Ocimum basilicum

 

Bazalka pravá

 

 

 

    Bazalka

 

Bazalka

 

Bazalka

- původ:  Indie
   
- čeleď: hluchavkovitých (Laminaceae)
    
- životnost: jednoletá
   
- popis: keřovitá;
  výška až 60 cm;
  krémově bílé nebo slézové květy uprostřed léta;
  oválné, lesklé, dužnaté, křehké listy, temně zelené nebo s červeným nádechem;
    
- stanoviště: přímé slunce
   
- půda: vlhká, výživná, nesnáší přemokření
     
- výsev:  na jaře pod sklo nebo ven po mrazech, po špetkách ve vzdálenosti zhruba 20 cm, později vyjednotit
   
- vysazení: počátkem léta, nemá ráda přesazování
    
- rozmnožování: nekvetoucí postranní výhony nařízkovat během léta do květináčů pro zimní použití
   
- pěstování:

kvetoucí výhonky zaštipovat pro prodloužení životnosti

    
- přiživování:

-

     
- zazimování: lze po celý rok pěstovat v bytě  
      
- někt.druhy:

Ocimum kilimandsharicum (kafrová bazalka) – africká chlupatá trvalka, k léčbě kašle a nachlazení

 
  Ocimum basilicum – otužilejší malolistá zakrslá rostlina, 15 cm vysoká, příchuť hořce pryskyřičná  
  Ocimum sanctum, syn. Ocimum tenuifolium (bazalka posvátná, v Indii známá jako tulsi) – velká, chlupatá rostlina, růžové květy  
  Ocimum viride (bazalka zelená) – západoafrický druh, používá se ve formě čaje k léčbě horeček  
- n.kultivary:

-

 
      
- užívané části: listy  
     
- sklizeň: čerstvé listy kdykoliv  
     
- konzervace: sušení: listy - ve stínu (chuť se ale sušením podstatně změní)  
  zamražení: listy - v mikrotenových sáčcích či plastových nádobkách  
  konzervace v oleji: listy, celá snítka  
  konzervace v octu: listy, celá snítka  
  lisování oleje: -  
  kandování v cukru: -  
      
- obsahuje: vonné silice, vitaminy, enzymy, minerální látky  
     
- léčivé účinky: antidepresivní  
     
  vnitřní použití: tlumí bolest, při zvracení, nervovém vypětí a bolestech hlavy  
  zevní použití: -  
     
  denní dávka: ?  
  kontraindikace: -  
  vedlejší účinky: -  
     
- v kosmetice: olej se používal v parfumerii, do mýdel a kosmetiky  
      
- v kuchyni: oblíbené koření typické pro středomořské kuchyně;
do italských pokrmů (těstoviny, saláty apod.), do omáček, polévek a pokrmů z luštěnin a mletého masa, do nakládané zeleniny, do bylinkových olejů a octů
 
      
- recept: Bazalková pasta  
  Posekanou bazalku utřít s česnekem a olivovým olejem, strouhaným parmazánem a piniovými oříšky. Hustou pastu napěchovat do malých skleniček a pevně uzavřít. Uchovaná v lednici vydrží i několik týdnů.

Těstoviny s rajčatovou omáčkou
1 cibule, 5 rajčat, 1 lžička cukru, 3 lžíce olivového oleje sůl, 2 lžíce hladké mouky, 2 dl vody nebo vývaru, hrst bazalkových lístků, těstoviny, naložené houby
Na oleji osmahnout jemně pokrájenou cibuli, přidat spařená, oloupaná a na kostičky pokrájená rajčata, cukr a sůl. Chvíli dusit. Mouku rozmíchat s vývarem a přidat do omáčky. Krátce povařit a nakonec přidat hrst pokrájené bazalky. Uvařené těstoviny promíchat s trochou olivového oleje a narovnat na talíř. Přidat naložené houby a přelít omáčkou.

Bazalkový olej
Do lahve nasypat pokrájené bylinky, celé nebo rozpůlené cibulky a na kolečka nakrájenou kapii. Nakonec do sklenice opatrně zasunout celou snítku bazalky a zalít olejem. Pevně uzavřít a nechat stát při pokojové teplotě. Po 14 dnech scedit. Vydrží celý rok.

 
      
- vůně, okrasa: aromatická bylinka  
     
- v domácnosti: působí jako repelent proti hmyzu  
      
- historie: Jako koření se bazalka používá již od starověku.  

 

Zpět na Bylinky

Domů