Proč některé medy krystalizují? 

Květové medy krystalizují zpravidla dříve než medy lesní. Krystalizace květových medů je způsobena většinou vyšším obsahem glukózy, která má specifickou vlastnost vytvářet krystaly. V lesních medech je většinou vyšší obsah fruktózy a dextrinů a tím mají nižší předpoklad ke krystalizaci a zůstávají delší dobu v tekutém stavu.
Krystalizace je přirozená vlastnost květových i lesních medů. Zkrystalizovaný med si uchovává všechny cenné látky a vlastnosti.

Takový med je možné rozehřát ve vodní lázni opatrně do 45°C. Pozor na přehřátí medu nad 50°C, tím by se zničily některé hodnotné látky, jejichž ztráta by měla negativní vliv na kvalitu  medu.

V žádném případě není krystalizace na závadu! Naopak!
Zkrystalizovaný med je známkou pravosti!!
Pouze med, který byl přehřán na vyšší teplotu než 50 °C je stále tekutý (jedinou výjimkou potvrzují pravidlo je akátový med, který nekrystalizuje). Standardně  prodávám med zkrystalizovaný. Pokud si však přejete med tekutý, rád Vám jej šetrně rozehřeji v zařízení, které má termostat a není tedy možné překročit určitou tepelnou hranici.

Domů   Zpět