Allium schoenoprasum |
||||
Pažitka pobřežní
|
|
|||
- původ: | Evropa |
|
||
- čeleď: | liliovitých (Liliaceae) | |||
- životnost: | vytrvalá | |||
- popis: | malá mrazuvzdorná cibulovina; | |||
výška až 20-30 cm; | ||||
fialové květy od června do srpna; | ||||
duté, temně zelené listy; | ||||
plodem tobolky s četnými černými semeny, která dobře dozrávají a samovolně se vysemeňují | ||||
- stanoviště: | slunce i částečný stín, především dostatek světla | |||
- půda: | humózní, výživná, vlhká, propustná, slabě vápnitá; snese i chudší půdy | |||
- výsev: | do volné půdy od dubna | |||
- vysazení: | do sponu 20x20 cm | |||
- rozmnožování: | trsy vyrůstající pažitky několik centimetrů vysoké se oddělují a opodál znovu vysazují na jaře nebo na podzim; | |||
dobře se vysemeňuje sama (pokud jí necháme dozrát semena) | ||||
- pěstování: | ostříhávat květy pro lepší aroma listů, v suchém období vydatně zalévat, jednou za 3-5 let vykopat a rozdělit | |||
- přiživování: |
kompost a organické hnojivo každý měsíc, brzy na jaře zalévat hnojůvkou z kopřiv |
|||
- zazimování: | není potřeba; | |||
pro zimní sklizeň zasadit na podzim do květináče do bytu; | ||||
jinak lze po celý rok pěstovat v bytě | ||||
- někt.druhy: | Allium tuberosum (čínská pažitka) - bílé, hvězdicovité, sladce vonné květy v pozdním létě; ploché, zelené listy; mírné česnekové aroma a hlízovité kořeny | |||
- užívané části: | listy, květy | |||
- sklizeň: | čerstvé listy odstřihnuté těsně před použitím (pro další růst ponechat alespoň 5 cm od země), | |||
květy sbírat při rozkvétání | ||||
- konzervace: | sušení: listy - pokrájené nadrobno pozvolna sušit ve stínu; květy | |||
zamražení: listy - čerstvé a pokrájené zamrazit v sáčcích nebo tvořítkách na led | ||||
konzervace v oleji: - | ||||
konzervace v octu: listy | ||||
lisování oleje: - | ||||
kandování v cukru: - | ||||
- obsahuje: | vysoký obsah vitamínu C, dále vitamín B, karoten, železo, vápník, draslík, fosfor, éterické oleje,... | |||
- léčivé účinky: | mírné antibiotikum, stomachikum, mírně projímavý účinek | |||
- v kosmetice: | příliš se nevyužívá | |||
- v kuchyni: | oblíbená kuchyňská bylina, používá se především čerstvá, nikdy ji nevaříme | |||
čerstvé květy: pro ozdobu pokrmů | ||||
čerstvé listy: do salátů, polévek a míchaných vajíček; pro ochucení pomazánek, majonéz, studených omáček, másla, sýrů a tvarohu; případně jako koření i sušené listy | ||||
- recept: | Tvaroh s pažitkou | |||
250 g tvarohu smíchat s třemi trojhránky taveného sýra, třemi lžícemi změklého másla nebo rostlinného tuku a hrstí pokrájené čerstvé pažitky, dochutit solí a podávat namazané silnou vrstvou na čerstvém chlebu | ||||
- v domácnosti: | celá rostlina v bytě odpuzuje hmyz (mšice) a houbové choroby (padlí), extrakt z listů jako postřik proti mšicím a houbovým chorobám jablek | |||
- vůně, okrasa: | voní ostře cibulově – takže spíše smrdí :-), | |||
sušené květy k aranžmá květin | ||||
- historie: | Pažitku hospodyně používaly v kuchyni už odpradávna. Je to snad nejznámější a nejdostupnější kuchyňská bylinka. |
Zpět na Bylinky