KOSMOS 19
DUBEN 2001 / APRIL 2001

TÉMA: AUTOPENY
 

 

BOČ - Téma: "AUTOPENY" (Kosmos č.11)

… I když mé zkušenosti s autopeny jsou zatím jen krátké, domnívám se, že autopen jde nejlépe poznat především díky zvlněnému okraji podpisu. Dobře je vidět hlavně tam, kde je rovný tah. Normální stopa fixu na pravém podpisů nemá většinou stejný odstín v celé své šíři. Třeba u kraje je barva tmavší a v prostředku světlejší. Hrot fixu většinou nepouští barvu stejně v celém svém průřezu. U autopenu však není tah souvislý - podpis budí dojem jako by byl "vytečkován" podle šablony. Vypadá to skutečně spíš jako jeden otisk hrotu fixu vedle druhého.

K tomuto tématu by mě ještě zajímalo: odkdy se autopeny začaly objevovat (resp. jaký je Váš nejstarší autopenový podpis) a zda autopen používají i jiní astronauté než z USA (např. Kanada nebo západní Evropa)?


HAL - Díky za další příspěvek k problematice autopenů.

A k dotazu: Asi nedokážu říct, odkdy se autopenové podpisy používají. Ale jsou známé autopeny úplně všech astronautů od Johna Glenna až po současnost. S jednou jedinou výjimkou - neexistuje žádný autopenový podpis druhého amerického astronauta Scotta Carpentera. Ten se poměrně brzy po svém letu rozešel s NASA dost ve zlém a proto v době vzniku autopenových podpisů již jeho podpis nebyl vytvořen. (Mimochodem - téma Carpenter a NASA - to byl také jistě zajímavý článek. Co ty na to, Tomáši?).

Na žádné přesné datum vzniku autopenů jsem doposud nikde nenarazil. Ale jedno je jisté - muselo to být před začátkem roku 1967. Jsou totiž známé autopenové podpisy astronautů Virgila Grissoma a Eda Whitea. A jelikož v USA není povoleno používat, natož vytvářet, autopeny nežijících osob, muselo k jejich zakódování dojít před 27.lednem 1967 kdy oba uhořeli, spolu s Rogerem Chaffeem, v trenažéru Apolla 1. To je vše, co k tomu mohu dodat.

K druhé části otázky: S autopeny astronautů z jiných zemí jsem se doposud nesetkal. Autopenový podpis je čistě americkou záležitostí. A ještě by se to dalo upřesnit - i v USA se masivně používá pouze ve dvou oblastech - u politiků a, pro nás bohužel, u astronautů. Jinde je vidět pouze vyjímečně. Občas se prý objeví u podpisů některých amerických herců a zpěváků. Ale nikde v tak velkém rozsahu jako u astronautů a politiků.

O autopenech kanadských astronautů jsem jednou slyšel, ale neviděl jsem je. Samozřejmě budou existovat autopeny všech zahraničních astronautů kteří startovali na amerických raketoplánech - ale pochybuji, že je používají i jejich domácí organizace.

Má někdo jiné zkušenosti?

Milan Halousek


 

Na úvodní stránku příslušného čísla Na další článek příslušného čísla