Borago officinalis

 

Brutnák lékařský

 

 

 

     
- původ: Středomoří
Květy brutnáku lékařského

 

Vrcholky brutnáku lékařského

 

Rozvíjející se květy brutnáku lékařského

 

Květy brutnáku lékařského lákající včely

 

Mladá rostlinka brutnáku lékařského vyrůstající u silných lodyh starších rostlin

 

Mladé listy brutnáku lékařského

 

Vyrážející lístky brutnáku lékařského

 

Recept: obložené bagetky s okurkou, bazalkou a brutnákem 
 
   
- čeleď: brutnákovitých (Boraginaceae)
   
- životnost: jednoletý
   
- popis: silný kořen hluboko v zemi, rozvětvená lodyha;
  výška až 80 cm;
  modré (řídce růžové či bílé) květy po celé léto;
  vrásčité drsné šťavnaté listy porostlé chloupky;
  plodem velké, podélně rýhované tvrdky
   
- stanoviště: otevřené, slunečné, dostatek světla a vzduchu
    
- půda: lehká, dobře propustná, suchá, vápnitá
   
- výsev: na jaře i během léta  semena rozhodit přímo na záhon po velké ploše a pečlivě pokrýt zeminou (klíčí za tmy), rostlinu však nesmí ohrozit jarní mrazíky!, poté vytrhat příliš hustě rostoucí rostliny (listy lze použít do salátu) vzcházející již za týden
   
- vysazení: na 30 cm daleko
   
- rozmnožování: v dobrých podmínkách se sám vysemeňuje
   
- pěstování: brutnák roste velmi rychle, postupně doroste v silnou, široce se větvící bylinu, která potřebuje hodně místa;
  mladé rostlinky nelze dobře přesazovat, protože mladý dlouhý tenký hlavní kořen se znovu vytváří jen vzácně;
  vysazený poblíž prospívá jahodám, rajčatům a růžím;
  v příliš hustém porostu hrozí napadení plísněmi nebo mšicemi;
  v místnostech či pařeništích lze zasít již mnohem dříve (v únoru) a sklízet mladé lístky jako zelené koření i jako zeleninu
   
- přiživování:

výluh z kopřiv, výživný vlhký humus

   
- zazimování: není potřeba;
  jinak lze pěstovat v bytě
   
- druhy: -
   
- užívané části: celá nadzemní část rostliny
   
- sklizeň: čerstvé listy a květy podle potřeby
   
- konzervace: konzervování nati je možné, ale téměř nevyplácí
  sušení: listy (sbírané na počátku květu rostliny) i květy - rychle v suchu a temnu v tenkých vrstvách
  zamražení: listy - v mikrotenových sáčcích či plastových nádobkách; květy - do kostek ledu
  konzervace v oleji: -
konzervace v octu: čerstvé květy
  lisování oleje: ze semen
  kandování v cukru: čerstvé květy 
- obsahuje: slizové látky (až 30%), pryskyřice, saponiny, asparagin, kyselina křemičitá, třísloviny, antokyanové barvivo, vitamín C (v čerstvých listech), minerální látky (hlavně draslík, vápník a mangan), ...
   
- léčivé účinky: má protizánětlivé účinky a vliv na zlepšení dýchání  
     
  vnitřní použití: čerstvé listy obsahují vitamin C; snižuje krevní tlak, posiluje srdeční činnost, podporuje tvorbu mléka u kojících matek, působí močopudně, mírně projímavě; čerstvě vylisovaná šťáva pomáhá ke zrychlení výměny látkové a při neurastenii (užívá se při jarních kůrách); čerstvé listy naložené do mléka pomáhají při nervozitě, bušení srdce a melancholii; olej ze semen brutnáku se používá jako doplněk stravy při neurodermatiditě (obsahuje až 20 % kyseliny gama-linolenové)  
     
  zevní použití: hojivé účinky (obklad zmírňuje záněty a hojí poranění); čaj z nati ke kloktání a k obkladům na bércové vředy  
     
  denní dávka: nejméně 1 g oleje ze semen  
  kontraindikace: u oleje žádné  
  vedlejší účinky: u oleje žádné; nať a květ se nesmí užívat delší dobu (měly by rakovinotvorný účinek)  
     
- v kosmetice: listy se přidávají do zábalů obličeje se suchou pokožkou,  
  šťáva z rozdrcené čerstvé šťavnaté nati na čištění pleti; čaj z listů jako kompresní obklad na unavené oči;  
   olej ze semen brutnáku podporuje tvorbu protizánětlivých a protikřečových látek v těle, růst vlasů i nehtů a povzbuzuje celkovou látkovou výměnu  
     
- v kuchyni: jako koření se používají čerstvé mladé listy (před silnějším růstem lodyhy) i celá nať sklízená v době květu a vždy jemně nasekaná kvůli chloupkům, listy mají chuť i vůni po čerstvých okurkách; nikdy nevaříme  
     
  čerstvé listy (možno i květy): do studených omáček, majonéz, tvarohových pomazánek, bylinných másel a smetan, do sýrů, jogurtů a salátů (např. do okurkového, rajčatového, bramborového); listy do ragú ze zeleniny a masa, k rybám a grilovanému masu; mladé lístky lze dusit na másle a cibulce jako špenát, nebo lze přidat do špenátu či kapusty; do nakládaných okurek a zeleniny; do chlazených nápojů; směs mladých listů brutnáku s mátou, saturejkou, petrželí, česnekem, fenyklem a rozmarýnou ke kořenění salátů  
  čerstvé květy: ke zdobení pokrmů (šlehačky, salátů, obložených chlebů, polévek...) a nápojů; do bylinkového octa  
     
- recept: Obložené bagetky s okurkou, bazalkou a brutnákem  
  Rozkrojenou malou bagetku (či jiné pečivo) namazat pomazánkovým máslem a ozdobit plátky okurky, lístky bazalky a květy brutnáku.  
     
- vůně, okrasa: bylinka nemá výrazné aroma; čerstvé květy na ozdobu pokrmů  
     
- v domácnosti: zajímavost – při spalování nati obsah dusičnanu draselného způsobuje jiskření a lehké výbušné zvuky jako při malém ohňostroji  
     
- historie: Název je odvozen z keltského slova "borrah" – tj. odvaha.  
   Brutnák tedy dříve symbolizoval odvahu. Jako léčivá rostlina nabyl brutnák určitého významu teprve ve vrcholném středověku. Do té doby byl pěstován jako zelenina. Ještě nedávno se pilo víno s naloženými listy brutnáku jako posilující prostředek na srdce, jenž také činil člověka veselým. Studenti si také dříve připravovali čaj pro zlepšení paměti z brutnáku, rozrazilu, meduňky a pilátu.  

 

Zpět na Bylinky

Domů