KOSMOS 8
DUBEN 2000 / APRIL 2000

ÚVODNÍK

 

Zdravím Vás z Pardubic.

Po trochu delší odmlce než jsem sám očekával posílám další číslo KOSMOSU. Díky tomuto zpoždění můžu však poskytnout nejčerstvější informace o startu ruského SOJUZU TM-30 s dvěmi kosmonauty na palubě. Jak vidět zatím se nekoná ani filmování na palubě, ani se nepovlékají postele v hvězdném hotelu - ale co není - může být!

Objednal jsem nášivky o které jste měli zájem, zatím je ještě nemám. Ihned jak je obdržím tak je rozešlu zájemcům.

Mám zde od Vás několik příspěvků týkajících se právě výše uvedených témat okolo budoucnosti MIRU - hotel, filmování, likvidace … Zatím jsem je neotiskl, protože si myslím, že to jsou věci spíše ve stádiu projektů a návrhů a vzhledem k jejich poměrné obsažnosti by zabírali dost místa v našem nevelkém bulletinu. Přesto za všechny tyto příspěvky děkuji, pište dál, jsem rád že od vás příspěvky dostávám. A zde se dostávám k dalšímu tématu - obdržel jsem od vás několik návrhů týkajících se našeho bulletinu - abych zvětšil rozsah, aby KOSMOS vycházel častěji, aby tam byly i delší články o kosmické tématice obecně atd. Na všechny tyto návrhy však říkám - NE! Nebylo by asi v mých silách zpracovat větší rozsah než jsou ony dvě strany formátu A4 měsíčně. Při větším počtu stran by byla periodicita vydávání delší a informace by ztrácely na aktuálnosti, navíc by již asi vznikla nutnost platit za tisk. A častější vydávání také není v mých silách - mám ještě jiné povinnosti, rodinu, práci a jsem také pouze člověk …. A vydávání obecných článků s neaktuálním obsahem si myslím je zbytečné - KOSMOS je myšlen právě na aktuální věci z našeho oboru. Takže, pokud vám to nebude vadit, já bych zůstal u stejného rozsahu a obsahu jako doposud.

Pokud máte přístup na Internet podívejte se na adresu www.mujweb.cz/veda/budmepritom.

Na této adrese vznikají Internetové noviny o astronautice a kosmonautice "Buďme při tom". Mohl by to být zajímavý projekt a již jsem se s autorem dohodl na spolupráci.

 

Zdraví Vás Milan HALOUSEK


 

Na úvodní stránku příslušného čísla Na další článek příslušného čísla