Melissa officinalis |
|||||
Meduňka lékařská
|
|
||||
- původ: | východní Středomoří a Přední Asie |
|
|||
- čeleď: | hluchavkovitých (Laminaceae) | ||||
- životnost: | vytrvalá | ||||
- popis: | v zemi větvený výběžkatý oddenek; | ||||
výška 50-100 cm; | |||||
drobné bílé květy v úžlabí listenů od června do srpna oblíbené u včel; | |||||
srdcovité, hrubě zubaté zelené listy vonící po citronech; | |||||
plodem malé (1 mm), lesklé, hnědé tvrdky s bělavou špičkou, po čtyřech v každém květu | |||||
- stanoviště: | slunné s poledním stínem, nebo polostín | ||||
- půda: | humózní, propustná, dostatečně vlhká | ||||
- výsev: | v květnu | ||||
(semena klíčí pomalu, rostlina ale brzy vytvoří mohutný trs) | |||||
- vysazení: | do sponu 30x30 cm | ||||
- rozmnožování: | dělením velkého oddenku na jaře nebo na podzim, stonkovými řízky v létě, často se i sama vysemeňuje | ||||
- pěstování: | nenáročné | ||||
v létě seřezávat před kvetením na podpoření dalšího vývinu mladých listů; | |||||
žloutnoucí listy značí umístění na příliš prudkém slunci; | |||||
jednou za 4-5 let obnovovat | |||||
- přiživování: |
pravidelně a hojně přidávat kompost (pak může růst na stejném místě po mnoho let) |
||||
- zazimování: | raději přikrýt chvojím; | ||||
malé rostliny lze pěstovat v bytě | |||||
- n.kultivary: | Melissa Officinalis cv. Citra - u nás vyšlechtěný kultivar pěstovaný pro získávání silice | ||||
- užívané části: | nať, silice | ||||
- sklizeň: | čerstvé listy (Folium melissae) od jara do podzimu (ale nejlépe před květem), lépe za suchého, chladnějšího, ne příliš slunečného počasí v odpoledních hodinách | ||||
- konzervace: | sušení: listy , nať s listy (sbírané před květem) - ve stínu na teplém stinném místě za přirozených teplot rozprostřené na papíře nebo nať zavěšená ve svazečcích, listy z usušené nati zdrhnout, ale nedrolit (při umělém sušení nepřekročit teplotu 35 °C) | ||||
zamražení: listy | |||||
konzervace v oleji: - | |||||
konzervace v octu: listy | |||||
lisování oleje: - | |||||
kandování v cukru: - | |||||
- obsahuje: | v listech malé množství (0,05-0,3 %) silice se spoustou složek (např. 45 % geraniolu, do 50 % citronelalu, citral, citronelol, linalol) - silice je proto velmi drahá (1 l stojí asi 3 000 eur); | ||||
jemné třísloviny, hořčiny, flavonoidy, sliz, triterpenové látky, kyselina kávová, kyselina chlorogenpvá, ... | |||||
- léčivé účinky: | slabě antibakteriální a antivirozní prostředek, antidepresivní prostředek, karminativum, nervinum, sedativum při neurózách, spazmolytikum, stomachikum | ||||
vnitřní použití: k léčbě nachlazení a chřipky; při nespavosti, vyčerpání, nervových poruchách a psychických potížích (hypochondrie, hysterie); při zažívacích a při neurologicky podmíněných zažívacích potížích, při žaludečních, urologických a střevních potížích, proti plynatosti; uvolňuje křeče, mírně snižuje krevní tlak, při srdečních potížích nervového původu | |||||
zevní použití: na rány a kousnutí hmyzem | |||||
denní dávka: 4 g (čaj) | |||||
kontraindikace: nejsou známy | |||||
vedlejší účinky: nejsou známy | |||||
- v kosmetice: | k mytí mastných vlasů a k napařování obličeje, do koupelí, podstatnou součástí tzv. Karmelitské vody ("karmelitské kapky") | ||||
- v kuchyni: | využíváme všude tam, kde bychom použili citronovou kůru; jako ozdoba sladkých salátů, ovocných pokrmů, salátů, želé, krémů, ovocných nápojů, limonád a pohárů vína (lze zamrazit do ledových kostek); do bílé omáčky k rybám, majonézy, kyselého zelí, marinovaných sleďů, drůbeže a vepřového masa | ||||
podporuje chuť k jídlu | |||||
- recept: | Sladký bylinkový sorbet (pro 4 osoby) | ||||
Na pánev nasypat 75 g práškového cukru a přidat 275 ml vody. Přivést do varu a míchat, dokud se cukr nerozpustí. Přidat 50 ml nasekaných lístků meduňky nebo máty, zamíchat a odstavit. Nechat 20-30 minut louhovat. Není-li sirup dostatečně aromatický, přivést znovu do varu a ještě 15 minut louhovat. Přidat šťávu z jednoho citronu a důkladně promíchat. Dát na 2-3 hodiny do mrazáku. Když je sorbet napůl zmrazený, ušlehat z bílků pevný sníh a vmíchat do sorbetu. Sorbet vrátit do mrazáku. Podávat v poháru a ozdobit meduňkou či mátou. | |||||
- v domácnosti: | šťáva se přidává do laků na nábytek, rostlina se pěstuje kolem včelínů a sadů k přilákání včel, silná meduňková vůně pomáhá odpuzovat komáry (silicí se proto potírá tělo) | ||||
- vůně, okrasa: | bylinka svěže vonící po citronech, do potpourri, bylinkových polštářků a pytlíčků | ||||
- historie: | Rodové jméno Melissa znamená včela. | ||||
Meduňka totiž byla v antice oblíbenou včelařskou rostlinou. Byla zároveň zasvěcena bohyni Dianě, protože se věřilo, že má vliv na plodnost. Od pozdního středověku se používala na ženské potíže. |
Zpět na Bylinky