Fantomas




Režie
Louis Feuillade 
Původní název
Fantomas
Rok výroby
1913
Námět, scénář
Louis Feuillade podle románu  Pierra Souvestra a Marcela Allaina 
Kamera
Guérin 
Hudba
Paul Fosse 
Délka filmu
45 min každý díl 
Hrají
René Navarre (Fantômas), Edouard Bréon (detektiv Juve), Georges Melchior (novinář Fandor), Renée Carlová (lady Belthamová, Fantomasova učitelka), Jane Faberová (princezna Danidoffová), Valgrand Volbert (herec), Yvette Andreyorová (Joséphine) 



O filmu
Série filmů o nepolapitelném zločinci vystupujícím v černé pláštěnce  s maskovanou tváří a v ruce mající nepostradatelnou dýku. Proti němu stojí inspektor Juve a mladý novinář Fandor. Tajemný fantom, lupič gentleman Fantomas svým pronásledovatelům neustále záhadně mizí, aby se opět neočekávaně objevil na jiném místě.  Celá série čítá pět filmů: Fantomas (Fantomas, 1913), Juve kontra Fantomas (Juve contre Fantomas, 1913), Mrtvý, který zabíjí (Le mort qui tue, 1913), Fantomas kontra Fantomas (Fantomas contre Fantomas, 1914), Falešný úředník (Le faux magistrat, 1914).

V Paříži byla spáchána krádež v hotelu patřící princezně Danidoffové. Inspektor Juve, který jej vyšetřuje,  na místě činu objeví vizitku s jménem Fantômase, slavného zločince mnoha tváří. Ač zatčen Juvem, Fantômas prchá s pomocí svých přátel a dvojník zaujme  jeho místo ve vězení....