Proč některé medy krystalizují?
Květové medy
krystalizují zpravidla dříve než medy lesní. Krystalizace květových medů je
způsobena většinou vyšším obsahem glukózy, která má specifickou vlastnost
vytvářet krystaly. V lesních medech je většinou vyšší obsah fruktózy a dextrinů
a tím mají nižší předpoklad ke krystalizaci a zůstávají delší dobu v tekutém
stavu.
Krystalizace je přirozená vlastnost květových i lesních medů. Zkrystalizovaný
med si uchovává všechny cenné látky a vlastnosti.
Takový med je možné rozehřát ve vodní lázni opatrně do 45°C. Pozor na přehřátí medu nad 50°C, tím by se zničily některé hodnotné látky, jejichž ztráta by měla negativní vliv na kvalitu medu.
V žádném
případě není krystalizace na závadu! Naopak!
Zkrystalizovaný med je známkou pravosti!!
Pouze med, který byl přehřán na vyšší teplotu než 50 °C je stále tekutý (jedinou
výjimkou potvrzují pravidlo je akátový med, který nekrystalizuje). Standardně
prodávám med zkrystalizovaný. Pokud si však přejete med tekutý, rád Vám jej
šetrně rozehřeji v zařízení, které má termostat a není tedy možné překročit
určitou tepelnou hranici.