Bylinky: Měsíček lékařský

Calendula officinalis

 

Měsíček lékařský

 

 

 

     
- původ:  Asie a Středomoří
Měsíček lékařský s jazykovitými květy oranžové barvy

 

Měsíček lékařský s jazykovitými květy žluté barvy

 

Měsíček lékařský z profilu

 

Odkvétající měsíček lékařský

 

Odkvetlý měsíček lékařský

 

Odkvetlý měsíček lékařský s již vytvořenými plody - nažkami

 

Záhonek s měsíčkem lékařským

 

 

   
- čeleď: hvězdnicovitých/astrovitých (Asteraceae)
    
- životnost: jednoletý
   
- popis: bílý, kůlovitý, hustě větvený kořen;
  výška 40-60 cm;
  květenství (úbory) až 8 cm velké od června do mrazů, obvodové jazykovité květy žluté až oranžové, trubkovité květy terče (uprostřed úboru) tmavěji žluté nebo hnědavé, na noc se zavírají;
  trávově zelené jednoduché listy;
  po odkvětu plodem 5 mm dlouhé béžové nažky bez chmýru, srpovitě zakřivené, bradavičnaté
    
- stanoviště: na plném slunci
   
- půda: jemná hlinitá, výživná, slabě jílovitá, ne příliš zamokřená
     
- výsev:  nažky již od března přímo na záhon (nejlépe je rozhazovat po celém záhonu a poté mladé rostlinky protrhat na vzdálenost 20-30 cm)
   
- vysazení: do sponu 30-45 cm
    
- rozmnožování: koncem léta se rostliny samy vysemeňují (pokud jim ponecháme odkvetlé květy)
   
- pěstování:

velmi skromný, nepotřebuje žádnou zvláštní péči, škodí mu pouze příliš hustý porost a hluboký stín;

  již brzy po výsevu vykvétá, odstraňováním odkvetlých květenství se prodlouží délka květu
   
- přiživování:

-

   
- zazimování: není potřeba
    
- někt.druhy:

Měsíček rolní (Calendula arvensis L.) - příbuzný druh měsíčku lékařského; z hlediska farmakologického nemá význam; menší úbory (mají v průměru 1 - 2 cm), světle žluté okvětní lístky, žluté nebo hnědě fialové trubkovité květy

    
- užívané části: jazykovité květy vytrhané z úborů (Flos calendulae officinalis), velmi mladé zelené listy; silice z květů
   
- sklizeň: květy a velmi mladé zelené listy po celé léto
   
- konzervace: sušení: vnější jazykovité květy - při nízké teplotě ve stínu
  zamražení: -
  konzervace v oleji: vnější jazykovité květy
konzervace v octu: -
  lisování oleje: -
  kandování v cukru: -  
     
- obsahuje: mastný olej, silice, karotenoidy (v květech) a další organická barviva, flavonoidy, hořčiny, slizovité látky, triterpenové saponiny, polysacharidy, kyselina salycilová, vitamín C,...  
     
- léčivé účinky: antiflogistikum, silné antiseptikum, dermatikum, slabé choleretikum, vzhledové korigens, kosmetikum, spazmolytikum, stimulans; uklidňující, hojivé a granulační vlastnosti  
     
  vnitřní použití (méně časté): mírně protikřečový účinek, zmírňuje menstruační obtíže, mírní záněty sliznice trávicího traktu a uvolňuje jeho křeče; podporuje tvorbu žluče a činnost jater, prospívá zažívacímu ústrojí; zlepšuje trávení, krevní oběh a práci srdce při mírném poklesu krevního tlaku; působí na činnost potních žláz  
  zevní použití (formou masti, tinktury, oleje či výluhu): na záněty očí, uší, sliznice úst a krku; při zánětlivých onemocněních pochvy; při bércových vředech a křečových žílách; na proleženiny, podlitiny, omrzliny, rozpraskané rty a veškeré ošetření kůže (rány, odřeniny, poraněná kůže, popáleniny sluncem, záněty, lišej, akné, popraskané prsní bradavky při kojení)  
     
  denní dávka: ?  
  kontraindikace: alergici s užíváním opatrně  
  vedlejší účinky: nejsou známy, rostlina není toxická  
     
- v kosmetice: zjemňuje, zvláčňuje, léčí a posiluje pokožku;  
  je součástí krémů (hlavně dětských), pleťových mlék, čistících roztoků, mýdel, šamponů, olejů do koupele, ochranných opalovacích prostředků apod.; hojivá ústní voda na dásně po extrakci zubů  
      
- v kuchyni:

květy: jako žluté potravinářské barvivo do sýrů, jogurtů, másla, polévek, omáček, mléčných jídel, rýže, omelet i pečiva; zdobí se jimy mísy s masem, paté a ovocné saláty;

 
  přibarvení těsta: nejprve sušené květy povařit v mléce, a teprve potom jimi zadělat těsto  
  listy: používají se do salátů a na posypání dušených pokrmů  
      
  zlepšuje trávení  
      
- recept: Tagliatelle v měsíčkové omáčce (pro 4 osoby)  
  Do hrnce dát 350 ml mléka, jednu velkou ročtvrcenou cibuli, 4 polévkové lžíce korunních lístků měsíčku (čerstvých nebo sušených), dvě velké nakrájené mrkve a jeden bobkový list. Přikrýt pokličkou a na mírném ohni vařit asi 10 minut, dokud mrkev nezměkne. Přecedit přes síto kousky mrkve a cibule a dát stranou. V rendlíku rozpustit 110 g másla, přidat 110 g hladké mouky a za stálého míchání smažit 2-3 minuty, dokud není jíška hladká. Postupně přidávat za stálého míchání ochucené mléko a na mírném ohni vařit další dvě minuty. Uvařenou mrkev a cibuli propasírovat a přidat do omáčky. Nakonec přidat 175 g strouhaného sýra, osolit a opepřit. Do vařící osolené vody dát 225 g zelených tagliatelle (širokých nudlí) a uvařit. Podávat polité měsíčkovou omáčkou.  
      
- vůně, okrasa: sušená bylinka je bez aroma, sušené květy jako akcent do potpourri  
     
- v domácnosti: květy se vyvařují k získání bledě žlutého barviva  
      
- historie: Rodové jméno Calendula (Měsíček) je nejspíše odvozeno od slova "calendae", které ve starém Římě označovalo dny na počátku kalendářního měsíce. Věřilo se totiž, že rostlina rozkvétá počátkem každého měsíce. Název však také může pocházet z 16. století, kdy se květ měsíčku používal při vynechávající menstruaci.  
  V 16. století se také používala nať na vykuřování a šťáva z rostliny při bolení zubů. V 17. století byl měsíček považován za nejvhodnější bylinu na léčení moru. Ve středověku se sušenými jazykovitými květy měsíčku falšovalo jedno z nejdražších druhů koření - šafrán. U nás se měsíček začal objevovat ve 12. století.   

 

Zpět na Bylinky

Domů