Origanum vulgare

 

Dobromysl obecná (oregano)

 

 

 

   
Kvetoucí dobromysl

 

Větvička dobromysli

 

Květy dobromysli

 

Dobromysl

 

Dobromysl
 
 
- původ:  Středomoří, Blízký východ, Evropa
   
- čeleď: hluchavkovitých (Laminaceae)
    
- životnost: vytrvalá
   
- popis: dřevnatící oddenek;
  výška až 30-50 cm;
  růžové či bílé květy s velkým obsahem nektaru od června do září;
  chlupaté, vejčité, zubaté, šedozelené listy;
  plodem drobné, podlouhlé, hladké hnědé tvrdky, po čtyřech v každém květu
    
- stanoviště: velmi teplé, slunné, s kameny (ideální na skalce)
   
- půda: suchá, lehká, výživná, dobře propustná, vápenitá
     
- výsev:  na jaře ven
  (klíčení ale může být zdlouhavé)
   
- vysazení: v květnu do sponu 30-45 cm
    
- rozmnožování: dělením na jaře nebo na podzim,
  stonkovými řízky nebo kořenovými výběžky (ze starších rostlin) koncem jara nebo začátkem léta
   
- pěstování:

u starších rostlin či vyšších druhů na jaře sestřihnout všechny suché větvičky až u země; před zimou vždy zastřihnout na 1/3

    
- přiživování:

-

     
- zazimování: jen ve velmi studených oblastech  
  jinak lze po celý rok pěstovat v bytě (vyplatí se v chladnějších oblastech)  
      
- někt.druhy:

Origanum dictamnus (krétské oregano) – šedé listy, velké růžové květy

 
  Origanum majorana, syn. Majorana hortensis (majoránka zahradní) – jednoletá či vytrvalá oblíbená kuchyňská bylinka se stejným léčebným použitím jako oregano vulgaris, ale méně intenzívní vůně  
  Origanum onites (francouzská majoránka) – bílé nebo růžové květy, trávově zelené listy s pikantní chutí, vhodná do chladnějších zahrad  
- n.kultivary:

Origanum vulgare cv. Compact Pink Flowered – tmavě růžová květenství, tmavozelené listy s ostrou chutí

 
      
- užívané části: listy, snítky listů s květy  
     
- sklizeň: čerstvé listy kdykoliv (nejaromatičtější v době květu, ke konzervaci však sbírat krátce před rozkvětem)  
     
- konzervace: sušení: listy ( sbírané krátce před rozkvětem), nať (sbíraná v době květu) - na teplém, suchém místě listy rozprostřené na papíře a nať zavěšená ve svazečcích  
  zamražení: listy - v mikrotenových sáčcích či plastových nádobkách  
  konzervace v oleji: listy   
  konzervace v octu: listy   
  lisování oleje: -  
  kandování v cukru: -  
      
- obsahuje: silice, třísloviny, hořčiny, organické kyseliny,...  
     
- léčivé účinky: analgetikum, působí dezinfekčně, uklidňuje nervy při podrážděnosti  
     
  vnitřní použití: při kašli a bolestech hrdla, pro vykašlávání, žvýkání listů při bolestech zubů, k léčení chorob zažívacího ústrojí, při neurosexuálních poruchách   
  zevní použití: při revmatismu, jako protizánětlivé kloktadlo, k inhalacím, do posilujících koupelí, proti kožním infekcím; pár kapek silice na polštáři navodí příjemné usínání a „dobrou mysl“  
     
  denní dávka: ?  
  kontraindikace: -  
  vedlejší účinky: -  
     
- v kosmetice: nálev do osvěžující koupele, silný nálev jako vlasový kondicioner; z listů se destiluje olej do parfémů a kosmetických přípravků  
      
- v kuchyni: do masitých jídel, pokrmů z ryb, polévek, dušené zeleniny, zeleninových salátů, rajčat, vaječných jídel a sýrů a především do italských pokrmů (pizza atd.); součást francouzského provensálského koření (dobromysl, rozmarýn, tymián, saturejka, majoránka)  
      
  podporuje zažívání  
      
- recept: Sýrový koláč s oreganem (pro 6 osob)  
  Prosít 225 g hladké mouky, přidat špetku soli a 110 g másla nakrájeného na kousky. Přidat vodu a vypracovat těsto. Polovinu těsta rozválet a dát do vymazané koláčové formy o průměru 20 cm. Sýrovou náplň připravit smícháním 225 g měkkého sýra, jedné polévkové lžíce nakrájené cibule, 50 g strouhaného parmazánu, dvou vajec, špetky pepře a dvou polévkových lžic nasekané petrželové natě. Rajčatová směs: na jedné polévkové lžíci olivového oleje osmahnout jeden prolisovaný stroužek česneku s dvěmi polévkovými lžícemi nasekaného oregana a přidat 200 g rajčatového protlaku s 50 g vypeckovaných a nakrájených černých oliv, pořádně promíchat. Polovinu sýrové náplně rozetřít na těsto, naskládat na ni 55 g tence nakrájených plátků sýru mozzarella, polovinu rajčatové směsi a polovinu velké nakrájené zelené papriky. Ve stejném pořadí a množství vrstvy ještě jednou opakovat. Rozválet druhou polovinu těsta a přikrýt jí poslední vrstvu. Kraje koláče dobře přitlačit a koláč potřít rozšlehaným vejcem. Nakonec koláč čtyřikrát podélně naříznout, protože během pečení nabude. Péct při 200 °C 30-40 minut.  
      
- vůně, okrasa: voňavá bylinka, do směsí potpourri a voňavých polštářků (je kouzelným kvítím svatojánských nocí)  
     
- v domácnosti: pěstuje se k přilákání včel a motýlů  
      
- historie: Rodové jméno Origanum je odvozeno z řeckých slov "oros ganos" – tj. radost z hor.  
  Dezinfekční a konzervační schopnosti oregana znali už staří Egypťané, kteří jich hojně využívali. Ve středověku oregano patřilo k rostlinám chránícím před "zlou mocí". Bylo vysazováno na hroby, aby poskytlo klid a mír duším zemřelých, a také se považovalo za protilátku hadího jedu. Nať se dříve požívala k barvení vlny nahnědo.   

 

Zpět na Bylinky

Domů