Thymus sp.

 

Tymiány a mateřídoušky

 
(mají velmi podobné vlastnosti i použití)

 

 

     
- původ: Středomoří Mateřídouška obecná

 

Listy mateřídoušky obecné

 

Rozkvetlá mateřídouška obecná

 

Květ mateřídoušky obecné

 
   
- čeleď: hluchavkovitých (Laminaceae)
   
- životnost: vytrvalé
   
- popis: stále zelený nízký polokeř, hojně větvený;
  výška až 30 cm (mateřídouška obecná je ale plazivá);
  světle fialové až růžové či bílé květy v létě, oblíbené u včel;
  malé, oválné, šedozelené listy
  plodem elipsoidní tvrdky, po čtyřech v každém květu
- stanoviště: přímé slunce, teplo, sucho, kameny, ochrana před prudkým větrem, chudší prostředí (pro větší aroma listů)
- půda: lehká, suchá, dobře propustná, písčitohlinitá, mírně vápenitá, raději alkalická
- výsev: v březnu až dubnu přímo na místo do řádků vzdálených asi 40 cm na povrch půdy, semena jen lehce přitisknout (klíčí za světla)
- vysazení:  do sponu 20x20 cm
- rozmnožování: stonkovými řízky 5-8 cm dlouhými ze starších keříků, kdykoliv během roku kromě zimy;
  trsy nebo zakořeněné poléhavé lodyhy se oddělují na jaře nebo na podzim
 
- pěstování: v létě se rostliny pravidelně seřezávají;
  na jaře, po odkvětu a na podzim opatrně sestříhat asi ve třetině, aby rostlina zesílila a zkošatila;
  jen v suchém období mírně zalévat;
  jednou za 4-5 let obnovit
    
- přiživování:

kompost (jen málo)

   
- zazimování: v chladných oblastech na zimu seříznout a zakrýt chvojím;
  jinak lze po celý rok pěstovat v bytě, nejlépe na jižním okně
   
- někt.druhy: Thymus vulgaris (tymián obecný/mateřídouška tymián) - bledě fialové květy, špičatě vejčité a jemně chlupaté listy silněji vonícísušené než čerstvé
  Thymus citriodorus (mateřídouška citronová) - bledě šeříkovité květy, jasně zelené listy svěže vonící po citronu, výška 30 cm
  Thymus serpyllum (mateřídouška obecná/úzkolistá) - pozdní červenofialové květy, u nás roste planě, velmi otužilý kobercovitý druh s jemnou chutí (slovo serpyllum je odvozeno z řeckého "herpyllos" - tj. plazivý), hlavní složkou mateřídouškové silice je cymol (narozdíl od thymolu u tymiánu)
  Thymus capitatus (mateřídouška hlavatá) - velkokvětý druh pěstovaný průmyslově pro éterický olej
  Thymus herba-barona (mateřídouška kmínová) - růžové květy, bronzově zelené listy se silným kmínovým aroma, výška 10 cm, poléhavý polokeřík s obloukovitě sehnutými větévkami
  Thymus pulegioides (mateřídouška vejčitá) - růžové květy, silně vonící listy větší a okrouhlejší než u tymiánu, výška až do 30 cm (většinou jen do 10 cm)
  T. pseudolanuginosus/T. lanuginosus (vlnatá mateřídouška) - bledě růžové květy, chlupatě sivé listy, výška 8 cm, plazivý keřík
  francouzský (letní) tymián - nízký, rychle se rozrůstá, citlivý na mráz
  německý (zimní) tymián - roste pomalu, mrazuvzdorný
    
- užívané části: listy (Folium thymi), celá nať (Herba thymi), kvetoucí vrcholky
   
- sklizeň: listy se odtrhávají v létě, nejlépe v poledne za suchého počasí (nejaromatičtější jsou v době počátku květu rostliny);
  kdykoliv se sklízí celá nedřevnatá nať
    
- konzervace: sušení: listy, nať - rozprostřené na papíře v tenké vrstvě nebo celá nať zavěšená ve svazečcích
  zamražení: listy - v mikrotenových sáčcích, tvořítkách na led či plastových nádobkách
  konzervace v oleji: listy, nať
  konzervace v octu: listy, nať
  lisování oleje: -
  kandování v cukru: -
    
- obsahuje: 3,5 % silice obsahující tymol, cymol, karvakrol, a-pinén, linalol, borneol a cineol; až 10 % tříslovin, organické kyseliny, hořčiny, saponiny, flavonoidy,...
   
- léčivé účinky: antiseptikum, antibiotikum, antiflagistikum, expektorans, konzervační vlastnosti (nejsilnější léčivé účinky má planá, přírodní mateřídouška)
    
  vnitřní použití (formou čaje): podporuje zažívání, uvolňuje hlen, omezuje nadýmání, mírní průjmy, podněcuje tvorbu bílých krvinek pro ochranu před infekcí, snižuje nespavost, zbavuje svalových bolestí; tonizující a stimulující čaj z listů k léčbě zažívacích a dýchacích potíží, s medem proti dusivému kašli, nachlazení a chrapotu
  zevní použití (formou obkladů, koupelí a vdechování): na kožní onemocnění, rány, vředy apod., léčí dýchací potíže, zlepšuje krevní oběh ve vlásečnicích, povzbuzuje fyziologické funkce organismu
   
  denní dávka: 10 g (čaj)
  kontraindikace: čistá silice nebo tymol při vnitřním použití toxické - vnitřně nikdy nepoužívat!, silici neužívat v těhotenství a raději ani při srdeční slabosti a akutních střevních zánětech
  vedlejší účinky: silici neužívat formou lázně nebo velkoplošného masírování, protože vysoce účinný tymol dobře překonává kožní bariéru!
   
- v kosmetice: odvar z listů použitý do koupele podporuje krevní oběh, tvorbu buněk a zlepšuje stav pokožky; jako přeliv proti lupům ve vlasech; k napařování obličeje; mast na bolavá místa
   
  tymiánový olej (thymol) – je antiseptický; pro masáže při bolestech hlavy; přidává se do dezinfekčních prostředků, zubních past, parfémů a toaletních potřeb
   
- v kuchyni: používá se opatrně - max. 3 čajové lžičky na 1 kg potravin (čerstvá rostlina je velmi aromatická); lístky rostliny se sdrhnou a rozemnou v prstech; je téměř univerzálním kořením
   
  do nádivek, sekaného masa a pikantních pokrmů, masových vývarů, polévek, omáček; do hrachových a fazolových pokrmů; při uzení masa; k zvěřině, drůbeži, rybám, měkkýšům; pro pokrmy jen zvolna vařené ve víně; na pizzu; do sýrů a bylinkových másel, k zelenině a salátům; k ovocným salátům, k ochucení medu a do džemů; do nakládaných okurek a oliv; s bobkovým listem do kysaného zelí; "bouquet garni" (směs planých druhů mateřídoušek s petrželí a bobkovým listem) k přípravě masa
   
  pomáhá při zažívání tučných jídel, mírní nadýmání, působí dezinfekčně
   
- recept: Králík na hořčici a tymiánu
  V míse smíchat 2 polévkové lžíce hořčicového prášku, 2 polévkové lžíce hladké mouky, 1 polévkovou lžíci nasekaného tymiánu a podle chuti osolit, případně opepřit. Postupně přidávat 6 polévkových lžic vody a utřít do hladké pasty, kterou se pak potřou porce jednoho rozporcovaného králíka. Maso dát na vymaštěný pekáč a péct hodinu až hodinu a půl při 180 °C, dokud maso nezměkne. Lze podávat horké i studené. 
   
- v domácnosti: směs olejové esence a alkoholu se hodí jako protiplísňový postřik na papír a herbářové položky; odstraňuje pachy
   
- vůně, okrasa: voňavá bylinka, vonný list ve směsích potpourri
   
- historie: Rodové jméno Thymus je pravděpodobně odvozeno z řeckého slova "thymon" – tj. odvaha, či řeckého "thymos" - tj. silný, zmužilý, nebo řeckého "thyein" - tj. udit, repektive "thymiana" - tj. udírna.
  Již staří Egypťané znali konzervační vlastnosti mateřídoušek - používali je při balzamování. A více než 4 000 let se mateřídoušky používají jako koření i léčivky. Ve středověku byl tymián obecný (thymus vulgaris) používán mimo jiné například k "vyhnání mrtvého porodu". Jeho nejdůležitější léčivá látka thymol byla až do počátku 18. století považována za kafr. A mateřídouška tymián (thymus serpyllum) byla po 15. století nazývána "rostlinou Panny Marie", protože se začala dosti používat k léčbě ženských nemocí. 

 

Zpět na Bylinky

Domů