KOSMOS-NEWS 21
ČERVEN 2001 / JUNE 2001

NASA FOTOGRAFIE ASTRONAUTŮ - 2.

 

2.část (dokončení z KOSMOS-NEWS č.18)

… Úplně jiná situace je u společných fotografií posádek jednotlivých expedic amerických raketoplánů. Zde již situace se získáním originálních podpisů na fotografii není tak "růžová". Většinou získá sběratel tuto společnou fotografii pouze s autopenovými podpisy - a ty, jak již bylo několikrát napsáno i řečeno, nejsou pro opravdového sběratele autogramů ve sbírce zajímavé - snad pouze jako doplněk. K získání fotografie podepsané všemi členy posádky musí mít sběratel i tak trochu štěstí - ale jak se říká: "Štěstí přeje připraveným". Pojďme se tedy připravit!

Nejdříve je nutné si uvědomit, kdy je největší, a jak si řekneme později i téměř jediná, šance tuto podepsanou fotografii získat. Posádka expedice je pohromadě poměrně dlouhou dobu během výcviku před startem a ještě nějaký čas po návrátu, při hodnocení a zpracovávání základních výsledků expedice. Ale jak ukazují datumy jmenování posádek - není ještě několik málo měsíců před startem občas známé přesné a kompletní složení posádky. Takže fotografie (nebo přesněji jak již bylo uvedeno dříve "litografický tisk") může být pořízena až několik málo měsíců (týdnů?) před plánovaným startem. Například fotografie v tuto chvíli poslední expedice ATLANTIS STS-98 z února 2001 byla podle datace ve fotoarchivu NASA pořízena v prosinci 2000.

Nyní bych chtěl zveřejnit mojí teorii o podepsaných fotografiích celých posádek - tak jak jsem jí vypozoroval za těch dvacet let co raketoplány startují a NASA posílá podepsané fotografie posádek.

Předně musím napsat že … NASA striktně dodržuje zásadu, že nepošle podepsanou fotografii posádky před startem expedice. Je-li to z důvodů nějakého vnitřního předpisu, či spíše důvodů pověrčivosti nebo dodržování nepsaných pravidel - nevím. Vím pouze tolik, že za těch dvacet roků a 100 startů raketoplánů jsem před startem expedice dostal podepsanou fotografii pouze 4x - z toho dvakrát od neameričana v posádce (podle přiložené sólo fotografie a věnování). Jednou z těch dvou zbývajících vyjímek je expedice ATLANTIS STS-98 kterou jsem dostal v únoru 2001 tři dny před startem raketoplánu. Možná má někdo z kolegů sběratelů jiné zkušenosti - rád se s nimi seznámím.

Takže jsme si řekli, že před startem není příliš šancí získat podepsanou fotografii celé posádky a podívejme se na období po návratu expedice. Posádka pracuje ještě chvíli pohromadě a potom se nenávratně rozdělí. A toto období je jediné výhodné pro získání originálních podpisů celé posádky. A zde platí - čím dříve po návratu, tím lépe. Jistě nejenom já mám vysledován systém NASA při podepisování společných fotografií - každý astronaut obdrží pro svou potřebu balíček (balík? sto? pětset? tisíc?) fotografií podepsaných svými kolegy. A tyto fotografie může rozesílat. Myslím si, že tyto fotky jsou podepsány jednorázově a pokud dojdou - už se nikdy znovu nepodepisují. Takže pokud se nepodaří získat podepsanou posádku krátce po přistání - dokud mají tyto společně podepsané fotografie - již není moc šance!!! Potom už chodí pouze a pouze autopeny!

Zde vychází poměrně jednoduchá úvaha - poslat žádost o společnou fotografii co nejdříve po jmenování posádky a čekat, že NASA po návratu expedice fotku pošle. Opět na základě dlouhodobých poznatků si dovolím tvrdit, že to není nejvhodnější řešení. Astronaut, kterému je totiž žádost adresována (i s prosbou o podepsanou posádku), ve většině případů pošle pouze svou sólovou fotografii ještě před startem a společnou už potom nikoliv. Takže závěrem: jediné vhodné období je: poslat žádost tak, aby došla do NASA v době těsně před nebo těsně po expedici. Pokud dostane astronaut žádost těsně před startem už na ní většinou neodpovídá a vyřídí jí až po návratu a se svou fotografií většinou pošle i společnou fotku celé posádky, stejně tak jako když na něj dopis "čeká" po jeho návratu z kosmu.


Dvě fotografie posádky raketoplánu ATLANTIS STS-101.
Původní posádka (nahoře) i nově jmenovaná (dole) která do kosmu v květnu 2000 odstartovala.
I tyto neočekávané změny jsou důvodem, proč NASA nerada posílá před startem expedice fotografie posádek


Ani tento postup samozřejmě nezaručuje, že sběratel obdrží společnou fotografii celé posádky i se všemi podpisy. Občas příjde, i přes výslovnou prosbu, fotografie posádky bez podpisů, občas s autopenovými podpisy doplněnými osobním věnováním některého astronauta.

Jak vidět z předcházejících řádků - není žádná zaručená "finta" jak podpisy získat. Je to vše i tak trochu o štěstí a náhodě. Avšak, kolegové, řekněme si na rovinu: "Bavilo by Vás sbírání i kdyby jste všechno získali hned na první pokus? Bez čekání na výsledek, na krásný autogram získaný až na několikátou žádost?"

Přeji Vám všem bohaté úlovky!
Milan Halousek


 

Na úvodní stránku příslušného čísla Na další článek příslušného čísla