KOSMOS 12
ZÁŘÍ 2000 / SEPTEMBER 2000

DALŠÍ KOSMONAUTÉ Z KAZACHSTÁNU

 

Po rozpadu Sovětského svazu a vzniku několika nástupnických států se jako první z nich dočkal svého vlastního kosmonauta ve vesmíru Kazachstán, na jehož území se nachází kosmodrom Tjuratam (známější je ovšem pod starším názvem Bajkonur).

Prvním kazašským občanem ve vesmíru byl Toktar Aubakirov, když v říjnu 1991 kroužil kolem naší planety osm dní (start Sojuz TM-13). Pro Aubakirova to byl první a poslední let zároveň. Za ním následoval Talgat Musabajev, který je ovšem o poznání aktivnější - absolvoval půlroční výpravy v Sojuzu TM-19 (1994) a TM-27 (1998). Nyní se chystá ke třetímu startu do kosmu - měl by na dva týdny navštívit mezinárodní stanici ISS. V lodi Sojuz mu bude jako palubní inženýr asistovat Naděžda Kuželnaja (dosud v kosmu nebyla, teprve čtvrtá Ruska ve vesmíru). Mise se měla uskutečnit v říjnu letošního roku, ale pravděpodobně "sklouzne" do roku příštího.

V minulých dnech byl v Kazachstánu vypsaný konkurs na další dvojici kosmonautů, kteří by se měli do vesmíru vydávat společně s ruskými piloty. Jejich cílem bude ISS. Na konkursu je zajímavé, že výběr kandidátů není omezen pouze na vojenské piloty, ale zúčastnit se jej může prakticky kdokoliv - dveře do vesmíru tak má otevřené každý občan Kazachstánu s odpovídající fyzickou kondicí, zdravotním stavem a patřičným vzděláním, které bude přínosné pro výzkum vesmíru.

O výběru kazašských kosmonautů ještě budeme informovat.


 

Na úvodní stránku příslušného čísla Na další článek příslušného čísla