechty o moc ve Francii.
Zahraničním zemím vyhovovalo, že je Francie oslabená, proto podporovaly obě bojující strany. Anglie stála na straně hugenotů, Španělsko pomáhalo francouzským katolíkům. Náboženské války mezi katolíky a hugenoty trvaly až do r. 1594. Nantským ediktem ( 1598) získali hugenoti náboženskou svobodu.

Paříž 12.5.1588 Barikády v Paříži
Během povstání zosnovaného katolíky (tzv. povstání na barikádách) se francouzský král Jindřich III. pokusil utéci, ale padl do rukou vůdci katolíků a uchazeči o trůn vévodovi de Guise. Král Jindřich jmenoval vévodu za místodržitele Francie a svolal do Blois generální stavy. Tam dal vévodu a jeho bratra, kardinála Ludvíka Lotrinského, remešského arcibiskupa 23. prosince zavraždit ( 2.8.1589).  (Kronika lidstva)