KOSMOS 13
ŘÍJEN 2000 / OCTOBER 2000

KOSMONAUTICKÝ MAGAZÍN - 2000/2001

 

Kosmonautický magazín - “letový řád” na rok 2000/2001
autor Tomáš Přibyl

Hvězdárna a planetárium Mikuláše Kopernika v Brně připravila pro nejširší veřejnosti na sezónu 2000/2001 pokračování úspěšné řady přednášek věnované výhradně kosmonautice a kosmickým letům. Název řady je “Kosmonautický magazín” a jejím cílem je pravidelně měsíc co měsíc pravidelně informovat o novinkách v kosmonautice, stejně jako nabídnout zájemcům pohled do historie tohoto oboru. Přednášky se budou uskutečňovat pravidelně každé druhé pondělí v měsíci v 19:00 hod. ve velkém sále planetária Mikuláše Kopernika v Brně. Každý pořad bude mít jednak jedno “nosné” téma a jednak bude přinášet celou řadu zajímavostí a novinek z kosmonautiky za uplynulé i nadcházející období. Garantem celého programu je známý popularizátor kosmonautiky Ing. Tomáš Přibyl.

 

Sto startů raketoplánů
(9. říjen 2000) - Na podzim letošního roku se uskuteční jubilejní stý start amerického kosmického raketoplánu. Co se za touto stovkou startů do vesmíru všechno skrývá?

Mezinárodní stanice na plný plyn
(13.listopad 2000) - Po dlouho očekávaném startu ruského modulu Zvezda (červenec 2000) se budování mezinárodní kosmické stanice ISS rozjíždí na plný plyn.

Kosmické lety, které se neuskutečnily
(11.prosinec 2000) - Historie si pamatuje pouze vítěze, jména těch, kdo skončili v “poli poražených” ráda zapomíná. Přednáška je věnována mužům a ženám, kteří měli vesmír doslova “na dosah ruky”, a přesto se do něj nikdy nepodívali.

Patnáct let po Challengeru
(8. leden 2001) - V lednu roku 1986 se 73 sekund po startu z Floridy změnil v děsivou ohnivou kouli startující raketoplán Challenger, na jehož palubě letělo do vesmíru sedm astronautů.

Neslavné pády slavných raket
(12. únor 2001) - Starty kosmických raket byly, jsou a budou nesmírně riskantní a nebezpečnou záležitostí. Tato přednáška se zabývá největšími a nejzajímavějšími katastrofami v dějinách kosmonautiky.

Cesty ke kometám
(12. březen 2001) - Komety odjakživa poutaly pozornost lidí, stejně tak i astronomů. V posledních letech se k nim vydávají i automatické sondy, jež mají tato tělesa prozkoumat co nejpodrobněji a pokusit se dopravit do pozemských laboratoří i kometární vzorky.

Pozval nás do kosmu
(9. duben 2001) - Neuvěřitelných čtyřicet let nás již dělí od startu prvního kosmonauta světa Jurije Gagarina, který (slovy neméně slavného Neila Armstronga - prvního člověka na Měsíci) “nás pozval do vesmíru”.

Dvacet let raketoplánů
(14. květen 2001) - Již dvě desetiletí zajišťují dopravu mezi zemí a oběžnou dráhou americké kosmické raketoplány, které jsou mnohdy označované za “osmý div světa”.

Mezinárodní kosmické lety
(11. červen 2001) - Přestože je dnes mezinárodní spolupráce při letech do vesmíru samozřejmostí, nebylo tomu tak vždy. A jak tomu bude dále?


 

Na úvodní stránku příslušného čísla Na další článek příslušného čísla