KOSMOS 5
PROSINEC 1999 / DECEMBER 1999

ZMĚNY V POSÁDKÁCH PRO
KOSMICKOU STANICI ISS

 

Ve třetí "Expedici" pro ISS došlo k výměně Kennetha Bowersoxe. Nahradí jej Frank Culbertson, muž, který byl ředitelem programu "Shuttle/Mir". O něm je známo, že velmi moc chtěl velet deváté (a poslední výpravě) amerického raketoplánu na Mir a jeho nominace se zdála být téměř jistou, ale na poslední chvíli jej tehdy nahradil Charles Precourt. Proč? Nikdo neví (tedy někdo asi ví, ale mlčí). (Mimochodem, Bowersox zůstal v záložní posádce pro Expedici-1. Navíc se s ním podle oficiálního prohlášení NASA počítá pro další lety, takže z oddílu astronautů neodchází úplně.)

V zářijovém čísle ruského časopisu Novosti Kosmonavtiki se objevila jména dalších dvou základních posádek pro mezinárodní kosmickou stanici ISS. Pátou posádku (start Sojuzem TM, přistání raketoplánem) mají tvořit Valerij Korzun, Jelena Kondaková a Peggy Whitsonová. Šestá (start na raketoplánu, přistání v Sojuzu TM) se pak má skládat z Jurije Malenčenka, Stephena Robinsona a Michaela Finckeho. Pátá posádka odstartuje na Sojuzu TM a vrátí se raketoplánem, šestá naopak (start raketoplánem, přistání v Sojuzu TM). Zajímavé je, že velitelé obou posádek jsou ruského původu (dosud se střídali - startům Sojuzem má velet Rus, na raketoplánu Američan). Jurij Malenčenko tak má v tuto chvíli "garantovány" další dva starty do vesmíru - v příštím roce se má na ISS podívat jako člen posádky raketoplánu Atlantis STS-101. Navíc (alespoň mne) překvapuje, že v páté posádce jsou hned dvě ženy (v předchozích čtyřech se objevila jen jedna jediná). A také je zajímavé, že v obou posádkách se objevují dva "zelenáči" (Whitsonová a Fincke), neb se tradovalo, že v hlavních posádkách pro ISS bude místo jen pro "zkušené" a v prvních čtyřech je jediný "zelenáč", Michail Tjurin.

V příštím roce by měla být odzkoušena silnější a modernizovaná varianta ruské lodi Sojuz - podle předběžných informací má vzlétnout v říjnu 2000 na dvoutýdenní návštěvu stanice ISS s velitelem Talgatem Musabajevem a palubní inženýrkou Naděždou Kuželnou na palubě.

(Původní nominace posádek pro ISS - viz Kosmos 3/1999.)


 

Na úvodní stránku příslušného čísla Na další článek příslušného čísla