KOSMOS-NEWS 21
ČERVEN 2001 / JUNE 2001

JEŠTĚ NĚKOLIK POSTŘEHŮ Z NÁVŠTĚVY
J.LOVELLA V PRAŽSKÉM PLANETÁRIU

 

Co se týká ostudy (alespoň to byl můj dojem) na besedě s panem Lovellem a panem Remkem v pražském planetáriu, nebyly organizátory zvládnuty první dvě třetiny času akce. Hlavními a váženými hosty tam měli být zejména astronauti. Zatím tam přes hodinu divákům podával informace vedoucí (tuším) ústavu vojenské medicíny o tom, co jejich ústav dělá. Spíše mi to připomínalo náborovou schůzi. A pomíjím to, že si pan ing.Grün nezjistil dopředu hodnost hosta a z plukovníka udělal kapitána s omluvou, že nebyl na vojně.

Všichni diváci si přijeli poslechnout pana Lovella. V kinosále (tam byla beseda přenášena na plátno z hlavního sálu) si diváci nekonečně dlouhou dobu čekání na zážitky velitele Apolla 13 krátili hanlivými výkřiky na adresu těch, kteří to zdržovali. Bylo to hodně spontání a někdy i vtipné. Celou tu hodinu seděli astronauti za stolkem a dívali se přednášejícím organizátorům a sponzorům na záda. Tady se hluboce klaním panu Remkovi, který pochopil celou dosud se odehrávající frašku. Když byl dotázán, aby řekl něco o svém letu, oznámil, že jeho zážitky jsou naprosto nezajímavé vedle zážitků pana Lovella a okamžitě mu předal slovo. Na to totiž diváci celou více než hodinu čekali a odměnili jeho reakci potleskem.

Pan Lovell z toho asi moc neměl, ale zajímal by mne jeho pocit, když ho někdo pozve na přednášku a besedu do zahraničí a pak musí čekat hodinu, až se vypovídají pořadatelé a sponzorři o sobě a pak teprve předají slovo jemu. Odhaduji, že z celé doby trvání akce měl slovo pan Lovell asi 30%! Pak byla beseda z časových důvodů násilně ukončena, protože - pochopitelně - pan Lovell měl i jiný program.

Takže, pokud páni Cernan a Blaha přijedou na podzim i do Pardubic, asi na jejich besedu přijedu tam.

S uctivým pozdravem Martin Šťovíček


 

Na úvodní stránku příslušného čísla Na další článek příslušného čísla