Občerstvení

 

 

Tiramisu po česku

pro 6 osob:

250 g měkkého tvarohu, 215 g smetany ke šlehání, 100 g pomazánkového másla, 200 ml mléka,  asi 150 g piškotů, 5 lžiček rozpustné kávy, 5 lžiček instantního kakaa, 5 lžiček + 5 lžic cukru

 

Tvaroh našleháme s pomazánkovým máslem, 100 ml mléka a pěti lžícemi cukru. Vmícháme ušlehanou smetanu. V hrníčku necháme s mlékem rozpustit po pěti lžičkách kávy, kakaa a cukru. V této směsi namáčíme piškoty a prokládáme je v mističkách s vrstvami připraveného krému à la mascarpone. Povrch dezertu ozdobíme kakaem či čokoládovou polevou. Dobrou chuť

Tiramisu po česku

 

Vafle s třešněmi

na 6 kousků:

1 sklenice třešňového kompotu (720 ml), 125 g cukru, špetka soli, 1 lžíce škrobu, 100 g změklého másla, 4 vejce, 250 g hl. mouky, 250 g zakysané smetany, 2 lžičky strouhané citronové kůry, 1 až 2 lžíce moučkového cukru

 

Šťávu z třešňového kompotu nalijeme do hrnce a doplníme vodou na 375 ml. Přidáme 50 g cukru a necháme přejít varem. Škrob smícháme s troškou vody a přidáme ke kompotové šťávě. Opět necháme přejít varem a vmícháme třešně. Na vafle ušleháme máslo se 75 g cukru a vejci do pěny. Přimícháme mouku se solí a vše zamícháme. Pak přidáme zakysanou smetanu a citronovou kůru.Těsto postupně naběračkou naléváme na vaflovač. Upečené vafle posypeme moučkovým cukrem. Doplníme teplým nebo studeným třešňovým kompotem a podáváme. Dobrou chuť

Vafle s třešněmi

 

 
Dokonalá smetanová zmrzlina na tisíc způsobů
pro 4-6 osob (necelý 1 litr):
Výborná, jednoduchá a i levná pochoutka, která se vyrovná pravé italské zmrzlině
kelímek smetany na šlehání (230 ml), 90 g cukru krupice, asi 300 g ovoce (nektarinky, jahody, maliny...)
 
Vyšleháme smetanu, jak nejlépe umíme. Ovoce rozmixujeme spolu s cukrem a promícháme se smetanou (nejlépe vidličkou). Část ovoce si můžeme nechat stranou, pokrájíme ho na kousky (jak velké máme rádi) a přimícháme do smetanové směsi. Nalijeme do umělohmotné nádoby a dáme do mrazáku. Po hodině tuhnoucí zmrzlinku řádně promícháme a dáme zase mrazit. Po další hodině můžeme postup buď opakovat (aby byla zmrzlinkovatější) nebo si už na ní klidně můžeme smlsnout.  Dobrou chuť
 
Tip.: Tuhle smetanovou pochoutku nemusíte mít jen ovocnou. Můžete zapojit fantazii a umrazit si třeba oříškovou (z nejrůznějších druhů), karamelovou, griliášovou, kávovou, skořicovou, čokoládovou s extra velkými kusy čokolády nebo i stracciatelu, rozinkovou (s rozinkami namočenými v rumu!) nebo višňovou s višněmi naloženými ve vodce... Ať žijí chuťové buňky!!!
 

 

Babiččin smetanový mls

pro 4 osoby:

2 kelímky zakysané smetany, 2 balíčky vanilkového cukru, 1 balíček piškotů, asi 300 g sladkého ovoce (borůvky, jahody, maliny, ostružiny...)

 

V každém kelímku smetany rozmícháme balíček vanilkového cukru. Dno mísy vyložíme silnější vrstvou piškotů a přelijeme přes ně jeden kelímek smetany s cukrem. Rozložíme vrstvu ovoce, proložíme slabou vrstvou piškotů a zalijeme druhým kelímkem smetany s cukrem. Zbylými piškoty můžeme ozdobit vrch. Dáme do ledničky nejméně na 2 hodiny uležet (nejlépe ale přes noc). Dobrou chuť

Babiččin smetanový mls

 

Monte

pro 4 osoby:

1 sáček vanilkového pudinku, 1/2 l mléka, cukr, 250 g měkkého tvarohu, 3-4 lžíce lískooříškového čokoládového krému (nebo rozehřáté čokolády), 1 lžíce instantní kávy, asi 40 piškotů, případně čokoládová poleva

 

Kávu rozpustíme v jedné lžíci horké vody a necháme zcela vychladnout. Pudink uvaříme podle návodu a po vychladnutí do něj zašleháme tvaroh. Polovinu tohoto krému pak rozlijeme do misek a poklademe piškoty. Do druhé poloviny zašleháme čokoládu a kávu a přelijeme přes první vrstvu. Dozdobíme zbylými piškoty, tvarohem a případně čokoládovou polevou. Dobrou chuť

Monte

 

Rýžová banánka

pro 4 osoby:

1 sáček rýže, asi 1/2 l mléka, 2 lžíce cukru, asi 20 g pudinkového prášku, 2 banány

 

Pudinkový prášek rozmícháme s trochou mléka a zbytek nalijeme do kastrolu. Přidáme rýži a zahřejeme. Do horké kaše přilijeme rozmíchaný pudinkový prášek a kaši vaříme asi 2 minuty. Banány rozmačkáme a promícháme s kaší. Rozdělíme do misek a můžeme podávat buď teplé nebo vychlazené. Dobrou chuť

Rýžová banánka

 

Pudink dvou výrazných chutí

pro 4 osoby:

pro 4 osoby: 1 l mléka, 1 mandlový pudink, 1 čokoládový pudink, 2 lžíce cukru, 4 lžíce kakaa (Nesquik,Granko...), 2 lžíce rumu, asi 40 piškotů

 

Mandlový pudink uvaříme s 1/2 l mléka a 2 lžícemi cukru podle návodu. Pak do něj zamícháme 2 lžíce rumu a rozdělíme do misek. Pokryjeme vrstvou piškotů. V hrníčku rozmícháme čokoládový pudinkový prášek s trochou mléka, zbylé mléko nalijeme do kastrolu a přidáme k němu 4 lžíce kakaa. Do horkého mléka vmícháme rozmíchaný čokoládový pudink a vaříme asi 1-2 minuty. Čokoládovým pudinkem přelijeme vrstvu piškotů. Dobrou chuť

Pudink dvou výrazných chutí

 

Bailey´s

na asi 1,2 l:

2 kondenzovaná slazená mléka, ½ l rumu, ½ l mléka, 1 pudink s příchutí mandlovou nebo karamelovou

 

Do plechovek s kondenzovaným mlékem propíchneme dvě díry a vložíme je do hrnce s vodou. Vaříme 2 hodiny - poté necháme vychladnout. Z mléka a pudinkového prášku uvaříme pudink, který také necháme vychladnout. Do mixéru dáme kondenzované mléko, pudink a přidáváme rum. Vše pořádně promixujeme a nalejeme do uzavíratelných flašek. Uskladňujeme v chladu a také podáváme nejlépe vychlazené. Dobrou chuť

 

Labužnická horká čokoláda extras

pro 1 osobu:

pro 1 osobu: 3 lžičky instantní horké čokolády, asi 2 dl horké vody, trocha mléka, cukrářská trubička,  lžička Nutelly, lžička instantního kakaa (Nesquik, Granko), šlehačka a čokoládová poleva na ozdobení, případně čokoládové vločky nebo strouhaná čokoláda a čtvereček čokolády

 

3 lžičky horké čokolády zalijeme horkou vodou a zjemníme ji trochou mléka. Ozdobíme šlehačkou, posypeme kakaem a pokapeme čokoládovou polevou. Cukrářskou trubičku z poloviny namočíme v Nutelle a vložíme do sklenice. Nakonec můžeme ještě posypat čokoládovými vločkami nebo strouhanou hořkou čokoládou a čokoládový vzhled umocnit čtverečkem čokolády. Dobrou chuť

Labužnická horká čokoláda extras

 

Jednohubky Zaziky

podle množství:

podle množství: 1 díl pomazánkového másla, 1 díl Ramy, 1 díl taveného sýra, koření Zaziky podle chuti; sýr Eidam, salát; pečivo

 

Smícháme pomazánkové máslo, Ramu a tavený sýr a dochutíme kořením Zaziky (na 200 g asi 3 lžičky). Namažeme na nakrájené plátky pečiva a ozdobíme kouskem zeleného salátu a čtverečkem eidamu. Dobrou chuť

Jednohubky Zaziky

 

Neobvyklé jednohubky

podle množství:

podle množství: pomazánkové máslo, sýr eidam, kompotované mandarinky; pečivo

 

Do pomazánkového másla vmícháme strouhaný sýr (zhruba stejné množství jako pomazánkové máslo) a tuto pomazánku namažeme na rohlíky nakrájené na kolečka. Na každé kolečko klademe jednu mandarinku. Zapíchneme párátko. Dobrou chuť

Neobvyklé jednohubky

 

Krabí sýrová pomazánka

pro 4 osoby:

pro 4 osoby: 60 g taveného sýra, 2 lžíce Ramy, 3-4 lžíce pomazánkového másla, 8-10 krabích tyčinek, 1/2 lžičky bílého pepře, sůl; pečivo

 

Tavený sýr, Ramu a pomazánkové máslo utřeme v misce a dochutíme pepřem, případně solí. 4 rozmražené krabí tyčinky nadrobno nakrájíme a přimícháme k pomazánce. Pomazánku natřeme na čerstvé pečivo (nejlépe na rozpůlené rohlíky) a posypeme zbytkem krabích tyčinek nakrájených nahrubo. Dobrou chuť

 

 

Rychlé sýrové rolky

na 12 kousků:

na 12 kousků: 12 plátků sýra, 12 lžic pomazánkového másla, 12 plátků šunkového salámu, 6 listů ledového salátu

 

Plátky sýra namažeme pomazánkovým máslem, proložíme plátkem šunky a půlkou listu salátu a srolujeme do ruličky. Propíchneme párátkem nebo jehlicí a klademe na talíř. Dobrou chuť

 

 

Bageta zvaná "Výborná"

pro 1 osobu:

základ: bageta, list salátu (hlávkový, čínské zelí...), máslo (nejlépe pomazánkové), majonéza (nebo jiný dresing), šunka (nebo jiný salám), sýr (v podstatě jakýkoliv druh)

další: natvrdo uvařené vejce, různě upravené maso, fazole, různá zelenina (cibule, pórek, okurka, mrkev, paprika, rajče, brokolice...), použít lze i vařenou nebo sterilovanou zeleninu (spařená brokolice, nakládaná mrkev/mini-kukuřice/okurky...)

 

Postup je zcela jednoduchý: zkrátka bagetu podélně rozkrojíme (řez nemusíme dokončovat), namažeme, proložíme salámem, sýrem a zeleninou (případně ještě vajíčkem či jinými surovinami) a pokapeme majonézou. Bagetu si můžeme vytvořit jakoukoliv - jen pozor na kombinace chutí jednotlivých přísad! Dobrou chuť

Bageta zvaná "Výborná"

 

Zpět na Recepty

Domů