Salvia officinalis |
||||||||
Šalvěj lékařská
|
|
|||||||
- původ: | jižní Evropa a Malá Asie |
|
||||||
- čeleď: | hluchavkovitých (Laminaceae) | |||||||
- životnost: | vytrvalá | |||||||
- popis: | stále zelený polokeř s hojně větveným a silným kořenem, | |||||||
výška až 30-70 cm; | ||||||||
modrofialové (vzácně bílé) květy od května do července, oblíbené u včel; | ||||||||
podlouhlé či kopinaté šedozelené plstnaté měkké listy; | ||||||||
plodem téměř kulovité, tmavě hnědé či černé tvrdky, po čtyřech v každém květu | ||||||||
- stanoviště: | velmi slunné, suché, chráněné | |||||||
- půda: | nejlépe lehká, kyprá, spíše sušší, dobře propustná, úrodná, zásaditá, hlinitopísčitá, jílovitou zeminu raději zlehčit pískem (jinak šalvěj není na půdu příliš náročná) | |||||||
- výsev: | od března do pařeniště, ven v květnu nebo v říjnu | |||||||
(šalvěj lékařská dobře vzchází, její kultivary však ne) | ||||||||
- vysazení: | do sponu 40x60 cm | |||||||
- rozmnožování: | řízky v dubnu a květnu, odnožemi | |||||||
- pěstování: | konce výhonků často zaštipovat (podpoří se keřovitý růst), | |||||||
u kvetoucích kultivarů vždy po odkvětu ostříhat květy, | ||||||||
žloutnoucí listy značí nedostatek místa v zemi, | ||||||||
jednou za 4-5 let obnovovat, starší dřevnaté trsy hluboce seřezávat | ||||||||
- přiživování: |
kompost a trochu řasového vápna |
|||||||
- zazimování: | přikrývá se chvojím; | |||||||
jinak lze po celý rok pěstovat v bytě na světlém a slunečném místě | ||||||||
- někt.druhy: |
Salvia lavandulifolia (španělská šalvěj) - slabě balzámová vůně, vhodná pro čaje |
|||||||
Salvia rutilans (šalvěj červenavá) - choulostivá, šarlatové květy na podzim a v zimě, listy s ananasovou příchutí | ||||||||
Salvia sclarea (šalvěj muškátová) - dvouletá, šeříkově fialové květy, vroubkované listy | ||||||||
Salvia viridis/Salvia horminum (šalvěj zahradní) - jednoletá, velmi podobná šalvěji muškátové (i v použití) | ||||||||
Salvia fruticosa/Salvia triloba (šalvěj trojlaločná) - velká, laločnaté listy, na šalvějový čaj | ||||||||
- n.kultivary: | Salvia officinalis cv. Purpurea (červená šalvěj) - silně aromatické listy, do čajů při bolení v krku | |||||||
- užívané části: | především listy (Folium salviae), nať (Herba salviae), zřídka i květy | |||||||
- sklizeň: | čerstvé listy kdykoliv (nejlépe krátce před rozkvětem, nejvíce éterických olejů obsahuje ve slunných, suchých dnech, především v poledne), celá nať seříznutá 10 cm nad zemí až dvakrát do roka | |||||||
- konzervace: | sušení: listy (sbírané nejlépe před kvetením) - pomalu ve stínu v tenkých vrstvách (při umělém sušení při teplotě mezi 30-35 °C) | |||||||
zamražení: listy - v mikrotenových sáčcích, tvořítkách na led či plastových nádobkách | ||||||||
konzervace v oleji: listy, celá nať | ||||||||
konzervace v octu: listy, celá nať | ||||||||
lisování oleje: z listů sbíraných v době květu | ||||||||
kandování v cukru: - | ||||||||
- obsahuje: | v listech 1,5-3 % žlutozelené silice obsahující jedovatý tujon (40-60 %, kromě španělské šalvěje bez tujonu), cineol (do 15 %), kafr (asi 20 %), borneol (15 %), alfa-pinen, salviol, hydroxyterpenové kyseliny a asi 16 dalších složek; | |||||||
třísloviny (až 8 %), saponiny, hořčiny (karnozol, diterpenlankton), triterpeny, flavonoidy, pryskyřice, kyselina nikotinová, oxyterpenové kyseliny, estrogenní hormony, vitamíny skupiny B, tzv. vitamín P, ... | ||||||||
- léčivé účinky: | antibakteriální a antivirózní prostředek, antidiabetikum, antiflagistikum, antiseptikum, dermatikum, mírné diuretikum, mírné spazmolytikum, stomachikum, protiplísňový, svíravý a potopudný prostředek | |||||||
vnitřní použití (formou čaje): při zvýšené potivosti, zažívacích potížích, křečích, chvění končetin, obrně, onemocněních míchy, onemocnění žláz, nemocných játrech, nadýmání, odstraňuje poruchy ve střevech a průjem, pročišťuje krev, k posílení celého těla, zabraňuje záchvatům mrtvice, zklidňuje kašel a rýmu, odvádí hleny z dechových orgánů a žaludku, povzbuzuje chuť k jídlu, napomáhá trávení, snižuje sekreci mléka (pomáhá matkám při odstavení kojenců) | ||||||||
zevní použití (formou odvaru, obkladu, masti či koupele): | ||||||||
odvar: při zánětech sliznice v ústech a krku, zánětech mandlí, hnisání zubů, krvácení dásní, uvolnění zubů, astmatu, bronchiálních katarech, | ||||||||
odvar či obklad: při diabetu, srdeční slabosti a bolesti hlavy | ||||||||
koupel: pro lidi se slabými nervy a ženy s nemocnou dolní částí těla | ||||||||
mast: (nebo rozdrcený čerstvý list) na kousnutí hmyzem | ||||||||
denní
dávka: 4-6 g (čaj) |
||||||||
kontraindikace: bez přestávky neužívat déle jak 4 týdny, při předávkování hrozí toxicita (obsahuje jedovatý tujon, který může vyvolat křeče), nevhodné pro epileptiky, v těhotenství se vyhnout vysokým dávkám užívaným vnitřně (stimuluje dělohu), užívaná při kojení snižuje tvorbu mateřského mléka | ||||||||
vedlejší účinky: při předávkování (15 g) křeče nebo pocit horka a závratí | ||||||||
- v kosmetice: | na oplachování vlasů pro ztmavnutí šedivých vlasů nebo proti lupům, k napařování obličeje, jako stahující a čistící pleťová voda; potírání listy bělí zuby, žvýkání listů odstraňuje pach z úst; přidává se do zubních past, ústních vod, mýdel, šampónů a koupelových přísad | |||||||
- v kuchyni: | (nejvíce se hodí nekvetoucí širokolisté kultivary) | |||||||
sušené listy se používají drcené nebo rozpráškované, na jednu porci 1-2 čerstvé listy nebo špetka listů sušených; | ||||||||
jako koření do nádivek, v malých dávkách do mastných jídel z vepřového i husího masa a do klobás, do divočiny, krůtího masa a k rybám, do zeleninových sýrů, pomazánek a kořeněných omáček, do šalvějového másla, horkého šalvějového mléka (holandská specialita), do těsta; jako pokrm zvaný "myšky" - tj. šalvějové listy obalované a smažené v těstíčku, z něhož čouhají listové řapíky-ocásky (italská specialita) | ||||||||
přispívá k trávení ostrých pokrmů, sladkých moučníků a tuků | ||||||||
- recept: | Šalvějové těstoviny | |||||||
Čerstvé listy opatrně opéct na olivovém oleji, nakonec přidat kousek másla a nechat je rozpustit (nesmí zhnědnout), potom směs trochu osolit a přelít jí vařené těstoviny | ||||||||
- v domácnosti: | směs olejové esence a alkoholu se hodí jako protiplísňový postřik na papír a herbářové položky; sušené listy vložené mezi prádlo odpuzují hmyz; pálení v ohni nebo její vaření dezinfikuje ovzduší a potlačuje pachy zvířat a zápach z kuchyně | |||||||
- vůně, okrasa: | voňavá bylinka, listy do věnců | |||||||
- historie: | Rodové jméno Salvia je odvozeno z latinského slova "salvere" – tj. léčit. | |||||||
Listy šalvěje jsou od antiky pokládány za symbol věčného života. Především ve středověku si pak šalvěj získala velkou prestiž. Říkalo se, že komu roste na zahradě šalvěj, ten nezemře - tolik se věřilo v její léčivé schopnosti. Jako oblíbenou léčivku ji nechal i Karel Veliký pěstovat v Capitulare de villis. V šestnáctém století se šalvějové listy používaly i v kosmetice - jako "zubní kartáček". Šalvěj byla také používána k přípravě černého barviva na vlasy. | ||||||||
- názvy: |
lidově: babské ucho, koníčky, smrtky |
Zpět na Bylinky