KOSMOS 11
SRPEN 2000 / AUGUST 2000

K ISS ODSTARTOVAL RUSKÝ
MODUL ZVĚZDA

13.7.2000

ANGLIEflag.jpg (1603 bytes)

Ruská raketa Proton-K se servisním modulem Zvězda, který bude třetí částí Mezinárodní vesmírné stanice, odstartovala z kosmodromu Bajkonur v Kazachstánu. Zvězda se má 26. července ve výšce 400 kilometrů spojit s dalšími dvěma díly stanice, ruským modulem Zarja a americkým spojovacím modulem Unity.

Kromě toho, že bude sloužit jako obytný a pracovní prostor posádek stanice, k úkolům Zvězdy patří navigace a řízení Mezinárodní vesmírné stanice (ISS), než bude vypuštěn americký modul Destiny, který pak tyto funkce převezme.

Zvězda měla původně vzlétnout již před rokem. Byla však dokončena teprve v květnu 1999 a termín startu se pak posunul na listopad.

V červenci ovšem došlo během letu amerického raketoplánu Columbia ke zkratu na elektrickém rozvodu a následná kontrola zjistila chyby i na dalších raketoplánech, což znamenalo půlroční odstavení celé flotily a start Zvězdy byl odložen na letošní únor.

Další prodlevu přineslo odstraňování závad na ruských raketách Proton.

Zvězda je první čistě ruský příspěvek pro ISS. Konstrukci modulu, která stála 320 miliónů dolarů, plně financovala ruská strana. Postavení modulu s názvem Zarja, který byl 20. listopadu 1998 prvním komponentem ISS, totiž zaplatili Američané.

Autor: čtk

 

PROTON-K připravován ke startu a v okamžiku startu


 

Na úvodní stránku příslušného čísla Na další článek příslušného čísla