KOSMOS 6
LEDEN 2000 / JANUARY 2000

VELKÉ UDÁLOSTI NASA OHLAŠUJÍ
NOVÉ TISÍCILETÍ

 

Na oficiálních stránkách NASA jsem objevil přehled deseti největších událostí NASA v roce 1999 - jejich překlad asi nebude přesný především u astronomických událostí.

NASA-TOP10.gif (14745 bytes)

1/ Hubble Space Telescope upřesňuje konstantu rozpínání vesmíru
Po osmi letech pečlivého měření upřesnili vědci pomocí HST hodnotu tzv. Hubbleovy konstanty která určuje rychlost rozpínání vesmíru, a tím i jeho stáří a velikost. Měření Hubbleovy konstanty bylo jeden z tří hlavních cílů pro dalekohled vypuštěný v roce 1990.

2/ Astronomové našli důkaz existence první planety, která obíhá okolo dvouhvězdy
Astronomové financovaní NASA našli poprvé vzdálenou planetu procházející před jeho hvězdou. Jde o potvrzení existence které bylo doposud pouze odvozováno od kolísání světla hvězd

3/ Mars Global Surveyor poskytl první 3D mapu Marsu
Mapa vytvořená pomocí Mars Orbiter Laser Altimeter (MOLA ) reprezentuje 27 miliónu měření v letech 1998 a 1999.

4/ Astronomové poprvé spatřili výbuch gamma hvězdy
23.ledna 1999 sledovali astronomové poprvé jednu z nejsilnějších explozí ve vesmíru - výbuch gamma hvězdy

5/ První žena ve funkci velitele amerického raketoplánu
Dvacátému šestému startu raketoplánu Columbia (22.-27.července 1999) poprve v dějinách velela žena - plukovnice amerických vzdušných sil Eileen Collinsová. Mise STS-93 úspěšně umístila na oběžnou dráhu Rentgenovou observatoř Chandra (součást HST) a Compton Gamma Observatoř.

     

Družice TERRA                    Eillen Collins                             X-34

 

6/ První let raketoplánu k Mezinárodní vesmírné stanici
Mise raketoplánu Discovery STS-96 (27.5. až 6.6.1999) byla první cestou amerického raketoplánu k nově budované ISS. Na stanici raketoplán dopravil více než 3600 liber zásob pro první stálou posádku ISS (jídlo, oděvy, počítače, …)

7/ Nové technologie NASA umožňují bezpečnější přistávání letadel i za špatného počasí
Na letištích v Detroitu, Seattlu, Minneapolisu a Memphisu byla uplatněna nová technologie přistávání civilních letadel za zhoršených klimatických podmínek - tuto technologii vyvinula NASA v rámci svých programů

8/ Chandra - třetí velká observatoř na oběžné dráze zahájila svou činnost
Po necelých 2 měsících své práce na oběžné dráze přinesla rentgenová laboratoř Chandra první ohromující záběry z Mlhoviny Kraba - nejvíce studovaného objektu za hranicí naší sluneční soustavy - a odhalila oslnivý prstenec kolem mlhovinového srdce.

9/ X-34 - zkušební let
V červnu se uskutečnil v rámci certifikačního procesu let testovací verze "raketového letadla" X-34.

10/ Laboratoř TERRA
18.12.1999 byla ze základny vojenského letectva Vandenberg vypuštěna na oběžnou dráhu "Vlajková loď" amerického výzkumu Země družice Terra. Ta je určená k dlouhodobému pozorování zemského povrchu, oceánů a klimatu.


 

Na úvodní stránku příslušného čísla Na další článek příslušného čísla