KOSMOS 19
DUBEN 2001 / APRIL 2001

POZEMNÍ NEBO LETECKÁ POŠTA?

 

Možná jste při posílání pošty do zámoří mnohdy stáli před problémem: Leteckou či pozemní poštou? Letecká je především dražší (např. v případě psaní do 20 gramů o 5 Kč, což je u většího počtu dopisů znatelný rozdíl). Možná namítnete: Ale taky rychlejší. Přečtěte si ale pozorně následující řádky.

Osobně jsem se rozhodl vyuýžívat služeb pozemní cesty, a to především z ekonomických důvodů - pracovnice na přepážkách mě sice upozorňovaly, že pošta může jít i dva měsíce, ale to mi celkem nevadilo. Nesmírně mě proto překvapilo, když jsem poslal žádost o autogram POZEMNÍ cestou a za DVA TÝDNY jsem měl doma odpověď! V rámci objektivity uvádím, že odpověď šla z JSC v Houstonu letecky - to ale nic nemění na skutečnosti, že dopis pozemní cestou NEŠEL dva měsíce.

Ovšem přes mé výslovné žádosti o zaslání dopisů POZEMNÍ cestou mi přepážkové pracovnice soustavně vylepovaly na dopisy letecké známky s tím, že “to půjde rychleji” (a pak se divily, když jsem odmítl zaplatit).

Proto jsem začal zjišťovat, jaký rozdíl mezi POZEMNÍ a LETECKOU poštou ve skutečnosti je. Cituji článek 95, odstavec 7 Poštovních podmínek (Základní poštovní služby/Poštovní zásilky do zahraničí): ”Jestliže má být obyčejná zásilka dodána v jiné než evropské zemi, odesílatel může požádat, aby byla služba poskytnuta za sníženou cenu. V takovém případě se obyčejná zásilka nepřepravuje do země určení nejrychlejším způsobem, při zacházení s ní se dává přednost ostatním obyčejným zásilkám. Předmět takové služby nesmí být opatřen poznámkou nebo nálepkou Prioritaire.”

Byť tento odstavec není příliš konkrétní není a nedává přesnou představu o lhůtách (tedy ani o zmiňované dvouměsíční dodací době), pro mě je dostatečným důvodem k používání POZEMNÍ cesty. Předně - POZEMNÍ zásilky se nepřepravují nejrychlejším způsobem, protože při zacházení s nimi se dává přednost ostatním zásilkám. Kdo z Vás někdy byl na brigádě jako doručovatel či se touto bohulibou činností živil, ví, jak to chodí. Přednostní zásilky (např. doporučené dopisy) je nutné doručit včas, ostatní mohou den či dva počkat - ale ne déle, neboť by se jaksi hromadily. A tak jsou stejně odbavovány průběžně.

Udělal jsem také jeden malý pokus: Rozhodl jsem se poslat dvě shodné obálky na adresu v USA, z níž se mi již dříve vrátila žádost o podpis jako nedoručitelná. Jednu jsem ve stejný den ze stejné pošty poslal letecky, druhou pozemní cestou. Ve stejný den se mi taky vrátily!

Závěr: Toto je můj soukromý postřeh. Jak říká Jára Cimrman: Můžete s ním souhlasit, můžete s ním nesouhlasit, ale to je tak všechno, co s tím můžete udělat. Konečné rozhodnutí, zda pro zásilky zvolit “pozemní” či “leteckou” cestu je pouze Vaším rozhodnutím.

 

(Zajímavé téma! Jaké jsou názory a zkušenosti ostatních sběratelů? - HAL)


 

Na úvodní stránku příslušného čísla Na další článek příslušného čísla