|
Ocimum basilicum |
||
|
Bazalka pravá
|
|
|
![]()
|
||
| - původ: | Indie | |
| - čeleď: | hluchavkovitých (Laminaceae) | |
| - životnost: | jednoletá | |
| - popis: | keřovitá; | |
| výška až 60 cm; | ||
| krémově bílé nebo slézové květy uprostřed léta; | ||
| oválné, lesklé, dužnaté, křehké listy, temně zelené nebo s červeným nádechem; | ||
| - stanoviště: | přímé slunce | |
| - půda: | vlhká, výživná, nesnáší přemokření | |
| - výsev: | na jaře pod sklo nebo ven po mrazech, po špetkách ve vzdálenosti zhruba 20 cm, později vyjednotit | |
| - vysazení: | počátkem léta, nemá ráda přesazování | |
| - rozmnožování: | nekvetoucí postranní výhony nařízkovat během léta do květináčů pro zimní použití | |
| - pěstování: |
kvetoucí výhonky zaštipovat pro prodloužení životnosti |
|
| - přiživování: |
- |
|
| - zazimování: | lze po celý rok pěstovat v bytě | |
| - někt.druhy: |
Ocimum kilimandsharicum (kafrová bazalka) – africká chlupatá trvalka, k léčbě kašle a nachlazení |
|
| Ocimum basilicum – otužilejší malolistá zakrslá rostlina, 15 cm vysoká, příchuť hořce pryskyřičná | ||
| Ocimum sanctum, syn. Ocimum tenuifolium (bazalka posvátná, v Indii známá jako tulsi) – velká, chlupatá rostlina, růžové květy | ||
| Ocimum viride (bazalka zelená) – západoafrický druh, používá se ve formě čaje k léčbě horeček | ||
| - n.kultivary: |
- |
|
| - užívané části: | listy | |
| - sklizeň: | čerstvé listy kdykoliv | |
| - konzervace: | sušení: listy - ve stínu (chuť se ale sušením podstatně změní) | |
| zamražení: listy - v mikrotenových sáčcích či plastových nádobkách | ||
| konzervace v oleji: listy, celá snítka | ||
| konzervace v octu: listy, celá snítka | ||
| lisování oleje: - | ||
| kandování v cukru: - | ||
| - obsahuje: | vonné silice, vitaminy, enzymy, minerální látky | |
| - léčivé účinky: | antidepresivní | |
| vnitřní použití: tlumí bolest, při zvracení, nervovém vypětí a bolestech hlavy | ||
| zevní použití: - | ||
| denní dávka: ? | ||
| kontraindikace: - | ||
| vedlejší účinky: - | ||
| - v kosmetice: | olej se používal v parfumerii, do mýdel a kosmetiky | |
| - v kuchyni: |
oblíbené koření typické pro středomořské kuchyně; do italských pokrmů (těstoviny, saláty apod.), do omáček, polévek a pokrmů z luštěnin a mletého masa, do nakládané zeleniny, do bylinkových olejů a octů |
|
| - recept: | Bazalková pasta | |
|
Posekanou bazalku utřít s česnekem a olivovým olejem, strouhaným parmazánem
a piniovými oříšky. Hustou pastu napěchovat do malých skleniček a pevně
uzavřít. Uchovaná v lednici vydrží i několik týdnů.
Těstoviny s rajčatovou omáčkou Bazalkový olej |
||
| - vůně, okrasa: | aromatická bylinka | |
| - v domácnosti: | působí jako repelent proti hmyzu | |
| - historie: | Jako koření se bazalka používá již od starověku. | |
Zpět na Bylinky