Cnicus benedictus |
|||||||
Benedikt lékařský ("čubet")
|
|
||||||
- původ: | Středomoří, Orient |
|
|||||
- čeleď: | astrovitých (Asteraceae) | ||||||
- životnost: | jednoletý | ||||||
- popis: |
jediný hlavní kořen; chlupaté načervenalé stonky; bylina je celá porostlá chloupky; výška asi 50 cm; žluté květy v pozdním létě; sytě zelené, bíle žilkované, dlouhé, pilovité listy; plodem nažka (na podzim) | ||||||
- stanoviště: | slunečné, chráněné | ||||||
- půda: | hluboká, průměrný obsah vláhy, humusovitá, vápenatá, spíše zásaditá | ||||||
- výsev: |
v březnu až dubnu (případně v červnu až červenci) do řádků vzdálených od sebe 40-50 cm a 1 cm hluboko, po
výsevu půdu uválcovat, semeno klíčí rychle (za 8-10 dní) |
||||||
- vysazení: | - | ||||||
- rozmnožování: | - | ||||||
- pěstování: | plečkovat, roste rychle, brzy zakryje povrch záhonku a sám brání růstu plevelů | ||||||
- přiživování: |
- |
||||||
- zazimování: | - | ||||||
- někt.druhy: |
- |
||||||
- n.kultivary: | - | ||||||
- užívané části: | nať (Herba cardui benedicti), kořeny | ||||||
- sklizeň: |
listy před kvetením; kořeny ihned po odkvětu; nať stříhat asi 10 cm nad zemí, ruce chránit rukavicemi; při jarním výsevu sklizeň až třikrát do roka (1. těsně před kvetením, 2. koncem srpna, 3. v září) | ||||||
- konzervace: |
sušení: nať -
v tenkých vrstvách při teplotě do 50 °C; listy - pomalu; úbory - celé |
||||||
- obsahuje: | hořčiny, silice a flavonoidy | ||||||
- léčivé účinky: | diuretikum, stomachikum, podporuje produkci slin a žaludečních šťáv | ||||||
vnitřní použití: při nechutenství a zažívacích potížích, zlepšuje trávení a také vylučování moči, k léčbě jaterních a žlučníkových potíží, k vyvolání pocení | |||||||
zevní použití: placka z listů pomáhá při omrzlinách, poraněních a popáleních | |||||||
denní dávka: 4–6 g | |||||||
kontraindikace: neužívat při alergii na hvězdnicovité rostliny a při onemocnění ledvin | |||||||
vedlejší účinky: při překročení denní dávky hrozí nevolnost a podráždění ledvin | |||||||
- v kosmetice: | - | ||||||
- v kuchyni: |
kořeny se vaří jako zelenina, užívaly se také do aperitivů; květy se jedí jako artyčoky; nať ve formě čaje |
||||||
- recept: |
- |
||||||
- | |||||||
- v domácnosti: | - | ||||||
- vůně, okrasa: | - | ||||||
- historie: |
jeden čas lidé nebyli schopni tuto rostlinu odlišit od jiných "bodláků",
proto se nepoužívala; v následující době byla rostlina často nazývána Cardobenediktem |
Zpět na Bylinky