Mentha |
|||||||
Máty
|
|
||||||
- původ: | západní Evropa |
|
|||||
- čeleď: | hluchavkovitých (Laminaceae) | ||||||
- životnost: | vytrvalé | ||||||
- popis: | v zemi plazivý oddenek s nadzemními výběžky; | ||||||
výška 30-90 cm; |
|||||||
bílé světle růžové až nafialovělé květy od července do září; | |||||||
většinou oválné, špičaté, světlezelené až tmavozelené listy někdy s fialovým pigmentem; | |||||||
u máty peprné se plody nevytvářejí (rostlina se rozrůstá kořenujícími výběžky) | |||||||
- stanoviště: | lehký polostín | ||||||
- půda: | dobrá, vlhká, propustná, velmi humózní, vysoký obsah potaše | ||||||
- výsev: | máty se ze semen nepěstují | ||||||
- vysazení: | do sponu 30 cm do vlhké půdy s kompostem a bez plevelu na podzim nebo na jaře | ||||||
- rozmnožování: | dělením trsů a podzemními oddenky na jaře či na podzim, stonkovými a kořenovými řízky v létě, sama se rychle rozrůstá | ||||||
- pěstování: | mohutně roste (potřebuje místo na rozrůstání - nebo místo pro ni „uzavřít“); | ||||||
v létě seřezat pro omlazení porostu; květy ihned odstřihávat, aby nedošlo k nežádoucímu křížení; | |||||||
při napadení rzí (houbové onemocnění) rostliny ihned vykopat a spálit, nové rostliny zasadit raději na jiné místo; | |||||||
jednou za 4-5 let záhon přemístit | |||||||
- přiživování: |
kompost |
||||||
- zazimování: | není potřeba; | ||||||
jinak lze pěstovat v bytě, ale pravidelně zalévat | |||||||
- někt.druhy: |
existuje nejméně 25 druhů máty, které se snadno kříží a jsou velmi proměnlivé, proto je velmi obtížné stanovit jejich přesný počet |
||||||
Mentha x piperita (máta peprná) - bílé, světle růžové či slézové květy; oválné, špičaté tmavozelené listy s červeným nádechem; kulturní rostlina hybridního původu (máta vodní + máta klasnatá nebo rolní), vzniklá údajně koncem 17. století v Anglii, mající v zemi plazivý oddenek s nadzemními výběžky | |||||||
Mentha arvensis (máta rolní) - planě rostoucí druh | |||||||
Mentha arvensis var. piperascens (japonská máta) - kulturní odrůda máty rolní, pěstuje se průmyslově na Dálném východě pro vysoký obsah mentolu v silici (až 90 %) | |||||||
Mentha x rotundifolia (máta okrouhlolistá) - oválné světle zelené listy, bílé nebo růžové květy, nehluboko zanořené šlahouny | |||||||
Mentha x spicata (máta klasnatá, tzv. spearmintová) - slézové květy, oválné a ostře špičaté listy, buď hladké a jasně zelené, nebo chlupaté, svraskalé a šedavé, nejméně štiplavý, jemně vonící druh | |||||||
- n.kultivary: | Mentha suaveolens (jablečná máta), Mentha requienii (korsická máta), Mentha x piperita cv. Citrata (bergamotová máta), Mentha piperita cv. Crispa (kadeřavá máta peprná), Mentha x gentilis cv. Variegata (zázvorová máta), Mentha x aquatica cv. Citrata (citronová máta), dále máta pomerančová, bazalková, čokoládová, fíková,... | ||||||
- užívané části: | listy, nať s listy | ||||||
- sklizeň: | čerstvé listy po celé léto, celou nať před kvetením | ||||||
(lze sklízet 2-3krát do roka) | |||||||
- konzervace: | sušení: listy, nať (sbírané krátce před kvetením) - v suchu a temnu rozprostřené na papíru v tenké vrstvě nebo nať zavěšená ve svazečcích | ||||||
zamražení: listy | |||||||
konzervace v oleji: listy | |||||||
konzervace v octu: listy | |||||||
lisování oleje: listy sbírané v době plného květu | |||||||
kandování v cukru: - | |||||||
- obsahuje: | velké množství silic obsahujících mentol (asi 50 %), | ||||||
menton, cineol, limonen, mentofuran, karvol atd.; | |||||||
flavonoidy, třísloviny, hořčiny, ... | |||||||
- léčivé účinky: | spazmolytikum, tišící, chladivé, prokrvující a dezinfekční účinky; | ||||||
nejcennější je máta peprná (obsahuje mnoho mentolu) | |||||||
vnitřní použití (především formou čaje): při chrapotu a nachlazení, při špatné látkové výměně, žaludečních nevolnostech, křečích zažívacího traktu, zažívacích, žlučníkových a střevních potížích, nadýmání | |||||||
zevní použití (především formou mátového oleje): při bolestech, na kožní onemocnění, při respiračních obtížích, při masážích ztuhlých a bolestivých svalů, při bolestech hlavy a migrénách (masáž spánků), na prokrvení tkáně či místní znecitlivění, vdechování kapek oleje uvolňuje nos při silné rýmě a nachlazení | |||||||
denní dávka: 3-6 g (čaj), 6 kapek (silice) | |||||||
kontraindikace: nenanášet silici na poraněnou kůži ani na sliznice, u dětí nenanášet na obličej (může vést k udušení); raději neužívat při žlučových kamenech, vyhnout se delšímu vnitřnímu používání ve velkém množství a nepodávat malým kojencům; může také snižovat tvorbu mléka při kojení | |||||||
vedlejší účinky: éterický olej, ale i samotná máta můžou dráždit pokožku; při citlivém žaludku se můžou vyskytnout žaludeční potíže | |||||||
- v kosmetice: | čerstvé listy žvýkat pro vonný dech, silný vývar léčí rozpraskané ruce, pro osvěžující koupele; využití v ústní kosmetice (do zubních past, ústních vod), do masážních přípravků | ||||||
- v kuchyni: | do ovocných salátů, sytých moučníků, čokoládových dortů, s čokoládou na dezerty, s rozinkami a černým rybízem jako náplň do koláčů, listy se kandují pro ozdobu; do rajské šťávy, míchaných nápojů, likérů a punčů; do mátové omáčky, pomazánky ze žervé a česneku, jogurtové zálivky, k novým bramborům, při grilování; mátová silice do větrových bonbonů a mentolových žvýkaček | ||||||
působí příznivě na trávení | |||||||
- recept: | Mátový likér | ||||||
Do 3 dl vroucí vody vhodit 1 l nejlépe čerstvých mátových listů a vařit asi 20 minut. Poté přecedit přes gázu nebo jemné síto. Odvar svařit s 350 g pískového cukru a smíchat s 1/2 l žitné vody. Lze přibarvit zeleným potravinářským barvivem (množství na špičku nože). Likér vlít do čisté láhve, zasunout stonek čerstvé máty a uzavřít. | |||||||
- v domácnosti: | vůně máty odpuzuje myši a obtížný hmyz, pěstují se blízko růží k zapuzení mšic, silice z listů se používá proti tabákovému zápachu | ||||||
- vůně, okrasa: | voňavá bylinka, do potpourri, bylinných polštářků a pytlíčků, do různých vazeb | ||||||
- historie: | Mentha byla v řecké mytologii nymfa, kterou miloval Pluto. Byl však ženatý a když na tento milostný vztah přišla jeho žárlivá manželka, musel Menthu proměnit ve voňavou bylinu. | ||||||
Známá máta peprná byla poprvé objevena až roku 1696 na jednom poli v Anglii, na kterém se pěstovala máta klasnatá. Avšak jiné druhy mát se používaly již v antice. Ve středověku byly velmi oblíbené a používaly se snad na všechny nemoci. |
Zpět na Bylinky