KOSMOS 14
LISTOPAD 2000 / NOVEMBER 2000

APOLLO 8 ...

 

... Apollo 8 - pod velením Gemini astronauta Branka Bormana, v posádce s Mercury astronautem Jamesem Lovellem a nováčkem Billem Andersem - byla první expedice která viděla odvrácenou tvář Měsíce. Tato mise je nejvíce pamatována pro dojemný Štědrý večer kdy na měsíční orbitě četli slova z Genesis: "A na začátku Bůh stvořil …".

Po desetiletích, kdy patřil mezi nejvelkorysejší “podpisovatele” mezi astronauty, nyní vyžaduje Frank Borman za každý podpis 50 dolarový dar Církvi St.Andrews ("St. Andrews Church"). Jeho podpis se značně měnil - z původního "Bor.." ze sedmdesátých let až k současné víceméně vlnité čáře.

Někdy se spodní čarou, někdy bez ní - krásný okázalý podpis Jamese Lovella má mnoho zřetelných variací, někdy se dokonce mění i během jednoho dne. Dnes se omezuje pouze na podpisování své knihy "Ztracený Měsíc" ("Lost Moon"). Žádosti o podpis něčeho jiného bývají odmítány. Lovell má obchodní vztahy s dvěmi obchodníky, kteří však nabízejí poměrně drahé podepsané fotografie.

Bill Anders, pravděpodobně jeden z nejúspěšnějších ex-astronautů, dnes vede General Dynamics. Jeho sekretářka vám pošle kopii Výroční zprávy společnosti s jeho tištěným podpisem a pěkný dopis. Anders nebyl nikdy nadšený z podpisování. Jediný způsob, jak získat jeho podpis, je nyní osobně. Já jsem viděl několik jeho vzácných podpisů - W.A.Anders, Bill Anders - jsou téměř umělecké.

 

Výňatek z článku “Building an Apollo collection”, který vyšel v dubnu 2000 v americkém internetovém "Autograph Times" a následně i na stránkách "CollectSpace" (www.collectspace.com). Dovolil jsem si ho přeložit a předložím Vám ho v některém z nejbližších čísel KOSMOSU - je zde mnoho zajímavých úvah a informací z pera jednoho z nejvýznamnějších amerických sběratelů autogramů astronautů - Dr. Williama R. Hansona


 

Na úvodní stránku příslušného čísla Na další článek příslušného čísla