Moučníky

 

 

 

 

Koblihy

na asi 35 kousků:

40 g másla, 40 g cukru, 4 žloutky, 3/8 litru mléka, 30 g droždí, 500 g hrubé mouky, 2 lžíce rumu, sůl, citronová kůra, 1 vanilkový cukr, tuhá zavařenina (nejlépe meruňková), olej na smažení

 

Máslo s cukrem utřeme do pěny, jeden po druhém vmícháme žloutky, dále citronovou kůru, vanilkový cukr a po kapkách rum. Mezitím necháme vzejít kvásek z droždí, vlažného mléka, kostky cukru a trošky hrubé mouky, kterou odebereme z celkového množství. Do třené hmoty přidáme vykynutý kvásek a zbývající mouku se špetkou soli. Vařečkou dobře vypracujeme těsto, až se na jeho povrchu tvoří bubliny. Poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a dáme na teplé místo kynout.

Po nabytí o polovinu jej na pomoučněném vále vyválíme na 2 cm a tvořítkem (nebo skleničkou) vykrájíme kolečka. Na polovinu z nich poklademe do středu lžičku zavařeniny. Druhou polovinou je překlopíme, okraje přitiskneme a menším tvořítkem znovu vykrojíme (tím se okraje dobře spojí). Koblihy necháme na moukou posypaném vále dále kynout, přikryté utěrkou. Po půl hodině obrátíme a necháme dále kynout. Smažíme pod poklicí v 3 cm silné vrstvě tuku z obou stran dozlatova. Vyjmeme na talíř vyložený papírovým ubrouskem, který vsákne přebytečný tuk. Po chvilce posypeme cukrem a můžeme podávat.

 

Tip: Aby koblížky byly naprosto dokonalé, měla by jejich příprava probíhat v teple. Nejlepší jsou čerstvé, druhý den už chutnají "jen" jak z pekárny - ale i tak jsou dobré!

 

Pochválené koláčky

na 4 plechy:

těsto: 680 g polohrubé mouky, 380 g másla, 100 g cukru, 3 vejce, 8 lžic mléka, 60 g droždí

náplň: jablková, ořechová, maková

vejce na potření, mouka na vál, tuk na plech

 

V mouce vyhloubíme důlek, do kterého dáme rozdrobené droždí s mlékem a dvěmi lžícemi cukru a necháme vzejít kvásek. Pak přidáme zbylé přísady a vypracujeme těsto, které rozdělíme na čtyři bochánky. Na pomoučněném vále je rozválíme a rádýlkem rozdělujeme na čtverce o straně 5 cm. Doprostřed klademe náplň a vždy dva protilehlé konce spojíme. U jablečné náplně, která více teče, můžeme spojit všechny čtyři konce. Potřeme rozšlehaným vejcem s vodou a pečeme na vymaštěném plechu asi 15 minut ve středně vyhřáté troubě dozlatova.

 

jablková náplň: Buď můžeme použít jablečná povidla zahuštěná rozdrobenými piškoty, nebo si náplň vytvoříme: 1/2 kg oloupaných a rozkrájených jablek podusíme do měkka, pak je rozmačkáme se 150 g cukru a ochutíme citronovou šťávou a mletou skořicí.

ořechová náplň: 100 g strouhaných ořechů osladíme 80 g vanilkového cukru a 1 lžící medu, zalijeme mlékem (podle potřeby) a zahustíme 20 g drcených piškotů.

maková náplň: Umletý mák svaříme s mlékem, cukrem a rozinkami a zahustíme strouhaným perníkem. Můžeme přidat i rum.

 

Tachovské svatební koláčky

těsto: 60 dkg polohrubé mouky, 1 nastrouhaný ztužený tuk, 1 vejce a 2 žloutky, 1 vanilkový cukr, 1 prášek do pečiva, 1 lžíce cukru krystal, špetka soli, 1 1/2 kostky droždí, 1/4 l mléka na kvásek

náplň: tvaroh, mák, marmeláda, rozinky, mandle

obalení: 1 kostka másla, 1 štamprdle rumu, 4 balíčky vanilkového cukru, moučkový cukr

 

Vypracujeme těsto, které vyválíme na tloušťku asi 1/2 cm a vykrajujeme malá kolečka (asi 3 cm v průměru). Klademe na vymaštěný plech a doprostřed každého dáme asi lžičku náplně (tvaroh, mák, marmeláda, rozinky, mandle). Upečené koláčky namáčíme v rozpuštěném másle, do kterého přidáme rum. Nakonec obalíme v moučkovém cukru smíchaném s vanilkovým cukrem. Dobrou chuť

 

 

Kakaové řezy

na jednu dávku (asi 20 kousků):

250 g hladké mouky, 180 g cukru, 80 g másla, 1/4 l mléka, 2 vejce, 2 bílky, špetka soli, 3 lžíce instantního kakaa (Granko, Nesquik); marmeláda, tuk na vymazání a polohrubá mouka na vysypání plechu

 

V teplém mléce rozpustíme kakao, pak postupně přidáme žloutky, máslo, 90 g cukru a mouku a rozšleháme. Ze čtyř bílků a špetky soli ušleháme sníh, vsypeme zbylý cukr a došleháme dotuha. Vmícháme jej do kakaové směsi. Těsto nalijeme na vymazaný a vysypaný plech a pečeme při 150 °C zhruba 30 minut. Vychladlý plát rozkrojíme, polovinu namažeme marmeládou a druhou polovinou překryjeme (aby se nám plát při překlápění neroztrhl, můžeme jej rozkrojit na tři díly). Pak rozkrájíme na kousky. Před podáváním můžeme ozdobit šlehačkou a kakaem. Dobrou chuť

 

Tip: Řezy výborně chutnají promazané marmeládou z bílého rybízu a angreštu.

 

Vláčné tvarohové žužu

na jednu dortovou formu (asi 12 kousků):

500 g tvarohu, 3 vejce, 125 g cukru, 25 g vanilkového cukru, 1 sáček vanilkového pudinku, 1 lžíce nastrouhané citronové kůry, 1 lžíce rumu, 2 lžíce malinového sirupu, špetka soli, tuk na vymazání a strouhanka na vysypání formy

 

Do mísy dáme všechen tvaroh, žloutky oddělené od bílků, cukr, vanilkový cukr, pudinkový prášek, citronovou kůru a lžíci rumu. Metličkou ušleháme do hladka. K bílkům přidáme špetku soli a ušleháme tuhý sníh, který opatrně vmícháme k tvarohovému těstu. Polovinu pak nalijeme do vymazané a vysypané dortové formy a druhou polovinu obarvíme sirupem a přelijeme přes první vrstvu. Povrch uhladíme a formu vložíme do trouby rozehřáté na 180 °C.  Pečeme 40 až 60 minut. Těsto nám bude v průběhu pečení suflovat (zvětšovat svůj objem), ale v konečné fázi bude podobné, jako když jsme je nalévali do formy. Upečené žužu necháme vychladnout a před podáváním posypeme moučkovým cukrem. Dobrou chuť

 

Tip: Místo malinového sirupu lze použít i jiný, nebo jej můžeme nahradit řídkou marmeládou.

 

Jemný citrónový dort

na jednu dortovou formu (asi 12 kousků):

8 polévkových lžic citrónové šťávy, 8 vajec, 250 g práškového cukru, 2 kelímky (po 250 g) smetany na šlehání, 50 g solamylu, sůl, 2 sáčky vanilkového cukru, 2 sáčky ztužovače šlehačky; tuk na vymazání formy, hrubá mouka na vysypání formy, pergamenový nebo pečicí papír, případně kůra z jednoho citrónu na ozdobení

 

Na těsto nejdříve oddělíme bílky od žloutků. Ze čtyř bílků a špetky soli ušleháme tuhý sníh a postupně do něho zašleháme 50 g práškového cukru. Čtyři žloutky, 50 g cukru, špetku soli a jednu polévkovou lžíci citrónové šťávy šleháme tak dlouho, až vznikne hladká krémová hmota. Vmícháme 25 g solamylu a nakonec ušlehaný sníh. Dortovou formu o průměru asi 26 cm vyložíme pergamenovým papírem nebo papírem na pečení a vysypeme hrubou moukou. Na papír rozetřeme těsto a povrch uhladíme. V předehřáté troubě (elektr. sporák 150°C/plyn stupeň 2) pečeme asi 35 minut. Necháme trochu zchladnout a uvolníme z okrajů. Tento postup opakujeme, takže máme 2 korpusy, které spojíme náplní. Na náplň ušleháme ze smetany a ztužavačů velmi tuhou šlehačku, do které postupně zašleháváme vanilkový cukr a 5 až 6 lžic citrónové šťávy. Šleháme jen krátce. Na jeden upečený a vychladlý piškotový korpus navršíme všechnu  citrónovou šlehačku (ale můžeme si nechat trochu na ozdobení) a zakryjeme druhým dílem. Zbylý práškový cukr prosejeme na povrch dortu a ozdobíme hoblinkami citrónové kůry (případně zbylou šlehačkou). Dobrou chuť

 

Tip: Těsto se připravuje nadvakrát kvůli sněhu z bílků. Můžeme jej ale připravit najednou a před přidáním sněhu jej rozdělíme na dvě části, přičemž sníh do každého dílu ušleháme těsně před pečením.

Jemný citrónový dort 

 

Hraběnka - strouhaný koláč s jablky

na jeden plech:

na těsto: 40 dkg hladké mouky, 10 dkg moučkového cukru, 1 Hera, 4 žloutky, 1/2 prášku do pečiva

4 bílky + 4 lžíce moučkového cukru, jablka, kakao, ořechy, rozinky

 

Z přísad zpracujeme těsto a třetinu dáme do ledničky. Zbytek rozetřeme na vymaštěný a vysypaný plech, posypeme nahrubo nastrouhanými jablky, kakaem, ořechy a rozinkami. Z bílků a cukru ušleháme sníh, který pak rozetřeme na jablka. Navrch nahrubo nastrouháme těsto z ledničky. Pečeme v mírně vyhřáté troubě. Dobrou chuť

 

 

Tříbarevný koláč

na jeden plech:

I. těsto: 450 g polohrubé mouky, 150 g másla, 150 g moučkového cukru, 30 g kakaa, 1/2 prášku do pečiva, 1 vejce, 4 lžíce studené vody

II. těsto: 750 g tvarohu, 100 g másla, 2 vejce, cukr dle chuti

III. těsto: 300 g polohrubé mouky, 300 g moučkového cukru, 1/2 prášku do pečiva, 2 celá vejce, 15 cl oleje, 7 lžic studené vody

 

Smícháme přísady prvního těsta a zpracujeme je nejlépe rukama na vále. Těstem potáhneme vymazaný a vysypaný plech. Poté ušleháme přísady druhého těsta a rozprostřeme na první vrstvu. Nakonec promícháme všechny přísady třetího těsta a tím pokryjeme vrstvu druhou. Dáme péci na 25 minut do trouby vyhřáté na 200 °C. Dobrou chuť

 

Skořicoví šneci

na asi 2 plechy:

těsto: 250 g hladké mouky, 250 g polohrubé mouky, 1 vejce, sůl, 3 lžíce cukru krupice, asi 1-2 dl mléka (podle potřeby), 2 dl sladké smetany

náplň: rozinky, rum, vanilkový cukr, med, perník (vše podle chuti a množství)

poleva: 150 g moučkového cukru, 1-2 lžíce horké vody, 1 lžička rumu

 

Mouku prosejeme do větší mísy a uprostřed uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí, přidáme cukr a vlažné mléko a necháme vykynout. Potom vmícháme smetanu, vejce, sůl a vypracujeme těsto, které necháme kynout. Během kynutí těsto několikrát propracujeme. Vykynuté těsto rozválíme na pomoučněné utěrce na plát, který potřeme rozehřátým máslem a poté medem (používáme mašlovačku). Posypeme rozinkami namočenými v rumu, strouhaným perníkem, skořicí a vanilkovým cukrem. Stočíme jako roládu a ostrým nožem pokrájíme na plátky 2-3 cm silné. Jejich spodní stranu ponoříme do hladké mouky a vložíme na tukem vymazaný plech v rozestupu asi 4-5 cm. Upečeme dozlatova a vychladlé šnečky potřeme bílou cukrovou polevou, kterou zhotovíme smícháním cukru, horké vody a rumu. Dobrou chuť

 

Tip: Náplň: Rozválené těsto můžeme posypat ještě kokosem, opraženými ovesnými vločkami, oříšky, kousky ovoce, rozdrobenými piškoty nebo jinými sladkými drobečky,... Pokud máme radši hodně sladké, posypeme ještě cukrem a rozinky máčíme v rumu s lžící cukru.  Šnečci budou chutní i s náplní z máku, marmelády, džemu nebo nastrouhaného či nakrájeného ovoce (jablka, švestky, třešně, jahody) se skořicí a cukrem. Zapojte svou fantazii!

 

 

Valašské frgále

na 2 koláče o průměru 20 cm:

kynuté těsto: 250 g hladké mouky, 100 g moučkového cukru, 80 g másla, 2 dl mléka, 2 žloutky, 20 g droždí, špetka soli, citronová kůra

tvarohová náplň: 300 g měkkého tvarohu, 100 g moučkového cukru, 1 vejce, špetka soli, citronová kůra

maková náplň: 150 g mletého máku, 100 g moučkového cukru, 1 balíček vanilkového cukru, 1/2 dl mléka, 50 g másla, mletá skořice, badyán

mandle, rum

 

Z trochy vlažného mléka, droždí a trochy cukru necháme vzejít kvásek, který pak vlijeme do proseté mouky. Přidáme zbytek mléka a cukru, sůl, žloutky, rozpuštěné máslo a citronovou kůru. Vypracujeme hladké těsto, které necháme asi 1 hodinu vykynout. Z pečícího papíru vystřihneme 2 kruhy o průměru 20 cm a potřeme je rozpuštěným máslem. Vykynuté těsto rozdělíme na polovinu a každý díl těsta rozválíme na tenkou placku a na připraveném papíře ji zformujeme do kruhu. Těsto musí být velmi tenké. Na placky z těsta potom střídavě klademe náplně a dozdobíme půlkami mandlí. Koláče pečeme při 180 °C. Ještě horké pokapeme rumem. Dobrou chuť

 

Tvarohová náplň: Všechny přísady spojíme dohromady a vymícháme v hladký krém.

Maková náplň: Mák spaříme vroucím mlékem, přidáme máslo, cukr a koření. Vše dobře promícháme.

 

Angreštový koláč

na jeden plech:

křehké těsto: 200 g másla, 80 g cukru, 300 g hladké mouky, 1 žloutek, 3 lžíce jahodové zavařeniny

třené těsto: 125 g másla, 230 g cukru, 3 vejce, 3 žloutky, 4 lžíce mléka, 250 g hladké mouky, 1 sáček prášku do pečiva, 1 kg angreštu

bezé: 4 bílky, 200 g cukru krupice

 

Z másla, cukru, mouky a žloutku zpracujeme křehké těsto, které dáme na 30 minut do chladu odpočinout. Hluboký plech vymažeme tukem, vysypeme hrubou moukou a těsto v něm rozválíme. Na několika místech ho propíchneme vidličkou a dáme péct 10 minut do trouby předehřáté na 150 °C. Připravíme třené těsto: utřeme máslo s cukrem a postupně přidáme celá vejce a žloutky, mléko a mouku s práškem do pečiva. Předpečené křehké těsto potřeme zavařeninou a na ni nalijeme třené těsto. Vrátíme na 10 minut do trouby. Pak vyndáme, poklademe angreštem a asi 45 minut dopékáme. Cukrářský kornout naplníme ušlehanými bílky s cukrem - bezé. Koláč rozkrájíme na dílky a každý ozdobíme sněhem z kornoutu. Dáme na 15 minut do trouby mírně zapéct. Dobrou chuť

 

Pomerančový dort z krupice

na jednu dortovou formu (asi 12 kousků):

těsto: 2 pomeranče, 100g cukru, 100g krupice, 4 vejce, 1 lžíce rumu

poleva: 1 jahodový pudink, 2 lžíce citrónové polevy v prášku (Vitana),  2 lžíce citrónové šťávy, šťáva z ½ citrónu, 1-2 lžíce moučkového cukru, 1 lžíce krupicového cukru, 2 lžíce másla

 

Žloutky utřeme s cukrem. Přidáme celý nastrouhaný pomeranč (kůru i dužinu se šťávou), rum a krupici a třeme důkladně asi 15 minut, aby krupice nabobtnala. Pak zlehka vmícháme tuhý sníh z bílků. Těsto zvolna upečeme ve vymazané a vysypané formě.

 

Poleva: Pudinkový prášek a lžíci krupicového cukru rozmícháme asi ve ¼ litru vody a vaříme do zhoustnutí. V misce si rozmícháme 2 lžíce citrónové polevy s jednou lžičkou vody, šťávou z ½ pomeranče a jednou lžící práškového cukru. Potom ušleháme změklé máslo s trochou uvařeného pudinku a přidáme ke šťávě. Řádně promícháme. Nakonec přidáme i zbytek uvařeného pudinku. Pokud je krém příliš hustý, přidáme ještě pomerančovou šťávu. Necháme trochu vychladnout a opatrně nalijeme na dort. Dobrou chuť

 

 

Křupavé vafle

pro 4 osoby (asi 8 kousků):

125 g másla nebo margarínu, 100 g cukru, 1 sáček vanilínového cukru, 2 vejce, 250 g mouky polohrubé, 100 ml mléka, 100 ml vody, 1/2 balíčku prášku do pečiva, sůl, citrónová kůra

navrch: šlehačka, karamel/čokoláda/malinový džem apod.

 

Změklé máslo nebo margarín utřeme do pěny s cukrem, vanilínovým cukrem a vejci. Pak přidáváme střídavě vlažné mléko, vodu a mouku. Do posledních 50 g mouky vmícháme prášek do pečiva. Přidáme také špetku soli a ochutíme strouhanou citrónovou kůrou. Pečeme ve vaflovači. Dobrou chuť

 

 

Šťavnatý jablečný koláč s tvarohem

na jednu dortovou formu (asi 12 kousků):

1 kg jablek, 4 vejce, 250 g polohrubé mouky, 175 g moučkového cukru, 125 g másla, kůra a šťáva z 1 citronu, 1 vanilkový pudink, 250 g nízkotučného tvarohu, 200 g zakysané smetany; Rama a polohrubá mouka na vymazání a vysypání formy

 

Z mouky, změklého másla, cukru, jednoho vejce a nastrouhané citrónové kůry uhněteme hladké těsto. Zabalíme ho do potravinářské fólie a necháme asi půl hodiny odpočinout. Oloupaná a odjadřincovaná  jablka pokrájíme na plátky a pokapeme je citronovou šťávou. Tvaroh ušleháme se 3 vejci, zakysanou smetanou a vanilkovým pudinkem a do této směsi opatrně vmícháme plátky jablek. Dortovou formu vytřeme máslem a vysypeme polohrubou moukou. Asi 2/3 těsta rozválíme do velikosti dna dortové formy a položíme na dno formy. Ze zbývajícího těsta uděláme váleček a ten rozválíme tak, aby vytvořil okraj koláče na stěnách dortové formy. Těsto do formy dobře vtiskneme, oba díly těsta spojíme, aby se neoddělovaly. Dovnitř navrstvíme tvaroh s jablky, uhladíme a dáme péct do trouby vyhřáté na 180°C. Pečeme asi 60 minut, z toho na posledních 15 minut pokryjeme povrch koláče alobalem. Vychladlý koláč vyjmeme z formy a na povrchu můžeme potřít rozehřátým džemem a posypat slunečnicovými semínky. Dobrou chuť

 

 

Zpět na Recepty

Domů