Ocimum basilicum |
||
Bazalka pravá
|
|
|
|
||
- původ: | Indie | |
- čeleď: | hluchavkovitých (Laminaceae) | |
- životnost: | jednoletá | |
- popis: | keřovitá; | |
výška až 60 cm; | ||
krémově bílé nebo slézové květy uprostřed léta; | ||
oválné, lesklé, dužnaté, křehké listy, temně zelené nebo s červeným nádechem; | ||
- stanoviště: | přímé slunce | |
- půda: | vlhká, výživná, nesnáší přemokření | |
- výsev: | na jaře pod sklo nebo ven po mrazech, po špetkách ve vzdálenosti zhruba 20 cm, později vyjednotit | |
- vysazení: | počátkem léta, nemá ráda přesazování | |
- rozmnožování: | nekvetoucí postranní výhony nařízkovat během léta do květináčů pro zimní použití | |
- pěstování: |
kvetoucí výhonky zaštipovat pro prodloužení životnosti |
|
- přiživování: |
- |
|
- zazimování: | lze po celý rok pěstovat v bytě | |
- někt.druhy: |
Ocimum kilimandsharicum (kafrová bazalka) – africká chlupatá trvalka, k léčbě kašle a nachlazení |
|
Ocimum basilicum – otužilejší malolistá zakrslá rostlina, 15 cm vysoká, příchuť hořce pryskyřičná | ||
Ocimum sanctum, syn. Ocimum tenuifolium (bazalka posvátná, v Indii známá jako tulsi) – velká, chlupatá rostlina, růžové květy | ||
Ocimum viride (bazalka zelená) – západoafrický druh, používá se ve formě čaje k léčbě horeček | ||
- n.kultivary: |
- |
|
- užívané části: | listy | |
- sklizeň: | čerstvé listy kdykoliv | |
- konzervace: | sušení: listy - ve stínu (chuť se ale sušením podstatně změní) | |
zamražení: listy - v mikrotenových sáčcích či plastových nádobkách | ||
konzervace v oleji: listy, celá snítka | ||
konzervace v octu: listy, celá snítka | ||
lisování oleje: - | ||
kandování v cukru: - | ||
- obsahuje: | vonné silice, vitaminy, enzymy, minerální látky | |
- léčivé účinky: | antidepresivní | |
vnitřní použití: tlumí bolest, při zvracení, nervovém vypětí a bolestech hlavy | ||
zevní použití: - | ||
denní dávka: ? | ||
kontraindikace: - | ||
vedlejší účinky: - | ||
- v kosmetice: | olej se používal v parfumerii, do mýdel a kosmetiky | |
- v kuchyni: |
oblíbené koření typické pro středomořské kuchyně; do italských pokrmů (těstoviny, saláty apod.), do omáček, polévek a pokrmů z luštěnin a mletého masa, do nakládané zeleniny, do bylinkových olejů a octů |
|
- recept: | Bazalková pasta | |
Posekanou bazalku utřít s česnekem a olivovým olejem, strouhaným parmazánem
a piniovými oříšky. Hustou pastu napěchovat do malých skleniček a pevně
uzavřít. Uchovaná v lednici vydrží i několik týdnů.
Těstoviny s rajčatovou omáčkou Bazalkový olej |
||
- vůně, okrasa: | aromatická bylinka | |
- v domácnosti: | působí jako repelent proti hmyzu | |
- historie: | Jako koření se bazalka používá již od starověku. |
Zpět na Bylinky