Salvia officinalis

 

Šalvěj lékařská

 

 

 

     
- původ:  jižní Evropa a Malá Asie
List šalvěje lékařské

 

Vrcholek šalvěje lékařské

 

List šalvěje lékařské

 

Keřík šalvěje lékařské

 

Šalvěj lékařská

 

Recept: Šalvějové těstoviny

 

 

 

   
- čeleď: hluchavkovitých (Laminaceae)
    
- životnost: vytrvalá
   
- popis: stále zelený polokeř s hojně větveným a silným kořenem,
  výška až 30-70 cm;
  modrofialové (vzácně bílé) květy od května do července, oblíbené u včel;
  podlouhlé či kopinaté šedozelené plstnaté měkké listy;
  plodem téměř kulovité, tmavě hnědé či černé tvrdky, po čtyřech v každém květu
    
- stanoviště: velmi slunné, suché, chráněné
   
- půda: nejlépe lehká, kyprá, spíše sušší, dobře propustná, úrodná, zásaditá, hlinitopísčitá, jílovitou zeminu raději zlehčit pískem (jinak šalvěj není na půdu příliš náročná)
     
- výsev:  od března do pařeniště, ven v květnu nebo v říjnu
  (šalvěj lékařská dobře vzchází, její kultivary však ne)
   
- vysazení: do sponu 40x60 cm
    
- rozmnožování: řízky v dubnu a květnu, odnožemi
   
- pěstování: konce výhonků často zaštipovat (podpoří se keřovitý růst),
  u kvetoucích kultivarů vždy po odkvětu ostříhat květy,
  žloutnoucí listy značí nedostatek místa v zemi,
  jednou za 4-5 let obnovovat, starší dřevnaté trsy hluboce seřezávat
    
- přiživování:

kompost a trochu řasového vápna

   
- zazimování: přikrývá se chvojím;
  jinak lze po celý rok pěstovat v bytě na světlém a slunečném místě
    
- někt.druhy:

Salvia lavandulifolia (španělská šalvěj) - slabě balzámová vůně, vhodná pro čaje

  Salvia rutilans (šalvěj červenavá) - choulostivá, šarlatové květy na podzim a v zimě, listy s ananasovou příchutí
  Salvia sclarea (šalvěj muškátová) - dvouletá, šeříkově fialové květy, vroubkované listy  
  Salvia viridis/Salvia horminum (šalvěj zahradní) - jednoletá, velmi podobná šalvěji muškátové (i v použití)  
  Salvia fruticosa/Salvia triloba (šalvěj trojlaločná) - velká, laločnaté listy, na šalvějový čaj  
- n.kultivary: Salvia officinalis cv. Purpurea (červená šalvěj) - silně aromatické listy, do čajů při bolení v krku  
      
- užívané části: především listy (Folium salviae), nať (Herba salviae), zřídka i květy  
     
- sklizeň: čerstvé listy kdykoliv (nejlépe krátce před rozkvětem, nejvíce éterických olejů obsahuje ve slunných, suchých dnech, především v poledne), celá nať seříznutá 10 cm nad zemí až dvakrát do roka  
     
- konzervace: sušení: listy (sbírané nejlépe před kvetením) - pomalu ve stínu v tenkých vrstvách (při umělém sušení při teplotě mezi 30-35 °C)  
  zamražení: listy - v mikrotenových sáčcích, tvořítkách na led či plastových nádobkách  
  konzervace v oleji: listy, celá nať  
  konzervace v octu: listy, celá nať  
  lisování oleje: z listů sbíraných v době květu  
  kandování v cukru: -  
      
- obsahuje: v listech 1,5-3 % žlutozelené silice obsahující jedovatý tujon (40-60 %, kromě španělské šalvěje bez tujonu), cineol (do 15 %), kafr (asi 20 %), borneol (15 %), alfa-pinen, salviol, hydroxyterpenové kyseliny a asi 16 dalších složek;  
  třísloviny (až 8 %), saponiny, hořčiny (karnozol, diterpenlankton), triterpeny, flavonoidy, pryskyřice, kyselina nikotinová, oxyterpenové kyseliny, estrogenní hormony, vitamíny skupiny B, tzv. vitamín P, ...  
     
- léčivé účinky: antibakteriální a antivirózní prostředek, antidiabetikum, antiflagistikum, antiseptikum, dermatikum, mírné diuretikum, mírné spazmolytikum, stomachikum, protiplísňový, svíravý a potopudný prostředek  
     
  vnitřní použití (formou čaje): při zvýšené potivosti, zažívacích potížích, křečích, chvění končetin, obrně, onemocněních míchy, onemocnění žláz, nemocných játrech, nadýmání, odstraňuje poruchy ve střevech a průjem, pročišťuje krev, k posílení celého těla, zabraňuje záchvatům mrtvice, zklidňuje kašel a rýmu, odvádí hleny z dechových orgánů a žaludku, povzbuzuje chuť k jídlu, napomáhá trávení, snižuje sekreci mléka (pomáhá matkám při odstavení kojenců)  
  zevní použití (formou odvaru, obkladu, masti či koupele):  
  odvar: při zánětech sliznice v ústech a krku, zánětech mandlí, hnisání zubů, krvácení dásní, uvolnění zubů, astmatu, bronchiálních katarech,  
  odvar či obklad: při diabetu, srdeční slabosti a bolesti hlavy  
  koupel: pro lidi se slabými nervy a ženy s nemocnou dolní částí těla  
  mast: (nebo rozdrcený čerstvý list) na kousnutí hmyzem  
     
  denní dávka: 4-6 g (čaj)  
  kontraindikace: bez přestávky neužívat déle jak 4 týdny, při předávkování hrozí toxicita (obsahuje jedovatý tujon, který může vyvolat křeče), nevhodné pro epileptiky, v těhotenství se vyhnout vysokým dávkám užívaným vnitřně (stimuluje dělohu), užívaná při kojení snižuje tvorbu mateřského mléka  
  vedlejší účinky: při předávkování (15 g) křeče nebo pocit horka a závratí  
     
- v kosmetice: na oplachování vlasů pro ztmavnutí šedivých vlasů nebo proti lupům, k napařování obličeje, jako stahující a čistící pleťová voda; potírání listy bělí zuby, žvýkání listů odstraňuje pach z úst; přidává se do zubních past, ústních vod, mýdel, šampónů a koupelových přísad  
      
- v kuchyni: (nejvíce se hodí nekvetoucí širokolisté kultivary)  
  sušené listy se používají drcené nebo rozpráškované, na jednu porci 1-2 čerstvé listy nebo špetka listů sušených;  
      
  jako koření do nádivek, v malých dávkách do mastných jídel z vepřového i husího masa a do klobás, do divočiny, krůtího masa a k rybám, do zeleninových sýrů, pomazánek a kořeněných omáček, do šalvějového másla, horkého šalvějového mléka (holandská specialita), do těsta; jako pokrm zvaný "myšky" - tj. šalvějové listy obalované a smažené v těstíčku, z něhož čouhají listové řapíky-ocásky (italská specialita)  
      
  přispívá k trávení ostrých pokrmů, sladkých moučníků a tuků  
      
- recept: Šalvějové těstoviny  
  Čerstvé listy opatrně opéct na olivovém oleji, nakonec přidat kousek másla a nechat je rozpustit (nesmí zhnědnout), potom směs trochu osolit a přelít jí vařené těstoviny  
      
- v domácnosti: směs olejové esence a alkoholu se hodí jako protiplísňový postřik na papír a herbářové položky; sušené listy vložené mezi prádlo odpuzují hmyz; pálení v ohni nebo její vaření dezinfikuje ovzduší a potlačuje pachy zvířat a zápach z kuchyně  
      
- vůně, okrasa: voňavá bylinka, listy do věnců  
     
- historie: Rodové jméno Salvia je odvozeno z latinského slova "salvere" – tj. léčit.  
  Listy šalvěje jsou od antiky pokládány za symbol věčného života. Především ve středověku si pak šalvěj získala velkou prestiž. Říkalo se, že komu roste na zahradě šalvěj, ten nezemře - tolik se věřilo v její léčivé schopnosti. Jako oblíbenou léčivku ji nechal i Karel Veliký pěstovat v Capitulare de villis. V šestnáctém století se šalvějové listy používaly i v kosmetice - jako "zubní kartáček". Šalvěj byla také používána k přípravě černého barviva na vlasy.   
- názvy:

lidově: babské ucho, koníčky, smrtky
slovensky: Šalvia lekárska
anglicky: Garden Sage, Common Sage
německy: Echter Salbei
francouzsky: Sague officinale
italsky: Salvia
španělsky: Salvia officinal
rusky: Šalfej aptečnyj
maďarsky: Orvosi zsálya

  

 

Zpět na Bylinky

Domů