KOSMOS 12
ZÁŘÍ 2000 / SEPTEMBER 2000

BEZ BOBA GILRUTHA BY NEBYLY
PROGRAMY MERCURY, GEMINI
ANI APOLLO


Dr. Robert Rowe Gilruth, vědec, inženýr a průkopník amerického vesmírného programu z éry programů Mercury, Gemini a Apollo, zemřel po dlouhé nemoci v srpnu roku 2000 ve věku 86 let.

Během své čtyřicetileté kariéry spojené s NASA a jeho předchůdcem, Národním Poradním Výborem pro Aeronautiku (NACA ), vedl Dr. Gilruth mnoho programů zaměřených na pilotované kosmické lety.

V roce 1961 se stal ředitelem Manned Spacecraft Center (MSC) v Houstonu (později byl tento vědecký komplex přejmenován na dnes známé Johnson Space Center).

Dr. Gilruth, specialista na letecký výzkum, vytvořil první vědecký tým již v roce 1945. Jeho hlavním zaměřením byl vývoj experimentálního raketou poháněného letadla.

V roce 1952 byl Dr. Gilruth jmenován asistentem ředitele Langley Laboratory, zodpovědné za výzkum hypersonické aerodynamiky a struktur odolných vysokým teplotám.

Změna zaměření Gilruthova výzkumu od raketami poháněných letadel ke kosmickým lodím nastala ve chvíli, kdy Sovětský svaz vypustil svůj první Sputník (1957).

V roce 1958 se stal v Langley vedoucím skupiny zaměřené na pilotované kosmické lety – v té bylo, kromě dr.Gilrutha, ještě dalších 34 předních inženýrů. V roce 1961 přišel se zásadními koncepcemi projektu Mercury – kónickou, tupě zakončenou kapslí kabiny, kritérii pro výběr astronautů, režimy vypouštění lodí a operačními procedurami misí.

Později, již jako ředitel střediska MSC s 1.400 zaměstnanci, řídil 25 kosmických expedic – od prvního balistického skoku Alana Shepharda (květen 1961) až po měsíční expedici Apolla 15 (červenec 1971).

Po svém odchodu z funkce ředitele MSC v lednu 1972 pracoval Dr.Gilruth jako ředitel klíčového personálního odboru v centrále NASA ve Washingtonu. Odtud odešel v prosinci 1973 a stal se soukromým poradcem pro kosmickém otázky.

Dr. Robert Rowe Gilruth se narodil 8.10.1913 v Nashwauku v Minnesotě. Vystudoval letecké inženýrství na minnesotské Universitě a po jejím ukončení pokračoval v postgraduálním studiu organizovaném NACA.

Byl členem Národní akademie inženýrů a Národní akademie věd, Americké astronautické společnosti, čestným členem Královské Aeronautické společnosti a členem Mezinárodní akademie pro Astronautiku. Byl držitelem mnoha vysokých ocenění a vyznamenání z oblasti aeronautiky, astronautiky a inženýrství. Jeho práce byla oceněna i udělením řady čestných doktorátů prestižních universit z celého světa.

Dr. Gilruth stal se jednou z prvních osob umístěných Národní Kosmické Síni Slávy (the National Space Hall of Fame).


 

Na úvodní stránku příslušného čísla Na další článek příslušného čísla