|
Allium schoenoprasum |
||||
|
Pažitka pobřežní
|
|
|||
| - původ: | Evropa |
|
||
| - čeleď: | liliovitých (Liliaceae) | |||
| - životnost: | vytrvalá | |||
| - popis: | malá mrazuvzdorná cibulovina; | |||
| výška až 20-30 cm; | ||||
| fialové květy od června do srpna; | ||||
| duté, temně zelené listy; | ||||
| plodem tobolky s četnými černými semeny, která dobře dozrávají a samovolně se vysemeňují | ||||
| - stanoviště: | slunce i částečný stín, především dostatek světla | |||
| - půda: | humózní, výživná, vlhká, propustná, slabě vápnitá; snese i chudší půdy | |||
| - výsev: | do volné půdy od dubna | |||
| - vysazení: | do sponu 20x20 cm | |||
| - rozmnožování: | trsy vyrůstající pažitky několik centimetrů vysoké se oddělují a opodál znovu vysazují na jaře nebo na podzim; | |||
| dobře se vysemeňuje sama (pokud jí necháme dozrát semena) | ||||
| - pěstování: | ostříhávat květy pro lepší aroma listů, v suchém období vydatně zalévat, jednou za 3-5 let vykopat a rozdělit | |||
| - přiživování: |
kompost a organické hnojivo každý měsíc, brzy na jaře zalévat hnojůvkou z kopřiv |
|||
| - zazimování: | není potřeba; | |||
| pro zimní sklizeň zasadit na podzim do květináče do bytu; | ||||
| jinak lze po celý rok pěstovat v bytě | ||||
| - někt.druhy: | Allium tuberosum (čínská pažitka) - bílé, hvězdicovité, sladce vonné květy v pozdním létě; ploché, zelené listy; mírné česnekové aroma a hlízovité kořeny | |||
| - užívané části: | listy, květy | |||
| - sklizeň: | čerstvé listy odstřihnuté těsně před použitím (pro další růst ponechat alespoň 5 cm od země), | |||
| květy sbírat při rozkvétání | ||||
| - konzervace: | sušení: listy - pokrájené nadrobno pozvolna sušit ve stínu; květy | |||
| zamražení: listy - čerstvé a pokrájené zamrazit v sáčcích nebo tvořítkách na led | ||||
| konzervace v oleji: - | ||||
| konzervace v octu: listy | ||||
| lisování oleje: - | ||||
| kandování v cukru: - | ||||
| - obsahuje: | vysoký obsah vitamínu C, dále vitamín B, karoten, železo, vápník, draslík, fosfor, éterické oleje,... | |||
| - léčivé účinky: | mírné antibiotikum, stomachikum, mírně projímavý účinek | |||
| - v kosmetice: | příliš se nevyužívá | |||
| - v kuchyni: | oblíbená kuchyňská bylina, používá se především čerstvá, nikdy ji nevaříme | |||
| čerstvé květy: pro ozdobu pokrmů | ||||
| čerstvé listy: do salátů, polévek a míchaných vajíček; pro ochucení pomazánek, majonéz, studených omáček, másla, sýrů a tvarohu; případně jako koření i sušené listy | ||||
| - recept: | Tvaroh s pažitkou | |||
| 250 g tvarohu smíchat s třemi trojhránky taveného sýra, třemi lžícemi změklého másla nebo rostlinného tuku a hrstí pokrájené čerstvé pažitky, dochutit solí a podávat namazané silnou vrstvou na čerstvém chlebu | ||||
| - v domácnosti: | celá rostlina v bytě odpuzuje hmyz (mšice) a houbové choroby (padlí), extrakt z listů jako postřik proti mšicím a houbovým chorobám jablek | |||
| - vůně, okrasa: | voní ostře cibulově – takže spíše smrdí :-), | |||
| sušené květy k aranžmá květin | ||||
| - historie: | Pažitku hospodyně používaly v kuchyni už odpradávna. Je to snad nejznámější a nejdostupnější kuchyňská bylinka. | |||
Zpět na Bylinky