Alkoholické nápoje
Mysleli jste si, že med a alkohol nejsou dohromady? Přesvědčte se, že to nemusí být pravda.
Vitamínová bomba nový
1,5 lžičky černého čaje, 150 ml vody, lžíce citronové šťávy, lžíce šípkové šťávy, 2 cl pomerančového likéru, 1 lžíce medu
Čaj zalijte vařící vodou a nechte asi 4 minuty vylouhovat. Pomerančový likér, citronovou a šípkovou šťávu nalijete do sklenice, přidejte horký čaj, zamíchejte a oslaďte medem. Pro děti či abstinenty lze připravit vitamínovou bombu bez přidání pomerančového likéru.
Včelí punč nový
4 lžičky včelího medu, 4 lžičky sirupu (nejlépe lesní směs), 200 ml rumu, 4 lžičky citronové šťávy, citron na ozdobu
Připravte si vyšší silnostěné sklenice s ouškem, vložte lžičku medu, lžičku sirupu a 50 ml rumu. Přiveďte vodu k varu a nechte asi čtvrt minuty odstát. Pak pomalu zalijte sklenici až po okraj, přidejte lžičku citronové šťávy a ozdobte citronem.
Kávový koktejl
1 lžíce rozbitého ledu,
2 lžíce medu, 1/8 l koňaku, 1/4l silné přecezené kávy, 1/8
sladké smetany
Led, studenou černou kávu, koňak, tekutý med, sladkou smetanu buď v šejkru
protřepeme, nebo dáme na chvíli do mixéru a ihned podáváme.
Včelařský čaj
4 lžičky čaje, 4 šálky vody, 1 šálek rumu, půl šálku medu.
Do nahřáté čajové konvice nasypeme čaj a zalijeme ho vroucí vodou. Po 3
minutách vyluhování ho přecedíme do silnostěnných pohárů. K čaji přidáme med a
rum, dobře ho promícháme a ihned podáváme.
Z medu pro
zahřátí
Do nádoby dáme 2 polévkové lžíce medu, zahřejeme za stálého míchání. Zalijeme
400 ml vody, povaříme. Odstavíme ze zdroje tepla a přidáme 250 ml konzumního
lihu a ochutíme šťávou z jednoho citrónu.
Čajový grog
2 šálky silného čaje, 2 lžíce medu 1 dcl brandy, 2
řezy citrónu.
Do horkého medem oslazeného čaje dáme řez citrónu a přelijeme brandy. Pro 2
osoby.
Královský nápoj
4 šálky silné černé kávy; 4 žloutky, 4 lžičky medu, 8
lžic kondenzovaného neslazeného mléka, 4 cl koňaku nebo brandy.
V kávovém šálku utřeme do pěny žloutek z čerstvého vejce se lžičkou medu,
zalijeme horkou kávou, přidáme ohřáté mléko a nakonec koňak. Ihned podáváme.
Káva na zahřátí
4 šálky středně silné kávy, 4 žloutky, 4 lžičky medu, 1 dcl
rumu, dle možnosti šlehačka.
Do šálku vložíme žloutek z čerstvého vejce, přidáme lžičku medu a utřeme do
pěny. Zalijeme horkou kávou a dolijeme rumem. Můžeme ozdobit šlehačkou.
Burgundský grog
2 dcl červeného vína, půl lžičky citrónové kůry, 2
hřebíčky,
3 lžíce medu, šťáva z půlky
citrónu, 1 lžíce koňaku.
Víno svaříme s
citrónovou kůrou, hřebíčky a medem, přecedíme do poháru, dolijeme citrónovou
šťávou a koňakem. Pro 1 osobu.
Chorvatská káva
Na osobu malý šálek uvařené kávy, I lžička rumu, 1 lžíce medu, I žloutek, dvě
lžíce šlehačky, kakao
granko na ozdobu.
Uvařenou kávu oslazenou
lehce cukrem smícháme s rumem a nalijeme do sklenice, na ni opatrně nalijeme
žloutek, který jsme hladce utřeli s medem, nahoru nastříkáme šlehačku a posypeme
grankem.
Medový punč s
třešňovicí
2 citróny, 4 lžíce medu, 8 dcl vody, 2 dcl třešňovice.
Do předehřátých skleniček rozdělíme vylisovanou a procezenou šťávu z citrónu
a med, zalijeme vroucí vodou a dolijeme třešňovicí. Můžeme použít místo
třešňovice vinné brandy.
Jemný punč
1 l vody, 1 l červené
Frankovky, 500 g medu, 7
dcl malinového nebo jahodového sirupu, I dcl rumu.
Sirup s medem a vodou
zahřejeme do varu. Přidáme víno, rum, znovu přihřejeme a horké podáváme.
Punč budějovický
1 l vody, 7 dcl bílého vína (Tramín) 600 g medu, 4 jablka, 2
dcl rumu, trochu skořice, trochu hřebíčku.
Jablka celá (včetně slupky) nastrouháme, přidáme skořici, hřebíček a
rozvaříme ve vodě. Přecedíme (řídké síto nebo plátýnko), přidáme med a znovu
zahřejeme. Po přejití varem přidáme víno, rum a horký nápoj nalijeme do
silnostěných sklenic.
Medový punč
2 polévkové lžíce medu, 1 cl citrónové šťávy, 4 cl
koňaku a vroucí voda
Do nahřátého poháru dáme
med, přilijeme citrónovou šťávu, koňak, dolijeme vroucí vodou a podáváme - 1
porce.
Sváteční punč
1 l vody, 1,5 l červeného
vína, 500 g medu, 3
dcl citrónového džusu, 4 dcl višňového sirupu.
Vodu s medem, citrónovým
džusem a višňovým sirupem přivedeme do varu. Smícháme s vínem, koňakem, trochu
přihřejeme a hned podáváme.
Punč povoznický
1,5 l přírodního
červeného vína, 5 dcl
rumu, Il silného
ruského čaje, 800 g medu, šťáva ze čtyř citrónů.
Silný čajový výluh smícháme s medem, citrónovou
šťávou a přivedeme k varu. Přidáme
víno, rum, znovu zahřejeme a ihned podáváme.
Punč princezny
1 l
vody, 1 l přírodního červeného vína, 600 g medu;
4 dcl malinového
sirupu, 3 dcl rumu.
Vodu s medem a malinovým
sirupem přivedeme do varu. Smícháme s vínem, rumem, trochu přihřejeme a ihned
podáváme.
Vaječný koňak
5 žloutků, 1 vanilkový cukr, 150-200 g medu, 1 l studeného
mléka, 1 kondenzované mléko slazené,
1/4 1 rumu.
Žloutky, med a vanilkový
cukr šleháme do zhoustnutí. Pak přidáme mléko a kondenzované mléko, nakonec rum
a přecedíme do láhve. Zpracováváme za studena - nezahřívá se.
Malinový likér
1 l malinové šťávy, 1 l 80% lihu, 1,25 l vody, 500 g
medu.
Maliny dobře přebereme, aby nebyly červivé. Omyjeme je, rozmačkáme a
vylisujeme šťávu. Med rozvaříme s vodou a roztok přečistíme. Medový roztok
smícháme s čistým lihem a s připravenou syrovou malinovou šťávou. Slijeme do
čistých lahví a zavíčkujeme. Necháme několik týdnů ustát.
Likér z lipového
květu
Lipový květ, 80% tíh,
1,25 l vody, 700 g
medu.
Sbíráme čerstvě
rozkvetlý lipový květ. Okurkovou láhev naplníme do poloviny čerstvě nasbíraným
rozkvetlým lipovým květem, dolijeme až k hrdlu čistým lihem, necháme vyluhovat
na slunném teplém místě 2 týdny. Potom výluh přecedíme. Na 1 l výluhu přidáváme
700 g medového roztoku. Lipový likér necháme ještě několik týdnů uležet. Je
výborný při nachlazení a proti kašli.