KOSMOS 9
KVĚTEN 2000 / MAY 2000

ARMSTRONG POTVRDIL PADĚLKY
NA E-BAY

 

 

 

 

 

 

 

Neil A. Armstrong, první člověk který se procházel po Měsíci, potvrdil, že jeho podpis byl zfalšovaný a nabídnutý k prodeji na populární online aukci E-BAY. Potvrdila to zpráva vydaná 30.3.2000 provozovatelem serveru VALUSING.COM, na němž je největší světová online aukce e-Bay provozována. Armstrong je prvním astronautem který veřejně potvrdil padělek svého podpisu.

Unikátní podepsaná fotografie velikosti 8x10" (palců) představuje Neil Armstronga opírajícího se o britský válečný letoun Spitfire. Fotografie byla nabídnuta k aukčnímu prodeji prostřednictvím zprostředkovatele z New Yorku. Aukce byla uzavřená na 100 USD, poté, co byly přijaty jen dvě nabídky. Identita kupce je neznámá.

Russ Still, zakladatel a vlastník ValuSign.com, kontaktoval Armstrongův sekretariát poté, co poznal podezřelý padělek. Odpověď přijatá 30.3. potvrzuje, že Armstrong bezpečně rozpoznal podpis na fotografii jako padělek. Na celé věci je ale velmi zajímavé, že podepsaná fotografie byla doprovázena tzv. "certifikátem pravosti" (forensic authentication). Podle ValuSing.com byl certifikát vydaný oficiálním soudním ověřovatelem Donaldem Frangipanim. Následné pátrání e-Bay potvrdilo v různých dalších online aukcích 101 prodejních položek, který byly ověřeny stejným examinátorem.

Armstrongův sekretariát v dopise položil otázku o platnosti a důvěryhodnosti těchto certifikátů pravosti. "Domníváme se, že některé, ne-li většina, z podpisů Neil Armstronga nabízených na Internetu jako "potvrzené pravé" jsou padělky." píše Armstrongův sekretář.

Opravdu, totožný podpis a fotografie, předložený stejným prodejcem, se objevil na e-Bay tři dny po prvním případu. Druhý padělek dostal čtyři nabídky, a byl prodán za 152 USD.

(podle CollectSpace)


 

Na úvodní stránku příslušného čísla Na další článek příslušného čísla