KOSMOS 2
SRPEN 1999 / AUGUST 1999

ČÍŇANÉ HODLAJÍ USKUTEČNIT PILOTOVANÝ LET DO VESMÍRU

 

(Slovo-7/1999, P.Boček)

Čína se nejspíš stane třetí zemí, která podnikne pilotovaný let do vesmíru. Z dostupných informací vyplývá, že kosmickou loď s lidskou posádkou míní Číňané vypustit již v říjnu. V tomto měsíci si obyvatelé nejlidnatějšího státu světa připomenou padesáté výročí komunistického převratu.

"Čínští představitelé říkají, že je nutné udělat vše pro to, aby v říjnu odstartovali dva čínští kosmonauté," sdělil listu The New York Times důvěryhodný diplomatický zdroj z Pekingu. "Projekt má jejich podporu a zřejmě na něj poskytli také dost peněz."

V případě úspěšného startu lodi s lidskou posádkou by Čína vstoupila do exkluzivního klubu pilotovaných kosmických letů. Zatím je vyhrazen pouze Spojeným státům a Rusku.

Podrobnosti o svém kosmickém programu drží čínští komunisté pod pokličkou. Z internetových stránek, které o něm neoficiálně informují, je ale zřejmé, že Peking má již na let připravené kosmonauty. A technická část příslušného projektu označeného krycím číslem "921" je v druhé, závěrečné fázi.

Čína vypustila na oběžnou dráhu první satelit v roce 1970. Od té doby uskutečnila desítky nepilotovaných startů. Vedení státu uvolnilo peníze na utajovaný projekt "921" . Shromáždilo na něj stovky špičkových vědců a konstruktérů. Vyslalo také do Ruska personál, který se zde seznamoval s výcvikem kosmonautů.

Nosič, jenž má vynést loď se dvěma čínskými kosmonauty, je údajně vylepšenou verzí rakety "Dlouhý pochod". Kosmická loď se dvěma páry slunečních panelů pak zřejmě bude připomínat ruský Sojuz.

Poznámka: Objeví někdo internetové stránky na kterých by bylo možné získat podrobnější informace - např. internetovou stránku časopisu "Aerospace China Magazine"? Mě se to zatím nepodařilo. A kdo bude mít první ve sbírce podpis čínského kosmonauta?


 

Na úvodní stránku příslušného čísla Na další článek příslušného čísla