Allium schoenoprasum

 

Pažitka pobřežní

 

 

 

      
- původ: Evropa
Květ pažitky pobřežní

 

Nať pažitky pobřežní
   
- čeleď: liliovitých (Liliaceae)
   
- životnost: vytrvalá
   
- popis: malá mrazuvzdorná cibulovina;
  výška až 20-30 cm;
  fialové květy od června do srpna;
  duté, temně zelené listy;
  plodem tobolky s četnými černými semeny, která dobře dozrávají a samovolně se vysemeňují
   
- stanoviště: slunce i částečný stín, především dostatek světla
   
- půda: humózní, výživná, vlhká, propustná, slabě vápnitá; snese i chudší půdy  
     
- výsev: do volné půdy od dubna  
     
- vysazení: do sponu 20x20 cm  
      
- rozmnožování: trsy vyrůstající pažitky několik centimetrů vysoké se oddělují a opodál znovu vysazují na jaře nebo na podzim;  
  dobře se vysemeňuje sama (pokud jí necháme dozrát semena)  
      
- pěstování: ostříhávat květy pro lepší aroma listů, v suchém období vydatně zalévat, jednou za 3-5 let vykopat a rozdělit  
      
- přiživování:

kompost a organické hnojivo každý měsíc, brzy na jaře zalévat hnojůvkou z kopřiv

 
     
- zazimování: není potřeba;  
  pro zimní sklizeň zasadit na podzim do květináče do bytu;  
  jinak lze po celý rok pěstovat v bytě  
     
- někt.druhy: Allium tuberosum (čínská pažitka) - bílé, hvězdicovité, sladce vonné květy v pozdním létě; ploché, zelené listy; mírné česnekové aroma a hlízovité kořeny  
      
- užívané části: listy, květy  
     
- sklizeň: čerstvé listy odstřihnuté těsně před použitím (pro další růst ponechat alespoň 5 cm od země),   
  květy sbírat při rozkvétání  
     
- konzervace: sušení: listy - pokrájené nadrobno pozvolna sušit ve stínu; květy  
  zamražení: listy - čerstvé a pokrájené zamrazit v sáčcích nebo tvořítkách na led  
  konzervace v oleji: -  
  konzervace v octu: listy  
  lisování oleje: -  
  kandování v cukru: -  
      
- obsahuje: vysoký obsah vitamínu C, dále vitamín B, karoten, železo, vápník, draslík, fosfor, éterické oleje,...  
      
- léčivé účinky: mírné antibiotikum, stomachikum, mírně projímavý účinek  
      
- v kosmetice: příliš se nevyužívá  
     
- v kuchyni: oblíbená kuchyňská bylina, používá se především čerstvá, nikdy ji nevaříme  
  čerstvé květy: pro ozdobu pokrmů  
  čerstvé listy: do salátů, polévek a míchaných vajíček; pro ochucení pomazánek, majonéz, studených omáček, másla, sýrů a tvarohu; případně jako koření i sušené listy  
      
- recept: Tvaroh s pažitkou  
  250 g tvarohu smíchat s třemi trojhránky taveného sýra, třemi lžícemi změklého másla nebo rostlinného tuku a hrstí pokrájené čerstvé pažitky, dochutit solí a podávat namazané silnou vrstvou na čerstvém chlebu  
      
- v domácnosti: celá rostlina v bytě odpuzuje hmyz (mšice) a houbové choroby (padlí), extrakt z listů jako postřik proti mšicím a houbovým chorobám jablek  
      
- vůně, okrasa: voní ostře cibulově – takže spíše smrdí :-),  
  sušené květy k aranžmá květin  
     
- historie: Pažitku hospodyně používaly v kuchyni už odpradávna. Je to snad nejznámější a nejdostupnější kuchyňská bylinka.  

 

Zpět na Bylinky

Domů