KOSMOS 12
ZÁŘÍ 2000 / SEPTEMBER 2000

FALŠOVÁNÍ FOTOGRAFIÍ V RUSKU

 

Je známou skutečností, že na začátku kosmických závodů mezi Sovětským svazem a Spojenými státy odmítali sovětské úřady připustit jakékoliv potíže a nezdary v jejich kosmickém programu. Snažili se především utajit a zamaskovat jakoukoliv stopu po pilotech a kosmonautech kteří byly z disciplinárních důvodů z výcviku vyřazeni nebo při výcviku zahynuli.

Dvojice představených fotografií pochází z doby krátce po úspěšném letu Jurije Gagarina (květen 1961, černomořské letovisko Soči)

Na první fotografii jsou v přední řadě zleva A.G.Nikolajev, Jurij Gagarin, hlavní konstruktér Vostoku S.P.Koroljev, velitel výcviku kosmonautů Karpov a “padákový cvičitel” Nikitin.

V zadní řadě jsou zachyceni zleva P.R. Popovič, G.G. Neljubov, G.S. Titov a V.F. Bykovský.

 

 

Druhá fotografie, známá alespoň ve třech různých verzích, je pozoruhodná především pro “nepřítomnost” Grigorije Grigorijeviče Neljubova. Takto zasáhla ruka cenzora po tom, co byl Neljubov, jeden z vážných kandidátů na některý z prvních kosmických startů, vyřazen pro nevhodné chování z týmu kosmonautů.

Po svém vyřazení z výcviku Neljubov propadl alkoholismu (alkohol byl podle několika verzí právě důvodem pro jeho vyřazení z týmu!) a v roce 1966 spáchal sebevraždu (31.3.1934 - 18.2.1966).


 

Na úvodní stránku příslušného čísla Na další článek příslušného čísla