|
Origanum vulgare |
|||||||||
|
Dobromysl obecná (oregano)
|
|
||||||||
|
|||||||||
| - původ: | Středomoří, Blízký východ, Evropa | ||||||||
| - čeleď: | hluchavkovitých (Laminaceae) | ||||||||
| - životnost: | vytrvalá | ||||||||
| - popis: | dřevnatící oddenek; | ||||||||
| výška až 30-50 cm; | |||||||||
| růžové či bílé květy s velkým obsahem nektaru od června do září; | |||||||||
| chlupaté, vejčité, zubaté, šedozelené listy; | |||||||||
| plodem drobné, podlouhlé, hladké hnědé tvrdky, po čtyřech v každém květu | |||||||||
| - stanoviště: | velmi teplé, slunné, s kameny (ideální na skalce) | ||||||||
| - půda: | suchá, lehká, výživná, dobře propustná, vápenitá | ||||||||
| - výsev: | na jaře ven | ||||||||
| (klíčení ale může být zdlouhavé) | |||||||||
| - vysazení: | v květnu do sponu 30-45 cm | ||||||||
| - rozmnožování: | dělením na jaře nebo na podzim, | ||||||||
| stonkovými řízky nebo kořenovými výběžky (ze starších rostlin) koncem jara nebo začátkem léta | |||||||||
| - pěstování: |
u starších rostlin či vyšších druhů na jaře sestřihnout všechny suché větvičky až u země; před zimou vždy zastřihnout na 1/3 |
||||||||
| - přiživování: |
- |
||||||||
| - zazimování: | jen ve velmi studených oblastech | ||||||||
| jinak lze po celý rok pěstovat v bytě (vyplatí se v chladnějších oblastech) | |||||||||
| - někt.druhy: |
Origanum dictamnus (krétské oregano) – šedé listy, velké růžové květy |
||||||||
| Origanum majorana, syn. Majorana hortensis (majoránka zahradní) – jednoletá či vytrvalá oblíbená kuchyňská bylinka se stejným léčebným použitím jako oregano vulgaris, ale méně intenzívní vůně | |||||||||
| Origanum onites (francouzská majoránka) – bílé nebo růžové květy, trávově zelené listy s pikantní chutí, vhodná do chladnějších zahrad | |||||||||
| - n.kultivary: |
Origanum vulgare cv. Compact Pink Flowered – tmavě růžová květenství, tmavozelené listy s ostrou chutí |
||||||||
| - užívané části: | listy, snítky listů s květy | ||||||||
| - sklizeň: | čerstvé listy kdykoliv (nejaromatičtější v době květu, ke konzervaci však sbírat krátce před rozkvětem) | ||||||||
| - konzervace: | sušení: listy ( sbírané krátce před rozkvětem), nať (sbíraná v době květu) - na teplém, suchém místě listy rozprostřené na papíře a nať zavěšená ve svazečcích | ||||||||
| zamražení: listy - v mikrotenových sáčcích či plastových nádobkách | |||||||||
| konzervace v oleji: listy | |||||||||
| konzervace v octu: listy | |||||||||
| lisování oleje: - | |||||||||
| kandování v cukru: - | |||||||||
| - obsahuje: | silice, třísloviny, hořčiny, organické kyseliny,... | ||||||||
| - léčivé účinky: | analgetikum, působí dezinfekčně, uklidňuje nervy při podrážděnosti | ||||||||
| vnitřní použití: při kašli a bolestech hrdla, pro vykašlávání, žvýkání listů při bolestech zubů, k léčení chorob zažívacího ústrojí, při neurosexuálních poruchách | |||||||||
| zevní použití: při revmatismu, jako protizánětlivé kloktadlo, k inhalacím, do posilujících koupelí, proti kožním infekcím; pár kapek silice na polštáři navodí příjemné usínání a „dobrou mysl“ | |||||||||
| denní dávka: ? | |||||||||
| kontraindikace: - | |||||||||
| vedlejší účinky: - | |||||||||
| - v kosmetice: | nálev do osvěžující koupele, silný nálev jako vlasový kondicioner; z listů se destiluje olej do parfémů a kosmetických přípravků | ||||||||
| - v kuchyni: | do masitých jídel, pokrmů z ryb, polévek, dušené zeleniny, zeleninových salátů, rajčat, vaječných jídel a sýrů a především do italských pokrmů (pizza atd.); součást francouzského provensálského koření (dobromysl, rozmarýn, tymián, saturejka, majoránka) | ||||||||
| podporuje zažívání | |||||||||
| - recept: | Sýrový koláč s oreganem (pro 6 osob) | ||||||||
| Prosít 225 g hladké mouky, přidat špetku soli a 110 g másla nakrájeného na kousky. Přidat vodu a vypracovat těsto. Polovinu těsta rozválet a dát do vymazané koláčové formy o průměru 20 cm. Sýrovou náplň připravit smícháním 225 g měkkého sýra, jedné polévkové lžíce nakrájené cibule, 50 g strouhaného parmazánu, dvou vajec, špetky pepře a dvou polévkových lžic nasekané petrželové natě. Rajčatová směs: na jedné polévkové lžíci olivového oleje osmahnout jeden prolisovaný stroužek česneku s dvěmi polévkovými lžícemi nasekaného oregana a přidat 200 g rajčatového protlaku s 50 g vypeckovaných a nakrájených černých oliv, pořádně promíchat. Polovinu sýrové náplně rozetřít na těsto, naskládat na ni 55 g tence nakrájených plátků sýru mozzarella, polovinu rajčatové směsi a polovinu velké nakrájené zelené papriky. Ve stejném pořadí a množství vrstvy ještě jednou opakovat. Rozválet druhou polovinu těsta a přikrýt jí poslední vrstvu. Kraje koláče dobře přitlačit a koláč potřít rozšlehaným vejcem. Nakonec koláč čtyřikrát podélně naříznout, protože během pečení nabude. Péct při 200 °C 30-40 minut. | |||||||||
| - vůně, okrasa: | voňavá bylinka, do směsí potpourri a voňavých polštářků (je kouzelným kvítím svatojánských nocí) | ||||||||
| - v domácnosti: | pěstuje se k přilákání včel a motýlů | ||||||||
| - historie: | Rodové jméno Origanum je odvozeno z řeckých slov "oros ganos" – tj. radost z hor. | ||||||||
| Dezinfekční a konzervační schopnosti oregana znali už staří Egypťané, kteří jich hojně využívali. Ve středověku oregano patřilo k rostlinám chránícím před "zlou mocí". Bylo vysazováno na hroby, aby poskytlo klid a mír duším zemřelých, a také se považovalo za protilátku hadího jedu. Nať se dříve požívala k barvení vlny nahnědo. | |||||||||
Zpět na Bylinky