|
Melissa officinalis |
|||||
|
Meduňka lékařská
|
|
||||
| - původ: | východní Středomoří a Přední Asie |
|
|||
| - čeleď: | hluchavkovitých (Laminaceae) | ||||
| - životnost: | vytrvalá | ||||
| - popis: | v zemi větvený výběžkatý oddenek; | ||||
| výška 50-100 cm; | |||||
| drobné bílé květy v úžlabí listenů od června do srpna oblíbené u včel; | |||||
| srdcovité, hrubě zubaté zelené listy vonící po citronech; | |||||
| plodem malé (1 mm), lesklé, hnědé tvrdky s bělavou špičkou, po čtyřech v každém květu | |||||
| - stanoviště: | slunné s poledním stínem, nebo polostín | ||||
| - půda: | humózní, propustná, dostatečně vlhká | ||||
| - výsev: | v květnu | ||||
| (semena klíčí pomalu, rostlina ale brzy vytvoří mohutný trs) | |||||
| - vysazení: | do sponu 30x30 cm | ||||
| - rozmnožování: | dělením velkého oddenku na jaře nebo na podzim, stonkovými řízky v létě, často se i sama vysemeňuje | ||||
| - pěstování: | nenáročné | ||||
| v létě seřezávat před kvetením na podpoření dalšího vývinu mladých listů; | |||||
| žloutnoucí listy značí umístění na příliš prudkém slunci; | |||||
| jednou za 4-5 let obnovovat | |||||
| - přiživování: |
pravidelně a hojně přidávat kompost (pak může růst na stejném místě po mnoho let) |
||||
| - zazimování: | raději přikrýt chvojím; | ||||
| malé rostliny lze pěstovat v bytě | |||||
| - n.kultivary: | Melissa Officinalis cv. Citra - u nás vyšlechtěný kultivar pěstovaný pro získávání silice | ||||
| - užívané části: | nať, silice | ||||
| - sklizeň: | čerstvé listy (Folium melissae) od jara do podzimu (ale nejlépe před květem), lépe za suchého, chladnějšího, ne příliš slunečného počasí v odpoledních hodinách | ||||
| - konzervace: | sušení: listy , nať s listy (sbírané před květem) - ve stínu na teplém stinném místě za přirozených teplot rozprostřené na papíře nebo nať zavěšená ve svazečcích, listy z usušené nati zdrhnout, ale nedrolit (při umělém sušení nepřekročit teplotu 35 °C) | ||||
| zamražení: listy | |||||
| konzervace v oleji: - | |||||
| konzervace v octu: listy | |||||
| lisování oleje: - | |||||
| kandování v cukru: - | |||||
| - obsahuje: | v listech malé množství (0,05-0,3 %) silice se spoustou složek (např. 45 % geraniolu, do 50 % citronelalu, citral, citronelol, linalol) - silice je proto velmi drahá (1 l stojí asi 3 000 eur); | ||||
| jemné třísloviny, hořčiny, flavonoidy, sliz, triterpenové látky, kyselina kávová, kyselina chlorogenpvá, ... | |||||
| - léčivé účinky: | slabě antibakteriální a antivirozní prostředek, antidepresivní prostředek, karminativum, nervinum, sedativum při neurózách, spazmolytikum, stomachikum | ||||
| vnitřní použití: k léčbě nachlazení a chřipky; při nespavosti, vyčerpání, nervových poruchách a psychických potížích (hypochondrie, hysterie); při zažívacích a při neurologicky podmíněných zažívacích potížích, při žaludečních, urologických a střevních potížích, proti plynatosti; uvolňuje křeče, mírně snižuje krevní tlak, při srdečních potížích nervového původu | |||||
| zevní použití: na rány a kousnutí hmyzem | |||||
| denní dávka: 4 g (čaj) | |||||
| kontraindikace: nejsou známy | |||||
| vedlejší účinky: nejsou známy | |||||
| - v kosmetice: | k mytí mastných vlasů a k napařování obličeje, do koupelí, podstatnou součástí tzv. Karmelitské vody ("karmelitské kapky") | ||||
| - v kuchyni: | využíváme všude tam, kde bychom použili citronovou kůru; jako ozdoba sladkých salátů, ovocných pokrmů, salátů, želé, krémů, ovocných nápojů, limonád a pohárů vína (lze zamrazit do ledových kostek); do bílé omáčky k rybám, majonézy, kyselého zelí, marinovaných sleďů, drůbeže a vepřového masa | ||||
| podporuje chuť k jídlu | |||||
| - recept: | Sladký bylinkový sorbet (pro 4 osoby) | ||||
| Na pánev nasypat 75 g práškového cukru a přidat 275 ml vody. Přivést do varu a míchat, dokud se cukr nerozpustí. Přidat 50 ml nasekaných lístků meduňky nebo máty, zamíchat a odstavit. Nechat 20-30 minut louhovat. Není-li sirup dostatečně aromatický, přivést znovu do varu a ještě 15 minut louhovat. Přidat šťávu z jednoho citronu a důkladně promíchat. Dát na 2-3 hodiny do mrazáku. Když je sorbet napůl zmrazený, ušlehat z bílků pevný sníh a vmíchat do sorbetu. Sorbet vrátit do mrazáku. Podávat v poháru a ozdobit meduňkou či mátou. | |||||
| - v domácnosti: | šťáva se přidává do laků na nábytek, rostlina se pěstuje kolem včelínů a sadů k přilákání včel, silná meduňková vůně pomáhá odpuzovat komáry (silicí se proto potírá tělo) | ||||
| - vůně, okrasa: | bylinka svěže vonící po citronech, do potpourri, bylinkových polštářků a pytlíčků | ||||
| - historie: | Rodové jméno Melissa znamená včela. | ||||
| Meduňka totiž byla v antice oblíbenou včelařskou rostlinou. Byla zároveň zasvěcena bohyni Dianě, protože se věřilo, že má vliv na plodnost. Od pozdního středověku se používala na ženské potíže. | |||||
Zpět na Bylinky