Cnicus benedictus

 

Benedikt lékařský ("čubet")

 

 

 

     
- původ:  Středomoří, Orient
mladá rostlina benediktu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   
- čeleď: astrovitých (Asteraceae)
    
- životnost: jednoletý
   
- popis: jediný hlavní kořen;
chlupaté načervenalé stonky;
bylina je celá porostlá chloupky;
výška asi 50 cm;
žluté květy v pozdním létě;
sytě zelené, bíle žilkované, dlouhé, pilovité listy;
plodem nažka (na podzim)
    
- stanoviště: slunečné, chráněné
   
- půda: hluboká, průměrný obsah vláhy, humusovitá, vápenatá, spíše zásaditá
     
- výsev:  v březnu až dubnu (případně v červnu až červenci) do řádků vzdálených od sebe 40-50 cm a 1 cm hluboko, po výsevu půdu uválcovat,
semeno klíčí rychle (za 8-10 dní)
   
- vysazení: -
    
- rozmnožování: -
   
- pěstování: plečkovat, roste rychle, brzy zakryje povrch záhonku a sám brání růstu plevelů
    
- přiživování:

-

   
- zazimování: -
    
- někt.druhy:

-

     
- n.kultivary: -  
      
- užívané části: nať (Herba cardui benedicti), kořeny  
     
- sklizeň: listy před kvetením;
kořeny ihned po odkvětu;
nať stříhat asi 10 cm nad zemí, ruce chránit rukavicemi;
při jarním výsevu sklizeň až třikrát do roka (1. těsně před kvetením, 2. koncem srpna, 3. v září)
 
     
- konzervace:

sušení: nať - v tenkých vrstvách při teplotě do 50 °C; listy - pomalu; úbory - celé
zamražení: -
konzervace v oleji: -
konzervace v octu: -
lisování oleje: -
kandování v cukru: -

 
 
 
 
 
 
      
- obsahuje: hořčiny, silice a flavonoidy  
     
- léčivé účinky: diuretikum, stomachikum, podporuje produkci slin a žaludečních šťáv  
     
  vnitřní použití: při nechutenství a zažívacích potížích, zlepšuje trávení a také vylučování moči, k léčbě jaterních a žlučníkových potíží, k vyvolání pocení  
  zevní použití: placka z listů pomáhá při omrzlinách, poraněních a popáleních  
     
  denní dávka: 4–6 g  
  kontraindikace: neužívat při alergii na hvězdnicovité rostliny a při onemocnění ledvin  
  vedlejší účinky: při překročení denní dávky hrozí nevolnost a podráždění ledvin  
     
- v kosmetice: -  
      
- v kuchyni: kořeny se vaří jako zelenina, užívaly se také do aperitivů;
květy se jedí jako artyčoky;
nať ve formě čaje
 
      
- recept:

-

 
  -  
      
- v domácnosti: -  
      
- vůně, okrasa: -  
     
- historie: jeden čas lidé nebyli schopni tuto rostlinu odlišit od jiných "bodláků", proto se nepoužívala;
v následující době byla rostlina často nazývána Cardobenediktem
 

 

Zpět na Bylinky

Domů