KOSMOS 20
KVĚTEN 2001 / MAY 2001

WUBBO OCKELS
DRUHÝ START DO VESMÍRU?

 

Dnes téměř 55letý Wubbo Ockels se stal jedním z prvních evropských astronautů, když na přelomu října a listopadu 1985 absolvoval týdenní misi STS-61A na palubě raketoplánu Challenger (mimochodem, jeho poslední start před tragickou havárií v lednu 1986).

Málo známá je ovšem skutečnost, že se Ockels chystal v devedesátých letech ještě podruhé do vesmíru. Podle původních plánů měl letět na Columbii STS-55, ale po havárii Challengeru NASA přijala směrnici, že na palubě raketoplánu může být maximálně sedm astronautů - a tato kvóta by byla přítomností Ockelse překročena (mimochodem, při misi STS-61A byl Ockels právě osmým členem posádky - bylo to poprvé a zatím naposledy, co se do kosmu vydala osmičlenná výprava). Proto byl přeřazen do výcviku k letu Columbia STS-65 (červenec 1994), ale nakonec jej vyřadily zdravotní potíže.

Ockels po těchto dvou pokusech vrátit se do vesmíru opustil oddíl astronautů a začal se věnovat vědecké práci. Nyní je k zastižení ve středisku ESTEC (ověřená adresa - viz Kosmos č. 7).


 

Na úvodní stránku příslušného čísla Na další článek příslušného čísla