Skořicoví
šneci
|
na
asi 2 plechy:
|
těsto: 250
g hladké mouky, 250 g polohrubé mouky, 1 vejce, sůl, 3 lžíce
cukru krupice, asi 1-2 dl mléka (podle potřeby), 2 dl sladké
smetany
|
náplň: rozinky, rum, vanilkový cukr, med, perník
(vše podle chuti a množství)
|
poleva: 150 g moučkového
cukru, 1-2 lžíce horké vody, 1 lžička rumu
|
|
Mouku
prosejeme do větší mísy a uprostřed uděláme důlek, do kterého
rozdrobíme droždí, přidáme cukr a vlažné mléko a necháme
vykynout. Potom vmícháme smetanu, vejce, sůl a vypracujeme těsto,
které necháme kynout. Během kynutí těsto několikrát
propracujeme. Vykynuté těsto rozválíme na pomoučněné utěrce
na plát, který potřeme rozehřátým máslem a poté medem (používáme
mašlovačku). Posypeme rozinkami namočenými v rumu, strouhaným
perníkem, skořicí a vanilkovým cukrem. Stočíme jako roládu a
ostrým nožem pokrájíme na plátky 2-3 cm silné. Jejich spodní
stranu ponoříme do hladké mouky a vložíme na tukem vymazaný
plech v rozestupu asi 4-5 cm. Upečeme dozlatova a vychladlé šnečky
potřeme bílou cukrovou polevou, kterou zhotovíme smícháním
cukru, horké vody a rumu. Dobrou chuť
|
|
Tip: Náplň: Rozválené těsto můžeme posypat ještě kokosem, opraženými
ovesnými vločkami, oříšky, kousky ovoce, rozdrobenými piškoty
nebo jinými sladkými drobečky,... Pokud máme radši hodně sladké,
posypeme ještě cukrem a rozinky máčíme v rumu s lžící
cukru. Šnečci budou chutní i s náplní z máku, marmelády,
džemu nebo nastrouhaného či nakrájeného ovoce (jablka, švestky,
třešně, jahody) se skořicí a cukrem. Zapojte svou fantazii!
|
|
|