Artemisia dracunculus

 

Estragon – Pelyněk kozalec

 

 

 

     
- původ:  mírné pásmo
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   
- čeleď: hvězdicovitých (Asteraceae)
    
- životnost: vytrvalý
   
- popis: bylina keřovitého vzrůstu;
výška 50–120 cm;
plstnaté bílé nebo šedé květy v pozdním létě;
hladké tmavě zelené nedělené listy
    
- stanoviště: slunečné, chráněné
   
- půda: úrodná, dobře propustná, lehčí, vápnitá, spíše sušší
     
- výsev:  v březnu do bedniček nebo do pařeniště
   
- vysazení: odnože do vlhké půdy, do 6–8 cm hlubokých brázdiček v březnu až dubnu nebo v říjnu
    
- rozmnožování: šíří se plazivými oddenky, které mohou být invazivní; dělením kořenů na jaře nebo na podzim; bylinnými řízky odebranými těsně na jaře
   
- pěstování: v létě kypřit a plít; omezovat kořeny; zmlazovat jednou za 3–4 roky
    
- přiživování:

-

   
- zazimování: kořeny chránit mulčem
    
- někt.druhy:

-

     
- formy: -  
      
- užívané části: nať (Herba dracunculi)  
     
- sklizeň: rostoucí vrcholky k použití za čerstva; celá nať před květem k sušení za suchého počasí, několikrát do roka (až třikrát) – od konce června, v červenci a v srpnu 
     
- konzervace:

sušení: celá nať - pomalé sušení v mírném teple ve stínu, v otýpkách
zamražení: -
konzervace v oleji: -
konzervace v octu: -
lisování oleje: -
kandování v cukru: -

 
 
 
 
 
 
      
- obsahuje: silice  
     
- léčivé účinky: stomachikum  
     
  vnitřní použití: při katarech a zažívacích potížích, při snížené chuti k jídlu, při stavech spojených s celkovým oslabením organismu, čaj při léčbě nespavosti  
  zevní použití: při bolestech zubů  
     
  denní dávka: -  
  kontraindikace: -  
  vedlejší účinky: -  
     
- v kosmetice: přísada do parfémů  
      
- v kuchyni: k ochucení omáček, nakládané zeleniny a vařených pokrmů; přísada do likérů  
      
- recept: -  
  -  
      
- v domácnosti: -  
      
- vůně, okrasa: -  
     
- historie: -  
  -   

 

Zpět na Bylinky

Domů