KOSMOS 7
ÚNOR 2000 / FEBRUARY 2000

LET STS-101 ROZPŮLEN
NOVĚ BUDE STS-101 A STS-106

 

Několik nepříjemných událostí ovlivňuje budování mezinárodní kosmické stanice ISS. Jednak to jsou odklady vypuštění klíčového ruského modulu Zvezda, jednak loňské technické potíže amerických raketoplánů a jednak dvě havárie raket Proton (5. července a 27. října 1999). Podle současných plánů má dojít ke startu modulu Zvezda mezi 8. a 14. červencem letošního roku.

NASA proto začala uvažovat, že by misi raketoplánu Atlantis STS-101 plánovanou nyní ke startu na 13. dubna "rozdělila" do dvou samostatných letů. Hlavním úkolem expedice totiž má být právě oživení modulu Zvezda a také provedení běžné údržby stanice. Podle zvažovaných plánů by došlo v dubnu k servisní misi k zárodku ISS (moduly Zarja a Unity), v srpnu by pak tentýž raketoplán zajistil oživení modulu Zvezda (nynější datum startu: 12. července).

V souvislosti s tímto "rozdělením" došlo také k několika změnám v posádkách. Původní posádka pro Atlantis STS-101 byla: James Halsell (CDR, 5. start), Scott Horowitz (PLT, 3), Mary Weberová (MS, 2), Edward Lu (MS, 2), Jeffrey Williams (MS, 1), Jurij Malenčenko (MS, Rusko, 2), Boris Morukov (MS, Rusko, 1).

Nově mají raketoplánem Atlantis STS-101 startovat: James Halsell (CDR, 5), Scott Horowitz (PLT, 3), Mary Weberová (MS, 2), Jeffrey Williams (MS, 1), James Voss (MS, 4), Susan Helmsová (MS, 4) a Jurij Usačov (MS, Rusko, třetí člen druhé základní posádky stanice ISS).

Posádku STS-106 by měli tvořit: Terry Wilcutt (CDR, 4), Scott Altman (MS, 2), Edward Lu (MS, 3), Richard Mastracchio (MS, 1), Daniel Burbank (MS, 1), Jurij Malenčenko (MS, Rusko, 2), Boris Morukov (MS, Rusko, 1). Pokud by se z nějakých důvodů nepodařilo ruský modul Zvezda ke stanici připojit a bylo by zapotřebí vyslat na oběžnou dráhu jeho americkou náhradu jménem ICM (Interim Control Module), budou ke splnění tohoto úkolu využiti právě astronauté z STS-106 - ovšem v takovém případě by byli "vyřazeni" oba ruští kosmonauté...

 

Rozdělení posádek STS-101 a -106 už bylo oficiálně potvrzeno.

 

Znak posádky STS-101 ve složení ve kterém se do kosmu nepodívá.


 

Na úvodní stránku příslušného čísla Na další článek příslušného čísla