KOSMOS 7
ÚNOR 2000 / FEBRUARY 2000

DALŠÍ POSÁDKY PRO STANICI MIR

 

V minulém vydání Kosmosu jsem informoval o nové posádce pro stanici Mir, přičemž jsem jako datum jejího startu uváděl únor. Ovšem ještě než stačí Kosmos vyjít, došlo k několika radikálním změnám v programu Mir.

První února letošního roku odstartovala a třetího se spojila s ruskou orbitální stanicí Mir zásobovací loď Progress M1-1 (někdy též označovaná jako Progress-M43). To je prvním náznakem toho, že avizovaná "poslední" posádka, která Mir loni v srpnu opustila, nebyla tak docela poslední.

Politické a ekonomické pozadí oživení čtrnáct let staré stanice je složitější a navíc (dle mého názoru) na stránky Kosmosu nepatří. Tak tedy fakta: 31. března má vzlétnout z Bajkonuru raketa Sojuz TM-30 s dvoučlennou posádkou ve složení velitel Sergej Zaljotin a palubní inženýr Alexander Kaleri. Možná s nimi bude i třetí člen posádky: herec Vladimir Stěklov. O jeho zařazení či nezařazení do kosmického letu dosud nebylo definitivně rozhodnuto. Ve vesmíru by se měl zúčastnit natáčení prvního "kosmického" filmu o kosmonautovi, který odmítá opustit orbitální stanici - o podobném projektu sní režisér Jurij Kara už tři roky, přičemž premiéru má mít snímek v dubnu 2001 (čtyřicáté výročí Gagarinova letu). Problémem v současné době není ani tak finanční otázka Stěklovova letu, jako spíš doba jeho trvání - posádka má na stanici strávit 45 až 72 dní, což je pro netrénovaného člověka přece jen dost. Stěklov má sice vynikající fyzickou kondici, ale ta přece jen nedokáže léta tvrdé přípravy nahradit.

V záložní posádce této mise naleznete Saližana Šaripova a Pavla Vinogradova. Pokud posádka Sojuzu TM-30 shledá stanici obyvatelnou, mohla by tato dvojice zamířit do vesmíru na přelomu letošního léta a podzimu k půlroční expedici. Další posádku by mohla tvořit dvojice Alexander Padalka - Sergej Treščev.

Přitom není vyloučeno, že v rámci podnikatelského záměru, který je v současné době vypracován pro stanici Mir, se na její palubu možná vydají i první turisté. Cena za jednu "letenku" má činit pro prvního cestovatele 40 mil. dolarů, postupem času má klesnou na 25 mil. USD.

   herec Vladimír STĚKLOV


 

Na úvodní stránku příslušného čísla Na další článek příslušného čísla