KOSMOS-NEWS 21
ČERVEN 2001 / JUNE 2001

PODPIS NEIL ARMSTRONGA

 

Na americkém sběratelském serveru CollectSpace se objevila zajímavá informace o podpisech Neil Armstronga, která bude jistě zajímat i české sběratele:

Steve Zarelli, přední americký sběratel autogramů astronautů, ověřoval několik stovek podpisů Neil Armstronga umístěných na barevných portrétních fotografiích NASA (v bílém měsíčním skafandru) a došel k závěru, že Armstrong NIKDY neumístil svůj podpis, ani žádnou jinou část textu, přes americkou vlajku na svém levém rameni. Jak je v textu uvedeno, byla pro něj americká vlajka na fotografii posvátným prostorem přes který nikdy nic nepsal. Pouze v několika případech se podpis lehce dotkl vnějšího okraje vlajky, nikdy však přes ní nepřešel. Podle hodnocení amerických sběratelů se Armstrong úmyslně vyhýbá vlajce, nejedná se o žádnou náhodnou shodu okolností. Na řadě prověřovaných fotografií bylo zaznamenáno i dost neobvyklé umístění textu, které však vždy vedlo k jedinému cíli - vyhnout se při psaní americké vlajce na fotografii. Armstrongův osobní sekretář se k předložené myšlence odmítl vyjádřit.

V dalším textu se píše i o tom, že Armstrongovým zvykem je psát první písmeno každého slova textu na fotografii větší než ostatní písmena.

Podle odhadů zkušených amerických sběratelů poskytl Neil Armstrong za více než 30 let, které uplynuly od jeho slavného letu, přes 100 tisíc autogramů, z toho přes 25 tisíc na oficiální portrétní fotografie NASA (viz. výše).

Závěrem bych ještě uvedl informaci, která se objevila v souvislosti se zjištěním padělků Armstrongových podpisů na internetové aukci e-Bay - viz. KOSMOS-NEWS č.9: Podle odhadu sekretariátu Neil Armstronga je 80% nyní prodávaných Armstrongových podpisů na nejrůznějších internetových aukcích padělaných!!!

Milan Halousek (podle Collect Space)

Velká fotografie – podpis splňuje všechny “náležitosti” – je, včetně textu, umístěn důsledně mimo prostor vlajky, všechna první písmena textu jsou větší (ze sbírky M.Halouska)

Výřez fotografie – tak tady bude asi problém!!! Autogram přes vlajku signalizuje, že ho nenapsala ruka Neil Armstronga. Čí tedy???


 

Na úvodní stránku příslušného čísla Na další článek příslušného čísla